Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

ORDONANȚĂ! SUPERMARKETURILE, OBLIGATE SĂ VÂNDĂ PRODUSE DE LA MICII FERMIERI!

Publicat: 15 aprilie 2020 - 07:48
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SUSȚINEM ȚĂRANUL! Marile lanțuri de magazine sunt obligate să vândă lapte, produse lactate, legume, carne, ouă, miere, pește și alte produse din fermele locale, de la micii fermieri și producători locali. Guvernul din Bulgaria a emis pe 13 aprilie 2020 Ordonanța care le impune supermarketurilor să aibă spații rezervate pe rafturi pentru vânzarea produselor de la micii fermieri și producători locali.

Guvernul bulgar a emis, pe 13 aprilie 2020, o Ordonanță prin care obligă marile lanțuri de supermarketuri să ofere produse bulgare realizate de micii fermieri, de producătorii locali.

Ordonanța prevede, de asemenea, că ar trebui să fie alocat suficient spațiu la punctele de desfacere și produsele ar trebui să fie afișate într-o manieră care să indice clar că produsele au fost fabricate local.

Laptele și produsele lactate fabricate în fermele din Bulgaria ar trebui să fie oferite în aceste spații; pește și produse pescărești; carne și ouă proaspete; miere; fructe și legume proaspete de sezon produse de producătorii locali, regionali.

Ordonanța nu impune comercianților să-și schimbe contractele de furnizare existente. Obiectivul este de a oferi oportunități pentru producția regională, pentru a sprijini producătorii bulgari mici și locali.

Conform Ordonanței, producătorii regionali sunt cei care operează în același district în care se află supermarketul sau în districtele învecinate. Practic, micii fermieri, țăranii bulgari, producătorii locali livrează la cel mai apropiat supermarket sau la cele din județele vecine.

Ieri, 14 aprilie 2020, a doua zi după emiterea Ordonanței, lanțurile de magazine au reacționat cu furie. Au transmis o adresă Guvernului în care au declarat că ordonanța adoptată contravine legislației bulgare și europene.

De asemenea, comercianții cu amănuntul spun că faptul că sunt obligați să ia produse bulgare suplimentare nu crește mărfurile bulgare din lanțurile de vânzare cu amănuntul. Astfel, statul redistribuie piața doar în rândul producătorilor bulgari, acordând preferință unora în detrimentul altora. În acest caz, redistribuirea pieței se face nu pe baza calității și prețului mărfurilor, ci în funcție de locația producătorului.

Reprezentanții retailerilor au spus că Ordonanța creează un mediu pentru corupție prin termenii vagi precum „spațiu adecvat” și „în mod adecvat”, care va fi interpretat și aplicat de oficialii statului din regiuni, fără un cadru de reglementare clar. Potrivit acestora, doar piața liberă și concurența protejează cel mai bine interesele consumatorilor și ale economiei.

Reprezentanții retailerilor mai spun că Ordonanța adoptată nu poate fi pusă în practică. Odată cu adoptarea sa, ministrul agriculturii, Dessislava Taneva, și-ar fi indus în eroare colegii din guvern cu privire la conținutul său specific, de exemplu, aproximativ 90% din monopolul produselor lactate. Astfel, ministrul Agriculturii ar fi vrut să pună pe rafturile magazinelor produse provenite de la producătorii „din cercurile ei apropiate”, au acuzat retailerii.

Ministrul Taneva a declarat pentru BNT, presa din Bulgaria, că poziția lanțurilor de vânzare cu amănuntul este o acuzație personală, un război personal împotriva ei.

Desislava Taneva: Toate afirmațiile lor (ale reprezentanților marilor magazine n.r.) nu contează pentru mine, este important ca la sfârșitul acestei crize, fermierii să fi supraviețuit și să nu arunce produsele bulgare de cea mai înaltă calitate.

Potrivit lui Taneva, „scopul acestei ordonanțe guvernamentale este să sprijine producătorii mici și locali și mijloacele de trai ale acestora”.

Vladimir Mihailov, Asociația Națională a Producătorilor de Lapte: Susținem pe deplin decizia Guvernului, care sprijină producătorii bulgari. Din punct de vedere al faptului că lanțurile de retail reacționează atât de ofensiv, nu pot să răspund. Cred că reacția lor nu este îndreptată în interesul societății bulgare.


Vizualizat: 8447 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Oficial APIA! Banii care au ajuns în conturile fermierilor până la data de 10 mai 2021

Oficial APIA! Banii care au ajuns în conturile fermierilor până la data de 10 mai 2021

13 mai 2021 - 10:29

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat miercuri suma care a ajuns în conturile fermierilor români, crescătorilor de animale, beneficiari de subvenții europene și ajutoare de stat, începând din data de 16 octombrie 2020 până la data de 10 mai 2021.

Șeful APIA: Suma autorizată pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii până la data de 12 mai 2021!

Șeful APIA: Suma autorizată pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii până la data de 12 mai 2021!

13 mai 2021 - 09:58

Plata subvențiilor APIA 2020! Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat miercuri, 12 mai 2021, suma care este transferată către conturile fermierilor, crescătorilor de animale care au solicitat anul trecut ajutoarele naționale tranzitorii, subvenție plătită de la bugetul de stat.

Planul Comisiei Europene pentru fermieri!

Planul Comisiei Europene pentru fermieri!

13 mai 2021 - 08:55

Comisia Europeană a adoptat pe 12 mai 2021 Planul de acțiune al UE „Către reducerea la zero a poluării aerului, apei și solului” un rezultat esențial al Pactului verde european și principalul subiect al Săptămânii verzi a UE din acest an, anunță comunicatul transmis de Comisia Europeană către Agroinfo.

Disperare mare în rândul fermierilor români!

Disperare mare în rândul fermierilor români!

13 mai 2021 - 08:35

Fermierii români îl somează, într-o scrisoare deschisă, pe ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, să găsească 2,6 miliarde de euro pentru implementarea strategiei privind managementul apei, care tocmai a fost exclusă din Programul Național de Redresare și Reziliență Economică (PNRR) după negocierile cu Bruxelles-ul. Scrisoarea Alianței pentru Cooperare și Agricultură:

Fermele de porci sunt puse la pământ, urmează fermele de păsări!

Fermele de porci sunt puse la pământ, urmează fermele de păsări!

13 mai 2021 - 08:10

Pesta porcină africană a decimat fermele mari de creștere a porcilor din România, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros. De la fermele de porci, pericolul a tracut acum la fermele de păsări. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a depistat trei noi focare de gripă aviară după ce săptămâna trecută era unul singur, într-o fermă din Mureș. ANSVSA a impus interdicții și imediat s-a declanșat o avalanșă de amenzi aplicate fermierilor, transportatorilor.

Ministrul Oros: Lista sumelor care vor fi transferate anul acesta fermierilor, crescătorilor de animale!

Ministrul Oros: Lista sumelor care vor fi transferate anul acesta fermierilor, crescătorilor de animale!

13 mai 2021 - 07:41

Suma alocată pentru plata subvențiilor agricole pentru anii de tranziție, 2021-2022, este de 3 miliarde de euro, la care se adaugă bani de la bugetul național pentru plata ajutoarele din agricultură care sunt finanțate de stat. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a prezentat miercuri, lista subvențiilor APIA și a ajutoarelor de stat de care beneficiază fermierii, crescătorii de animale și sumele care vor ajunge în conturile acestora.

Avertisment! Străinii vor deține 7 milioane ha din terenul arabil al României!

Avertisment! Străinii vor deține 7 milioane ha din terenul arabil al României!

12 mai 2021 - 14:32

Federația Națională PRO AGRO avertizează că străinii vor deține, până-n 2030, 7 milioane de hectare din cele 9,4 milioane de hectare de teren arabil pe care le are România. Apelul fermierilor către parlamentari a fost transmis astăzi de PRO AGRO către Agroinfo.

Mesaj urgent APIA pentru fermieri!

Mesaj urgent APIA pentru fermieri!

12 mai 2021 - 13:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește tuturor beneficiarilor că data de 17 mai 2021, reprezintă ultima zi de primire, fără penalități, a Cererilor unice de plată în cadrul Campaniei 2021.

Crescătorii români de oi și de vaci vor beneficia de ajutor pentru bunăstarea animalelor!

Crescătorii români de oi și de vaci vor beneficia de ajutor pentru bunăstarea animalelor!

12 mai 2021 - 08:36

Ajutorul pentru bunăstarea animalelor va fi acordat și crescătorilor de ovine, de vaci, de capre, nu doar crescătorilor de porci și păsări cum se întâmplă acum. Bunăstarea animalelor este inclusă între eco-scheme sau schemele de ecologie, noile subvenții de care vor beneficia fermierii români. Anunțul este făcut de europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European.

Lista completă cuantum ajutoare pentru fermierii români!

Lista completă cuantum ajutoare pentru fermierii români!

12 mai 2021 - 07:44

Bugetul PNDR destinat perioadei de tranziție 2021-2022 este de aproximativ 3,26 miliarde Euro și anume: fonduri FEADR 2021-2027 CFM (Cadrul Financiar Multianual) - 2.569,10 mil. euro și fonduri EURI (Instrumentrul de Relansare al Uniunii Europene) - 692,09 mil. euro.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
KRONE BiG Pack – Randament și densitate! Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Bancul zilei

Adevăr...

Adevăr...
Deoarece Dumnezeu nu reuşeşte să urmărească chiar totul, a creat bătrânele şi băncile din curte. Detalii