Adama
Vinasa Rompak

Anul acesta, piaţa industriei avicole româneşti va fi de peste 1 miliard de euro

Publicat: 22 septembrie 2011 - 10:28
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Piaţa industriei avicole din România va depăşi în acest an un miliard de euro, aceasta fiind susţinută în primul rând de creşterea exporturilor de produse din carne de pasăre, a declarat, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.

„Cifra de afaceri din industria avicolă românească, respectiv carne de pasăre şi ouă, va depăşi anul acesta un miliard euro, fiind în creştere uşoară faţă de 2010 datorită majorării exporturilor cu circa 10 procente. Exporturile au fost cu precădere pe produse procesate cu valoare adăugată mare. Anul acesta este primul an când industria cărnii de pasăre echilibrează balanţa, chiar dacă importurile au depăşit exporturile din punct de vedere cantitativ”, a precizat Ilie Van.

Exportăm carne de pasăre cu 1.600 euro/tonă şi importăm cu 1.200 euro/tonă
În 2011, valoarea exporturilor şi a importurilor s-a cifrat în jurul valorii de 57 de milioane de euro.
Potrivit informaţiilor furnizate de preşedintele UCPR, în primele 7 luni din acest an au fost importate 42.000 de tone de carne de pasăre şi au fost exportate 37.000 de tone, valoric acestea fiind însă egale deoarece preţul de vânzare la export pentru carnea de pasăre a fost de 1.600 euro/tonă, în timp ce importurile au fost realizate cu 1.200 euro/tonă.

În 2010 au fost importate 93.000 tone de carne de pasăre, iar 58.000 tone au mers pe piaţa externă, valoarea exporturilor reprezentând 75% din cea a importurilor. Pentru întregul an 2011, Van estimează o creştere a exporturilor cu 10% faţă de 2010.

Potrivit datelor UCPR, producţia în viu de carne de pasăre obţinută anul trecut în sistem industrializat a fost de 430.000 tone, iar carnea tăiată s-a cifrat la 360.000 tone, producţia urmând să înregistreze o majorare cu 5-6 procente până la finele acestui an.

Industria cărnii adaugă un plus de valoare agriculturii româneşti
„Industria cărnii este o industrie cu mare plus valoare, care adaugă valoare agriculturii. Este bine să ne orientăm către această industrie şi să o diversificăm. Decât să exportăm 4 milioane de tone de grâu cred că este mai rentabil şi mai eficient pentru România să exportăm un milion de tone de carne şi produse din carne. Este un obiectiv al nostru care se poate atinge prin politici şi organizare eficientă. Este clar că avem nevoie de politici agricole orientate spre dezvoltarea sectoarelor de creştere a animalelor, corelate cu politicile europene, dar şi de branduri puternice care să facă managementul afacerilor mai ales pe partea de export deoarece concurenţa pe piaţa euoropeană şi mondială este acerbă”, adăugat şeful UCPR.

Potrivit acestuia, industria cărnii de pasăre a fost pe un trend ascendent în ultimii ani, maximul fiind atins în 2009. „Industria cărnii de pasăre este total integrată, de la fabrici de nutreţuri, la procesare şi piaţă, dar începând din 2012 vrem să ajunge să integrăm şi 50% din producţia de cereale necesară industriei cărnii”, a adăugat Ilie Van.

Potrivit UCPR, consumul intern de carne de pasăre se ridica la 400.000 tone carne de pasăre, acesta fiind susţinut în cea mai mare parte din producţia internă.
În UCPR activează peste 200 firme, care deţin 350 ferme, primele 15 mari companii asigurând 60% din producţia de carne de pasăre. Principalii companii din industria avicolă sunt Transavia, Agricola Bacău şi Avicola Crevedia.
sursa: Agerpres

Vizualizat: 3643 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Am putea exporta circa 1 milion de tone de carne, însă exportăm doar 100.000 tone

Am putea exporta circa 1 milion de tone de carne, însă exportăm doar 100.000 tone

România exportă, în prezent, în jur de 100.000 de tone de carne, deşi potenţialul de export se ridică la un milion de tone, a declarat, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, la deschiderea primei expoziţii internaţionale dedicate industriei cărnii din sud-estul Europei - Carnexpo.

Exportul de carne de porc va fi reluat până la sfârşitul anului

Exportul de carne de porc va fi reluat până la sfârşitul anului

În deschiderea târgului CARNEXPO 2011, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a anunţat că a trimis opt răspunsuri solicitate de Comisia Europeană, în chestiunea exporturilor româneşti de carne de porc în UE.

Importurile de vin au crescut, iar piaţa vinului din România a scăzut

Importurile de vin au crescut, iar piaţa vinului din România a scăzut

Din cauza crizei economice, piaţa vinului din România a scăzut în ultimii trei ani, de la 450 la 350 milioane euro, iar importurile de vin s-au dublat la şase luni, potrivit datelor Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV).

Petre Daea - România a recoltat mai mult grâu decât a semănat

Petre Daea - România a recoltat mai mult grâu decât a semănat

Suprafaţa de grâu recoltată în acest an o depăşeşte cu 100.000 de hectare pe cea însămânţată, a declarat senatorul Petre Daea (PSD), preşedintele Comisiei de agricultură din Senat.

Exporturile extra - UE câştigă teren

Exporturile extra - UE câştigă teren

Exporturile către ţările din afara Uniunii Europene s-au intensificat în ultimele luni, ritmurile de creştere comparativ cu 2010 fiind mai mari faţă de cele înregistrate de schimburile comerciale cu ţările UE, însă volumele exportate rămân net inferioare.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii