KWS+
Reclama header after big part 2

CINE FACE PREŢURILE CEREALELOR în ROMÂNIA?

Publicat: 02 septembrie 2020 - 20:58
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PRODUCŢII MICI, PREŢURI MICI. Preţurile pe care le oferă traderii de cereale fermierilor români sunt aproape identice şi mult prea mici, se plâng mulţi fermieri. Chiar şi anul acesta, în care producţia de cereale este, în multe zone, foarte slabă, din cauza secetei, preţurile au rămas aproape la fel ca în anii trecuţi.

VASILE CIUBOTARU: PREŢUL CORECT PENTRU FERMIER: CHELTUIELI + 40%

vasile-ciubotaru_b

VASILE CIUBOTARU, administratorul fermei Depozitul de Cereale SRL din Iteşti, judeţul Bacău

Preţul corect pentru fermier ar fi cheltuielile de înfiinţare a unui hectar de cultură plus 40%spune VASILE CIUBOTARU, administratorul fermei Depozitul de Cereale SRL din Iteşti, judeţul Bacău, care exploatează 420 ha de teren agricol cu grâu, porumb, floarea soarelui, rapiţă, orz şi triticale.

Calculul pe care îl face arată că anul acesta a ieşit în pierdere la cultura de grâu: Anul acesta, la grâu, mi-au ieşit cheltuielile 3.800 de lei pe hectar. Noi ne-am pregătit pentru o producţie de 7 tone la hectar, am aplicat îngrăşăminte, tratamente, şi am realizat 4.400 de kilograme pe hectar, înmulţit cu 70 de bani pe kilogram, cu cât am dat grâul, deci am avut pierdere 700 de lei pe hectar.

Adevăraţii beneficiari ai agriculturii sunt cei care cumpără de la noi şi vând mai departe. Preţurile sunt la fel la toţi, sunt copiate, parcă toţi sunt vorbiţi între ei, adaugă Ciubotaru.

FLORIN PLATON: PREŢURI MAI MICI DECÂT ACUM 10 ANI ŞI „TRASE LA XEROX”

florin-platon_b

FLORIN PLATON, fermier din Băcăoani, jud. Vaslui

Acelaşi lucru îl afirmă şi FLORIN PLATON, fermier din Băcăoani, jud. Vaslui. Acesta lucrează, împreună cu soţia, 190 ha de teren agricol. 

Suntem de râsul curcilor, cum să vinzi grâul cu 760 de lei tona?, spune Platon. Preţurile sunt mult mai mici decât acum 10 ani, când toate inputurile erau mult mai ieftine. Azotatul de amoniu era 170 de lei tona, acum e de zece ori mai mult. Şi toţi traderii au preţurile trase la xerox, diferenţele sunt foarte mici, de câteva zeci de bani pe kilogram, susţine fermierul din judeţul Vaslui.

Iată preţurile oferite fermierilor de un trader din zona Moldovei în data de 2 septembrie 2020: floarea soarelui 1400 ron/to - 1470 ron/to FCA; porumb 640 ron/to - 670 ron, cu posibilitate de negociere pentru cantităţi mari.

În 31 august 2020, acelaşi trader oferea fermierilor următoarele preţuri: floarea soarelui între 1390 ron/to – 1430 ron/to FCA, porumb între 630 ron/to-650 ron/to FCA şi grâu - 770 ron/to FCA fără analize.

CRISTIAN ANDRICI: LA PORUMB N-AVEM NICI O ŞANSĂ, SUNTEM „ÎN PIELEA GOALĂ”!

cristian-andrici_b

Cristian Andrici, administrator Agro-Expert Bucovina SRL

Pentru fermierii mari, care au spaţii de depozitare şi mai multe opţiuni de vânzare şi au avut şi recolte mai mari în acest an, lucrurile stau ceva mai bine.

CRISTIAN ANDRICI (Agro-Expert Bucovina SRL) exploatează 1.000 de hectare de teren agricol în județul Botoșani și încă 1.000 de hectare în jud. Suceava, în zona localității Bălcăuți. Andrici este şi preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Botoşani, care reuneşte peste 100 de fermieri care lucrează în jur de 40.000 ha.

Cristian Andrici spune că a vândut anul acesta traderilor grâul cu un preţ cu 20% mai mare decât media ultimilor trei ani. La porumb spune că preţul este cu 10% mai mare decât media ultimilor trei ani, iar la soia şi floarea soarelui, preţul este similar celui din anii trecuţi.

În Suceava, cu preţurile astea, facem nişte marje corecte de profit, dar în Botoşani, unde producţiile la culturile de primăvară s-au dus în cap din cauza secetei şi arşiţei, nu ne salvează nici preţurile astea.

Preţul produselor agricole are trei mari componente: una mondială, care înseamnă burse, inecţii de capital de la fonduri de investiţii, catastrofe naturale, sau dacă se trezeşte China că vrea să dea 300 de grame de cereale în plus pe cap de locuitor etc. şi în care noi nu putem interveni sub nici o formă. Apoi, componenta regională, adică Bazinul Mării Negre, în care e Rusia, Ucraina şi noi, restul nu contează. Dacă se trezeşte Putin că vrea să-şi refacă rezervele, mai avem nişte şanse. A treia componentă este cea locală, rezultată din autoconsum şi industrializare, plus zootehnie. Cu zootehnia suntem „în pijamale”, n-are cine să consume. Pe partea de industrializare, la grâu, adică panificaţie, jucăm după cei locali la preţuri. La porumb n-avem nici o şansă, suntem „în pielea goală”, ne luăm după celelalte două componente, mondială şi regională. Preţul la noi este preţul pe bursă minus taxe de port, minus transportul la port. Dacă eşti departe, în nordul ţării, asta e, ăla e preţul, explică Andrici.

Vizualizat: 5224 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

CARE ESTE PREȚUL CORECT PE KILOGRAMUL DE MIEL ÎN VIU PENTRU ANUL ACESTA!

CARE ESTE PREȚUL CORECT PE KILOGRAMUL DE MIEL ÎN VIU PENTRU ANUL ACESTA!

27 ianuarie 2021 - 10:58

CÂT E MIELUL DE PAȘTE? Crescătorii de oi din România au plătit mai mult pentru furaje, prețul furajelor a crescut din cauza secetei de anul trecut, cheltuielile cu întreținerea animalelor a crescut în condiții de pandemie, astfel anul acesta ar trebui să crească prețul la miei pentru a-și recupera o parte din banii investiți, spun oierii.

Exporturile de PORUMB din Ucraina ar putea fi restricționate

Exporturile de PORUMB din Ucraina ar putea fi restricționate

26 ianuarie 2021 - 10:49

Ministerul Agriculturii din Ucraina și reprezentanții industriei au convenit asupra unui plafon privind volumul exportului de porumb, în încercarea de a reglementa exporturile de cereale şi a proteja crescătorii de animale. Această limitate este valabilă până la 30 iunie şi a fost stabiltă la 24 de milioane de tone de porumb, conform unui comunicatului oficial al guvernului, publicat luni (25.01.2021).

COCERAL - Estimări optimiste privind PRODUCŢIA de CEREALE 2021

COCERAL - Estimări optimiste privind PRODUCŢIA de CEREALE 2021

07 ianuarie 2021 - 12:04

În prima sa prognoză pentru 2021, COCERAL estimează producţia totală de cereale din statele UE-27 +Marea Britanie la 307,4 milioane tone, în creştere faţă de cele 295,7 milioane tone recoltate anul trecut. În România sunt aşteptate creşteri importante ale producţiei de grâu, proumb, rapiţă şi floarea soarelui.

INSULA MARE A BRĂILEI: CLIENȚII SE BAT PENTRU LUCERNĂ!

INSULA MARE A BRĂILEI: CLIENȚII SE BAT PENTRU LUCERNĂ!

18 decembrie 2020 - 06:16

CULTURI PROFITABILE. Clienții se bat pentru lucernă. La momentul acesta nu mai sunt containere pentru China și a crescut prețul pentru transport cu 8-9 dolari într-o zi. Sunt o persoană tipicară, sunt foarte atent la detalii și la exploatarea corectă, tehnologia este destul de simplă și o poate face oricine și oricine poate să facă bani din așa ceva, spune Adrian Nițu, inginer Insula Mare a Brăilei.

PREȚUL PE KG DE VITĂ ȘI DE OAIE LA ABATOR! LISTA ABATOARELOR UNDE POT VINDE CRESCĂTORII!

PREȚUL PE KG DE VITĂ ȘI DE OAIE LA ABATOR! LISTA ABATOARELOR UNDE POT VINDE CRESCĂTORII!

17 decembrie 2020 - 11:31

EXCLUSIV AGROINFO. Care sunt abatoarele care achiziționează în această perioadă animale vii? Cu cât pot să-și vândă crescătorii români de animale vitele, oile la abatoarele din țară? Care este prețul pe care-l dau abatoarele la achiziția de animale vii și la carcasă? AGROINFO a făcut lista cu abatoare din diferite zone ale țării și cu prețurile practicate acum de acestea.

Rapiță - cererea se mută în 2021, chiar dacă suprafaţa cultivată este în scădere

Rapiță - cererea se mută în 2021, chiar dacă suprafaţa cultivată este în scădere

08 decembrie 2020 - 18:08

În luna noiembrie producătorii au vândut cantități mari de rapiță din recolta 2020 la prețuri ridicate. Acum urmează o perioadă de calm, pe de o parte, deoarece stocurile s-au redus foarte mult și, pe de altă parte, deoarece prețurile nu ar mai putea crește în continuare din cauza slăbirii cotaţiilor forward la Bursa din Paris.

Argentina - export record de porumb

Argentina - export record de porumb

04 decembrie 2020 - 10:30

În perioada ianuarie-octombrie, Argentina a exportat 34,5 milioane de tone de porumb, în creștere cu 10% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019 şi un nou record, conform unui studiu al Bursei de cereale din Cordoba. Valoarea exporturilor de porumb în această perioadă a ajuns la 5,56 miliarde USD, în creștere cu 8% față de anul precedent.

VESTE BUNĂ PENTRU MICII FERMIERI CARE NU REUȘESC SĂ-ȘI VÂNDĂ PRODUSELE!

VESTE BUNĂ PENTRU MICII FERMIERI CARE NU REUȘESC SĂ-ȘI VÂNDĂ PRODUSELE!

30 noiembrie 2020 - 10:25

TERMEN LIMITĂ 7 DECEMBRIE 2020! Kaufland România își oferă spațiul din magazine pentru a găzdui producătorii locali mici de legume fructe care întâmpină dificultăți în comercializarea mărfii în această perioadă. Mai mult, Kaufland va face plățile către acești mici fermieri în termen de 3 zile, nu 7 zile cum era până acum. Termenul limită pentru micii fermieri români care vor să se înscrie la Kaufland este 7 decembrie 2020.

PLANUL GUVERNANȚILOR DE SALVARE A MICULUI FERMIER ȘI PRODUSULUI ROMÂNESC DIN FERME!

PLANUL GUVERNANȚILOR DE SALVARE A MICULUI FERMIER ȘI PRODUSULUI ROMÂNESC DIN FERME!

23 noiembrie 2020 - 08:48

VÂNZAREA PRODUSELOR DIN FERMELE ROMÂNEȘTI! Problema vânzării produselor românești din fermele din România, sprijinirea micilor fermieri să-și valorifice producția, ar urma să fie rezolvată printr-un program anunțat de ministrul agriculturii Adrian Oros. Sumele alocate pentru acest plan au fost anunțate de europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte COMAGRI, Parlamentul European.

Prognoza FAO privind producţia de carne

Prognoza FAO privind producţia de carne

20 noiembrie 2020 - 11:44

Producţia mondială de carne în 2020 este de aşteptat să ajungă la 337,3 milioane de tone (echivalent în greutate carcasă), în scădere cu 0,5% faţă de anul anterior, potrivit estimărilor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare

De peste 20 de ani, Edina Uifalusi cultivă pepeni verzi şi pepeni galbeni în comuna Pişcolt, (jud. Satu Mare) în câmp şi leguume în solar şi grădină. În ultimii cinci ani familia Uifalusi a cultivat numai pepeni hibrizi Syngenta: pepeni verzi Romanza şi Arashan și pepeni galbeni Flander. Află care sunt problemele cultivatorilor de pepeni şi de ce hibrizii altoiţi sunt mai viguroaşi, mai productivi şi mai rezistenţi la boli.
Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

Inel de logodnă

Inel de logodnă
Un tânăr cumpără un inel de logodnă şi vrea să-l personalizeze: Detalii