Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

OIERII CĂTRE MINISTRUL OROS: SAMSARII DE ANIMALE SUNT CA CIORCHINELE!

Publicat: 30 ianuarie 2020 - 18:27
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

AGROINFO.RO. Sute de oieri au umplut astăzi sala Centrului Cultural Ion Besoiu din Sibiu la discuțiile cu ministrul agriculturii Adrian Oros, eveniment Fermierii Veritabili, organizat de Asociația Profesională a Ciobanilor din România (APC). Oierii i-au spus ministrului Oros că samsarii de animale sunt ca un ciorchine cu boabele îndesate atât de mulți sunt și se interpun între ei și exportatorii de ovine scăzând astfel prețul animalelor vândute de crescători.

Discuțiile ministrului agriculturii cu crescătorii de ovine și de caprine de la Sibiu s-au întins pe câteva ore. Crescătorii de animale au multe nemulțumiri, multe necazuri, multe critici la adresa autorităților care, mai degrabă, le pun bețe-n roate decât să-i ajute. Ciobanii s-au plâns de nedreapta împărțire a subvențiilor, mai ales a sprijinului cuplat zootehnic, subvenția cu cel mai mare cuantum din oierit, de dificultatea cu care ajung la fondurile europene.

sute-oieri-sb_b

Pe lista subiectelor fierbinți dezbătute astăzi la Sibiu au fost pășunile, atribuirea pășunilor de către primării fiind, petrescu-sibiu_boros-oieri-sibiu-2_bde cele mai multe ori, soldată cu scandal. Aproape în fiecare colț de țară sunt probleme cu împărțirea pășunilor pentru crescătorii de animale. Un alt subiect care-i doare pe mulți dintre oieri este legată de sprijinul cuplat la ovine. Se știe deja și AGROINFO a scris în repetate rânduri despre inflația de certificate de origine imediat ce s-a aflat că încasarea acestei subvenții europene este strâns legată de deținerea berbecilor cu origine atestată printr-un certificat. Crescătorii de ovine i-au cerut ministrului să fie genotipate animalele, testate, să fie efectuate testele de paternitate și să nu mai fie eliberate certificate de origine la voia întâmplării pentru că așa s-a ajuns ca berbeci slabi, mici, jigăriți să fie declarați de rasă și cu origine. Crescătorii i-au cumpărat doar ca să încaseze sprijinul cuplat, dar nu și-au stricat turmele folosindu-i la montă.

Domnule ministru, statul ne-a învățat să furăm! Ne-a obligat să cumpărăm berbeci mai slab genetic decât avem noi și pentru că ținem la rasele noastre a trebuit să schimbăm crotaliile din ureche, să le punem pe berbecii noștri pentru a nu pierde gena. Am făcut ceva ilegal și imoral. Noi știm bine ce trebuie să oprim în fermă și ce potențial avem. Cerem egalitate, nu alții să primească milioane și noi să murim. Vrem egalitate și dreptate, nu mai trebuie să se întâmple ce s-a întâmplat, i-a spus ministrului Dan Petrescu (în foto dreapta), crescător de ovine din Curtea de Argeș, președintele APC, referitor la sprijinul cuplat zootehnic (SCZ).

Exportul de animale vii este o altă durere de-a crescătorilor. De multe ori, cel care câștigă pe această filieră este samsarul, intermediarul, el este cel care face profit, interpunîndu-se între crescător și exportator. Astfel, prețul care-i revine unui crescător care a trudit și a cheltuit bani cu creșterea animalelor este mic, de batjocură.

Ing. Ileana Voina, crescător de ovine din județul Hunedoara,  mereu activă, implicată și militantă pentru schimbarea în bine a sectorului ovin, a făcut un apel la unitatea între oieri. Ileana Voinea a spus că ar fi trebuit să fie prezenți toți oierii la ședința de astăzi de la Sibiu, să-și susțină toți, ca o singură voce, problemele. Solidaritatea, unitatea lipsesc în sectorul ovin din România. Ciobanii români sunt scindați.

oros-dumitru-sb_b

Ministrul agriculturii Adrian Oros și secretarul de stat MADR Emil Dumitru. Foto pagina Facebook Emil Dumitru.

N-am venit aici să vă fac promisiuni populiste sau să vă spun lucruri care să dea bine, am venit ca să vă spun adevărul. Sunt foarte multe probleme vechi şi noi. Noi trebuie să pregătim anul acesta Planul Naţional Strategic, cum gândim noi şi cum vrem să cheltuim banii care vor veni în următorii şapte ani de la Comisia Europeană pe Politica Agricolă Comună, de aceea vreau să am o discuţie foarte amănunţită cu fiecare asociaţie profesională, să vedem ce lucruri au funcţionat, care nu au funcţionat, cum putem îmbunătăţi. Ştiu că sunt foarte multe nemulţumiri în sistem, le-a spus oierilor prezenți șeful de la Agricultură.

Ministrul Oros le-a mai spus crescătorilor care sunt prioritățile României, în ce privește agricultura, pentru următorul exercițiu financiar, 2021-2027, noua Politică Agricolă Comună (PAC): susținerea fermei de familie, procesarea produselor agricole, tinerii fermieri și asocierea fermierilor.

Alături de ministrul agriculturii, la întâlnirea de la Sibiu, au participat secretarii de stat MADR Emil Florian Dumitru și George Scarlat, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie, Vaida Bela.

oros-oieri-sibiu_b


Echipa Ministerului Agriculturii și Dezvoltarii Rurale a participat astăzi la evenimentul „Fermierii veritabili” organizat la Sibiu, Centrul Cultural Ion Besoiu, de Asociația Profesională a Ciobanilor. Am un sentiment de neegalat atunci când dialoghez cu oamenii care muncesc cu adevărat pământul și animalele românești! Ei sunt! Ei sunt oierii veritabili ai sectorului ovin!  Ei sunt cei ale căror mâini ne povestesc istoria muncii pe care au depus-o! Pentru ei trebuie să punem mâna la treabă! A postat secretarul de stat MADR Emil Dumitru, pe pagina sa oficială Facebook.

AGROINFO vă spune spor la treabă, domnilor din Ministerul Agriculturii, dați de pământ cu nedreptatea, faceți ordine în sectorul de creștere a oilor din România!

 

 

 

Vizualizat: 6967 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

MESAJ APIA DE ASTĂZI PENTRU FERMIERII CARE AȘTEAPTĂ BANII!

MESAJ APIA DE ASTĂZI PENTRU FERMIERII CARE AȘTEAPTĂ BANII!

28 octombrie 2020 - 14:54

OFICIAL! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 16 - 27.10.2020, au fost autorizați la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans pentru anul 2020, un număr de 618.279 fermieri, reprezentând un procent de 74 % din numărul total al fermierilor, anunță APIA într-un comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO.

FERMIERII BLOCAȚI LA PLATA AVANSULUI APIA!

FERMIERII BLOCAȚI LA PLATA AVANSULUI APIA!

28 octombrie 2020 - 14:40

BLOCAȚI LA PLATĂ! Fermierul Gabriel Stoichiță ne-a semnalat o situație care trebuie rezolvată urgent de Ministerul Agriculturii și de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Grâu - Bursele slăbesc, exporturile continuă

Grâu - Bursele slăbesc, exporturile continuă

28 octombrie 2020 - 09:30

După o perioadă cu precipitaţii în câmpiile sudice la Statelor Unite şi în Rusia, atât la Bursa de la Chicago cât şi la cea din Paris, cursul grâului a cedat şi a intrat într-o scădere uşoară.

BURSELE INTERNAȚIONALE HELMUT CLAAS 2020!

BURSELE INTERNAȚIONALE HELMUT CLAAS 2020!

28 octombrie 2020 - 09:17

EVENIMENT. Ca in fiecare an, tinerele talente au primit pentru proiectele lor diploma de excelență în domeniul științelor inginerești și agricole Burse Helmut Claas și alte premii în valoare totală de peste 36.000 de euro din partea Fundației Claas din Germania.

APICULTORI, PREZENTAȚI-VĂ URGENT LA APIA PENTRU PLATA AJUTORULUI!

APICULTORI, PREZENTAȚI-VĂ URGENT LA APIA PENTRU PLATA AJUTORULUI!

28 octombrie 2020 - 08:45

AJUTOR APICULTURĂ! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că preia până la data limită de 31 octombrie 2020 cererile apicultorilor pentru plata ajutorului de stat la motorina achiziționată și utilizată în trimestrul 3 al anului 2020, 1 iulie - 30 septembrie 2020.

DIRECTOR APIA: CÂND AJUNG BANII ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

DIRECTOR APIA: CÂND AJUNG BANII ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

28 octombrie 2020 - 07:44

PLATĂ SUBVENȚII APIA 2020! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este în plină campanie de plată a avansului la subvențiile agricole aferente acestui an. Un director executiv APIA explică în cât timp ajung banii în conturile fermierilor eligibili pentru avansul APIA, de la momentul autorizării la plată.

ȘEF APIA: DAU O VESTE BUNĂ FERMIERILOR!

ȘEF APIA: DAU O VESTE BUNĂ FERMIERILOR!

28 octombrie 2020 - 07:30

SUBVENȚII APIA 2020. Veste bună pentru fermierii români legată de plata avansului la subvențiile agricole aferente anului de cerere 2020. Fermierii care sunt în eșantionul de control, atât la controlul clasic în teren, cât și la cel prin teledetecție vor fi incluși pe listele de plată a avansului APIA la începutul lunii noiembrie, 5-8 noiembrie 2020, anunță directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

ORDIN MINISTERUL AGRICULTURII! LISTA TARIFELOR PENTRU FERMIERII ROMÂNI!

ORDIN MINISTERUL AGRICULTURII! LISTA TARIFELOR PENTRU FERMIERII ROMÂNI!

28 octombrie 2020 - 06:32

ÎN VIGOARE. Pe data de 25 octombrie 2020 a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul nr. 261/2020 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 568/2019 privind aprobarea tarifelor pentru prestarea serviciilor fitosanitare din domeniul protecției plantelor și carantinei fitosanitare și din domeniul comercializării și utilizării produselor de protecție a plantelor. Prin acest Ordin, au fost mărite tarifele fitosanitare.

OIERUL VASILE TURCULEȚ: HALAL SPECIALIȘTI ÎN ZOOTEHNIE!

OIERUL VASILE TURCULEȚ: HALAL SPECIALIȘTI ÎN ZOOTEHNIE!

27 octombrie 2020 - 18:27

SCRISOARE. Vasile Turculeț, care se autodefinește un oier de canapea în prezent, dar care are la activ 40 de ani de oierit, deținând și funcția de președinte al Asociației Judeţene a Crescătorilor Montani de Ovine "Dealu Negru" Bistriţa Năsăud, a transmis astăzi o scrisoare către AGROINFO. Vasile Turculeț, un pionier în selecția și ameliorarea genetică a ovinelor, ne spune că zootehnia din România nu a scăpat nici astăzi de aberațiile comuniste.

"Foamea" de cereale a Chinei va continua pe seama incertitudinilor

27 octombrie 2020 - 14:50

Apetitul Chinei pentru importurile de cereale este în continuă creştere, întrucât țara intenționează să-și satisfacă cererea internă și să îşi asigure rezerve interne stabile în contextul unor factori de piață incerţi şi a tensiunilor comerciale internaţionale. În ultimele luni, China a accelerat achiziția de porumb, grâu, soia, sorg și orz, potrivit agențiile de monitorizare a pieței internaţionale. Dependența tot mai mare de importuri, creșterea prețurilor interne și teama de provocările logistice induse de pandemie sunt doar câţiva dintre factorii care au contribuit la această "foame" a Chinei.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Ciobotaru Valentin
|
01. 30, 2020. Thursday 19:50
Pai daca ati inchis targurile de animale . Ati dat medicilor veterinari 10 000 lei /luna ca sa nu mai plece din tara, asa,degeaba. Ce fac de banii astia?! De ce nu deschideti targurile si omul sa vina cu animalul verificat de medic si cu adeverinta de sanatate a animalului de la acesta . In ziua targului poate face verificarea un politist si medicul veterinar sau tehnician veterinar. Ati dat in cap astfel taranului si ati desfintat cresterea de animale in Romania. Ati facut o defavoare tarii de 3 ori. Prima ,ca dispar animalele din Romania. A doua ca romanul importa gunoaiele vestului pline de boli si antibiotice si se imbolnaveste. A treia ca in loc sa se produca in tara se import si astfel creste cererea de valuta si implicit devalorizarea monedei nationale. Voi oare nu ganditi toate astea cand luati o astfel de decizie, intelectualilor cu masterate si doctorate?! Tre sa va spuna un taran prost si nescolit?!
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Principala problemă din acest an în cultura pepenilor verzi a fost antracnoza, o boală care atacă toate părțile aeriene ale plantei: frunze, fructe şi tulpini. Soluțiile Syngenta pentru controlul atracnozei sunt produse precum Cidely Top și Ortiva Top aplicate în alternanță.

În cultura pepenilor galbeni principala problema a fost mana. Fungicidul Revus are o acţiunea puternică şi persistentă şi asigură un bun nivel de combatere al manei.

FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019 Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Bancul zilei

Ziua de mâine

Ziua de mâine
Cea mai grozavă zi este MÂINE. Detalii