DIRECT DE LA BRUXELLES. Mai puțini bani pentru politica agricolă comună, dar mai multe pretenții de la fermieri! Cam așa sună viitorul în acest moment. Fermierii vor beneficia de ajutoare financiare mai mici, dar li se vor pretinde mai multe condiții pentru a le obține. Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European, atrage atenția că nu se poate pune o povară mai mare pe umerii fermierilor. O altă problemă acută în agricultură este lipsa forței de muncă.
În cadrul Comisiei pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European, a avut loc un schimb de opinii cu doamna Elisa Ferreira, comisară pentru coeziune și reforme. În dialogul pe care l-am avut cu doamna comisar Ferreira, am atras atenția asupra a două mari provocări cu care se confruntă în special România, dar și celelalte țări din Estul Europei, și anume: lipsa forței de muncă și fenomenul migraționist.
Dar iată intervenția mea:
Doamna Comisar, mulțumesc pentru aspectele expuse. Ați surprins în mod corect foarte multe probleme și mai ales problema banilor. Aici aș denunța o oarecare duplicitate, să nu fiu mai rău, a guvernelor statelor membre care vor să facă mai mult, dar cu bani mai puțini. Or, un lucru este foarte clar: nu putem să implementăm nici politica de coeziune și nici politica agricolă comună cu bani mai puțini și să punem o povară mai mare și pentru fermieri, dar și pentru ceilalți actori din spațiul economic.
Aș dori să vă atrag atenția asupra unui fenomen destul de grav care se întâmplă astăzi în anumite părți ale Europei, cu precădere în Estul Europei, în țara de unde provin, România, respectiv fenomenul migrației. Acest lucru este strâns legat de implementarea politicii de coeziune și eficiența acestei politici. Vreau să vă spun că fără o simplificare reală, atât pentru IMM-uri, cât și pentru autoritățile publice locale care să le permită pe de-o parte, să vină cu locuri de muncă bine plătite, iar pe de altă parte, cu o dezvoltare a infrastructurii din partea autorităților locale care să țină oamenii în acele regiuni, în maxim 10 ani de zile vom avea zone care vor fi depopulate în estul Europei. De aceea, pun foarte mare accent pe această problemă a simplificării.
A doua mare problemă pe care o avem în estul Europei este cea a lipsei forței de muncă. Doamna comisar, am stat de vorbă cu Ministrul pentru Fonduri Europene zilele trecute și l-am întrebat care este cea mai mare problemă pe care o întâmpini în România în momentul de față. Mi-a spus: „Domnule eurodeputat, cea mai mare problemă este următoarea: lipsa forței de munca în general care să le permită implementarea proiectelor, adica cheltuirea efectivă a banilor.”. Acestă problemă nu este doar în România, este și în Spania și în multe alte state membre. Atunci, se pune întrebarea firească: oare nu putem să apelăm la o forță de muncă din afara Uniunii Europene? Altă soluție, în opinia mea, nu există. (...)
Comisara Elisa Ferreira a transmis următoarele mesaje: „Sunt de acord cu ce a spus domnul Buda legat de nevoia de simplificare. Am făcut mari eforturi privind simplificarea procedurilor. Haideți să vedem dacă ele sunt cele adecvate, Parlamentul va judeca.
În ceea ce privește CFM, ne dorim cu toții, firește, să exercităm presiuni asupra Consiliului astfel încât să se ajungă în sfârșit la un acord cu privire la Cadru financiar multianual. Îl tot cerem. Trebuie să vedem cum putem să obținem toate elementele pe care le-am inclus la nivelul reglementărilor. Să sperăm că strategia va funcționa și că se va ajunge în sfârșit la un acord cu privire la CFM.
Încă nu e o realitate, dar sperăm. Sunt fonduri suplimentare în propunerea de regulament pe care v-a trimis-o Comisia. Pentru probleme noi, fonduri noi. Fondul pentru o tranziție justă se bazează pe propunerea Comisiei. Sunt fonduri suplimentare, repet, însă rămâne să vedem cum vor fi distribuite.
În cadrul mecanismului pentru o tranziție justă, am ținut cont de posibilitatea de a ajuta anumite firme, chiar dacă sunt companii mari, nu neapărat IMM. Cadrul în care vom acționa este unul cu constrângeri. Trebuie să evităm un scenariu în care fondul de tranziție justă va fi folosit fără niciun fel de control.
Voi fi angajată până la capăt în efortul unei tranziții ecologice care să ajute în primul rând acolo unde impactul social și economic ar putea genera probleme serioase. Asta am încercat să facem în propunerea noastră, adăugând aceste sume suplimentare anvelopelor de coeziune și agricultură, iar apoi, lăsând posibilitatea ca toată lumea să utilizeze fondurile. Mecanismul de tranziție justă este ancorat în CFM și este ancorat și în legislația privind fondurile regionale. Această dublă ancorare este o soluție pentru a rezolva probleme regionale.” A scris europarlamentarul român Daniel Buda (PPE) pe pagina sa oficială Facebook.