Indicele preţurilor produselor alimentare la nivel mondial a crescut luna iunie 2016 cu 4,2%, cea mai mare creştere lunară din ultimii patru ani, a anunţat, pe 7 iulie, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). Zahărul, lactatele, cerealele și carnea s-au scumpit cel mai mult.
FAO publică lunar propriul Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În ianuarie 2016, acest indice a atins cea mai scăzută valoare din ultimii şapte ani, însă, ulterior, a crescut timp de cinci luni consecutive, ajungând în iunie 2016 la un nivel de 163,4 puncte, notează Agerpres.
Potrivit datelor FAO, citat de Agerpres, pe categorii de produse, preţurile la zahăr au urcat cu 14,8% în luna iunie, din cauza ploilor abundente care au împiedicat recoltarea trestiei de zahăr, şi au redus producțiile în Brazilia, primul producător mondial. Vremea ploioasă a redus şi cantitatea de zahăr ce poate fi extrasă din fiecare tonă de trestie, ceea ce i-a determinat pe producători să direcţioneze o cantitate mai mare de trestie de zahăr spre producţia de etanol, crescând astfel şi mai mult preţurile la zahăr.
De asemenea, preţurile la cereale au crescut cu 2,9% comparativ cu luna mai 2016, în principal ca urmare a majorării preţurilor la porumb.
Preţurile produselor lactate au urcat cu 7,8%, iar cele la carne s-au majorat cu 2,4%.
În schimb, indicele preţurilor la uleiuri vegetale a avut o evoluţie contrară tendinţei generale, înregistrând o scădere de 0,8% comparativ cu luna mai.
FAO: 2,544 miliarde tone de cereale în sezonul 2016 - 2017
În paralel, FAO şi-a îmbunătăţit estimările privind producţia mondială de cereale în sezonul 2016 - 2017, până la 2,544 miliarde tone, cu 15,3 milioane de tone mai mare decât recolta din 2015, dar sub recolta record din 2014. Această revizuire se datorează în principal îmbunătăţirii estimărilor privind producţia mondială de grâu, care ar urma să ajungă la 732 milioane tone, cu aproximativ 1% mai mare decât previziona luna trecută, datorită evoluţiilor meteo favorabile din Uniunea Europeană, Rusia şi SUA, mai notează Agerpres.