Adama
Vinasa Rompak

Piaţa ouălor se va regla, dar preţurile rămân la fel de mari

Publicat: 28 februarie 2012 - 09:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În ultima perioadă preţul ouălor a crescut condiderabil, atingând o valoare record în supermarketuri, de la 0,5 - 0,6 lei pe bucată, la un leu şi chiar 1,2 lei pe bucată.

Chiar dacă piaţa ouălor se va regla la mijlocul lunii martie din punct de vedere al ofertei, deoarece va intra pe piaţa liberă producţia de ouă din gospodăriile ţărăneşti, preţurile nu vor scădea în marile lanţuri de magazine, estimează Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).

„Lipsa ouălor de pe piaţa internă este cauzată de schimbarea cuştilor pentru găinile ouătoare la nivelul întregii Uniuni Europene. Acest lucru a adus o creştere a preţurilor la ouăle din import, dar şi din producţia internă pentru că aceasta asigură în perioada de iarnă doar aproximativ 75% din consumul lunar. Dacă la începutul anului producătorii interni vindeau ouăle la poarta fermei cu 0,35 - 0,40 lei bucata, fără TVA, acum preţul este cu aproape 40% mai mare, respectiv de 0,50 - 0,55 lei pe bucată, fără TVA. Consider că după 15-20 martie piaţa se va regla, deoarece apare oferta din gospodăriile ţărăneşti şi scad vânzările pentru ouăle produse în fermele industriale”, a declarat preşedintele UCPR, Ilie Van.

Preţul oului scade la producător, dar rămâne dublu pe raft
Potrivit preşedintelui UCPR, după reglarea pieţei, preţurile ouălor vor scădea la producători, nu la nivelul celor înregistrate la începutul anului, dar vor fi în mod sigur mai mici decât în prezent, dar nu şi în supermarketuri.

„Producătorii nu au dublat preţurile la ouă, în ciuda unei oferte scăzute din piaţă şi a investiţiilor făcute în sistemul de creştere. Supermarketurile au profitat însă de oferta scăzută şi au dublat preţurile. Sunt convins că preţurile la ouă în supermarketuri nu vor scădea, pentru că aşa s-a mai întâmplat şi cu alte produse alimentare, chiar dacă producătorii le vor reduce la poarta fermei. Din păcate, autorităţile nu pot face mare lucru în acest sens pentru că nu avem legislaţie”, a explicat Ilie Van.

cofrag_oua_b

În prezent, în România există circa 150-200 de producători de ouă, dintre care 35 mari, ce realizează 85% din producţie. Producţia anuală de ouă se ridică la aproximativ 1,36 de miliarde bucăţi.
UCPR estimează valoarea pieţei avicole din România la peste un miliard de euro.
sursa: Agerpres

Vizualizat: 1900 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti - ediţia a IX-a

Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti - ediţia a IX-a

Comuna Ciocăneşti a găzduit, în acest sfârşit de săptămînă, cea de a IX-a ediţie a Festivalului Naţional al Ouălor Încondeiate, eveniment organizat de Consiliul Judeţean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina, Consiliul Local şi Primăria Ciocăneşti, în colaborare cu filiala Suceava a Asociaţiei Naţionale de Turism Rural Ecologic şi Cultural, Asociaţia ''Vatra Satului'' şi Primăria Vatra Dornei.

UCPR: Peste 95% din efectivele de păsări ouătoare din România sunt crescute în sisteme ce respectă standardele UE

UCPR: Peste 95% din efectivele de păsări ouătoare din România sunt crescute în sisteme ce respectă standardele UE

România respectă standardele europene de creştere pentru mai mult de 95% din efectivele de păsări ouătoare, iar cele câteva ferme care mai au probleme vor finaliza investiţiile până la finele lunii februarie, a declarat preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.

România a importat peste 12.000 de tone de ouă, în nouă luni

România a importat peste 12.000 de tone de ouă, în nouă luni

În primele nouă luni din anul 2011, România a importat circa 12.200 tone de ouă, exporturile fiind de 2,5 ori mai mici în aceeaşi perioadă, cu un total de 4.774 tone, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) privind comerţul cu produse agroalimentare.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii