UN NOU FOCAR! Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat apariția virusului pestei porcine africane la un porc, dintr-o gospodărie din comuna Lucieni, satul Lucieni, județul Dâmbovița, anunță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.
Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit în această dimineață, duminică, 16 septembrie 2018, pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli.
S-a luat măsura uciderii porcinei din gospodăria afectată. În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit: o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului.
Până la acest moment, nu au mai notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploatații de tip comercial, de pe raza județului.
ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA județene sau autorităţilor locale.
Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.
În acest moment, sunt 13 județe pe lista neagră a pestei porcine africane. ANSVSA a comunicat pe 13 septembrie că au fost uciși 232.722 de porci afectați de boală, din exploatații comerciale și din gospodăriile populației, sunt aproape 900 de focare de pestă porcină africană în 208 localități. Boala a fost depistată la 42 de mistreți.