Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

NU PUTEM SĂ PUNEM O POVARĂ MAI MARE PE UMERII FERMIERILOR!

Publicat: 22 ianuarie 2020 - 08:44
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

DIRECT DE LA BRUXELLES. Mai puțini bani pentru politica agricolă comună, dar mai multe pretenții de la fermieri! Cam așa sună viitorul în acest moment. Fermierii vor beneficia de ajutoare financiare mai mici, dar li se vor pretinde mai multe condiții pentru a le obține. Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European, atrage atenția că nu se poate pune o povară mai mare pe umerii fermierilor. O altă problemă acută în agricultură este lipsa forței de muncă.

În cadrul Comisiei pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European, a avut loc un schimb de opinii cu doamna Elisa Ferreira, comisară pentru coeziune și reforme. În dialogul pe care l-am avut cu doamna comisar Ferreira, am atras atenția asupra a două mari provocări cu care se confruntă în special România, dar și celelalte țări din Estul Europei, și anume: lipsa forței de muncă și fenomenul migraționist.
Dar iată intervenția mea:
Doamna Comisar, mulțumesc pentru aspectele expuse. Ați surprins în mod corect foarte multe probleme și mai ales problema banilor. Aici aș denunța o oarecare duplicitate, să nu fiu mai rău, a guvernelor statelor membre care vor să facă mai mult, dar cu bani mai puțini. Or, un lucru este foarte clar: nu putem să implementăm nici politica de coeziune și nici politica agricolă comună cu bani mai puțini și să punem o povară mai mare și pentru fermieri, dar și pentru ceilalți actori din spațiul economic.

Aș dori să vă atrag atenția asupra unui fenomen destul de grav care se întâmplă astăzi în anumite părți ale Europei, cu precădere în Estul Europei, în țara de unde provin, România, respectiv fenomenul migrației. Acest lucru este strâns legat de implementarea politicii de coeziune și eficiența acestei politici. Vreau să vă spun că fără o simplificare reală, atât pentru IMM-uri, cât și pentru autoritățile publice locale care să le permită pe de-o parte, să vină cu locuri de muncă bine plătite, iar pe de altă parte, cu o dezvoltare a infrastructurii din partea autorităților locale care să țină oamenii în acele regiuni, în maxim 10 ani de zile vom avea zone care vor fi depopulate în estul Europei. De aceea, pun foarte mare accent pe această problemă a simplificării.

daniel-buda-dezbateri_b

A doua mare problemă pe care o avem în estul Europei este cea a lipsei forței de muncă. Doamna comisar, am stat de vorbă cu Ministrul pentru Fonduri Europene zilele trecute și l-am întrebat care este cea mai mare problemă pe care o întâmpini în România în momentul de față. Mi-a spus: „Domnule eurodeputat, cea mai mare problemă este următoarea: lipsa forței de munca în general care să le permită implementarea proiectelor, adica cheltuirea efectivă a banilor.”. Acestă problemă nu este doar în România, este și în Spania și în multe alte state membre. Atunci, se pune întrebarea firească: oare nu putem să apelăm la o forță de muncă din afara Uniunii Europene? Altă soluție, în opinia mea, nu există. (...)

Comisara Elisa Ferreira a transmis următoarele mesaje: „Sunt de acord cu ce a spus domnul Buda legat de nevoia de simplificare. Am făcut mari eforturi privind simplificarea procedurilor. Haideți să vedem dacă ele sunt cele adecvate, Parlamentul va judeca.
În ceea ce privește CFM, ne dorim cu toții, firește, să exercităm presiuni asupra Consiliului astfel încât să se ajungă în sfârșit la un acord cu privire la Cadru financiar multianual. Îl tot cerem. Trebuie să vedem cum putem să obținem toate elementele pe care le-am inclus la nivelul reglementărilor. Să sperăm că strategia va funcționa și că se va ajunge în sfârșit la un acord cu privire la CFM.

Încă nu e o realitate, dar sperăm. Sunt fonduri suplimentare în propunerea de regulament pe care v-a trimis-o Comisia. Pentru probleme noi, fonduri noi. Fondul pentru o tranziție justă se bazează pe propunerea Comisiei. Sunt fonduri suplimentare, repet, însă rămâne să vedem cum vor fi distribuite.

În cadrul mecanismului pentru o tranziție justă, am ținut cont de posibilitatea de a ajuta anumite firme, chiar dacă sunt companii mari, nu neapărat IMM. Cadrul în care vom acționa este unul cu constrângeri. Trebuie să evităm un scenariu în care fondul de tranziție justă va fi folosit fără niciun fel de control.

Voi fi angajată până la capăt în efortul unei tranziții ecologice care să ajute în primul rând acolo unde impactul social și economic ar putea genera probleme serioase. Asta am încercat să facem în propunerea noastră, adăugând aceste sume suplimentare anvelopelor de coeziune și agricultură, iar apoi, lăsând posibilitatea ca toată lumea să utilizeze fondurile. Mecanismul de tranziție justă este ancorat în CFM și este ancorat și în legislația privind fondurile regionale. Această dublă ancorare este o soluție pentru a rezolva probleme regionale.” A scris europarlamentarul român Daniel Buda (PPE) pe pagina sa oficială Facebook.

Vizualizat: 5989 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

După doi ani de zile în care s-au informat şi au încercat mai multe modele de tractoare, Ciprian şi Denisa Nedin Gruia, tineri fermieri din Pesac, judeţul Timiş, şi-au cumpărat, în 2019, de la firma Tehnodiesel, un tractor Massey Ferguson 7722, cu motor AGCO Sisu de 220 CP şi transmisie Dyna 6. Ciprian Nedin Gruia spune că şi-a dorit un tractor robust, cu care să poată lucra în orice condiţii, iar tractorul Massey Ferguson este perfect pentru el.

Interviu cu: Ciprian Nedin Gruia şi Denisa Nedin Gruia, fermieri, judeţul Timiş
Reporter: Violeta Mat

Operator video şi montaj: Claudiu Borobei

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019 Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Bancul zilei

Ion şi Marin

Ion şi Marin
Ion şi Marin discută. Detalii