DATE OFICIALE! Cifrele zilei: 927 de focare de pestă porcină africană în 227 de localități din 13 județe din România. Au fost uciși 311.869 de porci din exploatații comerciale și gospodării ale populației, anunță astăzi Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.
La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 227 de localități din 13 județe, cu un număr de 927 de focare (dintre care 11 în exploatații comerciale) și 62 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 311.869 de porci afectați de boală.
Au fost stinse până la această dată 5 focare în județul Satu Mare și nu a mai fost înregistrat vreun focar în acest județ, din data de 31.08.2018.
Menționăm că în județul Bihor nu au mai fost înregistrate noi focare de PPA, din data de 08.08.2018, iar în județul Tulcea, unitatea de procesare a cărnii aparținând societății S.C. Carniprod SRL și-a reluat activitatea, în data de 14.08.2018.
Aceste rezultate au fost posibile datorită aplicării operative și eficiente a complexului de măsuri zoosanitare de combatere a pestei porcine africane (PPA) și a cetățenilor, care au înțeles să sprijine autoritățile în aplicarea acțiunilor necesare
Detaliat, situaţia evoluţiei focarelor de PPA se prezintă astfel:
Judeţul Satu-Mare – 7 focare în gospodăriile populaţiei şi 10 cazuri la mistreţi;
Judeţul Bihor – 28 de focare în gospodăriile populaţiei şi 1 un caz la mistreţ;
Judeţul Sălaj – 4 cazuri la mistreţi;
Judeţul Tulcea – 557 de focare (dintre care 5 focare la exploatații comerciale și 1 focar la o exploatație de tip A) şi 34 de cazuri la mistreţi;
Judeţul Brăila – 73 de focare (dintre care 7 focare la exploatații comerciale);
Judeţul Constanţa – 72 de focare în gospodăriile populaţiei şi 2 cazuri la mistreţi;
Judeţul Ialomiţa – 115 de focare în gospodăriile populaţiei şi 3 cazuri la mistreţi;
Judeţul Galaţi – 11 focare în gospodăriile populaţiei şi 1 caz la mistreţ;
Judeţul Ilfov – 9 focare în gospodăriile populaţiei;
Judeţul Călăraşi – 50 de focare (dintre care 1 focar la o exploatație comercială) şi 6 cazuri la mistreţ;
Județul Buzău – 3 focare în gospodăriile populaţiei;
Județul Giurgiu – 1 focar în gospodăria populaţiei și 1 caz la mistreț;
Județul Dâmbovița – 1 focar în gospodăria populației.
În ritmul în care se întinde molima și apar focarele, cu o viteză uluitoare, nu este exclus ca, până la sfârșitul anului, numărul porcilor uciși în România din pricina pestei porcine să bată spre milion.