Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

PARLAMENTARII UITĂ CĂ ȚĂRANUL ROMÂN NU E PROST!

Publicat: 02 iunie 2020 - 16:16
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

APEL! Uniunea Salvăm Țăranul Român cere modificarea de urgență a legii care a înmulțit taxele pentru țăranii români, cei care produc legume, carne, lapte, etc. și avantajează marile magazine, marii retaileri. Inserăm integral scrisoarea deschisă adresată parlamentarilor români, Ministerului Agriculturii, prin care țăranii, micii fermieri, solicită modificarea de urgență a legii.

Uniunea Salvăm Țăranul Român, vă sesizeaza prin prezenul comunicat, demersul Parlamentarilor Români în sensul dezavantajării producătorilor de legume fructe, prin modificarea Legii 321/2009 prin Legea nr. 28/2020.

În acest context și din dorința de a face ”bine” Parlamentarii din Comisia pentru Agricultură au modificat legea în interesul comercianților, mergând pe principiul cei care au câștigat până acum să câștige și mai mult.

Context:
In 2016, guvernul a adoptat o lege, nr.150, menita sa modifice legea 321 din 2009. Multi au privit-o cu bucurie, căci venea sa faca dreptate produselor romanesti, cel putin prin anumite prevederi. Printre cele mai interesante pentru noi, au fost acestea:
• Interdicția asupra oricărui comerciant de a solicita facturarea / refacturarea și de a încasa de la furnizor taxe și servicii;
• Obligația comerciantului pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse lactate și de panificație să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volumul de marfa pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenit din lanțul alimentar scurt
• Termenul de plată pentru produse alimentare proaspete nu poate fi mai mare de şapte zile calendaristice.

Aceasta lege, privita cu ochi rai de catre retaileri, a fost permanent contestata, in special pentru controversata prevedere care continea procentul de 51% produs romanesc la raft. Aceasta prevedere nu a ajuns insa sa fie aplicata, dar celelalte doua, au fost mai mult decat binevenite. Prima, se asigura ca nu ni se ia din buzunar cu o mana si ni se arunca faramituri cu alta (ni se spunea ca preturile noastre sunt prea mari dar de fapt noi le stabileam asa, fiind constienti ca la sfarsit de luna vom plati un anumit procent din súmele facturate) , iar cea de-a treia instaura doar corectitudinea, de vreme ce aceste produse se vindeau in decurs de 2-3 zile si noi primeam banii la o luna. Nici cooperativele si nici producatorii un suntem institutii bancare de credit, deci un suntem de acord sa ne foloseasca nimeni banii cu dobanda 0.

Uniunea Europeana a declansat procedura de infringement pentru anumite prevederi ale legii, dar nu pentru toate. O parte dintre alesii nostri, au inteles sa modifice si ce trebuie si ce nu, ca daca tot s-au apucat de treaba si trebuie sa repare, de ce sa un strice?
Cele doua prevederi menite sa ne dea un sprijin, referitoare la interdictia de a solicita facturarea/refacturarea și incasarea de la furnizor taxe și servicii si cea referitoare la termenul de plata de 7 zile, au fost modificate prin legea 28/2020 in dezavantajul nostru, permitand taxe si prelungind termenul de plata la 15 zile.

Ceea ce este interesant este faptul că deși în cuprinsul Legii 28/2020 se regăsește parțial o prevedere din Directiva (UE) 2019/633 dar nu se preiau din directivă celelalte dispoziții obligatorii, România în calitate de stat membru al UE are obligația ca până în luna Mai 2021 să transpună Directiva (UE) 2019/633 în lege.

Astfel, dacă tot își doresc Parlamentarii din Comisia de agricultură să încurajeze asocierea în cooperative și promovează cooperativele de ce nu au ținut cont de directiva sus amintită. În directivă sunt cuprinse o serie de interdicții clare pentru comercianți, culmea furnizorii de legume și fructe sunt mai protejați de Directiva (UE) 2019/633 decât de legislația internă. Ținând cont de faptul că în textul Legii 28/2020 se face trimitere la Directiva Europeană onor Parlamentari din Comisia de Agricultură nu pot spune că nu au avut cunoștință de aceasta, în consecință nu poate fi vorba decât de un dezinteres cras față de producătorii agricoli Români, iar tot ceea ce ni se promite se face numai la nivel declarativ dar în mod concret nimic.

Problema
Efectele acestor modificari au inceput deja sa apara. Am primit ecouri de la producatori, ca sunt pregatite spre semnare anexe care prevad refacturarea unor procente din cifra de afaceri si care pot insemna pierderi semnificative pentru acestia.
Aceste taxe sunt mascate prin diverse explicatii cum ar fi adaugarea acelui procent la pretul de vanzare, cand, matematic, calculele arata cum producatorul pierde, si prin cresterea pretului, consumatorul de asemenea.
Intelegem ca reprezentantii marilor lanturi urmaresc interésele actionarilor lor, dar in acelasi timp, am considerat ca alesii nostri vegheaza pentru respectarea drepturilor noastre, caci ,,actionarii,, in acest caz suntem noi, cei care producen mancare, platim taxe si contribuim la bunastarea comunitatilor in care ne desfasuram activitatea ca adevarati factori de economie sociala.

Mai mult, majoritatea perlamentare, a scris ,,dupa dictare” o lege care avantajeaza strict comercianti, pe producatori in niciun fel si a incercat sa arunce gaina moarta in curtea vecinului, sugerand ca este o lege initiata de catre partidul aflat la guvernare, dar au uitat ca taranul roman nu e prost!

Concluzionam in urma celor intamplate, ca am fost ,,vanduti,, celor care au putere economica si ca cei care trebuiau sa ne apere, au ales alt stapan, mai géneros.

Vom pierde noi, cei care pentru unii reprezentam doar cifre , consumatorii care isi doresc sa gaseasca marfa romaneasca la raft, dar ei, cei puternici, un vor pierde niciodata!

Solutii:
Situatia in care se afla acesti producatori/ cooperative, este una urgenta, care necesita o solutie imediata. Odata cu semnarea noilor anexe/ contracte, raul pricinuit acestora, poate fi foarte difícil de indreptat. Asteptam solutii de la Guvern, acest actor politic fiind singurul care poate stopa incercarea de apasa si mai tare pe umerii putinelor cooperative/ grupuri de producatori care au reusit sa plaseze legumele lor pe piata romaneasca prin intermediul acestor lanturi.

În acest context Uniunea Salvați Țăranul Român solicită Ministrului Agriculturii, domnului Adrian Oros să promoveze cât se poate de repede o Ordonanță de Urgență prin care să modifice Legea 28/2020 și implicit Lege 321/2009, în sensul revenirii la termenele de plată anterior emiterii Legii 28 din 2020 și totodată să transpună Directiva (UE) 2019/633 în legislația națională prin Ordonanță de Urgență.

Dacă Ministerul Agriculturii dorește într-adevăr să susțină producătorii agricoli, să îi încurajeze să se asocieze în cooperative dar să îi și protejeze împotriva practicilor comerciale neloiale, emiterea unui astfel de act normativ cu caracter de urgență este mai mult decât necesară.

Avem nevoie de sprijin, pentru a putea creste sanatos si noi, si odata cu noi, tara!

Membri ”Uniunea Salvăm Țăranul Român” :
Federația Sindicatelor Democratice din Agricultură - Tudor Dorobanțu, președinte
Federația Națională a Lucrătorilor - Horațiu Raicu, Președinte
Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt - Ion Păunel, președinte
Asociația Legum-Ro-Fruct Sud-Vest Oltenia - Gogu Lucian, secretar General
Asociația Femeilor din Mediul Rural Olt - Popa Simona, Președinte
Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură,
Floricultură, Plante Aromatice Buzău - Costel Vânătoru
Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor Horticole din România – Hort Integra - Lăcătuș Victor, președinte
Cooperativa Agricolă Lunca Someșul Mic Anca Marcu, director executiv
Cooperativa Agricolă Legume de Vidra
Cooperativa Agricolă Legume de Glodeanu Sărat - Claudiu Breazu , președinte
Cooperativa Agricolă Roșiori de Ialomița - Valentin Cristea, președinte
Cooperativa Agricolă Ialomițeana - Roxana Roșculeț, președinte
Federația Uniunea Producătorilor Agricoli și Organizațiilor Interprofesionale

 

Vizualizat: 2013 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ȘEFUL APIA: PENTRU PRIMA OARĂ, PRIMESC AVANSUL APIA ȘI ACEȘTI FERMIERI!

ȘEFUL APIA: PENTRU PRIMA OARĂ, PRIMESC AVANSUL APIA ȘI ACEȘTI FERMIERI!

29 octombrie 2020 - 12:44

PLATA SUBVENȚIILOR APIA! Veste excelentă pentru fermierii români! Este o premieră la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)! Pentru prima oară, pe listele de plată a avansului APIA la subvențiile agricole aferente acestui an, pe listele de plată au fost incluși și fermierii din eșantionul de control prin teledetecție, a anunțat astăzi directorul general APIA, Adrian Pintea.

ADRIAN OROS: O MÂNĂ DE FERMIERI LUCREAZĂ 40% DIN SUPRAFAȚA ARABILĂ A ȚĂRII!

ADRIAN OROS: O MÂNĂ DE FERMIERI LUCREAZĂ 40% DIN SUPRAFAȚA ARABILĂ A ȚĂRII!

29 octombrie 2020 - 12:14

FERMIERI BOGAȚI, FERMIERI SĂRACI! Datele prezentate astăzi, 29 octombrie 2020, de ministrul agriculturii Adrian Oros arată un accentuat fenomen de polarizare a agriculturii românești. Concret, un număr mic de fermieri lucrează o suprafață arabilă uriașă. Pe cale de consecință, așa se împart și subvențiile agricole pe suprafață. Suma uriașă este direcționată spre o mână de fermieri.

FERMIER IONEL ARION: UCIDEM ZILNIC PORCI DIN FERMELE NOASTRE ȘI IMPORTĂM CARCASĂ DE PORC!

FERMIER IONEL ARION: UCIDEM ZILNIC PORCI DIN FERMELE NOASTRE ȘI IMPORTĂM CARCASĂ DE PORC!

29 octombrie 2020 - 11:35

FERMELE DE PORCI DIN ROMÂNIA SE ÎNCHID! IMPORTURILE CRESC! Fermele de creștere a porcilor din România își închid rând pe rând porțile în timp ce importurile de carne de porc explodează! Ucidem zilnic porci din fermele noastre și importăm carcasă de porc, a spus astăzi cu dezamăgire fermierul Ionel Arion, președintele Federației Naționale PRO AGRO.

ȘEFUL APIA, ANUNȚ ACUM DESPRE SUBVENȚIA DE 7.000 EURO/FERMĂ!

ȘEFUL APIA, ANUNȚ ACUM DESPRE SUBVENȚIA DE 7.000 EURO/FERMĂ!

29 octombrie 2020 - 11:09

AJUTOR CRIZĂ CRESCĂTORI DE ANIMALE ȘI LEGUMICULTORI! Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat astăzi, 29 octombrie 2020, că autorizarea la plată a ajutorului Covid-19 acordat în cadrul Măsurii 21 va fi făcută până la sfârșitul lunii decembrie 2020, astfel încât fermierii să-și primească banii cât mai repede.

MINISTRUL OROS: VOM DA BANI FERMIERILOR PE ANIMALE REALE!

MINISTRUL OROS: VOM DA BANI FERMIERILOR PE ANIMALE REALE!

29 octombrie 2020 - 10:33

SUBVENȚII APIA ZOOTEHNIE! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, joi, 29 octombrie 2020, că subvențiile din zootehnie vor fi plătite crescătorilor de animale pentru animale reale și nu pentru animale care figurează într-o bază de date din anul 2013. Șeful MADR se referă la data de referință pentru bovine, recent schimbată în Parlamentul European.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 29 Octombrie – 04 Noiembrie 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 29 Octombrie – 04 Noiembrie 2020!

29 octombrie 2020 - 09:40

Caracteristici meteorologice. În primele zile ale perioadei va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, după care, se va produce o răcire treptată în evoluţia vremii, la nivelul întregii țări.

TRIMIS ÎN JUDECATĂ: UN PRIMAR LE-A DAT ABUZIV DREPT DE PROPRIETATE UNORA PE TERENUL AGRICOL AL ALTORA!

TRIMIS ÎN JUDECATĂ: UN PRIMAR LE-A DAT ABUZIV DREPT DE PROPRIETATE UNORA PE TERENUL AGRICOL AL ALTORA!

29 octombrie 2020 - 09:19

ANCHETA DNA! Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au trimis în judecată pe primarul comunei Bradu, județul Argeș, pentru că ar fi împărțit unor persoane terenurile agricole care aparțin unor fermieri. Potrivit DNA este vorba despre 150 de hectare de teren agricol cu care primarul ar fi împroprietărit pe unii, fără să țină seama că această suprafață are proprietari.

MESAJ APIA DE ASTĂZI PENTRU FERMIERII CARE AȘTEAPTĂ BANII!

MESAJ APIA DE ASTĂZI PENTRU FERMIERII CARE AȘTEAPTĂ BANII!

28 octombrie 2020 - 14:54

OFICIAL! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 16 - 27.10.2020, au fost autorizați la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans pentru anul 2020, un număr de 618.279 fermieri, reprezentând un procent de 74 % din numărul total al fermierilor, anunță APIA într-un comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO.

FERMIERII BLOCAȚI LA PLATA AVANSULUI APIA!

FERMIERII BLOCAȚI LA PLATA AVANSULUI APIA!

28 octombrie 2020 - 14:40

BLOCAȚI LA PLATĂ! Fermierul Gabriel Stoichiță ne-a semnalat o situație care trebuie rezolvată urgent de Ministerul Agriculturii și de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Grâu - Bursele slăbesc, exporturile continuă

Grâu - Bursele slăbesc, exporturile continuă

28 octombrie 2020 - 09:30

După o perioadă cu precipitaţii în câmpiile sudice la Statelor Unite şi în Rusia, atât la Bursa de la Chicago cât şi la cea din Paris, cursul grâului a cedat şi a intrat într-o scădere uşoară.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Principala problemă din acest an în cultura pepenilor verzi a fost antracnoza, o boală care atacă toate părțile aeriene ale plantei: frunze, fructe şi tulpini. Soluțiile Syngenta pentru controlul atracnozei sunt produse precum Cidely Top și Ortiva Top aplicate în alternanță.

În cultura pepenilor galbeni principala problema a fost mana. Fungicidul Revus are o acţiunea puternică şi persistentă şi asigură un bun nivel de combatere al manei.

FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019 Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Bancul zilei

Ziua de mâine

Ziua de mâine
Cea mai grozavă zi este MÂINE. Detalii