SCHIMBĂRI LA LEGEA PĂȘUNILOR. Crescătorul de ovine Ionică Sterp din județul Bihor, membru fondator al Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC), i-a anunțat ieri pe oierii români, într-un live pe Facebook, că APC a solicitat ministrului agriculturii schimbarea legii pășunilor și că sunt prevăzute modificări din toamnă. Crescătorii de animale sunt întrebați dacă vor ca subvenția APIA pentru pășune să nu se mai plătească pe hectar, să fie plătită pe unitate vită mare (UVM) la hectar.
Am propus la Ministerul Agriculturii să umblăm în toamnă la legea pășunatului și a fost de acord (ministrul agriculturii n.r.) pentru că sunt prea mari abuzuri. (..) O să vă cerem părerea, să ne scrieți cum ar fi corect să se dea subvenția din 2021-2027, pe hectarul de pășune, cum a fost până acum, sau să se dea pe unitate vită mare la hectar. În momentul în care se dă pe unitate vită mare la hectar, am scos din schemă toată goana asta după miile de hectare de pășune, cearta asta între fermieri. În momentul ăla, iei 110 euro pe hectarul de pășune, câtă vită mare ai, 60-70 oi la hectar, 110 euro îi împarți la 60-70 de oi și-n momentul ăla nu se mai fuge după miile de hectare de pășune. O să facem o cerere către Ministerul Agriculturii și avem promisiuni că se poate umbla și se poate rezolva și problema asta, a spus crescătorul de ovine Ionică Sterp, vicepreședintele Asociației Profesionale a Ciobanilor (în foto).
Oierul din Bihor a adăugat că ministrul agriculturii, Adrian Oros, a avut miercuri, 3 iunie 2020, o discuție la Ministerul Agriculturii cu reprezentanții mai multor asociații ale crescătorilor de ovine din România.
Avem promisiuni că la toamnă o să se umble la legea pășunatului. Cerem părerea crescătorilor de oi din România, domle, cum ați fi de acord să se dea subvenția? Pe hectarul de pășune sau pe unitatea vită mare la hectar? În momentul când ai luat (subvenția n.r.) pe unitate vită mare la hectar, ai eliminat goana după miile de hectare. Ai o vacă, ți-ai luat 110 euro, ai 6 oi, 70 la hectar ți-ai împărțit banii pe cap de oaie. Am înțeles că se va da (subvenție n.r.) și pe producție. Ai vândut 100 de miei, ai avut trei tone de carne, statul, Uniunea Europeană vine cu 70 de cenți, cu un euro, cât vine pe kilogram. Eu zic că e un lucru bun și se elimină cât de cât hoția, a mai spus crescătorul de ovine.
Crescătorii de animale din România reclamă mereu multiplele probleme legate de pășune. Mulți dintre crescători acuză primăriile de nedreapta împărțire a pășunii, mulți susțin că sunt unii care nu au animale, nu asigură încărcătura cu animale pe pășune de minim 0,3 UVM/ha, dar primăriile le-au închiriat pășune cu singurul scop de a lua subvenția de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Alți crescători acuză asociațiile în care sunt membri că depun cererea pentru subvenția APIA pe pășune și banii nu sunt împărțiți între crescătorii membri.
Pășunea să fie dată crescătorilor! Știu cazuri unde și-a cumpărat 200 de oi numai să acopere pășunea de pe munte și să ia subvenție 360 euro pe hectar, a spus oierul Ionică Sterp.