Adama
Vinasa Rompak

PALMELE CRĂPATE DE ȚĂRAN NE DAU NOUĂ HRANA CEA DE TOATE ZILELE!

Publicat: 13 martie 2020 - 13:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OPINIE. Oportuniștii sunt cei care profită de orice criză. Deja își ițesc capetele și-n criza Coronavirus, COVID 19. Oportuniștii sunt cei care ies la rampă, care intuiesc imediat posibilitatea de câștig. Fie că e vorba de un câștig de imagine sau unul material. Oportuniștii își croiesc cărare prin criză, cinici, calculați, mercantili, ei prind imediat ițele crizei și le împletesc în așa fel încât să le iasă lor de un profit substanțial.

O să vedeți câți oportuniști vor prinde în criza Coronavirus șansa de lansare sau relansare. Istoria ne demonstrează că în orice criză au fost câștigători și perdanți.

Între fermierii români sunt prea puțini oportuniști. Fermierul nostru, țăranul nostru nu știe cum să vâneze oportunitatea dintr-o criză. Țăranii noștri știu să trudească. Asta au învățat în tradiția lor îndelungată. Asta au moștenit de la bunicii și părinții lor. Ei sunt cei care se trezesc în puterea dimineții să mulgă oile, să dea de mâncare vacilor, să iasă pe câmp cu tractoarele. Ei sunt cei pe care noi îi ignorăm și-i disprețuim pentru că sunt "la munca de jos".

Nasurile noastre delicate se strâmbă la mirosul bălegarului. Mâinile noastre fine nu pot scormoni pământul în căutarea hranei. Țăranul nostru nu are nici nas delicat și nici mâini fine. Are palmele crăpate de muncă, de istovirea din zori și până-n seară. Din palmele astea ne vin nouă pâinea și laptele. Palmele astea nu ne lasă pe noi, ceilalți, să murim de foame. Ce face țăranul nostru român în criza Coronavirus? Produce hrana noastră cea de toate zilele. Niciunul nu stă să se gândească la oportunitate și profit.

Ce spun țăranii noștri în criza Coronavirus?  Acum suntem buni când ați găsit rafturile magazinelor goale?! Rafturi pe care noi, țăranii români, nu putem să ne vindem marfa. Acum nu vă mai miroase bălegarul și brânza de oaie?! Acum nu mai veniți peste noi să ne ucideți animalele și nu ne mai acuzați că răspândim ciuma?! Și chiar dacă-și varsă năduful și necazul, țăranul român continuă să producă hrană. Nu l-am auzit pe niciunul dintre fermierii cu care vorbesc aproape zilnic să-și abandoneze animalele în grajd sau pământul nelucrat. E criză, da, e criza Coronavirus, dar viața acolo unde e legată de pământ și animale continuă ca până acum.

Nu l-am auzit pe niciun țăran din vârf de munte, de la stână, de la ferme mici, din gospodării să intre în panică și fibrilații că vine COVID 19 peste el. Zilele încep pentru el tot la ora 4 în zori când oile, vacile trebuie mulse și se încheie tot seara târziu, după ce sunt alipuite animalele. Același ritual îl urmează și fermierul care lucrează pământul. Că e COVID 19 sau nu e, pământul nu așteaptă, culturile agricole nu-și iau o pauză.

Ce ar trebui să facem noi, ăștia, care ne panicăm la fiecare adiere, noi, ăștia care nu trăim într-o simbioză cu natura, noi, ăștia, care ne repezim să ne facem provizii de teama că vom muri de foame? Să ne amintim că avem țărani. La ei ne găsim hrana. S-au închis piețele? Nu-i nimic. Țăranul român nu s-a mutat nicăieri, el e cel legat de pământ. Știm unde-l găsim ca să ne procurăm hrana cea de toate zilele. Vă amintiți povestea cu adoptă un țăran? Nu, țăranul român nu are nevoie să fie adoptat de noi, noi suntem cei care avem nevoie să fim adoptați de el.

Vizualizat: 5881 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii