SCADE DRAMATIC NUMĂRUL CRESCĂTORILOR DE ANIMALE! Crescătorii de ovine vor să se adune într-un grup de lucru care să găsească surse de finanțare pentru crearea unor centre de sacrificare a animalelor, care să funcționeze pe lângă târguri și piețe. Ședința grupului de lucru este planificată pentru marți, 14 noiembrie 2017. Tot ce se va decide va ajunge pe masa ministrului agriculturii, Petre Daea.
În timp ce Ministerul Agriculturii, cu șeful de la Agricultură în frunte, cutreieră țara cu caravana campaniei Alege Oaia, crescătorii români de ovine sunt disperați. Numărul crescătorilor de animale din România scade dramatic, avertizează Asociația Tinerilor Fermieri din Olt.
Cine să mai crească oi, capre, vaci, când pășunile sunt scoase la licitație cum sunt scoase, băieții deștepți pun rapid mâna pe ele, accesul la fondurile europene este încă împiedicat de birocrația excesivă, subvențiile de la bugetul de stat sunt mici pentru fermele de animale, doar cei care sunt eligibili pentru subvenția europeană, sprijinul cuplat zootehnic, foarte puțini la număr, pot să spună că mai primesc o gură de oxigen, valoarea acestei subvenții fiind uriașă prin comparație cu ajutorul național tranzitoriu, plătit crescătorilor de animale din bugetul de stat. Nu mai punem la socoteală că vânzarea produselor din fermele de animale este o problemă spinoasă.
Asociația Tinerilor Fermieri din Olt vrea să-i trimită ministrului agriculturii, Petre Daea, o scrisoare în care să expună soluțiile pentru crearea unor centre de sacrificare a animalelor care să funcționeze pe lângă târguri și piețe, centre autorizate sanitar-veterinar. Tinerii oieri au și calculat cât ar costa un astfel de centru, undeva în jur de 60.000 de euro - 70.000 de euro.
Împreună cu directorul DAJ Olt (Direcția pentru Agricultură n.r.), d -ul Ion Anuta, am generat o întâlnire cu reprezentații oierilor din județ.
În urma discuțiilor am luat decizia ca, în cel mai scurt timp, marți 14 Noiembrie, să organizăm un grup de lucru, lărgit, compus din reprezentanții UAT - urilor (primăriilor n.r.) care au târguri și piete, reprezentanții ai oierilor, consiliului județean, DSV -ului (Direcția Sanitară Veterinară), abatoarele autorizate din județ, prefectura.
Eu unul nu înțeleg de ce in ultimii 27 de ani sa nu fim in stare noi toți - crescătorii de animale împreună cu autoritățile Locale si județene, să găsim soluții, ca sa avem în județ cel puțin un centru de sacrificare a animalelor, autorizat DSV !!!
Finanțarea pentru centrele locale de sacrificare poate veni de la stat sau, dacă eram mai corecți cu noi, și ne mobilizam mai coerent, autoritățile locale in parteneriat cu asociațiile crescătorilor de animale accesau prin Grupurile de Acțiune Locală (GAL - uri ) fondurile nerambursabile necesare acestor centre de sacrificare !!
Din discuțiile avute ieri (joi, 9 noiembrie n.r.) la sediul DSV Olt cu directorul Bolborea Veronel, un astfel de centru de sacrificare construit pe lângă o piața sau târg ar costa undeva in jur de 60.000 - 70.000 euro !!
Eu unul nu cred ca suma de 60.000 sau 70.000 euro este o sumă foarte mare pentru un județ, dar sunt sigur ca dacă nu venim urgent cu soluții, numărul de crescători de animale este oricum in scădere dramatică și cred ca asta este o mare, mare problemă !!!
Rezultatul discuțiilor va fi prezentat direct ministrului agriculturii, d-ul Petre Daea!! Anunță conducerea Asociației Tinerilor Fermieri din Olt.