Adama
Vinasa Rompak

BREXIT: Cât pierde România din COMERŢUL AGRICOL cu Marea Britanie?

Publicat: 26 iunie 2016 - 16:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Comerţul intracomunitar va avea de suferit, dacă Marea Britanie decide să iasă din Uniunea Europeană, după ce apoape 52% din britanici au spus că şi-ar dori acest lucru, în cadrul referendumului de pe 23 iunie 2016. Colaborarea cu firmele britanice şi exportul vor fi îngreunate. Iată câte firme britanice sunt în România şi care este situaţia comerţului agricol dintre ţara noastră şi Marea Britanie!

Marea Britanie a fost, în 2015, pe locul 15 între statele în care România a exportat produse agroalimentare şi pe locul 19 în clasamentul importurilor. Datele Ministerului Agriculturii, citate de Agerpres, arată că, în 2015, valoarea importurilor României din Marea Britanie a totalizat 61,7 milioane euro, în timp ce exporturile au fost de două ori mai mari, respectiv de 127,37 milioane euro. În aceste condiţii, România a înregistrat un excedent de 65,66 milioane euro în comerţul cu produse agroalimentare cu Marea Britanie.

În 2014, importurile agroalimentare din Marea Britanie au atins valoarea de 63,33 milioane euro, iar exporturile de 107,61 milioane euro.

Ce exportăm şi ce importăm din Marea Britanie?

Potrivit datelor MADR, în top 3 produse exportate pe piaţa britanică se află carnea şi organele comestibile proaspete sau refrigerate - 11.379 tone şi încasări de 35,8 milioane euro, ţigările de foi şi trabucuri - 928 tone (14,43 milioane euro) şi preparate şi conserve de carne - 4.245 tone (12,18 milioane euro). Pentru grâu şi meslin, dar şi alte preparate alimentare exportate în 2015 de România în Marea Britanie, încasările au fost de aproape 21 milioane euro.

În privinţa importurilor României, alcoolul etilic nesaturat a ocupat prima poziţie cu 2.907 tone, respectiv 19,52 milioane euro, urmat de zahărul din trestie sau din sfeclă cu 26.300 tone (7,17 milioane euro) şi preparatele alimentare - 542 tone (4,34 milioane euro).

Pe de altă parte, datele Ministerului Economiei, citate de Agerpres, arată că, în primul trimestru din 2016, Marea Britanie a fost a cincea destinaţie deexport pentru România, volumul total exporturilor agricole şi neagricole fiind de 649,9 milioane euro, în creştere cu 15,3% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2015. În acelaşi timp, importurile au fost de 386,1 milioane euro, în creştere cu 5,72%, comparativ cu primul trimestru din 2015.

La 30 aprilie 2016, în România activau 5.251 de firme cu capital britanic, valoarea totală a capitalului social subscris fiind de peste 1,01 miliarde euro, conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), mai notează Agerpres.

(sursa foto: știreazilei.ro)

Vizualizat: 3157 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

AGRICULTORII din Germania despre BREXIT: Efectul domino trebuie prevenit!

AGRICULTORII din Germania despre BREXIT: Efectul domino trebuie prevenit!

„Europa nu este doar o piaţă pentru noi, ci înseamnă totodată obligaţii şi responsabilităţi. Din acest motiv, agricultorii din Germania sunt îngrijoraţi din cauza votului britanic pro Brexit, văzând puse în pericol stabilitatea şi unitatea comunităţii europene”, a comentat preşedintele Asociaţiei Germane a Agricultorilor DBV, Joachim Rukwied, rezultatul referendumului pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

BREXIT! Marea Britanie iese din UE! REACȚII de CRIZĂ în ROMÂNIA!

BREXIT! Marea Britanie iese din UE! REACȚII de CRIZĂ în ROMÂNIA!

REUNIUNE DE URGENȚĂ LA COTROCENI. Decizie istorică! Marea Britanie a votat ieșirea din Uniunea Europeană! În România, președintele Klaus Iohannis a anunțat o ședință de urgență la Cotroceni. Primul ministru Dacian Cioloș a anunțat la rândul lui o ședință de urgență a Guvernului.

BREXIT: Despre URMĂRILE asupra POLITICII AGRICOLE

BREXIT: Despre URMĂRILE asupra POLITICII AGRICOLE

Ce ar însemna ieşirea Marii Britanii din UE pentru orientarea politică, îndeosebi pentru domeniul agricol puternic subvenţionat? Cercetătorii de la University of London au analizat Politica Agricolă Comună (PAC), fondată în 1962, cu scopul principal de a asigura alimentaţia populaţiei după război.

BREXIT! Un  CUVÂNT cu GREUTATE pentru SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

BREXIT! Un CUVÂNT cu GREUTATE pentru SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

REFERENDUM ÎN MAREA BRITANIE. Plecarea Marii Britanii din UE pune în pericol subvențiile din agricultură! Sumele cu care contribuie Marea Britanie la bugetul UE sunt extrem de importante pentru buzunarele fermierilor europeni, implicit ale fermierilor români. Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, le-a spus britanicilor ce dezastru ar fi pentru fermieri dacă nu și-ar mai primi subvențiile europene.

Alte articole in aceasta categorie

Exporturile de miere, mai mici cu peste 50%!

Exporturile de miere, mai mici cu peste 50%!

19 noiembrie 2024 - 18:49

Exporturile de miere ale României au scăzut anul acesta cu peste 50% față de perioada similară a anului trecut.

Producția de cereale a UE, cea mai mică din ultimii 10 ani!

Producția de cereale a UE, cea mai mică din ultimii 10 ani!

18 noiembrie 2024 - 23:45

Producția de cereale din UE pentru 2024/25 este estimată la 260,9 milioane tone, cu aproximativ 7% sub media pe 5 ani, potrivit celor mai recente date publicate de Comisia Europeană.

Ministrul agriculturii din Ucraina, la Consiliul AgriFish!

Ministrul agriculturii din Ucraina, la Consiliul AgriFish!

17 noiembrie 2024 - 22:02

Ministrul ucrainean al politicii agrare și alimentației, Vitalii Koval, urmează să se alăture miniștrilor Agriculturii din statele UE și să se adreseze acestora la Consiliul AgriFish din 18 noiembrie.

Mai mult lapte din import!

Mai mult lapte din import!

17 noiembrie 2024 - 21:19

Fabricile de lactate din România au procesat mai mult lapte de vacă în primele nouă luni din 2024, față de aceeași perioadă din 2023. Mai mult de jumătate din acest surplus a fost lapte din import.

Noi reguli pentru țăranii care vând în piață! Analize medicale la zi și marfa în vitrină!

Noi reguli pentru țăranii care vând în piață! Analize medicale la zi și marfa în vitrină!

05 noiembrie 2024 - 07:09

Țăranii care-și vând produsele în piețe sunt obligați să notifice direcțiile județene sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor, DSVSA, și să dea informații legate de activitățile desfășurate și locurile unde vând marfa. În plus, sunt obligați să respecte anumite condiții de igienă atunci când produc și vând și pot merge cu marfa doar în județele unde se află gospodăria sau în județele limitrofe. Verificările, amenzile și interzicerea vânzării în piețe intră în atribuțiile ANSVSA.

Brânză românească din lapte de import!

Brânză românească din lapte de import!

23 octombrie 2024 - 06:29

Mai e brânza românească dacă e făcută din lapte de import?  Cine sunt cei mai mari importatori de lapte de la noi din țară. 

Anunț APIA!

Anunț APIA!

27 septembrie 2024 - 09:42

Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare (ONU) se sărbătoreşte la 29 septembrie. Marcarea acestei zile trage un semnal de alarmă la nivel global asupra necesităţii de a transforma şi reechilibra modul în care sunt produse şi consumate alimentele.

Cantitatea de lapte adusă din import a crescut cu peste 49%!

Cantitatea de lapte adusă din import a crescut cu peste 49%!

02 septembrie 2024 - 20:25

În prima jumătate a acestui an, fabricile de lactate din România au produs mai multă marfă decât anul trecut, dar materia primă de la fermierii locali, deși în cantități mai mari, nu a fost suficientă, arată datele statistice. Cantitatea de lapte brut adusă din import a crescut cu peste 49%, în timp ce importurile de lapte și smântână s-au majorat, în primele cinci luni, cu 27%. Cantități neobișnuit de mari au intrat în țară din Spania și Italia, iar deficitul a crescut cu peste 47%.

Ciprian Palmeș: Ce se întâmplă ACUM cu exportul de miei vii în țările arabe!

Ciprian Palmeș: Ce se întâmplă ACUM cu exportul de miei vii în țările arabe!

26 august 2024 - 09:31

Trebuie refăcute urgent relațiile comerciale cu țările arabe, spune Ciprian Palmeș, cunoscut exportator de ovine vii și susținător al oieritului, într-o postare Facebook. România a pierdut relația cu cele mai importante 4 țări care ne-au consacrat mielul românesc, a adăugat acesta.

Micii fermieri, în pierdere!

Micii fermieri, în pierdere!

18 august 2024 - 08:20

Lipsa ploilor din ultimele săptămâni a distrus sute de mii de hectare de culturi, ceea ce se traduce în pagube uriașe pentru agricultorii români. În aceste condiții, cu o producție în scădere, prețurile legumelor dar și a materiilor prime au început să crească chiar în mijlocul verii, atunci când ele ar fi trebuit să fie la cel mai mic nivel.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii