Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

CINE FACE PREŢURILE CEREALELOR în ROMÂNIA?

Publicat: 02 septembrie 2020 - 20:58
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PRODUCŢII MICI, PREŢURI MICI. Preţurile pe care le oferă traderii de cereale fermierilor români sunt aproape identice şi mult prea mici, se plâng mulţi fermieri. Chiar şi anul acesta, în care producţia de cereale este, în multe zone, foarte slabă, din cauza secetei, preţurile au rămas aproape la fel ca în anii trecuţi.

VASILE CIUBOTARU: PREŢUL CORECT PENTRU FERMIER: CHELTUIELI + 40%

vasile-ciubotaru_b

VASILE CIUBOTARU, administratorul fermei Depozitul de Cereale SRL din Iteşti, judeţul Bacău

Preţul corect pentru fermier ar fi cheltuielile de înfiinţare a unui hectar de cultură plus 40%spune VASILE CIUBOTARU, administratorul fermei Depozitul de Cereale SRL din Iteşti, judeţul Bacău, care exploatează 420 ha de teren agricol cu grâu, porumb, floarea soarelui, rapiţă, orz şi triticale.

Calculul pe care îl face arată că anul acesta a ieşit în pierdere la cultura de grâu: Anul acesta, la grâu, mi-au ieşit cheltuielile 3.800 de lei pe hectar. Noi ne-am pregătit pentru o producţie de 7 tone la hectar, am aplicat îngrăşăminte, tratamente, şi am realizat 4.400 de kilograme pe hectar, înmulţit cu 70 de bani pe kilogram, cu cât am dat grâul, deci am avut pierdere 700 de lei pe hectar.

Adevăraţii beneficiari ai agriculturii sunt cei care cumpără de la noi şi vând mai departe. Preţurile sunt la fel la toţi, sunt copiate, parcă toţi sunt vorbiţi între ei, adaugă Ciubotaru.

FLORIN PLATON: PREŢURI MAI MICI DECÂT ACUM 10 ANI ŞI „TRASE LA XEROX”

florin-platon_b

FLORIN PLATON, fermier din Băcăoani, jud. Vaslui

Acelaşi lucru îl afirmă şi FLORIN PLATON, fermier din Băcăoani, jud. Vaslui. Acesta lucrează, împreună cu soţia, 190 ha de teren agricol. 

Suntem de râsul curcilor, cum să vinzi grâul cu 760 de lei tona?, spune Platon. Preţurile sunt mult mai mici decât acum 10 ani, când toate inputurile erau mult mai ieftine. Azotatul de amoniu era 170 de lei tona, acum e de zece ori mai mult. Şi toţi traderii au preţurile trase la xerox, diferenţele sunt foarte mici, de câteva zeci de bani pe kilogram, susţine fermierul din judeţul Vaslui.

Iată preţurile oferite fermierilor de un trader din zona Moldovei în data de 2 septembrie 2020: floarea soarelui 1400 ron/to - 1470 ron/to FCA; porumb 640 ron/to - 670 ron, cu posibilitate de negociere pentru cantităţi mari.

În 31 august 2020, acelaşi trader oferea fermierilor următoarele preţuri: floarea soarelui între 1390 ron/to – 1430 ron/to FCA, porumb între 630 ron/to-650 ron/to FCA şi grâu - 770 ron/to FCA fără analize.

CRISTIAN ANDRICI: LA PORUMB N-AVEM NICI O ŞANSĂ, SUNTEM „ÎN PIELEA GOALĂ”!

cristian-andrici_b

Cristian Andrici, administrator Agro-Expert Bucovina SRL

Pentru fermierii mari, care au spaţii de depozitare şi mai multe opţiuni de vânzare şi au avut şi recolte mai mari în acest an, lucrurile stau ceva mai bine.

CRISTIAN ANDRICI (Agro-Expert Bucovina SRL) exploatează 1.000 de hectare de teren agricol în județul Botoșani și încă 1.000 de hectare în jud. Suceava, în zona localității Bălcăuți. Andrici este şi preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Botoşani, care reuneşte peste 100 de fermieri care lucrează în jur de 40.000 ha.

Cristian Andrici spune că a vândut anul acesta traderilor grâul cu un preţ cu 20% mai mare decât media ultimilor trei ani. La porumb spune că preţul este cu 10% mai mare decât media ultimilor trei ani, iar la soia şi floarea soarelui, preţul este similar celui din anii trecuţi.

În Suceava, cu preţurile astea, facem nişte marje corecte de profit, dar în Botoşani, unde producţiile la culturile de primăvară s-au dus în cap din cauza secetei şi arşiţei, nu ne salvează nici preţurile astea.

Preţul produselor agricole are trei mari componente: una mondială, care înseamnă burse, inecţii de capital de la fonduri de investiţii, catastrofe naturale, sau dacă se trezeşte China că vrea să dea 300 de grame de cereale în plus pe cap de locuitor etc. şi în care noi nu putem interveni sub nici o formă. Apoi, componenta regională, adică Bazinul Mării Negre, în care e Rusia, Ucraina şi noi, restul nu contează. Dacă se trezeşte Putin că vrea să-şi refacă rezervele, mai avem nişte şanse. A treia componentă este cea locală, rezultată din autoconsum şi industrializare, plus zootehnie. Cu zootehnia suntem „în pijamale”, n-are cine să consume. Pe partea de industrializare, la grâu, adică panificaţie, jucăm după cei locali la preţuri. La porumb n-avem nici o şansă, suntem „în pielea goală”, ne luăm după celelalte două componente, mondială şi regională. Preţul la noi este preţul pe bursă minus taxe de port, minus transportul la port. Dacă eşti departe, în nordul ţării, asta e, ăla e preţul, explică Andrici.

Vizualizat: 4902 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Viitorul creşterii animalelor în UE

Viitorul creşterii animalelor în UE

19 octombrie 2020 - 18:02

Studiu „Viitorul creşterii animalelor în UE: Cum să contribuim la un sector agricol durabil” se concentrează pe viitorul zootehniei în statele UE și „acoperă importanța economică a sectorului zootehnic, provocările de mediu și rolul său în tranziția către o sustenabilitate mai mare”". Raportul subliniază importanța sectorului, acțiunile care se pot întreprinde pentru a reduce emisiile și importanța guvernanței pentru a asigura continuitatea afacerilor agricole.

Fermierii europeni se opun acordului cu Mercosur

Fermierii europeni se opun acordului cu Mercosur

21 septembrie 2020 - 11:54

Într-o declaraţie comună, 43 de organizaţii ale fermierilor din 14 ţări europene au cerut guvernelor respective să respingă acordul de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi Piaţa Comună a Sudului (Mercosur).

NICIO PALMĂ DE PĂMÂNT NU SE MAI VINDE FĂRĂ AVIZUL AUTORITĂȚILOR!

NICIO PALMĂ DE PĂMÂNT NU SE MAI VINDE FĂRĂ AVIZUL AUTORITĂȚILOR!

17 august 2020 - 10:41

LEGE PROMULGATĂ DE PREȘEDINTE. Structurile centrale ale statului, Ministerul Agiculturii, avizează vânzarea terenurilor agricole în suprafață mai mare de 30 de hectare, iar până la această suprafață, tranzacțiile cu terenuri agricole trebuie avizate de structurile teritoriale, direcțiile agricole județene. Noua lege a vânzării terenurilor agricole a fost publicată în Monitorul Oficial și intră în vigoare la 60 de zile după publicare.

ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ MINISTERUL AGRICULTURII! OBLIGATORIU pentru TOȚI FERMIERII! AMENDĂ PÂNĂ LA 15.000 LEI!

ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ MINISTERUL AGRICULTURII! OBLIGATORIU pentru TOȚI FERMIERII! AMENDĂ PÂNĂ LA 15.000 LEI!

21 iulie 2020 - 11:52

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ! Fermierii, producătorii agricoli care nu raportează date la Ministerul Agriculturii, ori de câte ori li se cer, despre stocurile de hrană pe care le dețin, de produse agricole, riscă amenzi până la 15.000 de lei, anunță un proiect de Ordonanță de Urgență publicat astăzi, 21 iulie 2020, pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii.

UE a eliminat tariful de 10 euro/t la importurile de porumb

UE a eliminat tariful de 10 euro/t la importurile de porumb

20 iulie 2020 - 17:03

Din cauza creşterii puternice a preţurilor porumbului pe piaţa mondială, Uniunea Europeană a renunţat pentru moment la tarifele de import pentru porumb, sorg şi secară.

FERMIERUL ION CONSTANTIN OLTEANU: MI-A BĂTUT FALIMENTUL LA UȘĂ!

FERMIERUL ION CONSTANTIN OLTEANU: MI-A BĂTUT FALIMENTUL LA UȘĂ!

20 iulie 2020 - 09:24

LA UN PAS DE DEZASTRU. Fermierul Ion Constantin Olteanu susţine că o săptămână dacă mai întârziau ploile, putea să declare falimentul și să pună lacătul pe o companie cu peste 12.000 de hectare.

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Rusia

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Rusia

09 iulie 2020 - 11:35

Campania de recoltat la grâu este în lină desfăşurare şi au început să apară primele date preliminarii privind producţia. Astfel, până la data 7 iulie, fermierii ruși au recoltat 9,4 milioane tone grâu, de pe 2,9 milioane hectare, cu un randament mediu de 3,23 t/ha, arată datele publicate de Ministerului Agriculturii din Rusia. La aceeaşi dată, recolta de orz însuma 2,1 milioane tone, de pe 615 mii hectare, cu un randament mediu de 3,43 t/ha.

FERMIERII SUNT DEZAMĂGIȚI DE UE! REGULI ASPRE DOAR PENTRU EI, NU ȘI PENTRU IMPORTURI!

FERMIERII SUNT DEZAMĂGIȚI DE UE! REGULI ASPRE DOAR PENTRU EI, NU ȘI PENTRU IMPORTURI!

26 iunie 2020 - 20:47

DISCUȚII APRINSE ÎN PARLAMENTUL EUROPEAN! Comisarul european pentru Mediu, Virginijus Sinkevicius, a participat pe 22 iunie 2020 la ședința Comisie AGRI din Parlamentul European. Eurodeputații i-au spus comisarului că fermierii sunt tot mai dezamăgiți de UE. Lor li se impun reguli aspre de mediu în strategia pentru biodiversitate în timp ce importurile din țări terțe, de exemplu de soia, sunt o rușine.

MANIFEST pentru ȚĂRANUL ROMÂN!

MANIFEST pentru ȚĂRANUL ROMÂN!

10 iunie 2020 - 08:24

SUSȚINEM ȚĂRANII! ADOPTĂ UN ȚĂRAN, un proiect care militează de ani buni pentru salvarea gospodăriilor țărănești de subzistență și susținerea țăranilor români, a publicat pe pagina Facebook un Manifest pentru țăranii noștri. De ce să cumpărăm produse de la țăranii noștri, să ne hrănim cu ce produc gospodăriile țărănești, și cum recunoaștem țăranii autentici?

FERMIERII ARGENTINIENI, CUPRINŞI DE PANICĂ!

FERMIERII ARGENTINIENI, CUPRINŞI DE PANICĂ!

09 iunie 2020 - 13:09

Vânzarea produselor agrochimice a fost suspendată pe perioadă nedeterminată în Argentina, după ce Banca Centrală (BCRA) a modificat reglementările referitoare la accesul pe piaţa de schimb pentru plata importurilor, ceea ce va afecta comerţul cu produse de protecţia plantelor şi îngrăşăminte.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019: sistemul TrueView şi semănătoarea PL 5800. Sistemul TrueView este format dintr-un set de senzori electronici (montaţi pe colţi grapei de la Turbo Max) prin care sunt colectate, în timp real, date privind: umiditatea, temperatura, masă organică, pH-ul şi structura solului. Astfel se face o cartografierea solelor şi sunt alcătuite hărţi care pot fi apoi folosite pentru semănat cu rată variabilă pe semănătoarea Great Plains PL 5800, dotată şi cu sistemul AccuShot.

 

Interviu cu Alexandru Berghin, reprezentant Great Plains în România.

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Inel de logodnă

Inel de logodnă
Un tânăr cumpără un inel de logodnă şi vrea să-l personalizeze: Detalii