În judeţul Tulcea, consumatorii preferă produsele din carne ieftine, chiar dacă acestea nu sunt întotdeauna cele mai sănătoase. Spre exemplu, picioarele de porc, cunoscute înainte de 1989 drept „adidaşi de porc”, sunt cele mai căutate, potrivit directorului societăţii Carniprod SRL, Nicolae Ciuleac, care consideră că sărăcia este vinovată de consumul unor astfel de produse.
„Picioarele de porc nu constituie un produs foarte sănătos în condiţiile în care conţin foarte mult colagen. Dacă sunt consumate din când în când, nu e nicio problemă, dar când sunt consumate zilnic este bine de ştiut că nu sunt cea mai bună hrană. În ferma proprie sacrificăm zilnic 300 de porci, iar acum trei ani nu aveam ce face cu picioarele de porc şi eram nevoit să le arunc. Acum nu mai avem suficiente picioare şi toată lumea le caută”, a declarat, pentru Agerpres, directorul Ciuleac.
Potrivit acestuia, puterea de cumpărare este în scădere în România, chiar şi în condiţiile în care produsele oferite la vânzare au preţuri cu 60% mai mici decât cele practicate pe pieţele ţărilor europene, iar preţul cărnii este similar pe cele două pieţe.
Produsele tradiţionale nu sunt rentabile
Referitor la posibilitatea producerii unor produse tradiţionale ţărăneşti specifice judeţului Tulcea, directorul societăţii Carniprod SRL a spus că a încercat fabricarea acestora, însă preţurile sunt prohibitive, iar rentabilitatea comercializării lor este scăzută.
„Produsele vor fi cumpărate de foarte puţină lume, pentru că vor costa enorm de mult. Cine poate da 50 de lei pentru un kilogram de carne maturată tradiţională? Pentru că acesta va fi de fapt preţul real. Pulpa trebuie lăsată la sare şase săptămâni, trebuie zvântată, apoi băgată la fum, trebuie uscată. Iar în final se va vinde o cantitate atât de mică, încât nu poţi face un rulaj de producţie. Am făcut mai multe produse de acest tip, au fost apreciate, dar nu poţi să faci 10 sau 50 de kilograme. Trebuie făcute sute de tone, iar interesul nu este foarte mare”, a menţionat, Nicolae Ciuleac.
Societatea mixtă româno-austriacă din Tulcea, Carniprod SRL, funcţionează de 18 ani. Pentru activitatea sa a primit în ultimii 11 ani diplome de excelenţă, are certificate de calitate recunoscute la nivel internaţional, numără 450 de angajaţi, este unul din cei mai importanţi angajatori din judeţ şi un producător important de preparate din carne din România.
sursa: Agerpres