KWS+
Reclama header after big part 2

OIERII CĂTRE MINISTRUL OROS: SAMSARII DE ANIMALE SUNT CA CIORCHINELE!

Publicat: 30 ianuarie 2020 - 18:27
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

AGROINFO.RO. Sute de oieri au umplut astăzi sala Centrului Cultural Ion Besoiu din Sibiu la discuțiile cu ministrul agriculturii Adrian Oros, eveniment Fermierii Veritabili, organizat de Asociația Profesională a Ciobanilor din România (APC). Oierii i-au spus ministrului Oros că samsarii de animale sunt ca un ciorchine cu boabele îndesate atât de mulți sunt și se interpun între ei și exportatorii de ovine scăzând astfel prețul animalelor vândute de crescători.

Discuțiile ministrului agriculturii cu crescătorii de ovine și de caprine de la Sibiu s-au întins pe câteva ore. Crescătorii de animale au multe nemulțumiri, multe necazuri, multe critici la adresa autorităților care, mai degrabă, le pun bețe-n roate decât să-i ajute. Ciobanii s-au plâns de nedreapta împărțire a subvențiilor, mai ales a sprijinului cuplat zootehnic, subvenția cu cel mai mare cuantum din oierit, de dificultatea cu care ajung la fondurile europene.

sute-oieri-sb_b

Pe lista subiectelor fierbinți dezbătute astăzi la Sibiu au fost pășunile, atribuirea pășunilor de către primării fiind, petrescu-sibiu_boros-oieri-sibiu-2_bde cele mai multe ori, soldată cu scandal. Aproape în fiecare colț de țară sunt probleme cu împărțirea pășunilor pentru crescătorii de animale. Un alt subiect care-i doare pe mulți dintre oieri este legată de sprijinul cuplat la ovine. Se știe deja și AGROINFO a scris în repetate rânduri despre inflația de certificate de origine imediat ce s-a aflat că încasarea acestei subvenții europene este strâns legată de deținerea berbecilor cu origine atestată printr-un certificat. Crescătorii de ovine i-au cerut ministrului să fie genotipate animalele, testate, să fie efectuate testele de paternitate și să nu mai fie eliberate certificate de origine la voia întâmplării pentru că așa s-a ajuns ca berbeci slabi, mici, jigăriți să fie declarați de rasă și cu origine. Crescătorii i-au cumpărat doar ca să încaseze sprijinul cuplat, dar nu și-au stricat turmele folosindu-i la montă.

Domnule ministru, statul ne-a învățat să furăm! Ne-a obligat să cumpărăm berbeci mai slab genetic decât avem noi și pentru că ținem la rasele noastre a trebuit să schimbăm crotaliile din ureche, să le punem pe berbecii noștri pentru a nu pierde gena. Am făcut ceva ilegal și imoral. Noi știm bine ce trebuie să oprim în fermă și ce potențial avem. Cerem egalitate, nu alții să primească milioane și noi să murim. Vrem egalitate și dreptate, nu mai trebuie să se întâmple ce s-a întâmplat, i-a spus ministrului Dan Petrescu (în foto dreapta), crescător de ovine din Curtea de Argeș, președintele APC, referitor la sprijinul cuplat zootehnic (SCZ).

Exportul de animale vii este o altă durere de-a crescătorilor. De multe ori, cel care câștigă pe această filieră este samsarul, intermediarul, el este cel care face profit, interpunîndu-se între crescător și exportator. Astfel, prețul care-i revine unui crescător care a trudit și a cheltuit bani cu creșterea animalelor este mic, de batjocură.

Ing. Ileana Voina, crescător de ovine din județul Hunedoara,  mereu activă, implicată și militantă pentru schimbarea în bine a sectorului ovin, a făcut un apel la unitatea între oieri. Ileana Voinea a spus că ar fi trebuit să fie prezenți toți oierii la ședința de astăzi de la Sibiu, să-și susțină toți, ca o singură voce, problemele. Solidaritatea, unitatea lipsesc în sectorul ovin din România. Ciobanii români sunt scindați.

oros-dumitru-sb_b

Ministrul agriculturii Adrian Oros și secretarul de stat MADR Emil Dumitru. Foto pagina Facebook Emil Dumitru.

N-am venit aici să vă fac promisiuni populiste sau să vă spun lucruri care să dea bine, am venit ca să vă spun adevărul. Sunt foarte multe probleme vechi şi noi. Noi trebuie să pregătim anul acesta Planul Naţional Strategic, cum gândim noi şi cum vrem să cheltuim banii care vor veni în următorii şapte ani de la Comisia Europeană pe Politica Agricolă Comună, de aceea vreau să am o discuţie foarte amănunţită cu fiecare asociaţie profesională, să vedem ce lucruri au funcţionat, care nu au funcţionat, cum putem îmbunătăţi. Ştiu că sunt foarte multe nemulţumiri în sistem, le-a spus oierilor prezenți șeful de la Agricultură.

Ministrul Oros le-a mai spus crescătorilor care sunt prioritățile României, în ce privește agricultura, pentru următorul exercițiu financiar, 2021-2027, noua Politică Agricolă Comună (PAC): susținerea fermei de familie, procesarea produselor agricole, tinerii fermieri și asocierea fermierilor.

Alături de ministrul agriculturii, la întâlnirea de la Sibiu, au participat secretarii de stat MADR Emil Florian Dumitru și George Scarlat, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie, Vaida Bela.

oros-oieri-sibiu_b


Echipa Ministerului Agriculturii și Dezvoltarii Rurale a participat astăzi la evenimentul „Fermierii veritabili” organizat la Sibiu, Centrul Cultural Ion Besoiu, de Asociația Profesională a Ciobanilor. Am un sentiment de neegalat atunci când dialoghez cu oamenii care muncesc cu adevărat pământul și animalele românești! Ei sunt! Ei sunt oierii veritabili ai sectorului ovin!  Ei sunt cei ale căror mâini ne povestesc istoria muncii pe care au depus-o! Pentru ei trebuie să punem mâna la treabă! A postat secretarul de stat MADR Emil Dumitru, pe pagina sa oficială Facebook.

AGROINFO vă spune spor la treabă, domnilor din Ministerul Agriculturii, dați de pământ cu nedreptatea, faceți ordine în sectorul de creștere a oilor din România!

 

 

 

Vizualizat: 7056 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

MINISTRUL OROS: SUNT FIU DE MĂCELAR! TATA CREȘTEA MULȚI PORCI!

MINISTRUL OROS: SUNT FIU DE MĂCELAR! TATA CREȘTEA MULȚI PORCI!

26 ianuarie 2021 - 13:56

VIAȚA DE FAMILIE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a vorbit în cadrul emisiunii România Agricolă, Agro TV, despre familia sa, despre părinți, frați și bunici. Șeful MADR a dezvăluit că bunicii săi au fost chiaburi și din pricina aceasta au fost deportați, iar tatăl său a fost măcelar și creștea mulți porci.

MINISTERUL AGRICULTURII ȘI ANZ, DISCUȚII ASTĂZI DESPRE PROBLEMELE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE!

MINISTERUL AGRICULTURII ȘI ANZ, DISCUȚII ASTĂZI DESPRE PROBLEMELE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE!

26 ianuarie 2021 - 12:37

AGENDA MINISTRULUI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, anunță astăzi, 26 ianuarie 2021, în agenda sa, că de la ora 13:00 discută despre măsurile de sprijin din sectorul creșterii bovinelor de lapte, iar de la ora 17:00, discuții cu Agenția Națională pentru Zootehnie despre problemele crescătorilor de animale.

FERMELE din ROMÂNIA CARE BENEFICIAZĂ ANUL ACESTA DE PLĂȚI APIA MAI MARI!

FERMELE din ROMÂNIA CARE BENEFICIAZĂ ANUL ACESTA DE PLĂȚI APIA MAI MARI!

26 ianuarie 2021 - 11:47

STRUCTURA FERMELOR DIN ROMÂNIA! Acordarea subvențiilor agricole trebuie făcută în funcție de fermă, de zona în care se află ferma, pentru a se împiedica părăsirea satelor, abandonarea zonelor rurale montane, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros. Chiar dacă în zona montană sunt ferme mici, cu producție mică, ele trebuie sprijinit cu plăți APIA mai mari pentru a fi menținute și ajutate să devină ferme comerciale, a adăugat șeful MADR.

Exporturile de PORUMB din Ucraina ar putea fi restricționate

Exporturile de PORUMB din Ucraina ar putea fi restricționate

26 ianuarie 2021 - 10:49

Ministerul Agriculturii din Ucraina și reprezentanții industriei au convenit asupra unui plafon privind volumul exportului de porumb, în încercarea de a reglementa exporturile de cereale şi a proteja crescătorii de animale. Această limitate este valabilă până la 30 iunie şi a fost stabiltă la 24 de milioane de tone de porumb, conform unui comunicatului oficial al guvernului, publicat luni (25.01.2021).

BANI PENTRU FERMIERI! MINISTERUL AGRICULTURII VĂ ANUNȚĂ ASTĂZI!

BANI PENTRU FERMIERI! MINISTERUL AGRICULTURII VĂ ANUNȚĂ ASTĂZI!

26 ianuarie 2021 - 10:22

COMUNICAT. Ministerul Agriculturii informează că, în perioada 01 februarie  – 30 aprilie 2021 se va desfășura cea de a doua sesiune de depunere a proiectelor din cadrul Componentei B - Implementarea activităților de cooperare ale Grupurilor de Acțiune Locală selectate din cadrul submăsurii 19.3 - Pregătirea și implementarea activităților de cooperare ale Grupurilor de Acțiune Locală – Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

DAȚI-LE SUBVENȚII MARI FERMIERILOR DACĂ AVEȚI PRETENȚII MARI DE LA EI!

DAȚI-LE SUBVENȚII MARI FERMIERILOR DACĂ AVEȚI PRETENȚII MARI DE LA EI!

26 ianuarie 2021 - 10:01

VEȘTI DE LA BRUXELLES DESPRE SUBVENȚIILE FERMIERILOR. Fermierii trebuie să fie plătiți corespunzător pentru devoltarea unor practici ecologice și durabile astfel încât aceștia să poată rezista pe piață! Nu putem să le dăm fermierilor sarcini suplimentare fără ca ei să fie plătiți corespunzător! Avertizează europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte al Comisiei AGRI, Parlamentul European.

CÂND INTRĂ ANT LA OI?

CÂND INTRĂ ANT LA OI?

26 ianuarie 2021 - 08:57

PLATA AJUTOARELOR NAȚIONALE TRANZITORII! Crescătorii de ovine, și nu doar ei, întreabă zilnic AGROINFO când va fi plătit ajutorul național tranzitoriu în zootehnie, cea mai populară subvenție, așa-zisa subvenție mică, de care beneficiază majoritatea crescătorilor de animale din România. Subvenția este plătită de la bugetul de stat și beneficiază de bani crescătorii de oi, de vaci, carne și lapte, și de capre.

MINISTRUL OROS, ANUNȚ DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

MINISTRUL OROS, ANUNȚ DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

26 ianuarie 2021 - 08:26

SUBVENȚII APIA LA PLATĂ! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va finaliza până la data de 1 mai 2021 plata subvențiilor agricole aferente anului de cerere 2020.

NEPOTUL UNUI CIOBAN, PROPUS SECRETAR DE STAT LA MINISTERUL AGRICULTURII!

NEPOTUL UNUI CIOBAN, PROPUS SECRETAR DE STAT LA MINISTERUL AGRICULTURII!

26 ianuarie 2021 - 07:51

DE LA OI LA MINISTER! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat că-și va completa echipa de secretari de stat cu un om provenit din rândul crescătorilor de animal din România,, George Cățean, desemnat din partea USR Plus.

PLATĂ SUBVENȚII APIA ANIMALE! TERMEN 29 IANUARIE 2021!

PLATĂ SUBVENȚII APIA ANIMALE! TERMEN 29 IANUARIE 2021!

25 ianuarie 2021 - 19:59

ANUNȚ APIA! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că până la data 29 ianuarie 2021 inclusiv se depun cererile de plată pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor aferente serviciilor prestate în luna decembrie și în trimestrul al IV-lea al anului 2020 și deconturile/documentele justificative aferente trimestrului IV, respectiv anuale pentru Măsura 14 –„Bunăstarea animalelor”.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Ciobotaru Valentin
|
01. 30, 2020. Thursday 19:50
Pai daca ati inchis targurile de animale . Ati dat medicilor veterinari 10 000 lei /luna ca sa nu mai plece din tara, asa,degeaba. Ce fac de banii astia?! De ce nu deschideti targurile si omul sa vina cu animalul verificat de medic si cu adeverinta de sanatate a animalului de la acesta . In ziua targului poate face verificarea un politist si medicul veterinar sau tehnician veterinar. Ati dat in cap astfel taranului si ati desfintat cresterea de animale in Romania. Ati facut o defavoare tarii de 3 ori. Prima ,ca dispar animalele din Romania. A doua ca romanul importa gunoaiele vestului pline de boli si antibiotice si se imbolnaveste. A treia ca in loc sa se produca in tara se import si astfel creste cererea de valuta si implicit devalorizarea monedei nationale. Voi oare nu ganditi toate astea cand luati o astfel de decizie, intelectualilor cu masterate si doctorate?! Tre sa va spuna un taran prost si nescolit?!
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

După 25 de ani

După 25 de ani
Două colege de liceu se reîntâlnesc după 25 de ani: Detalii