LIBER LA VÂNZAREA PORCILOR PENTRU CRĂCIUN! În ciuda epidemiei de pestă porcină africană care s-a răspândit în aproape toată România, sunt declarate oficial, până în acest moment, peste 1.060 de focare active PPA, porcii pot fi comercializați. Vânzarea porcilor nu este interzisă, anunță Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Hunedoara.
Târgurile, expozițiile de animale sunt închise pe perioadă nedeterminată în contextul epidemiologic sub raportul pestei porcine africane, dar comercializarea porcinelor nu este interzisă între exploatațiile care au cod de exploatație și animalele sunt legal identificate în Baza Națională de Date. Colegii noștri, medici veterinari, pot să elibereze documente sanitare veterinare în cazul vânzării acestor animale între exploatații, fără să treacă prin târguri, care sunt interzise.
Cu ocazia eliberării documentelor de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit, se examinează clinic și animalul. Care sunt documentele necesare? Certificatul sanitar veterinar, formularul de mișcare și, bineînțeles, examinarea, în timpul eliberării documentelor sanitare veterinare, a animalului care urmează să plece în altă exploatație. Repet, aceste mișcări se pot face doar sub supraveghere sanitară veterinară, cu documente sanitare veterinare și, bineînțeles, între exploatații care dețin cod de exploatație și care au animalele identificate în Baza Națională de Date. Cât despre târguri, precizez încă o dată, și târgurile, și expozițiile sunt închise pe perioada nedeterminată, a declarat dr. Leontin Laslău, șef Birou Sănătate Animală, DSV Hunedoara, pentru Satul hunedorean.
Ce fac persoanele fizice care nu au un cod de exploatație agricolă?
Persoanele fizice care nu au cod de exploatație, mă întreb ce au făcut și până acum?! Pentru că și în cazul în care târgurile sau vânzarea, comercializarea animalelor era permisă, nu era interzisă, aceste persoane cum au procedat? Pentru că toți cetățenii sunt informați că atunci când vor să dețină un animal trebuie să dețină un cod de exploatație și, bineînțeles, animalul sau animalele pe care le dețin să fie identificate corect în Baza Națională de Date și mișcarea lor făcută sub supravegherea sanitară veterinară, adică sub supravegherea medicului veterinar de care aparține. Așa că, nu are rost să luăm în discuție aceste lucruri pentru că, și în cazul în care târgurile erau libere, mă întreb aceste persoane ce făceau?! Cum și-au cumpărat porcul pentru sărbătorile de iarnă?!
Regulile pentru sacrificarea animalelor sunt aceleași, ca în fiecare an. Sacrificarea se poate face numai dacă porcinele sunt identificate corect în Baza de Date și, bineînțeles, după sacrificare dacă este anunțat medicul veterinar pentru efectuarea examenului trichinoloscopic sau pentru prelevarea de probe pentru examen de laborator atunci când este cazul. În rest, nu sunt restricții pentru sacrificare. Cetățenii trebuie să țină cont că aceste animale nu pot fi sacrificate decât sub supraveghere sanitară veterinară, a adăugat dr. Laslău.