Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

OIERII CĂTRE MINISTRUL OROS: SAMSARII DE ANIMALE SUNT CA CIORCHINELE!

Publicat: 30 ianuarie 2020 - 18:27
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

AGROINFO.RO. Sute de oieri au umplut astăzi sala Centrului Cultural Ion Besoiu din Sibiu la discuțiile cu ministrul agriculturii Adrian Oros, eveniment Fermierii Veritabili, organizat de Asociația Profesională a Ciobanilor din România (APC). Oierii i-au spus ministrului Oros că samsarii de animale sunt ca un ciorchine cu boabele îndesate atât de mulți sunt și se interpun între ei și exportatorii de ovine scăzând astfel prețul animalelor vândute de crescători.

Discuțiile ministrului agriculturii cu crescătorii de ovine și de caprine de la Sibiu s-au întins pe câteva ore. Crescătorii de animale au multe nemulțumiri, multe necazuri, multe critici la adresa autorităților care, mai degrabă, le pun bețe-n roate decât să-i ajute. Ciobanii s-au plâns de nedreapta împărțire a subvențiilor, mai ales a sprijinului cuplat zootehnic, subvenția cu cel mai mare cuantum din oierit, de dificultatea cu care ajung la fondurile europene.

sute-oieri-sb_b

Pe lista subiectelor fierbinți dezbătute astăzi la Sibiu au fost pășunile, atribuirea pășunilor de către primării fiind, petrescu-sibiu_boros-oieri-sibiu-2_bde cele mai multe ori, soldată cu scandal. Aproape în fiecare colț de țară sunt probleme cu împărțirea pășunilor pentru crescătorii de animale. Un alt subiect care-i doare pe mulți dintre oieri este legată de sprijinul cuplat la ovine. Se știe deja și AGROINFO a scris în repetate rânduri despre inflația de certificate de origine imediat ce s-a aflat că încasarea acestei subvenții europene este strâns legată de deținerea berbecilor cu origine atestată printr-un certificat. Crescătorii de ovine i-au cerut ministrului să fie genotipate animalele, testate, să fie efectuate testele de paternitate și să nu mai fie eliberate certificate de origine la voia întâmplării pentru că așa s-a ajuns ca berbeci slabi, mici, jigăriți să fie declarați de rasă și cu origine. Crescătorii i-au cumpărat doar ca să încaseze sprijinul cuplat, dar nu și-au stricat turmele folosindu-i la montă.

Domnule ministru, statul ne-a învățat să furăm! Ne-a obligat să cumpărăm berbeci mai slab genetic decât avem noi și pentru că ținem la rasele noastre a trebuit să schimbăm crotaliile din ureche, să le punem pe berbecii noștri pentru a nu pierde gena. Am făcut ceva ilegal și imoral. Noi știm bine ce trebuie să oprim în fermă și ce potențial avem. Cerem egalitate, nu alții să primească milioane și noi să murim. Vrem egalitate și dreptate, nu mai trebuie să se întâmple ce s-a întâmplat, i-a spus ministrului Dan Petrescu (în foto dreapta), crescător de ovine din Curtea de Argeș, președintele APC, referitor la sprijinul cuplat zootehnic (SCZ).

Exportul de animale vii este o altă durere de-a crescătorilor. De multe ori, cel care câștigă pe această filieră este samsarul, intermediarul, el este cel care face profit, interpunîndu-se între crescător și exportator. Astfel, prețul care-i revine unui crescător care a trudit și a cheltuit bani cu creșterea animalelor este mic, de batjocură.

Ing. Ileana Voina, crescător de ovine din județul Hunedoara,  mereu activă, implicată și militantă pentru schimbarea în bine a sectorului ovin, a făcut un apel la unitatea între oieri. Ileana Voinea a spus că ar fi trebuit să fie prezenți toți oierii la ședința de astăzi de la Sibiu, să-și susțină toți, ca o singură voce, problemele. Solidaritatea, unitatea lipsesc în sectorul ovin din România. Ciobanii români sunt scindați.

oros-dumitru-sb_b

Ministrul agriculturii Adrian Oros și secretarul de stat MADR Emil Dumitru. Foto pagina Facebook Emil Dumitru.

N-am venit aici să vă fac promisiuni populiste sau să vă spun lucruri care să dea bine, am venit ca să vă spun adevărul. Sunt foarte multe probleme vechi şi noi. Noi trebuie să pregătim anul acesta Planul Naţional Strategic, cum gândim noi şi cum vrem să cheltuim banii care vor veni în următorii şapte ani de la Comisia Europeană pe Politica Agricolă Comună, de aceea vreau să am o discuţie foarte amănunţită cu fiecare asociaţie profesională, să vedem ce lucruri au funcţionat, care nu au funcţionat, cum putem îmbunătăţi. Ştiu că sunt foarte multe nemulţumiri în sistem, le-a spus oierilor prezenți șeful de la Agricultură.

Ministrul Oros le-a mai spus crescătorilor care sunt prioritățile României, în ce privește agricultura, pentru următorul exercițiu financiar, 2021-2027, noua Politică Agricolă Comună (PAC): susținerea fermei de familie, procesarea produselor agricole, tinerii fermieri și asocierea fermierilor.

Alături de ministrul agriculturii, la întâlnirea de la Sibiu, au participat secretarii de stat MADR Emil Florian Dumitru și George Scarlat, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie, Vaida Bela.

oros-oieri-sibiu_b


Echipa Ministerului Agriculturii și Dezvoltarii Rurale a participat astăzi la evenimentul „Fermierii veritabili” organizat la Sibiu, Centrul Cultural Ion Besoiu, de Asociația Profesională a Ciobanilor. Am un sentiment de neegalat atunci când dialoghez cu oamenii care muncesc cu adevărat pământul și animalele românești! Ei sunt! Ei sunt oierii veritabili ai sectorului ovin!  Ei sunt cei ale căror mâini ne povestesc istoria muncii pe care au depus-o! Pentru ei trebuie să punem mâna la treabă! A postat secretarul de stat MADR Emil Dumitru, pe pagina sa oficială Facebook.

AGROINFO vă spune spor la treabă, domnilor din Ministerul Agriculturii, dați de pământ cu nedreptatea, faceți ordine în sectorul de creștere a oilor din România!

 

 

 

Vizualizat: 6797 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

APELUL DISPERAT AL UNUI TÂNĂR FERMIER: NU NE FORȚAȚI SĂ RENUNȚĂM LA AGRICULTURĂ!

APELUL DISPERAT AL UNUI TÂNĂR FERMIER: NU NE FORȚAȚI SĂ RENUNȚĂM LA AGRICULTURĂ!

12 iulie 2020 - 16:41

VOCEA FERMIERULUI. AGROINFO a primit apelul disperat al unui tânăr fermier din județul Vaslui. Cerem Ministerului Agriculturii să vină în sprijinul nostru și să nu ne abandoneze, altfel acesta va fi ultimul an ca și fermieri pentru noi, lucru dorit de companiile străine cu profil agricol care au venit în ultimul an aici și care dispun de capital străin aproape nelimitat, ne-a scris tânărul fermier.

MESAJ URGENT ASOCIAȚIA PROFESIONALĂ A CIOBANILOR: NU CUMPĂRAȚI MIORI FĂRĂ BULETINE DE ANALIZĂ MEDICALĂ!

MESAJ URGENT ASOCIAȚIA PROFESIONALĂ A CIOBANILOR: NU CUMPĂRAȚI MIORI FĂRĂ BULETINE DE ANALIZĂ MEDICALĂ!

12 iulie 2020 - 16:04

VOCEA FERMIERULUI! Asociația Profesională a Ciobanilor (APC) din România a transmis un comunicat către AGROINFO prin care-i avertizează pe toți crescătorii de ovine să fie foarte atenți când cumpără miori, berbeci folosiți prima oară anul acesta pentru montă. Miorii trebuie să aibă buletin de analiză medicală care confirmă că au fost testați pentru rezistența la scrapie și că li s-a făcut paternitatea, anunță APC.

HOTĂRÂRE GUVERN! MINISTERUL AGRICULTURII FINANȚEAZĂ 57 DE LICEE AGRICOLE!

HOTĂRÂRE GUVERN! MINISTERUL AGRICULTURII FINANȚEAZĂ 57 DE LICEE AGRICOLE!

11 iulie 2020 - 08:45

ȘEDINȚĂ GUVERN. În ședința Guvernului din data de 9 iulie 2020 a fost adoptată o Hotărâre privind aprobarea susținerii financiare a liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Sunt 57 de licee agricole finanțate de MADR, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis pentru AGROINFO.

LEGE ÎN VIGOARE DIN 13 IULIE! AJUTOR DE STAT pentru CRESCĂTORII RASELOR BAZNA ȘI MANGALIȚĂ!

LEGE ÎN VIGOARE DIN 13 IULIE! AJUTOR DE STAT pentru CRESCĂTORII RASELOR BAZNA ȘI MANGALIȚĂ!

11 iulie 2020 - 08:01

LEGE FERMIERI. Legea nr. 118/2020 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine din rasele Bazna și/sau Mangalița pentru activitatea de reproducție a fost publicată vineri, 10 iulie 2020, în Monitorul Oficial și intră în vigoare din data de 13 iulie 2020. Crescătorii de suine din rasele Bazna și Mangalița beneficiază de un ajutor de stat pentru activitatea de reproducție. Valoarea totală a ajutorului de stat este de 10 milioane de euro.

DECIZIE GUVERN pentru CRESCĂTORII DE OVINE!

DECIZIE GUVERN pentru CRESCĂTORII DE OVINE!

11 iulie 2020 - 07:02

OFICIAL. Guvernul a aprobat, în ședința din 9 iulie 2020, o Hotărâre prin care testele de genotipizare a scrapiei se vor efectua gratuit, de către Agenția Națională pentru Zootehnie "Prof. dr. G. K. Constantinescu", anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis pentru AGROINFO.

ASAS AVERTIZEAZĂ: AU SCĂZUT DRASTIC EFECTIVELE DE ANIMALE și NUMĂRUL DE FERME!

ASAS AVERTIZEAZĂ: AU SCĂZUT DRASTIC EFECTIVELE DE ANIMALE și NUMĂRUL DE FERME!

10 iulie 2020 - 16:16

SEMNAL DE ALARMĂ! Au scăzut drastic efectivele de animale, s-a redus numărul fermelor, suntem dependenți de importuri și asta ne mai lipsea o lege a mirosurilor care să ne închidă fermele zootehnice, avertizează Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APIA VĂ ANUNȚĂ ASTĂZI!

APIA VĂ ANUNȚĂ ASTĂZI!

10 iulie 2020 - 15:47

COMUNICAT. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că până la data de 31.07.2020, la Centrele județene ale APIA unde este depusă cererea de plată, se primesc deconturile / documentele justificative aferente trim. II pentru Măsura 14 –„Bunăstarea animalelor” - pachetul a) – plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachetul b) – plăți în favoarea bunăstării păsărilor, din cadrul PNDR 2014-2020.

TÂNĂR FERMIER, 24 DE ANI: DE CÂND MĂ ȘTIU, LUCREZ PĂMÂNTUL ȘI AM GRIJĂ DE ANIMALE!

TÂNĂR FERMIER, 24 DE ANI: DE CÂND MĂ ȘTIU, LUCREZ PĂMÂNTUL ȘI AM GRIJĂ DE ANIMALE!

10 iulie 2020 - 15:10

TÂNĂR FERMIER ROMÂN PASIONAT DE AGRICULTURĂ. De când mă știu lucrez pământul, am grijă de animale și gospodărie și am cultivat legume împreună cu familia, spune tânărul fermier Andrei Ionuț Moldovan, în vârstă de 24 de ani, din comuna Sânnicolau Român, județul Bihor. Părinții lui se ocupă de agricultură de peste 25 de ani. Andrei Ionuț Moldovan, pasionat de agricultură, și-a făcut propria fermă cu ajutorul fondurilor europene.

Încrederea agricultorilor faţă de UE rămâne scăzută

Încrederea agricultorilor faţă de UE rămâne scăzută

10 iulie 2020 - 14:48

Deşi s-a înregistrat o uşoară creştere în ceea ce priveşte starea de spirit a fermierilor în această primăvară, comparativ cu toamna anului 2019, această creştere nu a fost suficientă pentru a compensa sentimentul negativ încă resimţit în toate statele membre ale UE.

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

09 iulie 2020 - 18:45

ANCHETA DNA. Un bărbat din județul Caraș Severin a încasat ilegal subvenții APIA de aproape 95.000 de lei pe un teren care nu-i aparținea, era terenul unei biserici, informează un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Ciobotaru Valentin
|
01. 30, 2020. Thursday 19:50
Pai daca ati inchis targurile de animale . Ati dat medicilor veterinari 10 000 lei /luna ca sa nu mai plece din tara, asa,degeaba. Ce fac de banii astia?! De ce nu deschideti targurile si omul sa vina cu animalul verificat de medic si cu adeverinta de sanatate a animalului de la acesta . In ziua targului poate face verificarea un politist si medicul veterinar sau tehnician veterinar. Ati dat in cap astfel taranului si ati desfintat cresterea de animale in Romania. Ati facut o defavoare tarii de 3 ori. Prima ,ca dispar animalele din Romania. A doua ca romanul importa gunoaiele vestului pline de boli si antibiotice si se imbolnaveste. A treia ca in loc sa se produca in tara se import si astfel creste cererea de valuta si implicit devalorizarea monedei nationale. Voi oare nu ganditi toate astea cand luati o astfel de decizie, intelectualilor cu masterate si doctorate?! Tre sa va spuna un taran prost si nescolit?!
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Anunţ

Anunţ
Blondă, sexi, drăguţă, 90-60-90, atrăgătoare: vând tractor. Detalii