NICIUN SFÂRȘIT DE SĂPTĂMÂNĂ ÎN BUCUREȘTI! Ministrul agriculturii, Petre Daea, a străbătut nu mai puțin de 2.500 km în trei zile. Vineri era la Timișoara, sâmbătă la Eforie Nord, la Bran, iar duminică a punctat Fierbinți Târg. Petre Daea ar putea stabili un record la vizitele pe care un ministru al agriculturii le face la fermieri și în țară. Fermierii speră că dorința ministrului agriculturii de a lua mereu pulsul din teritoriu să se transforme în decizii benefice pentru ei.
Peste 2.500 km în doar trei zile! Vineri, ministrul agriculturii a fost la Timișoara, unde a participat la deschiderea târgului Banat Agralim. Sâmbătă dimineața, șeful de la Agricultură era deja în celălalt capăt de țară, la Eforie Nord. În stațiunea de pe malul Mării Negre, Daea a asistat la seminarul „Schimbările climatice, o nouă provocare a spațiului agricol dobrogean”.
Un amănunt picant, Petre Daea a ajuns cu o oră mai devreme la eveniment încât a fost cel care i-a întâmpinat, practic, pe invitați.
Evenimentul l-a adus pe șeful de la Agricultură în mijlocul fermierilor mari din zonă și a reprezentanților spațiului academic: vicepreședintele Academiei Române, academicianul Cristian Hera, vicepreședintele ASAS, Mihai Niculescu, Laurențiu Baciu, liderul Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Adrian Rădulescu, președintele Asociației Fermierilor din România, vicepreședintele LAPAR Gheorghe Albu, Dumitru Manole, administratorul First Grain. Au fost expuse soluții pentru ameliorarea în câmp a efectelor schimbărilor climatice evidente, iar Daea a ținut aici un discurs în care a insistat pentru înființarea perdelelor forestiere din salcâm. Până de curând, salcâmul era considerat o specie neindigenă și invazivă. Ministrul nu a uitat nici domeniul său preferat, irigațiile, și a pledat, din nou, pentru refacerea acestora.
Nicăieri, Petre Daea nu zăbovește mai multe de câteva ore. Așa că, de la Eforie Nord, șeful de la Agricultură a luat-o grăbit spre Bran. A punctat și conferința anuală a Asociației Naționale a Industriilor de Morărit și Panificație din România – ANAMOB, a făcut rapid o fotografie cu Emil Dumitru, liderul Federației Pro Agro și a plecat rapid spre București.
Pe drum însă a oprit în comuna Tomșani, acolo unde au solarii doi dintre primii legumicultori din Prahova care au depus actele pentru a încasa banii din programul de sprijin pentru tomate românești, 3.000 de euro/beneficiar/an/1000 mp de roșii cultivate în spații protejate.
Pentru cine nu știe, ministrul agriculturii are mereu în portbagaj o pereche de cizme din cauciuc. În fermele în care intră, Daea renunță la pantofi și ia cizmele de cauciuc. Cei care-l însoțesc, de obicei spilcuiți, unii chiar cu pantofi din lac, sunt puțin incomodați de dorința ministrului de a intra prin fiecare colț de fermă. Așa a procedat Daea și la Tomșani. Și-a luat cizmele de cauciuc și a intrat în solariile legumicultorilor.
La primul legumicultor, Matei Gh Daniel, unul din solarii s-a inundat practic din pricina ridicării nivelului freatic. Fermierul lucrează cu soția sa și nu au timp de mers în piață. Are soluții inedite și hibrizi performanți. Celălalt legumicultor, Alexandru Tănase, are o cultură de roșii care l-a făcut pe Daea să exclame repetat: excelent! Aici nu s-a putut abține și a luat și pomii la puricat ca să vadă ce și cum a mai rămas pe ramuri după primăvara cu zăpadă și ger.
Cam așa s-a mișcat Petre Daea într-un efort dus spre extrem. Un efort care, spune el, „mă încarcă cu energie pentru o nouă săptămână în care să găsesc alte și alte programe și soluții pentru a ridica agricultura românească acolo unde îi este locul”.
Azi, duminică 28 mai, Petre Daea este în Fierbinți Târg pentru „a-mi sprijini colegii de partid în acțiunile lor” și, așa cum deja îl cunoaștem, va căuta soluții și nu greșeli. Fermierii români abia așteaptă să vadă soluțiile găsite de ministrul care străbate țara-n lung și-n lat.