Adama
Vinasa Rompak

Fermierii susţin că isteria cu aflatoxina din laptele românesc a fost creată şi falsă

Publicat: 24 martie 2013 - 21:14
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

La întâlnirea de vineri, de la Prefectura Cluj, cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, fermierii au susţinut că „toată isteria cu aflatoxina a fost creată, fals, de firme multinaţionale, prin încălcarea teritoriului lor de interese economice".

Potrivit acestora, alerta cu aflatoxina din laptele din România a fost falsă şi creată de multinaţionalele care vizează să profite de pe urma faptului că la finele lui 2013 se încheie prelungirea perioadei de tranziţie acordată României pentru procesarea laptelui „neconform” cu cerinţele comunitare, iar din 31 martie 2015 va dispărea cota de lapte.
„Alerta a fost dată întâi în Serbia. Pentru că două multinaţionale care lucrează în Serbia lucrează şi în România, s-a declanşat o alertă pe un subiect fals. Nu s-a făcut deloc o determinare cantitativă, să se spună clar de la ce cantităţi de consum de lapte este periculoasă aflatoxina. Aceasta este periculoasă dacă un om consumă 20-30 de litri de lapte pe zi, timp de 200 de zile, neîntrerupt. Profesorul de toxicologie Adrian Oros de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca este aici, de faţă, şi vă poate confirma aceste date. Gestionarea de către autorităţi a datelor privind acest scandal a fost defectuoasă. Iar mass-media a transmis date eronate, pentru audienţă şi rating”, a declarat preşedinte Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, Claudiu Franc, la conferinţa de presă de la Prefectura Cluj.

„Niciun fermier din România nu vinde lapte fără control. Pentru isteria cu aflatoxina, fermierii au fost nevoiţi să suporte costurile analizelor, care sunt de 170 de lei la Alba-Iulia, dar de 270 de lei la Bucureşti. Nu este corect ca din cauza acestei isterii, laptele să fie exclus acum din alimentaţie. Laptele nu este deloc periculos. De la laptele din România nu s-a îmbolnăvit nimeni. De la laptele adus din import s-a îmbolnăvit multă lume. Laptele cu termen de valabilitate de şase luni nu este lapte”, a spus, la rândul său, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din judeţul Covasna, Mozes Otvos.

Procesatorii le-au propus preţuri cu 30% mai mici
Potrivit vicepreşedintelui Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, Dorel Secară, asupra fermierilor din Ilfov s-a exercitat un abuz de către procesatori. Mai mulţi fermieri care au înlocuit imediat furajarea animalelor, după ce analizele au detectat limite normale ale aflatoxinei în lapte, şi au produs apoi cantităţi bune de consum, verificate veterinar, şi-au aruncat laptele pe câmp, afirmând că scandalul cu aflatoxina îi aduce în faliment, pentru că procesatorii le refuză preluarea producţiei zilnice.
„Dar aceşti fermieri au schimbat furajarea animalelor şi laptele a devenit conform. Totuşi, procesatorii au refuzat să le ia laptele. Procesatorii ne-au chemat deja şi ne-au propus o scădere a preţului laptelui cu 30%. Pretenţiile lor sunt exagerate. Procesatorii cumpără cu 1,30 de lei pe litrul de lapte de la fermierii mari şi cu 1 leu de la fermierii mici. Acum vor să împingă preţul mult sub un leu şi ne ruinează. Vom rămâne fără fermieri. Asigur pe toată lumea că laptele din România nu are nicio problemă pentru consum”, a spus Dorel Secară.

Potrivit lui Claudiu Franc, iarna aceasta a fost uşoară, cu temperaturi care nu au inhibat dezvoltarea mucegaiurilor. Contaminarea furajelor cu mucegaiuri se face, de obicei, primăvara şi este responsabilă de prezenţa aflatoxinei în lapte. Mucegaiurile dispar în timpul verii. Seceta din 2013 le-a produs oricum greutăţi fermierilor care nu şi-au putut asigura furajele necesare. Ei au cumpărat furaje cu preţ dublu în 2013, iar acum nu îşi pot vinde în condiţii normale laptele, în ciuda faptului că scandalul cu aflatoxina a fost fals şi generat de multinaţionale interesate să diminueze sever producţia din România.
Laptele crud de vacă trebuie să îndeplinească standardul de calitate din UE, respectiv numărul total de germeni să fie mai mic sau egal cu 100.000/mililitru, iar numărul de celule somatice mai mic sau egal cu 400.000/mililitru. Până la finele lui 2013, procesatorii au posibilitatea de a colecta lapte de vacă de la gospodăriile ţărăneşti cu una-trei vaci şi de a oferi produse lactate pe o piaţă internă sufocată de produse din import. Sursa: Agerpres

Vizualizat: 2378 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Claudiu Franc (FCBR): Legea Camerelor Agricole va fi adoptată prin ordonanţă de urgenţă

Claudiu Franc (FCBR): Legea Camerelor Agricole va fi adoptată prin ordonanţă de urgenţă

Preşedinte Federaţiei Crescătorilor de Bovine (FCB) din România, Claudiu Franc, a anunţat, vineri, la Cluj, că Legea Camerelor Agricole va fi adoptată prin ordonanţă de urgenţă, iar până în luna mai aceste organisme trebuie să devină funcţionale.

Şeful ANSVSA: Principalele măsuri pe care le vom lua ţin de curăţenie în sistemul de alimentaţie publică

Şeful ANSVSA: Principalele măsuri pe care le vom lua ţin de curăţenie în sistemul de alimentaţie publică

Preşedintele interimar al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, intenţionează să facă curăţenie în sistem, dar şi în piaţă, pentru a recâştiga credibilitatea în faţa consumatorilor.

ANSVSA: În 34 de ferme au fost identificate probe neconforme pentru aflatoxina M1

ANSVSA: În 34 de ferme au fost identificate probe neconforme pentru aflatoxina M1

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară a făcut publice printr-un comunicat de presă rezultatele verificărilor şi măsurile întreprinse pentru soluţionarea alertelor alimentare din ultima perioadă.

Ministrul Agriculturii: Controalele ANSVSA deranjează anumite interese din piaţă

Ministrul Agriculturii: Controalele ANSVSA deranjează anumite interese din piaţă

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, consideră că acţiunile Autorităţii Naţionale Sanitare-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) din ultima perioadă ar deranja anumite interese din piaţă, pentru că vizează combaterea evaziunii fiscale din sectoarele industriei alimentare.

Fermierii afectaţi de scandalul aflatoxinei ajung la măsuri extreme: aruncă laptele pe câmp

Fermierii afectaţi de scandalul aflatoxinei ajung la măsuri extreme: aruncă laptele pe câmp

Scăderea drastică a vânzărilor de lapte în ultima săptămână a determinat producătorii de lapte să arunce laptele pe câmp. Costel Caraş, preşedintele Asociaţiei Holstein.ro, dar şi deţinătorul unei ferme cu 120 de capete de vaci, a aruncat ieri 10 tone de lapte, pierderile suferite ajungând la câteva zeci de milioane de lei.

APRIL: Vânzările de lapte au scăzut cu 45% din cauza scandalului

APRIL: Vânzările de lapte au scăzut cu 45% din cauza scandalului

Din cauza scandalului de pe piaţa laptelui, vânzările de lapte au înregistrat o scădere cu 45%, iar ca valoare reducerea este de ordinul zecilor de milioane de euro, a declarat miercuri directorul general al Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Eu
|
03. 25, 2013. Monday 20:08

Romanii au fost ca de obicei, bataia de joc a Europei si a intereselor ei!!! Nu e admisibil ca guvernul si mass media din aceasta tara sa permita sa fim calcati in picioare, asa cum se intampla in acest moment, in falsa criza a laptelui si de altfel in toata suita de "crize" ale produselor alimentare de tot felul (minciuni ordinare?) pe care chipurile le-a traversat Romania in ultimele doua luni!!! DE CE PERMITEM ASA CEVA???

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii