Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

NU PUTEM SĂ PUNEM O POVARĂ MAI MARE PE UMERII FERMIERILOR!

Publicat: 22 ianuarie 2020 - 08:44
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

DIRECT DE LA BRUXELLES. Mai puțini bani pentru politica agricolă comună, dar mai multe pretenții de la fermieri! Cam așa sună viitorul în acest moment. Fermierii vor beneficia de ajutoare financiare mai mici, dar li se vor pretinde mai multe condiții pentru a le obține. Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European, atrage atenția că nu se poate pune o povară mai mare pe umerii fermierilor. O altă problemă acută în agricultură este lipsa forței de muncă.

În cadrul Comisiei pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European, a avut loc un schimb de opinii cu doamna Elisa Ferreira, comisară pentru coeziune și reforme. În dialogul pe care l-am avut cu doamna comisar Ferreira, am atras atenția asupra a două mari provocări cu care se confruntă în special România, dar și celelalte țări din Estul Europei, și anume: lipsa forței de muncă și fenomenul migraționist.
Dar iată intervenția mea:
Doamna Comisar, mulțumesc pentru aspectele expuse. Ați surprins în mod corect foarte multe probleme și mai ales problema banilor. Aici aș denunța o oarecare duplicitate, să nu fiu mai rău, a guvernelor statelor membre care vor să facă mai mult, dar cu bani mai puțini. Or, un lucru este foarte clar: nu putem să implementăm nici politica de coeziune și nici politica agricolă comună cu bani mai puțini și să punem o povară mai mare și pentru fermieri, dar și pentru ceilalți actori din spațiul economic.

Aș dori să vă atrag atenția asupra unui fenomen destul de grav care se întâmplă astăzi în anumite părți ale Europei, cu precădere în Estul Europei, în țara de unde provin, România, respectiv fenomenul migrației. Acest lucru este strâns legat de implementarea politicii de coeziune și eficiența acestei politici. Vreau să vă spun că fără o simplificare reală, atât pentru IMM-uri, cât și pentru autoritățile publice locale care să le permită pe de-o parte, să vină cu locuri de muncă bine plătite, iar pe de altă parte, cu o dezvoltare a infrastructurii din partea autorităților locale care să țină oamenii în acele regiuni, în maxim 10 ani de zile vom avea zone care vor fi depopulate în estul Europei. De aceea, pun foarte mare accent pe această problemă a simplificării.

daniel-buda-dezbateri_b

A doua mare problemă pe care o avem în estul Europei este cea a lipsei forței de muncă. Doamna comisar, am stat de vorbă cu Ministrul pentru Fonduri Europene zilele trecute și l-am întrebat care este cea mai mare problemă pe care o întâmpini în România în momentul de față. Mi-a spus: „Domnule eurodeputat, cea mai mare problemă este următoarea: lipsa forței de munca în general care să le permită implementarea proiectelor, adica cheltuirea efectivă a banilor.”. Acestă problemă nu este doar în România, este și în Spania și în multe alte state membre. Atunci, se pune întrebarea firească: oare nu putem să apelăm la o forță de muncă din afara Uniunii Europene? Altă soluție, în opinia mea, nu există. (...)

Comisara Elisa Ferreira a transmis următoarele mesaje: „Sunt de acord cu ce a spus domnul Buda legat de nevoia de simplificare. Am făcut mari eforturi privind simplificarea procedurilor. Haideți să vedem dacă ele sunt cele adecvate, Parlamentul va judeca.
În ceea ce privește CFM, ne dorim cu toții, firește, să exercităm presiuni asupra Consiliului astfel încât să se ajungă în sfârșit la un acord cu privire la Cadru financiar multianual. Îl tot cerem. Trebuie să vedem cum putem să obținem toate elementele pe care le-am inclus la nivelul reglementărilor. Să sperăm că strategia va funcționa și că se va ajunge în sfârșit la un acord cu privire la CFM.

Încă nu e o realitate, dar sperăm. Sunt fonduri suplimentare în propunerea de regulament pe care v-a trimis-o Comisia. Pentru probleme noi, fonduri noi. Fondul pentru o tranziție justă se bazează pe propunerea Comisiei. Sunt fonduri suplimentare, repet, însă rămâne să vedem cum vor fi distribuite.

În cadrul mecanismului pentru o tranziție justă, am ținut cont de posibilitatea de a ajuta anumite firme, chiar dacă sunt companii mari, nu neapărat IMM. Cadrul în care vom acționa este unul cu constrângeri. Trebuie să evităm un scenariu în care fondul de tranziție justă va fi folosit fără niciun fel de control.

Voi fi angajată până la capăt în efortul unei tranziții ecologice care să ajute în primul rând acolo unde impactul social și economic ar putea genera probleme serioase. Asta am încercat să facem în propunerea noastră, adăugând aceste sume suplimentare anvelopelor de coeziune și agricultură, iar apoi, lăsând posibilitatea ca toată lumea să utilizeze fondurile. Mecanismul de tranziție justă este ancorat în CFM și este ancorat și în legislația privind fondurile regionale. Această dublă ancorare este o soluție pentru a rezolva probleme regionale.” A scris europarlamentarul român Daniel Buda (PPE) pe pagina sa oficială Facebook.

Vizualizat: 6223 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

OIERII ROMÂNI PROPUN SĂ-ȘI ANGAJEZE ZILIERI AȘA CUM SE PROCEDEAZĂ ÎN FRANȚA!

OIERII ROMÂNI PROPUN SĂ-ȘI ANGAJEZE ZILIERI AȘA CUM SE PROCEDEAZĂ ÎN FRANȚA!

05 iunie 2020 - 08:44

CUM SĂ FIE ANGAJAȚI ZILIERII! Crescătorul de ovine Ionică Sterp, vicepreședintele Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC), le-a spus ieri crescătorilor de animale, într-un live pe Facebook, că APC propune ca zilierii să fie angajați la fermele de ovine pe fluturași, așa cum se procedează în Franța. Adică, crescătorii de animale să nu fie obligați să le încheie lucrătorilor un contract. Să plătească o taxă la Finanțe pe fiecare zi lucrată de zilier.

OIERUL IONICĂ STERP: SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE PLĂTITĂ PE UNITATE VITĂ MARE, NU PE HECTAR!

OIERUL IONICĂ STERP: SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE PLĂTITĂ PE UNITATE VITĂ MARE, NU PE HECTAR!

05 iunie 2020 - 07:16

SCHIMBĂRI LA LEGEA PĂȘUNILOR. Crescătorul de ovine Ionică Sterp din județul Bihor, membru fondator al Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC), i-a anunțat ieri pe oierii români, într-un live pe Facebook, că APC a solicitat ministrului agriculturii schimbarea legii pășunilor și că sunt prevăzute modificări din toamnă. Crescătorii de animale sunt întrebați dacă vor ca subvenția APIA pentru pășune să nu se mai plătească pe hectar, să fie plătită pe unitate vită mare (UVM) la hectar.

APEL MINISTRUL AGRICULTURII: PRIMARII SĂ NE AJUTE, NU SĂ NE ÎNCURCE!

APEL MINISTRUL AGRICULTURII: PRIMARII SĂ NE AJUTE, NU SĂ NE ÎNCURCE!

04 iunie 2020 - 21:04

SUBVENȚII APIA 2020! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a făcut astăzi un apel către primarii din România care trebuie să transmită la APIA adeverințele de la registrul agricol pentru fermierii care solicită anul acesta subvențiile agricole. Fac un apel către autoritățile locale, către primari, să ne ajute, să nu ne încurce în această perioadă, a spus șeful MADR.

GATA CU BERBECII CU ORIGINEA DOAR PE HÂRTIE!

GATA CU BERBECII CU ORIGINEA DOAR PE HÂRTIE!

04 iunie 2020 - 17:52

ÎNCEPE GENOTIPAREA LA OVINE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, într-o conferință, că nu se va mai elibera niciun certificat de origine pentru berbeci fără efectuarea genotipării. Testele arată apartenența berbecilor la rasă, filiația, dar și rezistența acestora la scrapie, boală mortală pentru ovine, fără leac.

MINISTRUL OROS: SCHEMA PENTRU AJUTORUL DE CRIZĂ pentru FERMIERI, SCRISĂ ȘI TRIMISĂ PARLAMENTULUI!

MINISTRUL OROS: SCHEMA PENTRU AJUTORUL DE CRIZĂ pentru FERMIERI, SCRISĂ ȘI TRIMISĂ PARLAMENTULUI!

04 iunie 2020 - 16:21

EXCLUSIV! AGROINFO l-a întrebat, în conferința de presă de astăzi, pe ministrul agriculturii, Adrian Oros, dacă au fost stabilite condițiile de acordare a ajutorului de criză pentru fermieri, 7.000 de euro/fermă. În conferință, ministrul agriculturii ne-a spus că așteaptă sugestiile Parlamentului European. La finalul conferinței, AGROINFO a insistat pentru a primi lămuriri. Ce ne-a declarat, în exclusivitate, ministrul agriculturii?

OIERUL DAN PETRESCU, APC: PREȚUL PE KILOGRAMUL DE MIEL S-A TRIPLAT!

OIERUL DAN PETRESCU, APC: PREȚUL PE KILOGRAMUL DE MIEL S-A TRIPLAT!

04 iunie 2020 - 15:42

VESTE BUNĂ PENTRU OIERI! Crescătorul de ovine Dan Petrescu, președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC), prezent la conferința de presă organizată astăzi de ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat, pentru AGROINFO, că prețul în viu al kilogramului de miel aproape că s-a triplat. Creșterea prețului la mieii pentru export, spune oierul, este datorată negocierilor făcute de ministrul agriculturii cu țările arabe. Exportatorii plătesc mai mult pe kilogramul de miel în viu.

MINISTRUL OROS: EXPORT DE CARCASE DE OVINE ÎN QATAR!

MINISTRUL OROS: EXPORT DE CARCASE DE OVINE ÎN QATAR!

04 iunie 2020 - 14:51

EXCLUSIV! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, pentru AGROINFO, că a obținut acceptul autorităților din Qatar pentru exportul de carcasă proaspătă de ovine.

CINE ARE PRIORITATE LA CUMPĂRAREA TERENURILOR AGRICOLE!

CINE ARE PRIORITATE LA CUMPĂRAREA TERENURILOR AGRICOLE!

04 iunie 2020 - 06:43

LEGE VOTATĂ! Camera Deputaților a votat ieri, 3 iunie 2020, legea care reglementează vânzarea terenurilor agricole. AGROINFO v-a informat deja că terenurile agricole nu mai pot fi vândute cetățenilor străini și nici în scopul speculei. Vă spunem cine are prioritate la cumpărarea terenurilor agricole, lista preemptorilor. De asemenea, se înființează Registrul unic național privind circulația și destinația terenurilor agricole.

LEGE VOTATĂ ASTĂZI! INTERZISĂ VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE CETĂȚENILOR STRĂINI!

LEGE VOTATĂ ASTĂZI! INTERZISĂ VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE CETĂȚENILOR STRĂINI!

03 iunie 2020 - 20:42

VOTATĂ! Camera Deputaților a votat astăzi legea prin care terenurile agricole nu mai pot fi vândute cetățenilor străini. Proiectul a fost adoptat cu 205 voturi pentru, 96 împotrivă și 8 abțineri. Camera Deputaților este for decizional, iar legea va fi trimisă președintelui României pentru promulgare.

OFICIAL! VESTE EXCELENTĂ pentru FERMIERI! CREȘTE BUGETUL PENTRU SUBVENȚII!

OFICIAL! VESTE EXCELENTĂ pentru FERMIERI! CREȘTE BUGETUL PENTRU SUBVENȚII!

03 iunie 2020 - 17:31

DECIZIE! Comisia Europeană va majora bugetele din cadrul politicii agricole comune (PAC) cu 9 miliarde EUR (4 miliarde EUR pentru Fondul european de garantare agricolă și 5 miliarde EUR pentru Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală), iar Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (FEPAM) va fi majorat cu 500 milioane EUR, anunță astăzi Reprezentanța Comisiei Europene în România, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

IQ Robotics, o companie românească cu sediul în Braşov, a adus la INDAGRA o dronă pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, care a stârnit interesul multor fermieri. Drona este controlată prin calculator, de unde i se stabileşte harta şi misiunea, având o autonomie de zbor între 10 şi 15 minute, în funcţie de complexitatea operaţiunii şi condiţiile de lucru.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La pescuit

La pescuit
- De două zile tot pescuiesc şi nu am prins nimic. Detalii