Rusia oferă teren agricol statelor din sud-estul Asiei interesate să investească în culturile vegetale, pentru a-şi asigura aprovizionarea cu produse alimentare.
„Avât în vedere potenţialul imens de care dispunem, propunem companiilor din regiune să intre pe piaţa rusă, pentru a produce hrana de care aveţi nevoie”, a declarat zilele trecute adjunctul ministrului Economiei, Andrei Slepnev, cu ocazia participării la o reuniune a miniştrilor comerţului din ţările Asiei de sud-est.
Rusia îşi îndreaptă atenţia spre Asia, pentru a-şi stimula exporturile, serios afectate de recesiuna din 2009. Autorităţile de la Moscova se adresează cumpărătorilor de cereale din Asia de sud-est pentru a recâştiga cota pe piaţa mondială, odată cu ridicarea, la începutul lunii iulie, a interdicţiei pentru exporturile de grâu.
„Multe guverne din Asia caută alternative pentru a-şi asigura pe termen lung aprovizionarea cu alimente, având în vedere că presiunile demografice şi de mediu ar putea declanşa o criză alimentară în următorii ani”, a avertizat Frederic Neumann, director de cercetare economică la HSBC Holdings Plc din Hong Kong, care susţine că deja au apărut presiuni inflaţioniste în sectoarele agricole din regiune.
Indonezia, care este al treilea mare consumator de orez din lume, încearcă să negocieze acorduri cu India şi Pakistan pentru a-şi asigura necesarul de consum intern.
Potrivit ultimului raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), preţurile la alimente vor creşte în următorii zece ani, în condiţiile în care va scădea producţia iar cererea va fi tot mai mare.