Adama
Vinasa Rompak

Sturionii din Dunăre - ameninţaţi de comerţul ilegal cu caviar practicat de români şi bulgari

Publicat: 14 noiembrie 2011 - 15:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Comerţul ilegal cu caviar provenit din România şi Bulgaria ameninţă supravieţuirea sturionilor din Dunăre, potrivit unui raport publicat de organizaţiile World Wide Fund for Nature (WWF) şi Traffic.

„Este îngrijorător faptul că niciuna dintre cele două ţări, România şi Bulgaria, nu a raportat capturi de caviar, în timp ce alte State Membre au înregistrat mai multe capturi în care erau implicate şi cele două ţări. Cantităţile detectate nu sunt foarte mari, însă trebuie să ţinem cont de faptul că volumul real al comerţului ilegal este considerat a fi mult mai mare, dar mai ales de faptul că orice formă de comerţ ilegal pune în pericol speciile ameninţate cu dispariţia”, a declarat Katalin Kecse-Nagy, reprezentant Traffic.

Potrivit WWF, România şi Bulgaria deţin singurele populaţii viabile de sturioni sălbatici din Uniunea Europeană, ambele state interzicând pescuitul de sturioni. România a interzis pescuitul comercial al sturionilor în 2006, pentru o perioadă de 10 ani, iar în următorii cinci ani după această decizie a fost demarat un program de repopulare.

Sturioni_b

Au fost eliberaţi în Dunăre 404.775 pui de sturioni
Prin acest program, până în 2010, în Dunăre au fost eliberaţi 404.775 pui de sturioni (păstrugă, morun, nisetru, cegă), la ora actuală programul fiind sistat din lipsă de fonduri. La rândul său, Bulgaria a interzis pescuitul comercial în martie 2011, pentru un an, dar se intenţionează o extindere a prohibiţiei până în 2016.

Potrivit datelor publicate în raportul citat, în perioada 2000-2009 au fost raportate de către statele membre UE 14 capturi de caviar ilegal provenit din Bulgaria (27,5 kg distribuite în cinci capturi) şi România (25 kg, în nouă capturi). Cu toate acestea, nici Bulgaria, nici România nu au raportat capturi ilegale de caviar.

Raportul „Comerţul cu caviar în Bulgaria şi România” a fost realizat de către Fondul de Conservare a Speciilor Mohamed bin Zayed şi WWF.
sursa: Agerpres

Vizualizat: 3471 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Banat Sturio: Investiţi în reciclarea apei dulci!

Banat Sturio: Investiţi în reciclarea apei dulci!

În perioada 4-6 noiembrie, la Chişinău, a avut loc reuniunea „Asociaţiile Profesionale şi Grupuri de Producători – soluţie pentru o agricultură durabilă, reuniune la care a participat şi Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România – FNPAR, reprezentată de preşedintele Viorel Matei şi de liderii asociaţiilor membre.

RO-FISH: În doi-trei ani consumul de peşte va fi de 8 kg/locuitor

RO-FISH: În doi-trei ani consumul de peşte va fi de 8 kg/locuitor

Consumul mediu de peşte în România a crescut la cinci kilograme pe cap de locuitor urmând ca în următorii doi - trei ani să ajungă la opt kilograme, nivel similar cu cel din 1989, a declarat, Marian Cuzdrioreanu, preşedintele Organizaţiei RO-FISH - Asociaţia Procesatorilor, Importatorilor, Exportatorilor, Distribuitorilor şi Comercianţilor de Peşte din România.

România va avea prima Bursă de peşte la Tulcea

România va avea prima Bursă de peşte la Tulcea

România va avea Bursă de peşte la Tulcea, iar investiţia de peste 77 milioane lei va fi făcută din fonduri europene, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Agriculturii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii