DEZASTRUL NUMIT PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ ATACĂ ȘI FEREMELE VEGETALE! Ministrul agriculturii, Petre Daea, a transmis un ordin în teritoriu, la direcțiile agricole, prin care anunță măsuri extreme. Agricultorii din zonele afectate de pesta porcină africană sunt forțați să-și ardă culturile agricole. Măsura ar trebui să oprească extinderea virusului PPA. Direcția Agricolă Bihor a transmis pentru AGROINFO un comunicat în care este redat conținutul ordinului ministrului agriculturii.
Pentru prevenirea răspândirii virusului Pestei Porcine Africane, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a emis ordinul 1295/ 03.08.2018 privind măsurile de acțiune pentru combaterea Pestei Porcine Africane. Având în vedere difuzarea virusului, a riscului major generat de posibilitatea răspândirii bolii pe întreg teritoriul României, a posibilității producerii unor pagube majore economiei naționale și implicațiile asupra securității alimentare, începând cu data de 03.08 2018 se vor lua următoarele măsuri conform Ordinului de mai sus:
În zonele afectate de pesta porcina africană, focarele care au fost declarate ca urmare a depistării bolii la mistreți, se interzice dislocarea plantelor, consumate parțial sau neconsumate. Plantele vor fi neutralizate la fața locului de către fiecare proprietar / utilizator de teren agricol.
Toate suprafețele agricole din zonele cu pesta porcina africană , în focarele care au fost declarate ca urmare a depistării bolii la mistreți vor fi verificate, înainte de recoltare, iar zonele afectate de mistreți vor fi izolate prin benzi arate și se va realiza neutralizarea plantelor la fața locului, de către proprietarul/ utilizatorul terenului agricol.
Este interzisă recoltarea plantelor de pe zonele afectate, în focarele care au fost declarate ca urmare a depistării bolii la mistreți. În aceste zone proprietarii / utilizatorii de teren agricol vor izola plantele, le vor distruge, după care vor dezinfecta zona.
Toți proprietarii/ utilizatorii de teren agricol vor avea în dotare dispozitive pentru împrăștierea substanțelor dezinfectante, în toate zonele afectate de virus.
Este obligatoriu dezinfectarea mașinilor agricole, combinelor, tractoarelor, echipamentelor, la ieșirile din suprafețele agricole unde s-a efectuat activitatea de recoltat. Deplasarea utilajelor se realizează doar după ce s-a efectuat dezinfectarea.
Dezinfectarea utilajelor se realizează de către proprietarul/ utilizatorul de teren agricol. Nerespectarea prevederilor ordinului de către proprietarii/ utilizatorii de terenuri agricole atrage răspunderea acestora și se sancționează potrivit prevederilor legale în vigoare, se arată în comunicatul transmis nouă, semnat de directorul executiv al Direcției Agricole Bihor, Nicolae Florian Hodișan.
În județul Bihor au fost confirmate 21 de focare de pestă porcină africană la porcii domestici din 8 localități și un focar la porcii mistreți din Fondul cinegetic Cubulcut.