Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

ORDONANȚĂ! SUPERMARKETURILE, OBLIGATE SĂ VÂNDĂ PRODUSE DE LA MICII FERMIERI!

Publicat: 15 aprilie 2020 - 07:48
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SUSȚINEM ȚĂRANUL! Marile lanțuri de magazine sunt obligate să vândă lapte, produse lactate, legume, carne, ouă, miere, pește și alte produse din fermele locale, de la micii fermieri și producători locali. Guvernul din Bulgaria a emis pe 13 aprilie 2020 Ordonanța care le impune supermarketurilor să aibă spații rezervate pe rafturi pentru vânzarea produselor de la micii fermieri și producători locali.

Guvernul bulgar a emis, pe 13 aprilie 2020, o Ordonanță prin care obligă marile lanțuri de supermarketuri să ofere produse bulgare realizate de micii fermieri, de producătorii locali.

Ordonanța prevede, de asemenea, că ar trebui să fie alocat suficient spațiu la punctele de desfacere și produsele ar trebui să fie afișate într-o manieră care să indice clar că produsele au fost fabricate local.

Laptele și produsele lactate fabricate în fermele din Bulgaria ar trebui să fie oferite în aceste spații; pește și produse pescărești; carne și ouă proaspete; miere; fructe și legume proaspete de sezon produse de producătorii locali, regionali.

Ordonanța nu impune comercianților să-și schimbe contractele de furnizare existente. Obiectivul este de a oferi oportunități pentru producția regională, pentru a sprijini producătorii bulgari mici și locali.

Conform Ordonanței, producătorii regionali sunt cei care operează în același district în care se află supermarketul sau în districtele învecinate. Practic, micii fermieri, țăranii bulgari, producătorii locali livrează la cel mai apropiat supermarket sau la cele din județele vecine.

Ieri, 14 aprilie 2020, a doua zi după emiterea Ordonanței, lanțurile de magazine au reacționat cu furie. Au transmis o adresă Guvernului în care au declarat că ordonanța adoptată contravine legislației bulgare și europene.

De asemenea, comercianții cu amănuntul spun că faptul că sunt obligați să ia produse bulgare suplimentare nu crește mărfurile bulgare din lanțurile de vânzare cu amănuntul. Astfel, statul redistribuie piața doar în rândul producătorilor bulgari, acordând preferință unora în detrimentul altora. În acest caz, redistribuirea pieței se face nu pe baza calității și prețului mărfurilor, ci în funcție de locația producătorului.

Reprezentanții retailerilor au spus că Ordonanța creează un mediu pentru corupție prin termenii vagi precum „spațiu adecvat” și „în mod adecvat”, care va fi interpretat și aplicat de oficialii statului din regiuni, fără un cadru de reglementare clar. Potrivit acestora, doar piața liberă și concurența protejează cel mai bine interesele consumatorilor și ale economiei.

Reprezentanții retailerilor mai spun că Ordonanța adoptată nu poate fi pusă în practică. Odată cu adoptarea sa, ministrul agriculturii, Dessislava Taneva, și-ar fi indus în eroare colegii din guvern cu privire la conținutul său specific, de exemplu, aproximativ 90% din monopolul produselor lactate. Astfel, ministrul Agriculturii ar fi vrut să pună pe rafturile magazinelor produse provenite de la producătorii „din cercurile ei apropiate”, au acuzat retailerii.

Ministrul Taneva a declarat pentru BNT, presa din Bulgaria, că poziția lanțurilor de vânzare cu amănuntul este o acuzație personală, un război personal împotriva ei.

Desislava Taneva: Toate afirmațiile lor (ale reprezentanților marilor magazine n.r.) nu contează pentru mine, este important ca la sfârșitul acestei crize, fermierii să fi supraviețuit și să nu arunce produsele bulgare de cea mai înaltă calitate.

Potrivit lui Taneva, „scopul acestei ordonanțe guvernamentale este să sprijine producătorii mici și locali și mijloacele de trai ale acestora”.

Vladimir Mihailov, Asociația Națională a Producătorilor de Lapte: Susținem pe deplin decizia Guvernului, care sprijină producătorii bulgari. Din punct de vedere al faptului că lanțurile de retail reacționează atât de ofensiv, nu pot să răspund. Cred că reacția lor nu este îndreptată în interesul societății bulgare.


Vizualizat: 7708 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

ȘEFUL APIA, ANUNȚ PENTRU FERMIERII CARE AȘTEAPTĂ SUBVENȚIILE!

ȘEFUL APIA, ANUNȚ PENTRU FERMIERII CARE AȘTEAPTĂ SUBVENȚIILE!

27 mai 2020 - 18:15

PLATA SUBVENȚIILOR APIA! Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, invitat la o dezbatere DC News, a explicat circuitul subvențiilor APIA până să ajungă în contul fermierilor. Dacă pentru plățile directe pe hectar și pe cap de animal, circuitul e destul de anevoios, dar e mai scurt, pentru plățile compensatorii, de agro-mediu sau pentru zone defavorizate, agricultură ecologică, circuitul e de-a dreptul birocratic.

MICILE FERME DISPAR, ȚĂRANII NU MAI CRESC ANIMALE!

MICILE FERME DISPAR, ȚĂRANII NU MAI CRESC ANIMALE!

27 mai 2020 - 17:09

URGENȚĂ DE GRAD ZERO PENTRU SALVAREA ȚĂRANILOR! Micile ferme se vor autodizolva, fermierii nu vor mai crește animale, nu vor mai cultiva pământul. Oierii nu au unde să-și vândă mieii și lâna, crescătorii de vaci nu au unde să vândă laptele, gospodăriile țărănești sunt în pericol, avertizează astăzi senatorul PMP Maramureș Severica Covaciu, într-o interpelare pentru ministrul agriculturii, Adrian Oros.

CE SUBVENȚIE PE HECTAR PREGĂTEȘTE MINISTERUL AGRICULTURII!

CE SUBVENȚIE PE HECTAR PREGĂTEȘTE MINISTERUL AGRICULTURII!

27 mai 2020 - 13:51

SCHEMĂ DE AJUTOR PENTRU FERMIERI! Ministerul Agriculturii va notifica la Comisia Europeană o nouă schemă de ajutor pentru fermieri, acordată pe hectarul de teren calamitat de secetă. Fermierii care au culturile agricole distruse de secetă vor primi o sumă forfetară (sumă fixă n.r.) care, cel mai probabil, se va acorda pe hectarul de teren calamitat. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat MADR Emil Florian Dumitru.

FĂRĂ NEONICOTINOIDE, FERMIERII ROMÂNI PIERD UN MILION HA DE PORUMB ȘI FLOAREA SOARELUI!

FĂRĂ NEONICOTINOIDE, FERMIERII ROMÂNI PIERD UN MILION HA DE PORUMB ȘI FLOAREA SOARELUI!

27 mai 2020 - 13:14

COMUNICAT! Președintele Asociației Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM) a transmis către AGROINFO o reacție la decizia Comisiei Europene de a reduce la jumătate utilizarea pesticidelor în culturile agricole. Vasile Iosif susține că România utilizează, în prezent, 700 gr/ha substanță activă din pesticide în timp ce media UE este de 2 kg/ha. Fără utilizarea neonicotinoidelor, fermierii români pierd un milion hectare de porumb și floarea soarelui, mai spune acesta.

ZECI DE HECTARE DE PĂȘUNE, DISTRUSE DE MISTREȚI!

ZECI DE HECTARE DE PĂȘUNE, DISTRUSE DE MISTREȚI!

27 mai 2020 - 10:09

LA CAPĂTUL PUTERILOR! Mistreții fac ravagii în mai multe comune din județul Alba. În Poiana Vadului, crescătorii de animale sunt la capătul puterilor. Zeci de hectare de pășune și fânațe sunt distruse de mistreți. În ritmul ăsta, crescătorii nu mai au unde să-și pășuneze animalele. Mulți localnici renunță să mai facă plângeri pentru că nu mai speră în despăgubiri. Gardul electric, sârma ghimpată nu mai sunt o piedică pentru sălbăticiuni. Prefectura Alba solicită ca 2.200 de mistreți să fie recoltați.

FERMIERII: AȘTEPȚI SĂ IEI BĂNUȚII MUNCIȚI ȘI ÎNTR-O CLIPĂ RĂMÂI SĂRAC!

FERMIERII: AȘTEPȚI SĂ IEI BĂNUȚII MUNCIȚI ȘI ÎNTR-O CLIPĂ RĂMÂI SĂRAC!

27 mai 2020 - 08:39

JALE. Fermierii români din mai multe zone ale țării își plâng în pumni truda și banii cheltuiți pentru cultivarea pământului. A bătut cu furie grindina, a și nins în Alba, Harghita, peste munca lor istovitoare, peste legumele puse cu grijă. Cine-i va despăgubi pentru trudă?!

IMAGINI DE ASTĂZI! A NINS PUTERNIC ÎN JUDEȚUL ALBA!

IMAGINI DE ASTĂZI! A NINS PUTERNIC ÎN JUDEȚUL ALBA!

26 mai 2020 - 17:01

NINSOARE ÎN LUNA MAI! În comuna Livezile, județul Alba, a nins puternic astăzi ca în plină iarnă și s-a așternut un strat de zăpadă. Imaginile au fost postate pe Facebook.

LEGE PENTRU FERMIERI PROMULGATĂ ASTĂZI DE PREȘEDINTE!

LEGE PENTRU FERMIERI PROMULGATĂ ASTĂZI DE PREȘEDINTE!

26 mai 2020 - 15:57

OFICIAL! Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea pentru completarea art. 9 din legea apelor nr. 107/1996, care prevede ca utilizarea apelor subterane pentru irigaţii să fie scutită de la plata taxei specifice pentru perioada stării de urgenţă şi pentru încă şase luni.

DIRECTOR APIA: ELIBERAȚI URGENT ADEVERINȚELE pentru FERMIERI!

DIRECTOR APIA: ELIBERAȚI URGENT ADEVERINȚELE pentru FERMIERI!

26 mai 2020 - 14:15

URGENT SUBVENȚII APIA 2020! Primăriile trebuie să elibereze urgent adeverințele de la registrele agricole pentru fermierii care solicită subvenții agricole și să le transmită către Centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Adeverința trebuie anexată obligatoriu la cererea unică depusă de fermieri pentru subvențiile din agricultură aferente acestui an.

DATE OFICIALE! EFECTIVELE DE PORCINE din ROMÂNIA!

DATE OFICIALE! EFECTIVELE DE PORCINE din ROMÂNIA!

26 mai 2020 - 09:05

OFICIAL. Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), efectivele de porcine au înregistrat o creștere ușoară la sfârșitul anului 2019 prin comparație cu anul 2018, în ciuda pestei porcine africane care împânzește țara și din pricina căreia au fost uciși sute de mii de porci. Datele oficiale relevă că scăderea este la efectivul de scroafe, matcă.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!