SUBVENȚIILE SUNT PENTRU ADEVĂRAȚII CRESCĂTORI ȘI FERMIERI! Comisia Europeană ar trebui să renunțe la data istorică la bovine, de exemplu, și să nu mai dea subvenții celor care au avut vaci în urmă cu 20 de ani, a pus punctul pe i europarlamentarul Herbert Dorfmann (PPE), membru în Comisia AGRI, Parlamentul European, la ședința din 22 iunie 2020, la care a fost invitat comisarul european pentru Mediu, Virginijus Sinkevicius.
AGROINFO a intrat în posesia transcriptului ședinței din 22 iunie a Comisiei AGRI din Parlamentul European unde s-a dezbătut strategia pentru biodiversitate, acordarea subvențiilor pentru fermieri în condițiile în care aceștia vor fi obligați să respecte anumite reguli aspre de mediu. Vă punem la dispoziție intervenția europarlamentarului Herbert Dorfmann și răspunsul comisarului european pentru Mediu.
EURODEPUTAT HERBERT DORFMANN: Există milioane de exploatații agricole foarte diferite, cu practici agricole foarte diferite în Europa și fără niciun fel de îndoială cred că există practici agricole care reprezintă o problemă pentru biodiversitate, însă, ca urmare a activităților agricole, de exemplu, apare și o anumită biodiversitate, deci, agricultorii au un rol foarte important în păstrarea biodiversității din Europa, respectiv au un rol important când vine vorba de a crea biodiversitate în Europa, deci, cred că trebuie să facem o diferență mai clară și să punem accentul mai mult pe această a doua dimensiune de creare de biodiversitate, astfel încât, ca cei care creează o biodiversitate să fie și răsplătiți.
Sunt de acord cu dumneavoastră că, într-adevăr, piața, forțele pieței îi răsplătesc pe aceștia pentru că oamenii sunt dispuși, de exemplu, să plătească mai mulți bani pentru alimente de o calitate mai bună, însă, acest lucru nu prea reiese din propunerile Comisiei Europene. Comisia Europeană consideră că subvențiile agricole ar trebui să fie plătite în funcție de vaca care era în posesia cuiva în urmă cu 20 ani și nu în funcție de activitățile care se desfășoară acum în mod concret în zilele noastre, deci, poate Comisia ar trebui să înțeleagă care este contribuția pozitivă a fiecărui agricultor, astfel încât, fiecare dintre aceștia să fie și răsplătit în mod adecvat. Acesta ar fi cel mai bun serviciu pe care îl putem aduce noi biodiversității.
RĂSPUNS COMISARUL VIRGINIJUS SINKEVICIUS: În primul rând, domnului Dorfmann, aș vrea să îi răspund în ceea ce privește răsplătirea fermierilor. Cred că într-adevăr trebuie să facem o diferențiere între practicile agricole diverse și vom analiza această posibilitate la momentul implementării strategiei. Iată de ce este important să lucrăm cu agricultorii, să susținem tranziția pentru a ajunge la practici care să respecte mediul și pentru a ne asigura că aceștia vor reuși.
Îmbunătățirea ecosistemelor va spori rezistența sectorului la tot felul de șocuri economice, sociale și de mediu, creând noi locuri de muncă în același timp. Strategia pentru biodiversitate va întări sistemul agricol și de mediu și va facilita implementarea măsurilor de adaptare, va scădea costurile de producție și ne va duce mai aproape de o mai mare durabilitate. Asta înseamnă și prețuri mai bune pentru fermieri, deci, până la urmă se pot combina profitabilitatea și durabilitatea, iar fondurile suplimentare pentru fondul de dezvoltare rurală pe care l-am propus pe 27 Mai, ar trebui, de asemenea, să ajute fermierii pentru a atinge aceste obiective de durabilitate pe termen lung și pentru a rezista mai bine.
Comisia Europeană propune suplimentarea bugetului pentru dezvoltare rurală cu 15 miliarde de euro.