Adama
Vinasa Rompak

58.000 de tone de produse avicole exportate de România, dar aproape dublu importate

Publicat: 08 iunie 2011 - 15:20
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

România a exportat în 2010 circa 58.000 de tone de produse avicole, mult sub potenţialul sectorului, în timp ce importurile au fost aproape duble, de 93.000 de tone, a declarat, preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR), Ilie Van, la un seminar privind brandurile agricole.

„Din păcate, anul trecut nu am reuşit să ieşim în afară cu produse avicole decât cu cantităţi foarte mici, sub potenţialul sectorului avicol din România. Am exportat 58.000 de tone de produse procesate, dar am importat 93.000 de tone de produse ieftine cerute pe piaţa internă din cauza puterii scăzute de cumpărare din România, mult diferită de cea din vestul Europei. Dacă din punct de vedere valoric balanţa este oarecum echilibrată, din cel al cantităţii, balanţa înclină în favoarea importurilor”, a declarat Van pentru Agerpres.

Carne de pui



Avem potenţial mult mai mare de export, dar ar trebui să ne concentrăm mult mai mult pe branduri puternice, a precizat preşedintele UNCPR.

„Trebuie să începem să ne concentrăm pe branduri puternice, de calitate şi pe produse cu preţuri competitive. La ora actuală, însă, carnea de pasăre nu poate intra direct în marile lanţuri de magazine decât pe o reţea de distribuţie care îţi ia în jur de 30% din preţ. De asemenea, un lucru important îl reprezintă şi costurile de promovare care de multe ori ajung la 3% din cifra de afaceri. Nu ştiu câţi producători români îşi permit acest lucru”, a mai spus Van.

De altfel, acesta s-a arătat nemulţumit şi de faptul că de multe ori ajung la consumatori informaţii neverificate despre anumite produse avicole, care aduc prejudicii sectorului, menţionând situaţia creată pe piaţa ouălor când vânzările au scăzut din cauza mediatizării eronate privind sistemul de creştere al găinilor.

Fermă găini ouătoare

„În acest an am înregistrat o scădere semnificativă a preţului ouălor, în timp ce preţul furajelor a crescut cu 30 de procente. În 2011, preţul ouălor pe piaţa românească a înregistrat cel mai mic preţ din ultimii 10 ani. Dacă anul trecut ouăle se vindeau la poarta fermei, în medie, cu 0,3 lei bucata (fără TVA), acum preţul nu a depăşit 0,15-0,20 lei pe bucată”, a mai spus preşedintele UCPR.

UCPR are 100 de membri, societăţi avicole mari care realizează 75% din carnea de pasăre şi 80% din ouăle produse în sistem industrial în România, scrie Agerpres.


Vizualizat: 3639 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii