Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

NU PUTEM SĂ PUNEM O POVARĂ MAI MARE PE UMERII FERMIERILOR!

Publicat: 22 ianuarie 2020 - 08:44
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

DIRECT DE LA BRUXELLES. Mai puțini bani pentru politica agricolă comună, dar mai multe pretenții de la fermieri! Cam așa sună viitorul în acest moment. Fermierii vor beneficia de ajutoare financiare mai mici, dar li se vor pretinde mai multe condiții pentru a le obține. Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European, atrage atenția că nu se poate pune o povară mai mare pe umerii fermierilor. O altă problemă acută în agricultură este lipsa forței de muncă.

În cadrul Comisiei pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European, a avut loc un schimb de opinii cu doamna Elisa Ferreira, comisară pentru coeziune și reforme. În dialogul pe care l-am avut cu doamna comisar Ferreira, am atras atenția asupra a două mari provocări cu care se confruntă în special România, dar și celelalte țări din Estul Europei, și anume: lipsa forței de muncă și fenomenul migraționist.
Dar iată intervenția mea:
Doamna Comisar, mulțumesc pentru aspectele expuse. Ați surprins în mod corect foarte multe probleme și mai ales problema banilor. Aici aș denunța o oarecare duplicitate, să nu fiu mai rău, a guvernelor statelor membre care vor să facă mai mult, dar cu bani mai puțini. Or, un lucru este foarte clar: nu putem să implementăm nici politica de coeziune și nici politica agricolă comună cu bani mai puțini și să punem o povară mai mare și pentru fermieri, dar și pentru ceilalți actori din spațiul economic.

Aș dori să vă atrag atenția asupra unui fenomen destul de grav care se întâmplă astăzi în anumite părți ale Europei, cu precădere în Estul Europei, în țara de unde provin, România, respectiv fenomenul migrației. Acest lucru este strâns legat de implementarea politicii de coeziune și eficiența acestei politici. Vreau să vă spun că fără o simplificare reală, atât pentru IMM-uri, cât și pentru autoritățile publice locale care să le permită pe de-o parte, să vină cu locuri de muncă bine plătite, iar pe de altă parte, cu o dezvoltare a infrastructurii din partea autorităților locale care să țină oamenii în acele regiuni, în maxim 10 ani de zile vom avea zone care vor fi depopulate în estul Europei. De aceea, pun foarte mare accent pe această problemă a simplificării.

daniel-buda-dezbateri_b

A doua mare problemă pe care o avem în estul Europei este cea a lipsei forței de muncă. Doamna comisar, am stat de vorbă cu Ministrul pentru Fonduri Europene zilele trecute și l-am întrebat care este cea mai mare problemă pe care o întâmpini în România în momentul de față. Mi-a spus: „Domnule eurodeputat, cea mai mare problemă este următoarea: lipsa forței de munca în general care să le permită implementarea proiectelor, adica cheltuirea efectivă a banilor.”. Acestă problemă nu este doar în România, este și în Spania și în multe alte state membre. Atunci, se pune întrebarea firească: oare nu putem să apelăm la o forță de muncă din afara Uniunii Europene? Altă soluție, în opinia mea, nu există. (...)

Comisara Elisa Ferreira a transmis următoarele mesaje: „Sunt de acord cu ce a spus domnul Buda legat de nevoia de simplificare. Am făcut mari eforturi privind simplificarea procedurilor. Haideți să vedem dacă ele sunt cele adecvate, Parlamentul va judeca.
În ceea ce privește CFM, ne dorim cu toții, firește, să exercităm presiuni asupra Consiliului astfel încât să se ajungă în sfârșit la un acord cu privire la Cadru financiar multianual. Îl tot cerem. Trebuie să vedem cum putem să obținem toate elementele pe care le-am inclus la nivelul reglementărilor. Să sperăm că strategia va funcționa și că se va ajunge în sfârșit la un acord cu privire la CFM.

Încă nu e o realitate, dar sperăm. Sunt fonduri suplimentare în propunerea de regulament pe care v-a trimis-o Comisia. Pentru probleme noi, fonduri noi. Fondul pentru o tranziție justă se bazează pe propunerea Comisiei. Sunt fonduri suplimentare, repet, însă rămâne să vedem cum vor fi distribuite.

În cadrul mecanismului pentru o tranziție justă, am ținut cont de posibilitatea de a ajuta anumite firme, chiar dacă sunt companii mari, nu neapărat IMM. Cadrul în care vom acționa este unul cu constrângeri. Trebuie să evităm un scenariu în care fondul de tranziție justă va fi folosit fără niciun fel de control.

Voi fi angajată până la capăt în efortul unei tranziții ecologice care să ajute în primul rând acolo unde impactul social și economic ar putea genera probleme serioase. Asta am încercat să facem în propunerea noastră, adăugând aceste sume suplimentare anvelopelor de coeziune și agricultură, iar apoi, lăsând posibilitatea ca toată lumea să utilizeze fondurile. Mecanismul de tranziție justă este ancorat în CFM și este ancorat și în legislația privind fondurile regionale. Această dublă ancorare este o soluție pentru a rezolva probleme regionale.” A scris europarlamentarul român Daniel Buda (PPE) pe pagina sa oficială Facebook.

Vizualizat: 6340 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

EVENIMENT USAMV CLUJ ANULAT DIN CAUZA VREMII!

EVENIMENT USAMV CLUJ ANULAT DIN CAUZA VREMII!

25 septembrie 2020 - 17:35

ANULAT! Ziua Recoltei, un eveniment USAMV Cluj, care urma să aibă loc mâine, 26 septembrie, la podgoria cumpărată de USAMV Cluj în localitatea Apoldu de Sus, județul Sibiu, a fost anulată din cauza condițiilor meteo nefavorabile, anunțate pentru sâmbătă, informează un comunicat USAMV Cluj. La eveniment era anunțată și participarea ministrului agriculturii, Adrian Oros.

DECIZIE GUVERN PENTRU TINERII FERMIERI!

DECIZIE GUVERN PENTRU TINERII FERMIERI!

25 septembrie 2020 - 16:44

50 HECTARE TEREN PENTRU TINERII FERMIERI! Guvernul a adoptat în ședința de joi seara, 24 septembrie 2020, hotărârea prin care tinerii fermieri beneficiază de 50 de hectare de teren agricol, concesionat de la stat, anunță un comunicat MADR, transmis pentru AGROINFO.

PLĂȚI APIA! HOTĂRÂRE ADOPTATĂ DE GUVERN!

PLĂȚI APIA! HOTĂRÂRE ADOPTATĂ DE GUVERN!

25 septembrie 2020 - 13:23

COMUNICAT. În ședința Guvernului din data de 24 septembrie 2020, a fost adoptată Hotărârea privind stabilirea valorii ajutorului financiar în avans pentru depozitarea privată a untului, laptelui praf degresat și a anumitor brânzeturi. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va efectua plata acestor ajutoare în termen de trei luni de la încheierea perioadei de depozitare, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii, transmis pentru AGROINFO.

MASCAȚII LA UN OIER ACASĂ! AU RIDICAT CROTALII!

MASCAȚII LA UN OIER ACASĂ! AU RIDICAT CROTALII!

25 septembrie 2020 - 12:47

PERCHEZIȚIE LA UN CRESCĂTOR DE OVINE! Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din Botoșani au descins miercuri, 23 septembrie 2020, la imobilele unui crescător de animale din comuna Bălușeni. În urma percheziției, au fost ridicate crotalii noi și uzate. Oierul este bănuit de evaziune fiscală.

MINISTRUL OROS: FERME MAI PUȚINE, DAR MAI PUTERNICE!

MINISTRUL OROS: FERME MAI PUȚINE, DAR MAI PUTERNICE!

25 septembrie 2020 - 11:41

PREA MULTE FERME DE SUBZISTENȚĂ! O prioritate a Ministerului Agriculturii, pentru perioada următoare, este: ferme mai puține, dar mai puternice. Din 840.000 de ferme (câte au depus anul acesta cererea pentru subvenții la APIA n.r.), 750.000 sunt ferme de subzistență. Noi trebuie să grăbim procesul de comasare, să avem ferme mai puține, ca număr, dar mult mai puternice, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros.

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

25 septembrie 2020 - 09:12

ESTE AMENINȚATĂ INDEPENDENȚA ALIMENTARĂ A ROMÂNIEI. Asociația Fermierilor din România atrage atenția că situația generată de secetă este una extrem de gravă, numărul fermierilor, dar și suprafețele afectate fiind de natură a prefigura un dezastru economic, care finalmente poate pune în pericol independența alimentară a României, susține AFR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

25 septembrie 2020 - 08:39

VIN BANII DE LA APIA! Transfer de bani de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) către conturile fermierilor români! Anunțul pe care l-a făcut joi seara ministrul agriculturii, Adrian Oros: banii intră în conturile fermierilor începând de astăzi, 25 septembrie 2020.

PREMIERUL ROMÂNIEI VREA SĂ LE CREASCĂ CHIRIA MARILOR FERMIERI CARE AU ÎNCHIRIAT TEREN DE LA ADS!

PREMIERUL ROMÂNIEI VREA SĂ LE CREASCĂ CHIRIA MARILOR FERMIERI CARE AU ÎNCHIRIAT TEREN DE LA ADS!

25 septembrie 2020 - 07:24

ARENDĂ MAI MARE. Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a declarat, în debutul ședinței de Guvern, ținută joi seara, 24 septembrie 2020, că redevenţele plătite de unele societăți către Agenția Domeniilor Statului (ADS) sunt mai mici de un sfert din cât se plătește arenda de către proprietarii de teren. Poate vă mai  uitaţi un pic pe contractele acelea, i-a spus șeful Executivului secretarului de stat MADR, George Scarlat, care l-a suplinit la ședință pe ministrul agriculturii.

APICULTORI, VERIFICAȚI-VĂ CONTURILE!

APICULTORI, VERIFICAȚI-VĂ CONTURILE!

24 septembrie 2020 - 20:25

PLATA AJUTORULUI DE MINIMIS! Consilierul personal al ministrului agriculturii, apicultorul Marian Irinei, cunoscut pe Facebook ca Marian Stuparul Oltean, a anunțat astăzi că are semnale de la apicultori din toată țara că a început plata ajutorului de minimis de 25 de lei/familia de albine.
Banii au ajuns deja la mai mulți apicultori.

1.200 DE OVINE DUSE LA ABATOR DIN CAUZA SCRAPIEI!

1.200 DE OVINE DUSE LA ABATOR DIN CAUZA SCRAPIEI!

24 septembrie 2020 - 19:48

SCRAPIA, BOALĂ MORTALĂ LA OVINE. Două focare de scrapie la ovine au fost depistate la două ferme din județul Giurgiu. Au fost sacrificate 300 de ovine și alte 900 de ovine vor fi duse la abator pentru sacrificare. Scrapia este o boală mortală, fără leac. De multe ori, acolo unde este descoperit un focar de scrapie, este sacrificată întreaga turmă, iar proprietarul primește despăgubiri.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia Syngenta pentru cultura de tomate

Tehnologia Syngenta pentru cultura de tomate

Produsele Syngenta recomandate pentru combaterea bolilor și dăunătorilor la culturile de tomate în spații protejate.
Află ce fungicide și insecticide au fost utilizate cu succes în lotul demonstrativ Syngenta de la Seleuş, Arad.

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

La restaurant

La restaurant
Chelnerul aleargă la masa unui client: Detalii