OFICIAL COMISIA EUROPEANĂ! Crește avansul la plățile directe cuvenite fermierilor pentru anul de cerere 2020! Fermierii trebuie ajutați să-și plătească facturile și să producă hrană. De asemenea, sunt simplificate procedurile administrative pentru că agricultorii au alte priorități, în această perioadă, nu e cazul să-și piardă timpul cu completarea hârtiilor. Anunțul a fost făcut de Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.
Comisia Europeană crește avansul la plățile directe și avansul la plățile compensatorii pentru dezvoltare rurală și va „simplifica anumite cerințe administrative pentru agricultori” ca parte a noilor măsuri pentru sprijinirea producției alimentare a UE, potrivit declarației președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmisă video pe site-ul oficial al Comisiei Europene.
Lupta împotriva coronavirusului afectează toate părțile economiei europene. Unul dintre sectoarele în care nu vom tolera nicio perturbare este cel al alimentației. În ciuda acestor perioade provocatoare, ne asigurăm că europenii continuă să aibă acces la produse alimentare de înaltă calitate și la prețuri accesibile.
Astăzi vom oferi fermierilor mai mult timp pentru a-și depune cererile pentru plățile directe și pentru plățile pentru dezvoltare rurală. Și în curând vom crește avansurile acestor plăți, pentru a le oferi mai mult numerar în avans fermierilor pentru a-și plăti facturile.
De asemenea, vom simplifica anumite cerințe administrative pentru fermieri și pentru administrațiile naționale. Pentru că au priorități mai urgente în aceste zile decât completarea documentelor, a declarat președintele Comisiei Europene.
Președintele CE a mulțumit fermierilor care ne asigură hrana în aceste zile cumplite de criză, dar și lucrătorilor sezonieri din agricultură, inclusiv celor români, mulți dintre ei plecați deja spre Germania sau Italia, să ajute agricultura de acolo.
Aș dori să le mulțumesc fermierilor noștri care se asigură că mâncarea este disponibilă în magazinele noastre. Și sunt recunoscătorare pentru miile de cetățeni europeni care se oferă voluntari pentru a ajuta la recolta acestui an, a spus Ursula von der Leyen.
Președintele von der Leyen a descris acest lucru drept „un minunat exemplu de solidaritate europeană”, dar a adăugat că „fermierii au nevoie de mai mult ajutor”, iar cel mai important ajutor va fi cel al asigurării cash-ului în ferme prin acordarea unui avans mai mare la subvenții. Acesta este motivul pentru care luăm mai multe măsuri noi pentru a-i susține, a adăugat aceasta.
Vom acorda facilități medicale în zonele rurale, prin intermediul fondului de dezvoltare rurală. Suntem alături de fermierii noștri în aceste vremuri provocatoare, a încheiat președintele CE.
Ministerul Agriculturii a solicitat Comisiei Europene ca fermierii români să poată primi anul acesta un avans mai mare din plăţile directe pe suprafaţă şi plata avansului să înceapă înainte de 16 octombrie, data prevăzută în mod normal de regulamentele europene.
Am solicitat ca 75% din valoarea plăţilor directe şi 85% din plăţile de agromediu să fie plătită mai devreme de 16 octombrie. Iniţial, în scrisoarea către comisarul european pentru Agricultură, a fost 15 septembrie, sunt mai multe state membre care au solicitat plata avansului mai devreme, dar ne gândim că până vin avansurile, pentru a putea să asigurăm lichidăţi în piaţă, putem să mergem pe varianta de adeverinţe de credit, ca să putem să ajutăm fermierii cât mai repede cu putinţă, a declarat, pe 31 martie 2020, la solicitarea AGROINFO, secretarul de stat în MADR Emil Dumitru.
Anul trecut, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat plata avansului la subvențiile cuvenite fermierilor pe data de 16 octombrie 2019. Procentul achitat fermierilor din plățile directe pe suprafață și sprijin cuplat ovine/caprine a fost de 70% din cuantumul stabilit pentru 2019. Pentru plățile compensatorii acordate pe măsuri de dezvoltare rurală, procentul a fost de 85%, așadar Ministerul Agriculturii nu cere anul acesta un procent mai mare pentru avansul la plățile compensatorii. Potrivit șefei Comisiei Europene ar putea crește anul acesta și procentul acordat în avans pentru plățile compensatorii de agro-mediu, acordate fermierilor pe măsurile de dezvoltare rurală.
Potrivit informațiilor furnizate de APIA pentru AGROINFO, suma totală autorizată la plată în perioada 16 octombrie 2019 – 29 noiembrie 2019 a fost de 1,335 miliarde euro.