Adama
Vinasa Rompak

DECIZIA care SCHIMBĂ PIAŢA GRÂULUI!

Publicat: 26 septembrie 2016 - 13:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Guvernul egiptean a anunţat, săptămâna trecută, că renunţă la cerinţa privind un conţinut zero de cornul secarei pentru grâul importat şi revine la standardul de 0,05% acceptat la nivel internaţional, după ce trei licitaţii consecutive au fost boicotate de traderii de cereale. Va face totuşi o MODIFICARE importantă, care va afecta toţi comercianţii.

Essam Fayed, ministrul egiptean al Agriculturii, a precizat că Guvernul de la Cairo va angaja o firmă internaţională care va inspecta grâul importat, fără a preciza însă numele companiei. Sistemul actual presupune trimiterea de inspectori egipteni în ţara de unde provine grâul ce ar urma să fie livrat Egiptului, notează Agerpres.

În ultima lună, inspectorii egipteni au refuzat două nave cu câte 63.000 tone de grâu din România şi din Rusia, deşi ambele livrări au fost contractate conform prevederilor anterioare, ce impuneau un conţinut maxim de cornul secarei de 0,05%.

Cerealcom Dolj a cerut Egiptului 500.000 de dolari

Decizia Egiptului nu a rămas fără răspuns. Cerealcom Dolj, traderul român refuzat de Egipt, a anunţat că a cerut să i se returneze aproximativ 500.000 USD, reprezentând garanţia pentru livrarea respinsă. Grâul refuzat avea un conţinut de cornul secarei de 100 de ori mai mic decât standardul internaţional. Mihai Anghel, responsabil pentru relaţiile internaţionale la Cerealcom Dolj, a precizat că firma aşteaptă un răspuns din partea autorităţilor egiptene responsabile cu importurile de grâu, dar şi că putea renunţa la exporturile de grâu către Egipt, dacă autorităţile de la Cairo schimbă frecvent regulile.

Rusia răspunde cu sancţiuni economice

În cazul Rusiei, autorităţile de la Moscova au anunţat supendarea temporară, începând cu 22 septembrie 2016, a importului de fructe şi legume din Egipt, în principal, citrice, tomate şi cartofi. Ruşii au motivat însă că interdicţia a fost impusă din cauza deficienţelor existente în sistemul fitosanitar egiptean.

Efectul ar putea fi dezastuos pentru exportatorii egipteni de fructe şi legume. Rusia este pentru aceştia a doua mare piaţă, după Arabia Saudită. În 2015, Rusia a cumpărat din Egipt citrice în valoare de 150 mil. USD, notează Reuters, citată de Agerpres.

În încercarea de a rezolva problema schimburilor agricole, Egiptul a anunţat că va trimite la sfârşitul lunii septembrie o delegaţie în Rusia.

Vizualizat: 6022 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

LICITAŢIE ANULATĂ. Comercianţii EVITĂ să livreze GRÂU în Egipt

LICITAŢIE ANULATĂ. Comercianţii EVITĂ să livreze GRÂU în Egipt

Cea mai recentă licitaţie a Egpitului s-a încheiat fără succes. Egiptul a organizat vineri, 16 septembrie, o licitaţie pentru a cumpăra grâu, însă nu a primit nici o ofertă. Acest lucru demonstrează că momentan nu este nimeni dispus să îşi asume riscul de a i se respinge livrarea. 

MIŞCĂRI pe PIAŢA GRÂULUI. Cum evoluează PREŢUL şi ce urmăreşte EGIPTUL?

MIŞCĂRI pe PIAŢA GRÂULUI. Cum evoluează PREŢUL şi ce urmăreşte EGIPTUL?

COTAŢIILE GRÂULUI PAR SĂ SE MENŢINĂ STABILE. Înainte de sfârşitul săptămânii 12-18 septembrie, nu au apărut aspecte negative care să le influenţeze, iar cursurile de pe piaţa europeană a grâului de iarnă au rămas neschimbate. 

GRÂUL are CEL MAI MIC PREŢ futures din ultimul deceniu

GRÂUL are CEL MAI MIC PREŢ futures din ultimul deceniu

În perioada 25 august - 1 septembrie a.c., preţul (futures) grâului la Bursa de la Chicago (CBOT) a continuat să scadă şi a pierdut 8,23 procente, ajungând la cel mai redus nivel din ultimii zece ani. 

Preţuri şi tendinţe pe PIAŢA GRÂULUI. Mişcări importante la NIVEL MONDIAL

Preţuri şi tendinţe pe PIAŢA GRÂULUI. Mişcări importante la NIVEL MONDIAL

PREȚ OSCILANT. Piaţa grâului oscilează în continuare. Multe poziţii la bursă au fost asigurate înainte ca Ministerul Agriculturii din SUA, USDA, să îşi publice raportul lunar. În cazul în care se va estima o recoltă mai bogată, şi preţurile vor fi adaptate acesteia.

Alte articole in aceasta categorie

Exporturile de miere, mai mici cu peste 50%!

Exporturile de miere, mai mici cu peste 50%!

19 noiembrie 2024 - 18:49

Exporturile de miere ale României au scăzut anul acesta cu peste 50% față de perioada similară a anului trecut.

Producția de cereale a UE, cea mai mică din ultimii 10 ani!

Producția de cereale a UE, cea mai mică din ultimii 10 ani!

18 noiembrie 2024 - 23:45

Producția de cereale din UE pentru 2024/25 este estimată la 260,9 milioane tone, cu aproximativ 7% sub media pe 5 ani, potrivit celor mai recente date publicate de Comisia Europeană.

Ministrul agriculturii din Ucraina, la Consiliul AgriFish!

Ministrul agriculturii din Ucraina, la Consiliul AgriFish!

17 noiembrie 2024 - 22:02

Ministrul ucrainean al politicii agrare și alimentației, Vitalii Koval, urmează să se alăture miniștrilor Agriculturii din statele UE și să se adreseze acestora la Consiliul AgriFish din 18 noiembrie.

Mai mult lapte din import!

Mai mult lapte din import!

17 noiembrie 2024 - 21:19

Fabricile de lactate din România au procesat mai mult lapte de vacă în primele nouă luni din 2024, față de aceeași perioadă din 2023. Mai mult de jumătate din acest surplus a fost lapte din import.

Noi reguli pentru țăranii care vând în piață! Analize medicale la zi și marfa în vitrină!

Noi reguli pentru țăranii care vând în piață! Analize medicale la zi și marfa în vitrină!

05 noiembrie 2024 - 07:09

Țăranii care-și vând produsele în piețe sunt obligați să notifice direcțiile județene sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor, DSVSA, și să dea informații legate de activitățile desfășurate și locurile unde vând marfa. În plus, sunt obligați să respecte anumite condiții de igienă atunci când produc și vând și pot merge cu marfa doar în județele unde se află gospodăria sau în județele limitrofe. Verificările, amenzile și interzicerea vânzării în piețe intră în atribuțiile ANSVSA.

Brânză românească din lapte de import!

Brânză românească din lapte de import!

23 octombrie 2024 - 06:29

Mai e brânza românească dacă e făcută din lapte de import?  Cine sunt cei mai mari importatori de lapte de la noi din țară. 

Anunț APIA!

Anunț APIA!

27 septembrie 2024 - 09:42

Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare (ONU) se sărbătoreşte la 29 septembrie. Marcarea acestei zile trage un semnal de alarmă la nivel global asupra necesităţii de a transforma şi reechilibra modul în care sunt produse şi consumate alimentele.

Cantitatea de lapte adusă din import a crescut cu peste 49%!

Cantitatea de lapte adusă din import a crescut cu peste 49%!

02 septembrie 2024 - 20:25

În prima jumătate a acestui an, fabricile de lactate din România au produs mai multă marfă decât anul trecut, dar materia primă de la fermierii locali, deși în cantități mai mari, nu a fost suficientă, arată datele statistice. Cantitatea de lapte brut adusă din import a crescut cu peste 49%, în timp ce importurile de lapte și smântână s-au majorat, în primele cinci luni, cu 27%. Cantități neobișnuit de mari au intrat în țară din Spania și Italia, iar deficitul a crescut cu peste 47%.

Ciprian Palmeș: Ce se întâmplă ACUM cu exportul de miei vii în țările arabe!

Ciprian Palmeș: Ce se întâmplă ACUM cu exportul de miei vii în țările arabe!

26 august 2024 - 09:31

Trebuie refăcute urgent relațiile comerciale cu țările arabe, spune Ciprian Palmeș, cunoscut exportator de ovine vii și susținător al oieritului, într-o postare Facebook. România a pierdut relația cu cele mai importante 4 țări care ne-au consacrat mielul românesc, a adăugat acesta.

Micii fermieri, în pierdere!

Micii fermieri, în pierdere!

18 august 2024 - 08:20

Lipsa ploilor din ultimele săptămâni a distrus sute de mii de hectare de culturi, ceea ce se traduce în pagube uriașe pentru agricultorii români. În aceste condiții, cu o producție în scădere, prețurile legumelor dar și a materiilor prime au început să crească chiar în mijlocul verii, atunci când ele ar fi trebuit să fie la cel mai mic nivel.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii