Adama
Vinasa Rompak

PARLAMENTARII UITĂ CĂ ȚĂRANUL ROMÂN NU E PROST!

Publicat: 02 iunie 2020 - 16:16
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

APEL! Uniunea Salvăm Țăranul Român cere modificarea de urgență a legii care a înmulțit taxele pentru țăranii români, cei care produc legume, carne, lapte, etc. și avantajează marile magazine, marii retaileri. Inserăm integral scrisoarea deschisă adresată parlamentarilor români, Ministerului Agriculturii, prin care țăranii, micii fermieri, solicită modificarea de urgență a legii.

Uniunea Salvăm Țăranul Român, vă sesizeaza prin prezenul comunicat, demersul Parlamentarilor Români în sensul dezavantajării producătorilor de legume fructe, prin modificarea Legii 321/2009 prin Legea nr. 28/2020.

În acest context și din dorința de a face ”bine” Parlamentarii din Comisia pentru Agricultură au modificat legea în interesul comercianților, mergând pe principiul cei care au câștigat până acum să câștige și mai mult.

Context:
In 2016, guvernul a adoptat o lege, nr.150, menita sa modifice legea 321 din 2009. Multi au privit-o cu bucurie, căci venea sa faca dreptate produselor romanesti, cel putin prin anumite prevederi. Printre cele mai interesante pentru noi, au fost acestea:
• Interdicția asupra oricărui comerciant de a solicita facturarea / refacturarea și de a încasa de la furnizor taxe și servicii;
• Obligația comerciantului pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse lactate și de panificație să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volumul de marfa pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenit din lanțul alimentar scurt
• Termenul de plată pentru produse alimentare proaspete nu poate fi mai mare de şapte zile calendaristice.

Aceasta lege, privita cu ochi rai de catre retaileri, a fost permanent contestata, in special pentru controversata prevedere care continea procentul de 51% produs romanesc la raft. Aceasta prevedere nu a ajuns insa sa fie aplicata, dar celelalte doua, au fost mai mult decat binevenite. Prima, se asigura ca nu ni se ia din buzunar cu o mana si ni se arunca faramituri cu alta (ni se spunea ca preturile noastre sunt prea mari dar de fapt noi le stabileam asa, fiind constienti ca la sfarsit de luna vom plati un anumit procent din súmele facturate) , iar cea de-a treia instaura doar corectitudinea, de vreme ce aceste produse se vindeau in decurs de 2-3 zile si noi primeam banii la o luna. Nici cooperativele si nici producatorii un suntem institutii bancare de credit, deci un suntem de acord sa ne foloseasca nimeni banii cu dobanda 0.

Uniunea Europeana a declansat procedura de infringement pentru anumite prevederi ale legii, dar nu pentru toate. O parte dintre alesii nostri, au inteles sa modifice si ce trebuie si ce nu, ca daca tot s-au apucat de treaba si trebuie sa repare, de ce sa un strice?
Cele doua prevederi menite sa ne dea un sprijin, referitoare la interdictia de a solicita facturarea/refacturarea și incasarea de la furnizor taxe și servicii si cea referitoare la termenul de plata de 7 zile, au fost modificate prin legea 28/2020 in dezavantajul nostru, permitand taxe si prelungind termenul de plata la 15 zile.

Ceea ce este interesant este faptul că deși în cuprinsul Legii 28/2020 se regăsește parțial o prevedere din Directiva (UE) 2019/633 dar nu se preiau din directivă celelalte dispoziții obligatorii, România în calitate de stat membru al UE are obligația ca până în luna Mai 2021 să transpună Directiva (UE) 2019/633 în lege.

Astfel, dacă tot își doresc Parlamentarii din Comisia de agricultură să încurajeze asocierea în cooperative și promovează cooperativele de ce nu au ținut cont de directiva sus amintită. În directivă sunt cuprinse o serie de interdicții clare pentru comercianți, culmea furnizorii de legume și fructe sunt mai protejați de Directiva (UE) 2019/633 decât de legislația internă. Ținând cont de faptul că în textul Legii 28/2020 se face trimitere la Directiva Europeană onor Parlamentari din Comisia de Agricultură nu pot spune că nu au avut cunoștință de aceasta, în consecință nu poate fi vorba decât de un dezinteres cras față de producătorii agricoli Români, iar tot ceea ce ni se promite se face numai la nivel declarativ dar în mod concret nimic.

Problema
Efectele acestor modificari au inceput deja sa apara. Am primit ecouri de la producatori, ca sunt pregatite spre semnare anexe care prevad refacturarea unor procente din cifra de afaceri si care pot insemna pierderi semnificative pentru acestia.
Aceste taxe sunt mascate prin diverse explicatii cum ar fi adaugarea acelui procent la pretul de vanzare, cand, matematic, calculele arata cum producatorul pierde, si prin cresterea pretului, consumatorul de asemenea.
Intelegem ca reprezentantii marilor lanturi urmaresc interésele actionarilor lor, dar in acelasi timp, am considerat ca alesii nostri vegheaza pentru respectarea drepturilor noastre, caci ,,actionarii,, in acest caz suntem noi, cei care producen mancare, platim taxe si contribuim la bunastarea comunitatilor in care ne desfasuram activitatea ca adevarati factori de economie sociala.

Mai mult, majoritatea perlamentare, a scris ,,dupa dictare” o lege care avantajeaza strict comercianti, pe producatori in niciun fel si a incercat sa arunce gaina moarta in curtea vecinului, sugerand ca este o lege initiata de catre partidul aflat la guvernare, dar au uitat ca taranul roman nu e prost!

Concluzionam in urma celor intamplate, ca am fost ,,vanduti,, celor care au putere economica si ca cei care trebuiau sa ne apere, au ales alt stapan, mai géneros.

Vom pierde noi, cei care pentru unii reprezentam doar cifre , consumatorii care isi doresc sa gaseasca marfa romaneasca la raft, dar ei, cei puternici, un vor pierde niciodata!

Solutii:
Situatia in care se afla acesti producatori/ cooperative, este una urgenta, care necesita o solutie imediata. Odata cu semnarea noilor anexe/ contracte, raul pricinuit acestora, poate fi foarte difícil de indreptat. Asteptam solutii de la Guvern, acest actor politic fiind singurul care poate stopa incercarea de apasa si mai tare pe umerii putinelor cooperative/ grupuri de producatori care au reusit sa plaseze legumele lor pe piata romaneasca prin intermediul acestor lanturi.

În acest context Uniunea Salvați Țăranul Român solicită Ministrului Agriculturii, domnului Adrian Oros să promoveze cât se poate de repede o Ordonanță de Urgență prin care să modifice Legea 28/2020 și implicit Lege 321/2009, în sensul revenirii la termenele de plată anterior emiterii Legii 28 din 2020 și totodată să transpună Directiva (UE) 2019/633 în legislația națională prin Ordonanță de Urgență.

Dacă Ministerul Agriculturii dorește într-adevăr să susțină producătorii agricoli, să îi încurajeze să se asocieze în cooperative dar să îi și protejeze împotriva practicilor comerciale neloiale, emiterea unui astfel de act normativ cu caracter de urgență este mai mult decât necesară.

Avem nevoie de sprijin, pentru a putea creste sanatos si noi, si odata cu noi, tara!

Membri ”Uniunea Salvăm Țăranul Român” :
Federația Sindicatelor Democratice din Agricultură - Tudor Dorobanțu, președinte
Federația Națională a Lucrătorilor - Horațiu Raicu, Președinte
Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt - Ion Păunel, președinte
Asociația Legum-Ro-Fruct Sud-Vest Oltenia - Gogu Lucian, secretar General
Asociația Femeilor din Mediul Rural Olt - Popa Simona, Președinte
Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură,
Floricultură, Plante Aromatice Buzău - Costel Vânătoru
Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor Horticole din România – Hort Integra - Lăcătuș Victor, președinte
Cooperativa Agricolă Lunca Someșul Mic Anca Marcu, director executiv
Cooperativa Agricolă Legume de Vidra
Cooperativa Agricolă Legume de Glodeanu Sărat - Claudiu Breazu , președinte
Cooperativa Agricolă Roșiori de Ialomița - Valentin Cristea, președinte
Cooperativa Agricolă Ialomițeana - Roxana Roșculeț, președinte
Federația Uniunea Producătorilor Agricoli și Organizațiilor Interprofesionale

 

Vizualizat: 2688 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii