Adama
Vinasa Rompak

Falimentul abatoarelor, până când?

Publicat: 26 septembrie 2011 - 12:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De la începutul Crizei, fiecare an a numărat falimente în rândul abatoarelor ce sacrificau animale. Fără să conteze că erau noi ori de tradiţie, numeroase unităţi şi-au închis activitatea.

Principalele cauze au fost: falimente ale clienţilor - de bună ori rea credinţă (de notorietate că în România nu se mai recuperează nici un debit dacă se ajunge la masa credală, cu excepţia creditorilor chirografari), piaţa de consum s-a contractat generând scăderea comenzilor, managementul deficitar, controale ale OLAF ce au presupus diverse fraude la  achiziţiile utilajelor prin Sapard blocând conturile beneficiarilor însă fără a respecta principiul proporţionalităţii blocând nu numai valoarea utilajului ci întreaga valoare a proiectului.

Nu există nici un caz de insolvenţă a unui abator care să nu afecteze la rându-i şi pe crescătorii de animale. Conform legii, fermele autorizate pot vinde animale pentru tăiere numai către unităţi de abatorizare autorizate fiind astfel furnizori captivi. Căderea unuia generează pierderi masive şi celuilalt. Luând exemplul unei ferme de porci ce trimite un camion de 200 capete la abatorizare, se poate aprecia gradul de risc la care se expune considerând valoarea foarte mare a transportului, de peste 100000 ron. De mare ajutor ar putea fi şi înăsprirea pedepselor pentru înşelăciune, iar patrimoniul ce poate fi gajat să păstreze o rezervă şi pentru debitele comerciale.

Porci_b

Au supravieţuit, în general, abatoarele integrate care au procesare şi reţea de desfacere în detrimentul celor care vindeau numai carcasă.  Este interesant de observat ce se va întâmpla cu producătorii de animale care nu vor mai avea multe variante la îndemână pentru a-şi livra animalele.  În cazul producătorilor de porc situaţia este şi mai dificilă având în vedere că piaţa de export le este închisă din cauza Pestei Porcine - caracterul politic al acestei interdicţii trebuie însă admis având în vedere că România a îndeplinit toate măsurile tehnice impuse pe subiect.

Împuţinarea numărului de abatoare probabil va consolida poziţia celor integrate, ce au deja o bună reprezentare în piaţă, însă va scădea competiţia şi va creşte presiunea pe producătorii de animale. Acest lucru se observă deja: bursele europene afişează un preţ constant al cărnii în viu pentr ultimele 8 săptămâni însă în România el a început să scadă datorită presiunii pe producători.

Cum despre o bursă agricolă în România deocamdată nu putem vorbi, o soluţie poate ar fi o colaborare mai strânsă între asociaţiile de producători şi cele de procesatori. Preţul de tranzacţie poate fi preţul afişat pe o bursă europeană agreată,  procesatorii ce importă cantităţi mari de carne fiind familiarizaţi deja cu acest sistem de lucru.

 

CATALIN LAPUSTE

Director general Belcrin Development

Vizualizat: 3359 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii