SUBVENȚII DUPĂ 2020! Așa cum a anunțat AGROINFO, astăzi, vineri, 24 martie, la Ministerul Agriculturii reprezentanții fermierilor români s-au întâlnit, pentru prima oară, cu Grupul tehnic de lucru pentru a discuta despre subvențiile din noua Politică Agricolă Comună (PAC), după 2020, confirmă MADR, într-un comunicat transmis AGROINFO.
Toate organizațiile/asociațiile/federațiile din domeniul agricol prezente pentru discuții despre consultarea publică a Comisiei au fost chemate alături de MADR pentru a acorda sprijin în vederea completării și transmiterii chestionarelor.
Scopul final este de a creiona împreună viziunea sectorului agricol românesc față de viitoarea PAC, ale cărei linii se conturează începând cu rezultatul consultării publice – Comunicarea Comisiei.
Creionarea poziției României față de simplificarea și modernizarea PAC se va face pe baza punctelor de vedere formulate de către instituțiile din sectorul agricol, organizații ale fermierilor și a celor care privesc dezvoltarea locală.
În viziunea MADR temele importante pentru agricultura românească sunt: cunoașterea si satisfacerea nevoilor fermierilor astfel încât Politica Agricolă Comună să vină în întâmpinarea nevoilor acestora, menținerea unui buget consistent al PAC, convergența plăților, flexibilitate între piloni, simplificarea procedurilor administrative.
La nivelul ministerului s-a constituit un grup tehnic de lucru pentru pregătirea sectorului agricol românesc în contextul simplificării și modernizării politicii agricole comune (PAC) după 2020. Grupul de lucru s-a întâlnit prima oară, fără să fie prezenți și fermierii, pe data de 9 martie 2017.
Grupul de lucru este format din reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ai Ministerului Mediului, ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, precum și reprezentanți ai Academiei de Științe Agricole și Silvice, ai Academiei Române, ai Institutului de Economie Agrară și ai universităților/institutelor de cercetare din domeniu.
Comisia Europeană a lansat o consultare publică având ca temă ”Modernizarea și simplificarea Politicii Agricole Comune”, consultare care va rămâne deschisă până la data de 2 mai 2017. În vederea realizării acestei consultări, Comisia Europeană a pus la dispoziție un chestionar și o analiză de impact, documente care pot fi accesate în link-ul de mai jos, în limba română: https://ec.europa.eu/agriculture/consultations/cap-modernising/2017_ro