ÎMBĂIEREA E SFÂNTĂ LA OAIE! Acțiuni obligatoriu de făcut într-o fermă de ovine! Crescătorul de oi evită astfel pierderile economice și se asigură că va avea miei sănătoși. Medicul veterinar vă spune ce trebuie să faceți în această perioadă din an!
Există niște acțiuni care trebuie făcute la ovine. În primul rând, îmbăierea. Cei care nu au făcut, recomandăm să facă acest lucru întrucât este perioada optimă când se poate face îmbăierea ovinelor. Noi avem o vorbă, îmbăierea e sfântă la oaie, pentru că-i curăță foarte bine lâna și distruge ectoparaziții care se cumulează pe parcursul anului la nivelul lânii și al pielii ovinelor. Există, totuși, un risc. În această perioadă, ținînd cont că multe dintre ovine se apropie de jumătatea gestației, există riscul avortului spontan din cauza faptului că animalele sunt strânse în lese, sunt aruncate în baia cu apă și pot apărea avorturi din cauza loviturilor, avorturi mecanice. Sigur că este imperios necesar să se facă această îmbăiere. dr. Paul Jurjuman, medic veterinar
Pe lângă aceste îmbăieri, trebuie efectuate anumite deparazitări și vaccinări. În primul rând, o deparazitare internă. La animalele, care au trecut de jumătatea gestației, se poate efectua această deparazitare, folosind preparate injectabile, cât și preparate administrate oral. Sigur că, pe lângă deparazitări, trebuie să ne gândim la vaccinări, unul dintre vaccinurile importante este cel împotriva agalaxiei contagioase, despre care știm că provoacă pierderi economice însemnate, chiar și pierderea totală a animalului din punct de vedere economic, din cauza faptului că nu mai dă lapte, și, efectiv, își poate pierde viața.
Chiar am avut cazuri de crescători care ne-au sunat și vor să le facă oilor acest tratament. Deci, trebuie făcută această vaccinare. Trebuie ținut seama de oile gestante. În ultima lună de gestație, ultimele trei săptămâni, nu este recomandat să se facă acest vaccin. În ultima lună de gestație trebuie făcut un alt vaccin, despre care tot discutăm de-a lungul anilor, și anume, vaccinul împotriva anaerobiozelor, adică coglavax, care este cel mai folosit vaccin în momentul de față. De asemenea, trebuie făcut și acesta cu rapel și neapărat în ultima perioadă, pentru a transmite imunitatea și mielușeilor în primele zile de viață. Cam astea ar fi cele mai importante acțiuni. Deci, îmbăiere, deparazitare, fie injectabil, fie pe gură, și cele două vaccinări care sunt cele mai importante, contra agalaxiei și contra anaerobiozelor, a declarat, duminică, dr. Paul Jurjuman, medic veterinar județul Hunedoara, pentru emisiunea Satul hunedorean.
De asemenea, medicul veterinar le atrage atenția crescătorilor de ovine și asupra problemelor de sănătate care pot apărea la ovine din pricina hranei.
Unii crescători deja bagă oile pe tocătura după recoltarea porumbului și apar probleme de indigestie, apar probleme chiar de anaerobioză deoarece suportul proteic este mult mai mare, consumă porumb, și automat pot apărea probleme. Trecerea trebuie să fie făcută treptat. Într-adevăr, unii dintre crescători realizează vaccinarea împotriva anaerobiozei mai repede pentru a proteja animalele de schimbarea regimului alimentar care provoacă pierderi importante, adaugă dr. Paul Jurjuman.
Dacă se întâmplă ca oile să facă indigestie, medicul veterinar spune că e bine să le fie administrată sare amară sau un purgativ. Crescătorii de ovine sunt sfătuiți să dețină în ferme sare amară pentru astfel de cazuri.