În partea de nord a judeţului Galaţi, la graniţa cu Vasluiul, pe dealurile sărăcăcioase ale Covurluiului, am cunoscut un tânăr fermier care vrea să schimbe geografia locului şi să dea o nouă identitate vieţii oamenilor de aici.
Wilhelm Teişi are 45 de ani şi de aproape şase administrează, în satul Ciureştii Vechi, o exploataţie agricolă răsfirată pe circa 1.700 de hectare, pe raza comunelor Bălăşeşti şi Pochidia (jud. Vaslui). Într-o frumoasă zi de noiembrie, am vizitat împreună culturile de toamnă (600 ha de grâu şi 100 ha de rapiţă) semănate într-un pat germinativ bine făcut. Solele sunt lucrate corespunzător, cu brazdă de margine. Îngrijorarea fermierului era legată de rapiţă; lipsa precipitaţiilor a făcut ca plantele să nu răsară uniform, să nu intre într-un ritm de vegetaţie normal. Aproape de fermă mai are o solă de 47 ha pe care doar le-a grăpat. Pe 24 ha a înfiinţat o lucernieră. Fermierul ne spune că la primăvară preconizează să cultive cu porumb în jur de 600 de hectare, iar cu floarea-soarelui, alte 300 ha.
2014 a fost anul extremelor meteorologice
„Domnu’ Wili”, cum îi spun apropiaţii, susţine că acest sezon de producţie a fost unul al extremelor, a debutat cu precipitaţii şi s-a sfârşit cu secetă. Din această pricină, preţurile au făcut ca rodul muncii să nu fie pe măsura aşteptărilor. “Închei prost; pe de o parte preţuri mici de valorificare, iar pe de alta, un an agricol destul de capricios a făcut ca nivelul de producţie să fie aşa cum ne-am fi dorit. În prima parte a anului a plouat foarte mult, nu am avut cum să facem lucrările la timp, nu am putut nici erbicida, nici intra cu tratamentele fitosanitare la grâu, îndeosebi pentru combaterea fuzariozei. De aceea am şi avut foarte mult grâu bolnav. În a doua parte, secetă; de pe 15 iunie până pe 17 octombrie au fost doar opt litri de apă, în trei reprize. Terenurile noastre sunt colinare şi, când plouă, apa o ia la vale. Or, aşa nu se poate face o agricultură performantă”, ne-a declarat fermierul.
Detalii privind activitatea din ferma lui Wilhelm Teişi găsiţi în revista Recolte Bogate – decembrie 2014!