Adama
Vinasa Rompak

OIERII CĂTRE MINISTRUL OROS: SAMSARII DE ANIMALE SUNT CA CIORCHINELE!

Publicat: 30 ianuarie 2020 - 18:27
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

AGROINFO.RO. Sute de oieri au umplut astăzi sala Centrului Cultural Ion Besoiu din Sibiu la discuțiile cu ministrul agriculturii Adrian Oros, eveniment Fermierii Veritabili, organizat de Asociația Profesională a Ciobanilor din România (APC). Oierii i-au spus ministrului Oros că samsarii de animale sunt ca un ciorchine cu boabele îndesate atât de mulți sunt și se interpun între ei și exportatorii de ovine scăzând astfel prețul animalelor vândute de crescători.

Discuțiile ministrului agriculturii cu crescătorii de ovine și de caprine de la Sibiu s-au întins pe câteva ore. Crescătorii de animale au multe nemulțumiri, multe necazuri, multe critici la adresa autorităților care, mai degrabă, le pun bețe-n roate decât să-i ajute. Ciobanii s-au plâns de nedreapta împărțire a subvențiilor, mai ales a sprijinului cuplat zootehnic, subvenția cu cel mai mare cuantum din oierit, de dificultatea cu care ajung la fondurile europene.

sute-oieri-sb_b

Pe lista subiectelor fierbinți dezbătute astăzi la Sibiu au fost pășunile, atribuirea pășunilor de către primării fiind, petrescu-sibiu_boros-oieri-sibiu-2_bde cele mai multe ori, soldată cu scandal. Aproape în fiecare colț de țară sunt probleme cu împărțirea pășunilor pentru crescătorii de animale. Un alt subiect care-i doare pe mulți dintre oieri este legată de sprijinul cuplat la ovine. Se știe deja și AGROINFO a scris în repetate rânduri despre inflația de certificate de origine imediat ce s-a aflat că încasarea acestei subvenții europene este strâns legată de deținerea berbecilor cu origine atestată printr-un certificat. Crescătorii de ovine i-au cerut ministrului să fie genotipate animalele, testate, să fie efectuate testele de paternitate și să nu mai fie eliberate certificate de origine la voia întâmplării pentru că așa s-a ajuns ca berbeci slabi, mici, jigăriți să fie declarați de rasă și cu origine. Crescătorii i-au cumpărat doar ca să încaseze sprijinul cuplat, dar nu și-au stricat turmele folosindu-i la montă.

Domnule ministru, statul ne-a învățat să furăm! Ne-a obligat să cumpărăm berbeci mai slab genetic decât avem noi și pentru că ținem la rasele noastre a trebuit să schimbăm crotaliile din ureche, să le punem pe berbecii noștri pentru a nu pierde gena. Am făcut ceva ilegal și imoral. Noi știm bine ce trebuie să oprim în fermă și ce potențial avem. Cerem egalitate, nu alții să primească milioane și noi să murim. Vrem egalitate și dreptate, nu mai trebuie să se întâmple ce s-a întâmplat, i-a spus ministrului Dan Petrescu (în foto dreapta), crescător de ovine din Curtea de Argeș, președintele APC, referitor la sprijinul cuplat zootehnic (SCZ).

Exportul de animale vii este o altă durere de-a crescătorilor. De multe ori, cel care câștigă pe această filieră este samsarul, intermediarul, el este cel care face profit, interpunîndu-se între crescător și exportator. Astfel, prețul care-i revine unui crescător care a trudit și a cheltuit bani cu creșterea animalelor este mic, de batjocură.

Ing. Ileana Voina, crescător de ovine din județul Hunedoara,  mereu activă, implicată și militantă pentru schimbarea în bine a sectorului ovin, a făcut un apel la unitatea între oieri. Ileana Voinea a spus că ar fi trebuit să fie prezenți toți oierii la ședința de astăzi de la Sibiu, să-și susțină toți, ca o singură voce, problemele. Solidaritatea, unitatea lipsesc în sectorul ovin din România. Ciobanii români sunt scindați.

oros-dumitru-sb_b

Ministrul agriculturii Adrian Oros și secretarul de stat MADR Emil Dumitru. Foto pagina Facebook Emil Dumitru.

N-am venit aici să vă fac promisiuni populiste sau să vă spun lucruri care să dea bine, am venit ca să vă spun adevărul. Sunt foarte multe probleme vechi şi noi. Noi trebuie să pregătim anul acesta Planul Naţional Strategic, cum gândim noi şi cum vrem să cheltuim banii care vor veni în următorii şapte ani de la Comisia Europeană pe Politica Agricolă Comună, de aceea vreau să am o discuţie foarte amănunţită cu fiecare asociaţie profesională, să vedem ce lucruri au funcţionat, care nu au funcţionat, cum putem îmbunătăţi. Ştiu că sunt foarte multe nemulţumiri în sistem, le-a spus oierilor prezenți șeful de la Agricultură.

Ministrul Oros le-a mai spus crescătorilor care sunt prioritățile României, în ce privește agricultura, pentru următorul exercițiu financiar, 2021-2027, noua Politică Agricolă Comună (PAC): susținerea fermei de familie, procesarea produselor agricole, tinerii fermieri și asocierea fermierilor.

Alături de ministrul agriculturii, la întâlnirea de la Sibiu, au participat secretarii de stat MADR Emil Florian Dumitru și George Scarlat, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie, Vaida Bela.

oros-oieri-sibiu_b


Echipa Ministerului Agriculturii și Dezvoltarii Rurale a participat astăzi la evenimentul „Fermierii veritabili” organizat la Sibiu, Centrul Cultural Ion Besoiu, de Asociația Profesională a Ciobanilor. Am un sentiment de neegalat atunci când dialoghez cu oamenii care muncesc cu adevărat pământul și animalele românești! Ei sunt! Ei sunt oierii veritabili ai sectorului ovin!  Ei sunt cei ale căror mâini ne povestesc istoria muncii pe care au depus-o! Pentru ei trebuie să punem mâna la treabă! A postat secretarul de stat MADR Emil Dumitru, pe pagina sa oficială Facebook.

AGROINFO vă spune spor la treabă, domnilor din Ministerul Agriculturii, dați de pământ cu nedreptatea, faceți ordine în sectorul de creștere a oilor din România!

 

 

 

Vizualizat: 7788 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Ciobotaru Valentin
|
01. 30, 2020. Thursday 19:50
Pai daca ati inchis targurile de animale . Ati dat medicilor veterinari 10 000 lei /luna ca sa nu mai plece din tara, asa,degeaba. Ce fac de banii astia?! De ce nu deschideti targurile si omul sa vina cu animalul verificat de medic si cu adeverinta de sanatate a animalului de la acesta . In ziua targului poate face verificarea un politist si medicul veterinar sau tehnician veterinar. Ati dat in cap astfel taranului si ati desfintat cresterea de animale in Romania. Ati facut o defavoare tarii de 3 ori. Prima ,ca dispar animalele din Romania. A doua ca romanul importa gunoaiele vestului pline de boli si antibiotice si se imbolnaveste. A treia ca in loc sa se produca in tara se import si astfel creste cererea de valuta si implicit devalorizarea monedei nationale. Voi oare nu ganditi toate astea cand luati o astfel de decizie, intelectualilor cu masterate si doctorate?! Tre sa va spuna un taran prost si nescolit?!
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii