AGROINFO.RO. Sute de oieri au umplut astăzi sala Centrului Cultural Ion Besoiu din Sibiu la discuțiile cu ministrul agriculturii Adrian Oros, eveniment Fermierii Veritabili, organizat de Asociația Profesională a Ciobanilor din România (APC). Oierii i-au spus ministrului Oros că samsarii de animale sunt ca un ciorchine cu boabele îndesate atât de mulți sunt și se interpun între ei și exportatorii de ovine scăzând astfel prețul animalelor vândute de crescători.
Discuțiile ministrului agriculturii cu crescătorii de ovine și de caprine de la Sibiu s-au întins pe câteva ore. Crescătorii de animale au multe nemulțumiri, multe necazuri, multe critici la adresa autorităților care, mai degrabă, le pun bețe-n roate decât să-i ajute. Ciobanii s-au plâns de nedreapta împărțire a subvențiilor, mai ales a sprijinului cuplat zootehnic, subvenția cu cel mai mare cuantum din oierit, de dificultatea cu care ajung la fondurile europene.
Pe lista subiectelor fierbinți dezbătute astăzi la Sibiu au fost pășunile, atribuirea pășunilor de către primării fiind, de cele mai multe ori, soldată cu scandal. Aproape în fiecare colț de țară sunt probleme cu împărțirea pășunilor pentru crescătorii de animale. Un alt subiect care-i doare pe mulți dintre oieri este legată de sprijinul cuplat la ovine. Se știe deja și AGROINFO a scris în repetate rânduri despre inflația de certificate de origine imediat ce s-a aflat că încasarea acestei subvenții europene este strâns legată de deținerea berbecilor cu origine atestată printr-un certificat. Crescătorii de ovine i-au cerut ministrului să fie genotipate animalele, testate, să fie efectuate testele de paternitate și să nu mai fie eliberate certificate de origine la voia întâmplării pentru că așa s-a ajuns ca berbeci slabi, mici, jigăriți să fie declarați de rasă și cu origine. Crescătorii i-au cumpărat doar ca să încaseze sprijinul cuplat, dar nu și-au stricat turmele folosindu-i la montă.
Domnule ministru, statul ne-a învățat să furăm! Ne-a obligat să cumpărăm berbeci mai slab genetic decât avem noi și pentru că ținem la rasele noastre a trebuit să schimbăm crotaliile din ureche, să le punem pe berbecii noștri pentru a nu pierde gena. Am făcut ceva ilegal și imoral. Noi știm bine ce trebuie să oprim în fermă și ce potențial avem. Cerem egalitate, nu alții să primească milioane și noi să murim. Vrem egalitate și dreptate, nu mai trebuie să se întâmple ce s-a întâmplat, i-a spus ministrului Dan Petrescu (în foto dreapta), crescător de ovine din Curtea de Argeș, președintele APC, referitor la sprijinul cuplat zootehnic (SCZ).
Exportul de animale vii este o altă durere de-a crescătorilor. De multe ori, cel care câștigă pe această filieră este samsarul, intermediarul, el este cel care face profit, interpunîndu-se între crescător și exportator. Astfel, prețul care-i revine unui crescător care a trudit și a cheltuit bani cu creșterea animalelor este mic, de batjocură.
Ing. Ileana Voina, crescător de ovine din județul Hunedoara, mereu activă, implicată și militantă pentru schimbarea în bine a sectorului ovin, a făcut un apel la unitatea între oieri. Ileana Voinea a spus că ar fi trebuit să fie prezenți toți oierii la ședința de astăzi de la Sibiu, să-și susțină toți, ca o singură voce, problemele. Solidaritatea, unitatea lipsesc în sectorul ovin din România. Ciobanii români sunt scindați.
Ministrul agriculturii Adrian Oros și secretarul de stat MADR Emil Dumitru. Foto pagina Facebook Emil Dumitru.
N-am venit aici să vă fac promisiuni populiste sau să vă spun lucruri care să dea bine, am venit ca să vă spun adevărul. Sunt foarte multe probleme vechi şi noi. Noi trebuie să pregătim anul acesta Planul Naţional Strategic, cum gândim noi şi cum vrem să cheltuim banii care vor veni în următorii şapte ani de la Comisia Europeană pe Politica Agricolă Comună, de aceea vreau să am o discuţie foarte amănunţită cu fiecare asociaţie profesională, să vedem ce lucruri au funcţionat, care nu au funcţionat, cum putem îmbunătăţi. Ştiu că sunt foarte multe nemulţumiri în sistem, le-a spus oierilor prezenți șeful de la Agricultură.
Ministrul Oros le-a mai spus crescătorilor care sunt prioritățile României, în ce privește agricultura, pentru următorul exercițiu financiar, 2021-2027, noua Politică Agricolă Comună (PAC): susținerea fermei de familie, procesarea produselor agricole, tinerii fermieri și asocierea fermierilor.
Alături de ministrul agriculturii, la întâlnirea de la Sibiu, au participat secretarii de stat MADR Emil Florian Dumitru și George Scarlat, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie, Vaida Bela.
Echipa Ministerului Agriculturii și Dezvoltarii Rurale a participat astăzi la evenimentul „Fermierii veritabili” organizat la Sibiu, Centrul Cultural Ion Besoiu, de Asociația Profesională a Ciobanilor. Am un sentiment de neegalat atunci când dialoghez cu oamenii care muncesc cu adevărat pământul și animalele românești! Ei sunt! Ei sunt oierii veritabili ai sectorului ovin! Ei sunt cei ale căror mâini ne povestesc istoria muncii pe care au depus-o! Pentru ei trebuie să punem mâna la treabă! A postat secretarul de stat MADR Emil Dumitru, pe pagina sa oficială Facebook.
AGROINFO vă spune spor la treabă, domnilor din Ministerul Agriculturii, dați de pământ cu nedreptatea, faceți ordine în sectorul de creștere a oilor din România!