Legea pășunilor se modifică. O parte din pășuni sunt scoase din circuitul agricol pentru a putea fi folosite la producerea energiei electrice. Ce se întâmplă cu aceste suprafețe, pe unele din ele sunt amenajamente pastorale?
Ministerul Agriculturii a publicat joi un proiect de hotărâre de Guvern care modifică normele de aplicare a Ordonanței pășunilor.
Noutatea este scoaterea din circuitul agricol a unor suprafețe de pășune. Concret, pe aceste suprafețe nu vor mai paște animale și nici nu vor fi folosite pentru producția de furaje, ci pentru producerea de energie electrică. Pe o parte de pășune pot să pască animalele, iar pe alta să fie instalate panouri fotovoltaice, de exemplu, o utilizare în sistem dual a pășunii.
(1) Pentru utilizarea pajistilor în sistem dual se procedează la scoaterea parțială din circuitul agricol a suprafetelor ocupate de obiectivele de investiție specifice producerii de energie din surse regenerabile, în condițiile prevăzute de dispozițiile art. 92 alin. (2) lit. j) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare si a procedurii privind aprobarea scoaterii din circuitul agricol a pajiștilor permanente, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 1366/2018, cu modificările și completările ulterioare, restul suprafeței de pajisti rămânând în circuitul agricol, fiind utilizată pentru activitățile agricole, conform prevederilor prezentelor norme.
(2) Suprafața propusă a fi scoasă din circuitul agricol se va evidenția la nivelul fiecărei tarlale, parcele în cadrul unui hectar, atât în cadrul documentelor scrise, cât și pe planurile topografice, suprafața ocupată de aceste obiective fiind de maxim 20% din totalul suprafeței de 50 de hectare/obiectiv de investiție, utilizată în sistem dual.
(3) Pentru menținerea utilizării pajisților în sistem dual, beneficiarul obiectivelor de investiție se asigură că pe toată durata de funcționare a acestora, pe suprafața rămasă în circuitul agricol se vor desfășura lucrările prevăzute în amenajamentele pastorale, precum și activitățile agricole specifice pajiștilor, respectiv pășunat și/sau producere de furaje. Direcțiile pentru agricultură județene verifică anual, pe toata durata existenței acestor obiective de investiție, începând cu data emiterii deciziei de aprobare a scoaterii din circuitul agricol cu mențiunea utilizării în sistem dual, îndeplinirea condițiilor de
utilizare a pajiștilor în sistem dual și încheie un proces verbal de constatare, semnat și de deținătorul/deținătorii pajistilor.
(4) Obiectivele de investiție specifice producerii de energie electrică din surse regenerabile se amplasează numai pe suprafețele pentru care a fost aprobată scoaterea din circuitul agricol, ocuparea altor suprafețe pe care se desfășoară activități agricole, în sistem dual, fiind intezisă. Pentru orice modificare a acestor suprafețe prin care suprafața ocupată de obiectivele de investiție se mărește se procedează la obținerea aprobării scoaterii din circuitul agricol.
Amenajamentele pastorale se actualizează cu suprafetețele de pajiști permanente utilizate în sistem dual, atât pentru suprafețele deținute în domeniul public/privat al statului si unităților administrativ teritoriale, cât și pentru suprafețele deținute de persoanele fizice sau juridice private, la data finalizării
obiectivelor de investiție, în baza proceselor verbale de constatare în teren de către grupul de lucru constituit pentru întocmirea amenajamentului pastoral, a procesului verbal de punere în funcțiune, a aprobării scoaterii din circuitul agricol, a autorizatiei de construire și extrasului de carte funciară
actualizat, la solicitarea beneficiarului.
Beneficiarul suprafețelor de pajiştilor permanente situate în extravilan, scoase definitiv din circuitul agricol are obligația să recupereze din terenurile neproductive o suprafaţă egală cu cea aprobată a fi scoasă definitiv din circuitul agricol, conform prevederilor art. 5 alin. (4) și alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013. Recuperarea acestor terenuri se face până la data stabilită în actul prin care se aprobă scoaterea definitivă din circuitul agricol a acestor suprafeţe, astfel încât suprafaţa de pajişti la nivel local, judeţean sau naţional să nu scadă, după caz. În cazul în care la nivel unității administrativ teritoriale unde se amplasează obiectivele de investiție nu sunt identificate suprafețe de terenuri neproductive, recuperarea se poate face pe suprafețele de terenuri neproductive identificate la nivelul altor unitati administrative teritoriale din județul respectiv cu acordul acestora, în baza angajamentului încheiat cu detinătorul acestor terenuri.
La finalizarea lucrărilor de recuperare a terenurilor neproductive, în baza procesului verbal de constatare a situației din teren, încheiat de către reprezentantii direcțiilor pentru agricultură judetene, în prezența beneficiarului si a reprezentantilor unitătilor administrativ teritoriale, a studiului pedologic și agrochimic privind clasa de calitate și a documentelor prevăzute în Procedura privind introducerea sau redarea în circuitul agricol a terenurilor situate în extravilanul localităţilor, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 386/2017, cu modificările și completările ulterioare, beneficiarul are obligația introducerii in circuitul agricol a acestor suprafețe având categoria de pajiști permanente.”