Adama
Vinasa Rompak

Răspuns Ministrului la ideea Camerelor Agricole

Publicat: 07 martie 2012 - 15:00
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Componenţa Camerelor Agricole şi modul lor de funcţionare, aşa cum apar din bâlbîielile legislative ale ultimilor ani, le sortesc pe acestea la moarte prematură.

În primul rând, pentru că se doreşte ca ele să reprezinte interesele prea multor categorii socio-profesionale. Un ghem de interese greu de desluşit.
Comparaţia care îmi vine în minte este aceea a unui car cu 8 boi, care trag însă în direcţii diferite.

Pentru că instituţional ele reprezintă entităţi foare complicate, care au doar formal atribuţii, însă prea puţine pârghii să le pună în practică.
Se observă că nici Parlamentul României, care are puterea de legiferare aproape absolută, nu poate rezolva astăzi problemele societăţii... ce să mai zic de Camerele Agricole…

Pentru că au nevoie de un buget foarte mare ca să funcţioneze (legat de care ideea alegerilor este una dintre cele mai proaste soluţii).

Pentru că de fapt nu se ştie ce lucruri concrete vor rezolva ele. S-au inserat în lege o serie de obiective care revin în prezent altor forme de organizare, incapabile să le pună în practică şi se speră că noua structură le va găsi rezolvarea….

Pentru că nu există competenţa necesară la nivel local, nu există expertiza pentru gestionarea unor probleme aşa complexe, ca acelea care se doresc rezolvate prin înfiinţarea Camerelor Agricole.
Alegerile nu aduc competenţă. Alegerile aduc reprezentare. Competenţa se câştigă prin învăţare şi experienţă.

Din punct de vedere instituţional şi legislativ există în România suficiente intrumente pentru rezolvarea tuturor problemelor majore din agricultura.

Interesele crescătorilor pot fi reprezentate prin intermediul structurilor asociative, a grupurilor de producători, care au început să îşi facă simţită prezenţa din ce în ce mai mult pe scena naţională.

Politicile agricole sunt create şi pot fi implementate prin Ministerul Agriculturii şi agenţiile din subordine. Comasarea terenurilor agricole, absorbţia fondurilor comunitare, etc.

camerele-agricole_b

Consultanţa agricolă poate fi realizată prin intermediul Agenţiei Naţionale de Consultanţă Agricolă (mai precis a structurii organizatorice rămase), licee, universităţi şi firme de consultanţă private.
 
Gestionarea altor probleme, bagate pe gât Camerelor Agricole, cade în sarcina altor autorităţi ale statului.

Chiar dacă vor fi create, Camerele Agricole vor avea nevoie de ani de zile pană să îşi găsească rostul şi locul în rândul celorlalte instituţii ale statului şi mai mult de 10 ani pană vor putea să înceapă să îşi îndeplinească obiectivele.
Vor muri însă din lipsă de finanţare şi în pasiunea luptelor electorale, căci spiritul naţional se manifestă cu mare ardoare cand vine vorba de funcţii.

Poate dacă am reciti legislaţia existentă şi ne-am apuca să punem în practică măsurile  discutate de ani de zile, care se referă le fermieri şi la mediul rural, nu ar mai fi nevoie de noi reguli şi structuri de organizare.

  Dar e bine şi aşa....Cei din legislatura şi guvernarea viitoare ce dracu să facă? Trebuie să aibă şi ei de lucru, modificând de la temelie tot ce se legiferează azi.... În acest sens propun înfiinţarea Camerelor Superinteligente pentru Agricultură şi Dezvoltare. Vă voi spune la ce sunt bune concret după de le înfiinţăm. Propun alegeri în 6 rânduri de scrutin, în ţară şi în străinătate şi alocarea a 10% din PIB de la bugetul de stat.

Consultant dr.
COSMIN POPA

Vizualizat: 2852 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Ionita Aurel
|
08. 23, 2012. Thursday 13:31

In prezent exista camere agricole care functioneaza, acorda consultanta, intocmesc proiecte pe fonduri europene, de ce nu mai sunt bune aceste camere? Se desfiinteaza camerele agricole si se infiinteaza camere agricole.......?

1.
Baroti
|
03. 08, 2012. Thursday 09:56

Bravo,Baravo,Bravo!!!!!

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii