Adama
Vinasa Rompak

Pășunile care sunt scoase din circuitul agricol!

Publicat: 19 iulie 2024 - 10:28
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Legea pășunilor se modifică. O parte din pășuni sunt scoase din circuitul agricol pentru a putea fi folosite la producerea energiei electrice. Ce se întâmplă cu aceste suprafețe, pe unele din ele sunt amenajamente pastorale?

Ministerul Agriculturii a publicat joi un proiect de hotărâre de Guvern care modifică normele de aplicare a Ordonanței pășunilor.

Pășunați oi/capre, vaci, dar câștigați și bani serioși din pășune! Modificare ACUM la legea pășunilor! | Agroinfo.ro

Noutatea este scoaterea din circuitul agricol a unor suprafețe de pășune. Concret, pe aceste suprafețe nu vor mai paște animale și nici nu vor fi folosite pentru producția de furaje, ci pentru producerea de energie electrică. Pe o parte de pășune pot să pască animalele, iar pe alta să fie instalate panouri fotovoltaice, de exemplu, o utilizare în sistem dual a pășunii.

arat-pasune_b

(1) Pentru utilizarea pajistilor în sistem dual se procedează la scoaterea parțială din circuitul agricol a suprafetelor ocupate de obiectivele de investiție specifice producerii de energie din surse regenerabile, în condițiile prevăzute de dispozițiile art. 92 alin. (2) lit. j) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare si a procedurii privind aprobarea scoaterii din circuitul agricol a pajiștilor permanente, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 1366/2018, cu modificările și completările ulterioare, restul suprafeței de pajisti rămânând în circuitul agricol, fiind utilizată pentru activitățile agricole, conform prevederilor prezentelor norme.
(2) Suprafața propusă a fi scoasă din circuitul agricol se va evidenția la nivelul fiecărei tarlale, parcele în cadrul unui hectar, atât în cadrul documentelor scrise, cât și pe planurile topografice, suprafața ocupată de aceste obiective fiind de maxim 20% din totalul suprafeței de 50 de hectare/obiectiv de investiție, utilizată în sistem dual.
(3) Pentru menținerea utilizării pajisților în sistem dual, beneficiarul obiectivelor de investiție se asigură că pe toată durata de funcționare a acestora, pe suprafața rămasă în circuitul agricol se vor desfășura lucrările prevăzute în amenajamentele pastorale, precum și activitățile agricole specifice pajiștilor, respectiv pășunat și/sau producere de furaje. Direcțiile pentru agricultură județene verifică anual, pe toata durata existenței acestor obiective de investiție, începând cu data emiterii deciziei de aprobare a scoaterii din circuitul agricol cu mențiunea utilizării în sistem dual, îndeplinirea condițiilor de
utilizare a pajiștilor în sistem dual și încheie un proces verbal de constatare, semnat și de deținătorul/deținătorii pajistilor.
(4) Obiectivele de investiție specifice producerii de energie electrică din surse regenerabile se amplasează numai pe suprafețele pentru care a fost aprobată scoaterea din circuitul agricol, ocuparea altor suprafețe pe care se desfășoară activități agricole, în sistem dual, fiind intezisă. Pentru orice modificare a acestor suprafețe prin care suprafața ocupată de obiectivele de investiție se mărește se procedează la obținerea aprobării scoaterii din circuitul agricol.

Amenajamentele pastorale se actualizează cu suprafetețele de pajiști permanente utilizate în sistem dual, atât pentru suprafețele deținute în domeniul public/privat al statului si unităților administrativ teritoriale, cât și pentru suprafețele deținute de persoanele fizice sau juridice private, la data finalizării
obiectivelor de investiție, în baza proceselor verbale de constatare în teren de către grupul de lucru constituit pentru întocmirea amenajamentului pastoral, a procesului verbal de punere în funcțiune, a aprobării scoaterii din circuitul agricol, a autorizatiei de construire și extrasului de carte funciară
actualizat, la solicitarea beneficiarului.

Beneficiarul suprafețelor de pajiştilor permanente situate în extravilan, scoase definitiv din circuitul agricol are obligația să recupereze din terenurile neproductive o suprafaţă egală cu cea aprobată a fi scoasă definitiv din circuitul agricol, conform prevederilor art. 5 alin. (4) și alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013. Recuperarea acestor terenuri se face până la data stabilită în actul prin care se aprobă scoaterea definitivă din circuitul agricol a acestor suprafeţe, astfel încât suprafaţa de pajişti la nivel local, judeţean sau naţional să nu scadă, după caz. În cazul în care la nivel unității administrativ teritoriale unde se amplasează obiectivele de investiție nu sunt identificate suprafețe de terenuri neproductive, recuperarea se poate face pe suprafețele de terenuri neproductive identificate la nivelul altor unitati administrative teritoriale din județul respectiv cu acordul acestora, în baza angajamentului încheiat cu detinătorul acestor terenuri.

La finalizarea lucrărilor de recuperare a terenurilor neproductive, în baza procesului verbal de constatare a situației din teren, încheiat de către reprezentantii direcțiilor pentru agricultură judetene, în prezența beneficiarului si a reprezentantilor unitătilor administrativ teritoriale, a studiului pedologic și agrochimic privind clasa de calitate și a documentelor prevăzute în Procedura privind introducerea sau redarea în circuitul agricol a terenurilor situate în extravilanul localităţilor, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 386/2017, cu modificările și completările ulterioare, beneficiarul are obligația introducerii in circuitul agricol a acestor suprafețe având categoria de pajiști permanente.”

 

Vizualizat: 6758 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii