Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

OFICIAL ANSVSA: NU VĂ PANICAȚI! SUNT STOCURI SUFICIENTE DE ALIMENTE!

Publicat: 12 martie 2020 - 16:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

APEL ANSVSA! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) face apel la calm către populație și informează că stocurile de produse alimentare sunt suficiente pentru a satisface nevoile cetățenilor. Fermierii noștri asigură hrana! Fermierii continuă să livreze animale către abatoare pentru a asigura necesarul de carne și produse din carne. ANSVSA a transmis astăzi un comunicat pentru AGROINFO.

Conducerea ANSVSA a avut discuții în acest sens cu reprezentanţii industriei alimentare care au asigurat că există stocuri suficiente de materie primă și că producția se desfășoară în ritmul și parametrii normali. Cu acest prilej s-a menționat despre existența procedurilor interne ale operatorilor, care au rolul de a asigura respectarea normelor și cerințelor de igienă, astfel încât produsele aflate la comercializare să fie sigure pentru consum.

Din punctul de vedere al operatorilor din industria alimentară, capacitatea de producție a acestora este mai mare decât cererea actuală.

Discuții referitoare la stocurile de produse alimentare au avut loc și cu reprezentanții Marilor Rețele Comerciale, care au asigurat, la rândul lor că există stocuri suficiente de produse alimentare și că magazinele se aprovizionează în permanență. Marile magazine funcționează cu un stoc de rulaj, iar, în funcție de cererea zilnică, își ajustează stocurile și producția.

În momentul de față, la operatorii economici din domeniul alimentar și pe platformele logistice ale marilor magazine, există cantitățile necesare acoperirii solicitărilor de alimente din ultima perioadă.

ANSVSA este în permanentă legătură cu reprezentanții acestor entități și monitorizează producția și comerțul cu alimente pe fiecare verigă a lanțului alimentar.

În cazul fermelor comerciale, acestea asigură cele mai bune măsuri de biosecuritate menite să împiedice atât pătrunderea agenților patogeni care afectează animalele, cât și pe cei care afectează omul. Prin acest plan de măsuri, fermierii asigură continuitatea livrării de animale către abatoare pentru sacrificare și a necesarului zilnic de carne proaspătă.

Precizăm că, în conformitate cu prevederile din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 98/2010, privind identificarea, desemnarea şi protecţia infrastructurilor critice, ANSVSA este responsabilă pentru sectorul “Alimentaţie si agricultură” – Producţia şi furnizarea de hrană și asigurarea securităţii şi siguranţei alimentelor.

Astfel, în responsabilitatea și monitorizarea permanentă a ANSVSA sunt 53 de operatori economici care sunt desemnaţi ”Infrastructuri Critice Naționale”, pentru sectoarele: “Producţie”(ferme de bovine, de porcine, de ovine/caprine, păsări), “Procesare/prelucrare” (morărit şi panificaţie, lapte şi derivate, abatoare carne roşie şi pasăre, ulei, zahăr, conserve de legume şi fructe) şi “Depozitare” (depozite de alimente), a căror producție și stocuri pot asigura necesarul de hrană pentru populație.

ANSVSA este în permanent contact cu alte intituții implicate în gestionarea unor situații de criză: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătății, Ministerul Economiei și Instituția Prefectului.

ANSVSA recomandă consumatorilor să cumpere produse alimentare fără a face stocuri, numai din locuri sau spații înregistrate sau autorizate sanitar veterinar, pentru a avea garanția unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și care sunt depozitate în condiții corespunzătoare de temperatură și igienă.

Vizualizat: 768 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Intermediarii fac legea şi peste Prut

Intermediarii fac legea şi peste Prut

Podgoriile în Republica Moldova ocupă în prezent o suprafaţă totală de 135 mii de hectare. Conform estimărilor oficiale, anul acesta au fost recoltate peste 620 mii de tone de struguri, cu circa 5.000 tone în plus faţă de producţia obţinută în 2016. Dinte acestea, 110 mii de tone sunt soiuri de masă. Pentru producători, principala provocare rămâne desfacerea.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Speranţa moare ultima...

Speranţa moare ultima...
Se desfiinţează FISCUL, strigă fericit Vasile. Detalii