PLĂȚILE PENTRU FERMIERI NU TREBUIE PUSE ÎN PERICOL! Fermierii trebuie să aibă siguranța că vor fi sprijiniți financiar ca până acum, că plățile lor nu sunt incerte. Din acest motiv, tranziția spre noua Politică Agricolă Comună trebuie să se producă fără scurtcircuitarea plăților. Regulamentul tranzitoriu, valabil pentru perioada de tranziție la noua Politică Agricolă Comună, a fost dezbătut și supus votului, marți, în Comisia AGRI, Parlamentul European.
Există un moment pentru a reforma Politica Agricolă Comună a Europei, dar nu este acum, a spus eurodeputatul Alvaro Amaro (PPE) înaintea votului de astăzi, 28 aprilie 2020, din Comisia AGRI, Parlamentul European, privind regulile pentru perioada de tranziție la noua politică agricolă comună (PAC) care se presupune că va începe anul următor, în 2021. Concret, trebuie votat Regulamentul tranzitoriu care stabilește cadrul pentru continuarea acordării de subvenții fermierilor europeni. Votarea acestui regulament le asigură fermierilor certitudinea că vor fi, în continuare, subvenționați, sprijiniți. Perioada de tranziție la noua PAC s-ar putea prelungi la doi ani și trebuie evitată starea de nesiguranță. Există temerea că Planurile Naționale Strategice (PNS), concepute de fiecare stat membru UE în parte, document care va stabili condiții de eligibilitate pentru ajutoare, de acordare a subvențiilor, etc. să nu fie pregătite și nici noua propunere de regulament care va înlocui regulamentele europene în vigoare acum să nu fie publicată în septembrie 2020 în Jurnalul Oficial UE, așa cum era prevăzut, și astfel să nu intre în vigoare.
Avem nevoie de tranziția cea mai lină și cea mai scurtă posibilă pentru a ne asigura că regulamentul oferă fermierilor certitudinea juridică de care au nevoie în timpul crizei în curs, a subliniat europarlamentarul.
Legea votată va stabili un cadru legal începând cu 2021 pentru unul sau doi ani până când noua PAC intră pe deplin în vigoare.
Intenția Grupului PPE este de a evita o reformă care ar face PAC mai complexă. Avem nevoie de reguli pentru tranziție, deoarece fermierii nu pot fi sancționați pentru incapacitatea politică a statelor membre de a încheia următorul cadru financiar multianual (CFM) sau de a încheia un acord privind viitorul politicii agricole, a concluzionat Amaro.
Sursa: Parlamentul European, foto generică.