Adama
Vinasa Rompak

ORDIN APROBAT! ÎNCEPE VÂNĂTOAREA!

Publicat: 29 august 2017 - 15:21
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

OFICIAL! Ministerul Mediului a emis un proiect de ordin prin care 140 de urși și 97 de lupi vor fi uciși. Academia Română a avizat ordinul și a transmis observațiile sale Ministerului Mediului și o serie de măsuri care trebuie luate. Animalele sălbatice vor fi ucise în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante, se arată într-un comunicat al Academiei Române.

Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, Academia Română, a avizat proiectul de ordin de ministru, cu următoarele precizări:

1. Ordinul de ministru respectă prevederile legale și se referă la derogări care au drept scop rezolvarea unor situații urgente, prevenirea producerii unor daune importante și asigurarea sănătății și securității publice;
2. Procedurile propuse dau prioritate capturării și relocării unor exemplare, fapt ce contribuie la o ajustare a densității urșilor și lupilor în unele zone cu efective mai importante. În acest sens, în textul ordinului de ministru se vor menționa 'capturarea în vederea relocării', 'capturarea, relocarea sau recoltarea', 'capturate/recoltate' sau 'recoltate/capturate', acolo unde acești termeni sunt cuprinși în textul și anexa ordinului de ministru;
3. Cifrele maximale propuse — 140 pentru urs, 97 pentru lup — nu sunt de natură a afecta starea de conservare a populațiilor acestor două specii și se bazează atât pe evaluările efectivelor, cât și pe sesizările și plângerile înregistrate la autoritatea națională în domeniul protecției mediului;
4. Extragerile, respectiv capturările și relocările, împiedică 'vânătoarea la trofeu', favorizează reproducerea exemplarelor viguroase și conduc la o creștere a vitalității populațiilor acestor specii.

Academia Română, prin Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, consideră că, pentru viitor, sunt necesare următoarele măsuri:

1. Realizarea unui plan național de management durabil și integrat al speciilor de carnivore strict protejate, pentru conceperea căruia își arată disponibilitatea de a se implica;
2. Stabilirea unui protocol unitar și corect de colectare și prelucrare a datelor privitoare la aceste specii;
3. Intensificarea acțiunilor și activităților educative privind etologia acestor specii, precum și comportamentul oamenilor față de ele, aspecte ce pot spori gradul de toleranță socială;
4. Identificarea și eliminarea cauzelor care afectează starea de conservare a carnivorelor strict protejate, respectiv generarea așa-numitelor conflicte om-carnivore mari.

Pentru a verifica punerea în aplicare a prevederilor legislației naționale și comunitare (Directiva Habitate), în mod special din momentul în care ordinul va produce efecte, Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române anunță că va solicita Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (instituția care centralizează derogările), pentru fiecare caz în parte: (a) măsurile concrete de conservare a speciilor vizate, (b) măsurile luate de autoritățile locale pentru a preveni conflictele om-animal.

Conform prevederilor legale în vigoare (art. 38 din OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 49/2011), în situații justificate, Ministerul Mediului poate acorda derogări, prin ordin al conducătorului autorității, cu avizul prealabil al Academiei Române, 'cu condiția să nu existe o alternativă acceptabilă, iar măsurile derogatorii să nu fie în detrimentul menținerii populațiilor speciilor respective într-o stare de conservare favorabilă în arealul lor natural.'

Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române precizează încă o dată că a avizat acest proiect de Ordin al Ministrului, numai în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante, având mereu în vedere dezideratul conservării biodiversității autohtone prin respectarea legislației românești și comunitare.

Ne exprimăm disponibilitatea de a participa, alături de toți factorii interesați, la adoptarea unui plan de management și a unei strategii pe termen scurt și mediu, în vederea menținerii unor populații optime de carnivore mari, participanți esențiali în menținerea echilibrului ecologic al biocenozelor forestiere ale țării noastre, de o deosebită valoare națională și europeană.

Sursa: Comunicat Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române

Vizualizat: 24642 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
patru
|
08. 30, 2017. Wednesday 18:00
dupa recomandarile europene animal salbatic este considerat cel care-si cauta singur de mancare,orice dar cainii salbaticiti si cei cu pseudo stapani (indivizi care lasa cainii sa vagabondeze spre a se hranii ) nu . iaca tara cu fauna de invidiat,isi omoara valorile dar turmele de mistreti ce fac pagube dupa voie si pofta nu.daca te lauzi cu fond de vanatoare apoi tine-ti piesele in fond , nu sa caute hrana la altii.pazeste fondul de braconieri care tot dintre voi sunt , sportivilor! sunteti ca oierii ce pasc prin culturile altora si se ascund dupa legi interpretate cu rautate de cei care ar trebui sa va aduca la calea dreapta, manjiti de voi , sportivilor !
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii