KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

ORDONANȚĂ! SUPERMARKETURILE, OBLIGATE SĂ VÂNDĂ PRODUSE DE LA MICII FERMIERI!

Publicat: 15 aprilie 2020 - 07:48
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SUSȚINEM ȚĂRANUL! Marile lanțuri de magazine sunt obligate să vândă lapte, produse lactate, legume, carne, ouă, miere, pește și alte produse din fermele locale, de la micii fermieri și producători locali. Guvernul din Bulgaria a emis pe 13 aprilie 2020 Ordonanța care le impune supermarketurilor să aibă spații rezervate pe rafturi pentru vânzarea produselor de la micii fermieri și producători locali.

Guvernul bulgar a emis, pe 13 aprilie 2020, o Ordonanță prin care obligă marile lanțuri de supermarketuri să ofere produse bulgare realizate de micii fermieri, de producătorii locali.

Ordonanța prevede, de asemenea, că ar trebui să fie alocat suficient spațiu la punctele de desfacere și produsele ar trebui să fie afișate într-o manieră care să indice clar că produsele au fost fabricate local.

Laptele și produsele lactate fabricate în fermele din Bulgaria ar trebui să fie oferite în aceste spații; pește și produse pescărești; carne și ouă proaspete; miere; fructe și legume proaspete de sezon produse de producătorii locali, regionali.

Ordonanța nu impune comercianților să-și schimbe contractele de furnizare existente. Obiectivul este de a oferi oportunități pentru producția regională, pentru a sprijini producătorii bulgari mici și locali.

Conform Ordonanței, producătorii regionali sunt cei care operează în același district în care se află supermarketul sau în districtele învecinate. Practic, micii fermieri, țăranii bulgari, producătorii locali livrează la cel mai apropiat supermarket sau la cele din județele vecine.

Ieri, 14 aprilie 2020, a doua zi după emiterea Ordonanței, lanțurile de magazine au reacționat cu furie. Au transmis o adresă Guvernului în care au declarat că ordonanța adoptată contravine legislației bulgare și europene.

De asemenea, comercianții cu amănuntul spun că faptul că sunt obligați să ia produse bulgare suplimentare nu crește mărfurile bulgare din lanțurile de vânzare cu amănuntul. Astfel, statul redistribuie piața doar în rândul producătorilor bulgari, acordând preferință unora în detrimentul altora. În acest caz, redistribuirea pieței se face nu pe baza calității și prețului mărfurilor, ci în funcție de locația producătorului.

Reprezentanții retailerilor au spus că Ordonanța creează un mediu pentru corupție prin termenii vagi precum „spațiu adecvat” și „în mod adecvat”, care va fi interpretat și aplicat de oficialii statului din regiuni, fără un cadru de reglementare clar. Potrivit acestora, doar piața liberă și concurența protejează cel mai bine interesele consumatorilor și ale economiei.

Reprezentanții retailerilor mai spun că Ordonanța adoptată nu poate fi pusă în practică. Odată cu adoptarea sa, ministrul agriculturii, Dessislava Taneva, și-ar fi indus în eroare colegii din guvern cu privire la conținutul său specific, de exemplu, aproximativ 90% din monopolul produselor lactate. Astfel, ministrul Agriculturii ar fi vrut să pună pe rafturile magazinelor produse provenite de la producătorii „din cercurile ei apropiate”, au acuzat retailerii.

Ministrul Taneva a declarat pentru BNT, presa din Bulgaria, că poziția lanțurilor de vânzare cu amănuntul este o acuzație personală, un război personal împotriva ei.

Desislava Taneva: Toate afirmațiile lor (ale reprezentanților marilor magazine n.r.) nu contează pentru mine, este important ca la sfârșitul acestei crize, fermierii să fi supraviețuit și să nu arunce produsele bulgare de cea mai înaltă calitate.

Potrivit lui Taneva, „scopul acestei ordonanțe guvernamentale este să sprijine producătorii mici și locali și mijloacele de trai ale acestora”.

Vladimir Mihailov, Asociația Națională a Producătorilor de Lapte: Susținem pe deplin decizia Guvernului, care sprijină producătorii bulgari. Din punct de vedere al faptului că lanțurile de retail reacționează atât de ofensiv, nu pot să răspund. Cred că reacția lor nu este îndreptată în interesul societății bulgare.


Vizualizat: 8495 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

30 iulie 2021 - 20:01

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, s-a întâlnit astăzi cu fermierii din Bihor. Șeful MADR le-a spus care este suma alocată pentru plata subvențiilor APIA pentru anii 2021 și 2022, dar și suma pentru măsurile de dezvoltare rurală.

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

30 iulie 2021 - 16:17

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, la Oradea, că tinerii fermieri care muncesc prin țări străine sunt așteptați în țară ca să preia gospodăriile bunicilor sau pe ale părinților și să le consolideze ca ferme. Ajutorul financiar pe care-l primesc tinerii care au decis să revină în România este de maxim 50.000 de euro/fermier, sprijin pentru instalarea tânărului fermier, componenta diaspora. Până acum, 160 de tineri români din diaspora vor beneficia de acest ajutor.

Banii transferați în conturile fermelor mici!

Banii transferați în conturile fermelor mici!

30 iulie 2021 - 11:13

Peste 244 de milioane de euro transferate în conturile fermierilor mici! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță că până la această dată cele mai multe proiecte finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală, PNDR 2020, au fost cele pentru dezvoltarea fermelor mici.

Plata suplimentată pe care APIA o face după rectificarea bugetară!

Plata suplimentată pe care APIA o face după rectificarea bugetară!

30 iulie 2021 - 10:39

Banii pentru această subvenție APIA trebuie alocați la rectificarea bugetară! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va demara plata ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură în trimestrul 2 al acestui an după rectificarea bugetară. Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat joi că va aloca mai mulți bani pentru plata subvenției la motorina folosită în agricultură.

Subvențiile agricole moștenite de la Dragnea pe care vrea să le elimine premierul Florin Cîțu!

Subvențiile agricole moștenite de la Dragnea pe care vrea să le elimine premierul Florin Cîțu!

30 iulie 2021 - 09:52

Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat, joi, că vrea să elimine subvențiile agricole moștenite de la Dragnea. Sunt ajutoare de minimis lansate pe vremea fostului ministru al agriculturii, Petre Daea, pentru cultivatorii de usturoi, dar și pentru crescătorii de animale.

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

30 iulie 2021 - 09:20

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, informează că a început să efectueze plățile aferente ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură, perioada 01.01 – 31.03.2021 (trimestrul I/2021), în conformitate cu prevederile HG nr.1174/2014 și OMADR nr.1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Ministerul Agriculturii: Banii pe hectar virați de APIA în conturile fermierilor care cultivă legume!

Ministerul Agriculturii: Banii pe hectar virați de APIA în conturile fermierilor care cultivă legume!

30 iulie 2021 - 07:45

Ministerul Agriculturii a publicat, joi, 29 iulie 2021, lista subvențiilor de care beneficiază un fermier român care cultivă legume.

Primar: Animalele lăsate nesupravegheate sunt confiscate!

Primar: Animalele lăsate nesupravegheate sunt confiscate!

30 iulie 2021 - 07:18

Consiliul Local Florești, Cluj, a adoptat, joi, la propunerea primarului Bogdan Pivariu, o hotărâre prin care animalele nesupravegheate, găsite pe raza comunei, sunt confiscate.

Fermierilor români li se face loc în piețe!

Fermierilor români li se face loc în piețe!

29 iulie 2021 - 20:33

Reprezentanții Asociației Administratorilor de Piețe din România vin în sprijinul producătorilor agricoli și îi asigură că în piețele agroalimentare sunt spații de vânzare destinate acestora unde să-și poată valorifica producția proprie. Este important atât pentru producător cât și pentru consumator ca produsul românesc să ajungă pe tarabele din piețe, să fie comercializat și fermierii să nu mai fie nevoiți să-și arunce marfa, anunță un comunicat al Asociației Administratorilor de Piețe, transmis Agroinfo.

Anunț AFIR astăzi: Plăți pentru fermieri, crescători de animale!

Anunț AFIR astăzi: Plăți pentru fermieri, crescători de animale!

29 iulie 2021 - 17:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a efectuat până în prezent plăți în valoare de 7,56 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de absorbție a fondurilor europene de 80%. Menționăm că valoarea plăților efectuate în conturilor beneficiarilor Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) este aferentă atât proiectelor de investiții, cât și plăților directe pentru agromediu și climă, anunță AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

Prășitoarea STEKETEE s-a descurcat de minune în demo la ferma Emiliana West ROM (jud. Timiș). În video vedeți imagini cu cea de a doua prasila în cultura de soia în sistem ecologic. Steketee IC-Light este tehnologia de recunoaștere a rândurilor, iar EC-Steer este cadrul care ghidează întreaga prășitoare pentru o precizie de până la 2cm de rândul de plante.

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

SMS pentru PISI...

SMS pentru PISI...
SMS: „Bună pisi! Ce faci? Ce zici dacă ne vedem în seara asta? Iau acum o sticlă de vin... apartamentul este al nostru!”. Detalii