MINISTRUL AGRICULTURII ÎN JUDEȚUL ALBA! Ministrul agriculturii, Petre Daea, este în județul Alba, în vizită la fermieri, așa cum ne-a obișnuit la fiecare sfârșit de săptămână. Șeful de la Agricultură a degustat felii de șuncă de porc din rasa Bazna, direct din portbagaj. Așa a aflat, în timp ce savura delicioasa carne, că un jambon de porc se vinde în Spania și cu 3.000 de euro.
Câteva clipe edificatoare în ceea ce privește gustul și savoarea cărnii de porc din rasa Bazna! A scris ministrul agriculturii un comentariu la un filmuleț pe care l-a postat pe pagina sa de Facebook, duminică dimineața. În imagini, Petre Daea degustă șuncă de porc din rasa Bazna direct din portbagaj, în timp ce fermierii îi spun că spaniolii vând un jambon și cu prețul de 3.000 de euro. Știu să-și promoveze produsele, în timp ce în România rasa de porc Bazna nu este promovată mai deloc. Dacă întrebăm românii, nici nu cunosc rasa asta. De ce spaniolii pot și noi nu putem?! Specificul nostru național unde e? Nemții la fel. Uitați și slănina e ca untura, se întinde pe pâine, îi spune ministrului agriculturii producătoarea care taie cu sârg și atenție din jambonul pus în portbagaj.
După degustare, ministrul agriculturii a scris: Jambonul de Bazna, o minune de savoare și gust! Petre Daea a vizitat în județul Alba un fermier care are o vârstă venerabilă, 82 de ani, și, cu toate acestea, se ocupă în continuare de creșterea porcilor din rasa Bazna.
Nicolae Cleja, tatăl medicului veterinar Ioan Cleja din Burcedea Grânoasă, județul Alba, la 82 de ani, crește porci din rasa Bazna în semilibertate, cu gard electric alimentat de la un panou fotovoltaic. Dar și oi sau păsări pentru ouă. Pentru ca aceste animale să aibă „bucate” sănătoase (așa cum spun ardelenii la cereale), gospodarul cultivă 17 ha teren agricol, aflat într-o zonă colinară, cu păioase, porumb și floarea-soarelui. Culturi frumoase care promit roade îndestulătoare. Toate fertilizate cu gunoi de grajd.
În asemenea condiții de trai, practic animale crescute în libertatea câmpului, normal că este foarte bună și prolificitatea lor. Iar savoarea și gustul cărnii obținute astfel sunt deosebite, a scris ministrul agriculturii, Petre Daea, în urmă cu puțin timp pe pagina sa de Facebook.