Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

PALMELE CRĂPATE DE ȚĂRAN NE DAU NOUĂ HRANA CEA DE TOATE ZILELE!

Publicat: 13 martie 2020 - 13:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OPINIE. Oportuniștii sunt cei care profită de orice criză. Deja își ițesc capetele și-n criza Coronavirus, COVID 19. Oportuniștii sunt cei care ies la rampă, care intuiesc imediat posibilitatea de câștig. Fie că e vorba de un câștig de imagine sau unul material. Oportuniștii își croiesc cărare prin criză, cinici, calculați, mercantili, ei prind imediat ițele crizei și le împletesc în așa fel încât să le iasă lor de un profit substanțial.

O să vedeți câți oportuniști vor prinde în criza Coronavirus șansa de lansare sau relansare. Istoria ne demonstrează că în orice criză au fost câștigători și perdanți.

Între fermierii români sunt prea puțini oportuniști. Fermierul nostru, țăranul nostru nu știe cum să vâneze oportunitatea dintr-o criză. Țăranii noștri știu să trudească. Asta au învățat în tradiția lor îndelungată. Asta au moștenit de la bunicii și părinții lor. Ei sunt cei care se trezesc în puterea dimineții să mulgă oile, să dea de mâncare vacilor, să iasă pe câmp cu tractoarele. Ei sunt cei pe care noi îi ignorăm și-i disprețuim pentru că sunt "la munca de jos".

Nasurile noastre delicate se strâmbă la mirosul bălegarului. Mâinile noastre fine nu pot scormoni pământul în căutarea hranei. Țăranul nostru nu are nici nas delicat și nici mâini fine. Are palmele crăpate de muncă, de istovirea din zori și până-n seară. Din palmele astea ne vin nouă pâinea și laptele. Palmele astea nu ne lasă pe noi, ceilalți, să murim de foame. Ce face țăranul nostru român în criza Coronavirus? Produce hrana noastră cea de toate zilele. Niciunul nu stă să se gândească la oportunitate și profit.

Ce spun țăranii noștri în criza Coronavirus?  Acum suntem buni când ați găsit rafturile magazinelor goale?! Rafturi pe care noi, țăranii români, nu putem să ne vindem marfa. Acum nu vă mai miroase bălegarul și brânza de oaie?! Acum nu mai veniți peste noi să ne ucideți animalele și nu ne mai acuzați că răspândim ciuma?! Și chiar dacă-și varsă năduful și necazul, țăranul român continuă să producă hrană. Nu l-am auzit pe niciunul dintre fermierii cu care vorbesc aproape zilnic să-și abandoneze animalele în grajd sau pământul nelucrat. E criză, da, e criza Coronavirus, dar viața acolo unde e legată de pământ și animale continuă ca până acum.

Nu l-am auzit pe niciun țăran din vârf de munte, de la stână, de la ferme mici, din gospodării să intre în panică și fibrilații că vine COVID 19 peste el. Zilele încep pentru el tot la ora 4 în zori când oile, vacile trebuie mulse și se încheie tot seara târziu, după ce sunt alipuite animalele. Același ritual îl urmează și fermierul care lucrează pământul. Că e COVID 19 sau nu e, pământul nu așteaptă, culturile agricole nu-și iau o pauză.

Ce ar trebui să facem noi, ăștia, care ne panicăm la fiecare adiere, noi, ăștia care nu trăim într-o simbioză cu natura, noi, ăștia, care ne repezim să ne facem provizii de teama că vom muri de foame? Să ne amintim că avem țărani. La ei ne găsim hrana. S-au închis piețele? Nu-i nimic. Țăranul român nu s-a mutat nicăieri, el e cel legat de pământ. Știm unde-l găsim ca să ne procurăm hrana cea de toate zilele. Vă amintiți povestea cu adoptă un țăran? Nu, țăranul român nu are nevoie să fie adoptat de noi, noi suntem cei care avem nevoie să fim adoptați de el.

Vizualizat: 2689 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019

FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019

Fendt a obţinut două medalii de argint la Agritechnica 2019. Una pentru "Sistemul de automatizare pentru vehicul şi dispozitive în viticultură" - inovaţie dezvoltată împreună cu Braun Maschinenbau şi care creşte în mod semnificativ performanţele tractoarelor viticole, reducând totodată efortul operatorului de pe tractor. O altă medalie de argint pentru "Fendt IDEALDrive" prin care braţul de direcţie şi volanul este înlocuit cu un joystick plasat pe cotiera din stânga şi care integrează toate funcţiile braţului de direcţie, de la volan la indicator, crescând astfel vizibilitatea şi manevrabilitatea în timpul recoltării. Combina IDEAL Drive este prima maşină agricolă autopropulsată, cu comandă completă prin joystick.

 

Interviu cu Radu Tălpan - brand manager Fendt, MEWI

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Doi tractorişti

Doi tractorişti
Doi tractorişti scot pita ,slana, bat o ceapă de roata de la tractor şi se pun să mănânce. Detalii