Adama
Vinasa Rompak

Cea mai mare SCUMPIRE a ALIMENTELOR din ultimii patru ani! Ce PRODUSE sunt în TOP?

Publicat: 07 iulie 2016 - 18:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Indicele preţurilor produselor alimentare la nivel mondial a crescut luna iunie 2016 cu 4,2%, cea mai mare creştere lunară din ultimii patru ani, a anunţat, pe 7 iulie, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). Zahărul, lactatele, cerealele și carnea s-au scumpit cel mai mult.

FAO publică lunar propriul Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În ianuarie 2016, acest indice a atins cea mai scăzută valoare din ultimii şapte ani, însă, ulterior, a crescut timp de cinci luni consecutive, ajungând în iunie 2016 la un nivel de 163,4 puncte, notează Agerpres.

Potrivit datelor FAO, citat de Agerpres, pe categorii de produse, preţurile la zahăr au urcat cu 14,8% în luna iunie, din cauza ploilor abundente care au împiedicat recoltarea trestiei de zahăr, şi au redus producțiile în Brazilia, primul producător mondial. Vremea ploioasă a redus şi cantitatea de zahăr ce poate fi extrasă din fiecare tonă de trestie, ceea ce i-a determinat pe producători să direcţioneze o cantitate mai mare de trestie de zahăr spre producţia de etanol, crescând astfel şi mai mult preţurile la zahăr.

De asemenea, preţurile la cereale au crescut cu 2,9% comparativ cu luna mai 2016, în principal ca urmare a majorării preţurilor la porumb.

Preţurile produselor lactate au urcat cu 7,8%, iar cele la carne s-au majorat cu 2,4%.

În schimb, indicele preţurilor la uleiuri vegetale a avut o evoluţie contrară tendinţei generale, înregistrând o scădere de 0,8% comparativ cu luna mai.

FAO: 2,544 miliarde tone de cereale în sezonul 2016 - 2017

În paralel, FAO şi-a îmbunătăţit estimările privind producţia mondială de cereale în sezonul 2016 - 2017, până la 2,544 miliarde tone, cu 15,3 milioane de tone mai mare decât recolta din 2015, dar sub recolta record din 2014. Această revizuire se datorează în principal îmbunătăţirii estimărilor privind producţia mondială de grâu, care ar urma să ajungă la 732 milioane tone, cu aproximativ 1% mai mare decât previziona luna trecută, datorită evoluţiilor meteo favorabile din Uniunea Europeană, Rusia şi SUA, mai notează Agerpres.

Vizualizat: 1319 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

SUA: Preţuri şi tendinţe pentru PORUMB, SOIA şi GRÂU

SUA: Preţuri şi tendinţe pentru PORUMB, SOIA şi GRÂU

Fermierii din SUA au decis să crească suprafeţele cultivate cu porumb şi boabe de soia. Dacă vremea din vestul mijlociu va fi propice, producătorii ar putea obţine o recoltă de porumb care ar putea intra în istoria SUA.

Bursa agricolă: RECOLTA BOGATĂ de GRÂU pune PRESIUNE PE PREŢURI

Bursa agricolă: RECOLTA BOGATĂ de GRÂU pune PRESIUNE PE PREŢURI

Luni, 27 iunie, a fost prima zi de tranzacţionare după referendumul din Marea Britanie. Decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană a influenţat piaţa financiară şi pe cea a materiilor prime, având astfel şi un impact asupra pieţii cerealelor.

BURSA AGRICOLĂ după Brexit. PREŢURILE s-au PRĂBUŞIT!

BURSA AGRICOLĂ după Brexit. PREŢURILE s-au PRĂBUŞIT!

Brexitul a influenţat negativ cotaţiile la bursă, iar brokerii  din centrele financiare internaţionale şi în special cei activi pe bursele agricole îşi ling acum rănile.

Porumbul ucrainean atinge preţuri record

Porumbul ucrainean atinge preţuri record

Valoarea porumbului comercializat atât pe piaţa internă, cât şi la export, a crescut şi a stabilit noi recorduri în Ucraina. 

Fermier cu stea Michelin: NE OTRĂVESC ȘI NE FALIMENTEAZĂ străinii!

Fermier cu stea Michelin: NE OTRĂVESC ȘI NE FALIMENTEAZĂ străinii!

Străinii cumpără cele mai valoroase terenuri agricole! Asta e cea mai mare durere a noastră! 10.000 de euro pentru un român sunt bani mulți, 10.000 de euro pentru un francez, belgian sau olandez sunt bani de țigări! În zona noastră au dat năvală străinii. O spune un fermier care a dus faima produselor românești în lume. Ce să mai spună un fermier mic și năpăstuit?

Ministerul Agriculturii declară război alimentelor contrafăcute!

Ministerul Agriculturii declară război alimentelor contrafăcute!

Operatorii economici din sectorul alimentar ar putea fi obligați să se înregistreze la Ministerul Agriculturii. În felul acesta, MADR îi va monitoriza și va reuși să depisteze la timp alimentele contrafăcute sau cele cu aditivi care sunt o amenințare pentru sănătatea populației. Iată ce modificări legislative intenționează să facă MADR!

Senat: Supermarket-urile să doneze alimentele aproape de expirare

Senat: Supermarket-urile să doneze alimentele aproape de expirare

Senatul a aprobat, pe 18 noiembrie 2015, un proiect de lege privind combaterea risipei alimentare. Propunerea senatorului UNPR Marian Vasiliev prevede că supermarket-urile vor trebui să doneze produsele alimentare aflate aproape de data expirării organizaţiilor umanitare sau asociaţiilor de protecţie a animalelor.

Alte articole in aceasta categorie

Exporturile de miere, mai mici cu peste 50%!

Exporturile de miere, mai mici cu peste 50%!

19 noiembrie 2024 - 18:49

Exporturile de miere ale României au scăzut anul acesta cu peste 50% față de perioada similară a anului trecut.

Producția de cereale a UE, cea mai mică din ultimii 10 ani!

Producția de cereale a UE, cea mai mică din ultimii 10 ani!

18 noiembrie 2024 - 23:45

Producția de cereale din UE pentru 2024/25 este estimată la 260,9 milioane tone, cu aproximativ 7% sub media pe 5 ani, potrivit celor mai recente date publicate de Comisia Europeană.

Ministrul agriculturii din Ucraina, la Consiliul AgriFish!

Ministrul agriculturii din Ucraina, la Consiliul AgriFish!

17 noiembrie 2024 - 22:02

Ministrul ucrainean al politicii agrare și alimentației, Vitalii Koval, urmează să se alăture miniștrilor Agriculturii din statele UE și să se adreseze acestora la Consiliul AgriFish din 18 noiembrie.

Mai mult lapte din import!

Mai mult lapte din import!

17 noiembrie 2024 - 21:19

Fabricile de lactate din România au procesat mai mult lapte de vacă în primele nouă luni din 2024, față de aceeași perioadă din 2023. Mai mult de jumătate din acest surplus a fost lapte din import.

Noi reguli pentru țăranii care vând în piață! Analize medicale la zi și marfa în vitrină!

Noi reguli pentru țăranii care vând în piață! Analize medicale la zi și marfa în vitrină!

05 noiembrie 2024 - 07:09

Țăranii care-și vând produsele în piețe sunt obligați să notifice direcțiile județene sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor, DSVSA, și să dea informații legate de activitățile desfășurate și locurile unde vând marfa. În plus, sunt obligați să respecte anumite condiții de igienă atunci când produc și vând și pot merge cu marfa doar în județele unde se află gospodăria sau în județele limitrofe. Verificările, amenzile și interzicerea vânzării în piețe intră în atribuțiile ANSVSA.

Brânză românească din lapte de import!

Brânză românească din lapte de import!

23 octombrie 2024 - 06:29

Mai e brânza românească dacă e făcută din lapte de import?  Cine sunt cei mai mari importatori de lapte de la noi din țară. 

Anunț APIA!

Anunț APIA!

27 septembrie 2024 - 09:42

Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare (ONU) se sărbătoreşte la 29 septembrie. Marcarea acestei zile trage un semnal de alarmă la nivel global asupra necesităţii de a transforma şi reechilibra modul în care sunt produse şi consumate alimentele.

Cantitatea de lapte adusă din import a crescut cu peste 49%!

Cantitatea de lapte adusă din import a crescut cu peste 49%!

02 septembrie 2024 - 20:25

În prima jumătate a acestui an, fabricile de lactate din România au produs mai multă marfă decât anul trecut, dar materia primă de la fermierii locali, deși în cantități mai mari, nu a fost suficientă, arată datele statistice. Cantitatea de lapte brut adusă din import a crescut cu peste 49%, în timp ce importurile de lapte și smântână s-au majorat, în primele cinci luni, cu 27%. Cantități neobișnuit de mari au intrat în țară din Spania și Italia, iar deficitul a crescut cu peste 47%.

Ciprian Palmeș: Ce se întâmplă ACUM cu exportul de miei vii în țările arabe!

Ciprian Palmeș: Ce se întâmplă ACUM cu exportul de miei vii în țările arabe!

26 august 2024 - 09:31

Trebuie refăcute urgent relațiile comerciale cu țările arabe, spune Ciprian Palmeș, cunoscut exportator de ovine vii și susținător al oieritului, într-o postare Facebook. România a pierdut relația cu cele mai importante 4 țări care ne-au consacrat mielul românesc, a adăugat acesta.

Micii fermieri, în pierdere!

Micii fermieri, în pierdere!

18 august 2024 - 08:20

Lipsa ploilor din ultimele săptămâni a distrus sute de mii de hectare de culturi, ceea ce se traduce în pagube uriașe pentru agricultorii români. În aceste condiții, cu o producție în scădere, prețurile legumelor dar și a materiilor prime au început să crească chiar în mijlocul verii, atunci când ele ar fi trebuit să fie la cel mai mic nivel.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii