Adama
AGRICOVER

NOUA LEGE A ZOOTEHNIEI! CONTROALE și OBLIGAȚII pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE! AMELIORAREA RASELOR DE ANIMALE!

Publicat: 13 noiembrie 2018 - 15:59
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

LEGEA ZOOTEHNIEI! Proiectul Legii zootehniei, din nou, pe masa Camerei Deputaților. Propunerea legislativă menționează obligațiile crescătorilor de animale din România în ceea ce privește hrana animalelor, ameliorarea raselor, reconstituirea unor rase de animale, etc.

Noua Lege a zootehniei, supusă dezbaterii plenului Camerei Deputaților, reglementează creşterea şi exploatarea, ameliorarea, reproducţia şi alimentaţia, conservarea resurselor genetice la speciile de animale de interes zootehnic, precum şi conservarea patrimoniului zoopastoral, având ca scop realizarea următoarelor obiective:

a)creşterea şi ameliorarea genetică a populaţiilor de animale şi a altor specii de interes zootehnic;
b)conservarea fondului genetic al speciilor autohtone şi menţinerea diversităţii genetice a populaţiilor de animale şi a altor specii de interes zootehnic;
c)respectarea normelor de protecţie a mediului, de sănătate publică si a normelor sanitare veterinare în vigoare;
d)îmbunătăţirea calităţii produselor de origine animală, rentabilității și competitivității pe piață a producției realizate;
e)garantarea unui nivel superior de calitate al hranei pentru animale prin care să se asigure conversia optimă a resurselor nutritive în produse de origine animală;
f) asigurarea alinierii la standardele internaţionale.

Dispoziţiile legii se aplică crescătorilor de animale din următoarele specii: taurine, bubaline, ovine, caprine, ecvidee, suine, iepuri, animale de blană, canide, feline, precum şi crescătorilor de păsări, albine, peşti şi viermi de mătase.

În înţelesul prezentei legi, crescătorii speciilor de interes zootehnic sunt persoanele fizice şi juridice care deţin speciile de animale menționate mai sus, înscrise în Registrul agricol, în Registrul Naţional al Exploataţiilor, în Sistemul de Identificare şi Înregistrare a Ecvideelor şi/sau în altă bază de date de interes naţional recunoscută de către autoritatea competentă a statului în zootehnie.

parlament-lege-zoo_b

Creşterea şi exploatarea animalelor este activitatea desfăşurată de crescătorii de animale sau de alte specii de interes zootehnic, indiferent de statutul juridic al acestora, în scopul obţinerii de produşi şi produse de origine animală.

Activitatea de creştere a animalelor sau a altor specii de interes zootehnic se realizează în exploataţii de animale înscrise în Registrul Naţional al Exploataţiilor, în Sistemul de Identificare şi Înregistrare a Ecvideelor, în Registrul agricol şi/sau în altă bază de date naţională, recunoscută de către autoritatea competentă a statului în zootehnie.

În alegerea sistemelor de creştere şi a tehnologiilor de exploatare, crescătorii de animale sunt obligaţi să respecte legislația privind protecţia mediului şi normele sanitar veterinare în vigoare.

Societăţile de ameliorare/exploataţiile de ameliorare şi asociaţiile/organizaţiile crescătorilor de animale sunt recunoscute de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin autoritatea competentă a statului în zootehnie, ca parteneri în elaborarea politicilor, strategiilor, a programelor de creştere şi a politicilor pe produs.

În scopul evidenţierii statistice, al apărării sănătăţii, stabilirii valorii genetice, înregistrării, deplasării, etichetării şi al valorificării efectivelor de animale este obligatorie identificarea şi înregistrarea tuturor animalelor din speciile de interes zootehnic, în conformitate cu prevederile legislaţiei Uniunii Europene.

Identificarea şi înregistrarea animalelor este responsabilitatea crescătorilor de animale şi se efectuează conform legislaţiei în vigoare, în funcţie de specie.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, autoritatea competentă a statului în zootehnie şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, împreună cu Institutul Naţional de Statistică, asigură un sistem informaţional statistic privind cunoaşterea evoluţiei efectivelor de animale şi organizează recensăminte ale animalelor la toţi deţinătorii de animale.

Crescătorii de animale de interes zootehnic au obligaţia de a respecta prevederile legislaţiei Uniunii Europene şi naţionale, privind alimentaţia animalelor și aplicarea normelor sanitar veterinare privind protecția și bunăstarea animalelor și de zooigienă.

Alimentaţia animalelor pentru speciile de interes zootehnic, în înţelesul prezentei legi, este o activitate zootehnică de interes major prin care se asigură nutrienţii necesari pentru asigurarea funcţiilor vitale şi producţie. Resursele nutritive, furaje, includ totalitatea produselor vegetale, animale, minerale şi de sinteză care, prin folosirea în hrana animalelor, asigură desfăşurarea normală a funcţiilor vitale şi valorificarea potenţialului de producţie şi reproducţie al acestora.

Animalele trebuie să primească hrană corespunzător vârstei, categoriei şi speciei acestora, să le fie administrată în cantitate suficientă pentru a le menţine într-o stare bună de sănătate şi a le satisface necesităţile nutritive astfel încât să îşi exprime potenţialul productiv.

În sensul prezentei legi, activităţile privind alimentaţia animalelor se referă la:

a) producerea, recoltarea, depozitarea, conservarea, prelucrarea şi valorificarea materiilor prime furajere;
b) fabricarea, comercializarea şi utilizarea hranei pentru animale din producţia internă, comerţ intracomunitar sau din import;
c) îmbunătăţirea productivităţii şi calităţii pajiştilor permanente şi folosirea lor raţională prin păşunat, încărcare optimă, rotaţie şi cosit conform amenajamentelor pastorale cu menţinerea biosecurităţii, biodiversităţii şi protecţiei mediului.

Cerinţele nutriţionale minime pe specii şi categorii, precum şi valoarea nutritivă a materiilor prime pentru furaje se stabilesc prin norme elaborate de unităţile de cercetare în domeniul nutriţiei animalelor şi autoritatea competentă a statului în zootehnie şi se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.

Materiile prime din furajele pentru animale trebuie să corespundă cel puţin parametrilor nutriţionali stabiliţi de instituţiile abilitate.

Furajele trebuie să corespundă parametrilor de siguranţă stabiliţi prin norme ale Uniunii Europene şi ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Raţiile furajere trebuie să asigure manifestarea potenţialului genetic exprimat în performanţe de producţie maxime, fără însă a afecta funcţiile vitale şi sănătatea organismului animal.

Controlul unităţilor care produc, depozitează, colectează, transportă, procesează, intermediază, comercializează, importă, exportă hrana pentru animale este efectuat de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Controlul respectării raţiilor furajere se efectuează de către autoritatea competentă a statului în zootehnie.

Controlul implementării amenajamentelor pastorale conform legislaţiei în vigoare se efectuează de către autoritatea competentă a statului în zootehnie

Ameliorarea animalelor este o activitate cu caracter prioritar în strategia dezvoltării zootehniei, care se realizează prin lucrări de selecţie şi reproducţie dirijată în rasă pură, hibridare şi prin încrucişare.

Ameliorarea în rasă pură se realizează pe baza registrelor genealogice şi a programelor de ameliorare întocmite în conformitate cu legislaţia în vigoare de către societăţi de ameliorare recunoscute de autoritatea competentă a statului în zootehnie.

Înfiinţarea şi menţinerea registrelor genealogice se realizează conform regulamentelor de organizare şi funcţionare a registrelor genealogice, întocmite de societăţile de ameliorare recunoscute de autoritatea competentă a statului în zootehnie.

Ameliorarea în rasă pură are scopul menţinerii purităţii rasei şi perfecţionarea rasei în generaţii succesive, în acord cu obiectivele programelor de ameliorare, pentru realizarea progresului genetic.

Ameliorarea prin încrucişare se realizează pe baza registrelor zootehnice şi a programelor de ameliorare întocmite în conformitate cu legislaţia în vigoare de către exploataţiile de ameliorare recunoscute de autoritatea competentă a statului în zootehnie.

Ameliorarea prin încrucişare are scopul obţinerii de animale cât mai productive, prin valorificarea potenţialului genetic al diferitelor rase compatibile pentru încrucişare, pentru realizarea progresului genetic.

animale-ferme_b

Sursa foto: videoblocks

Coordonarea şi controlul activităţii de ameliorare sunt exercitate de către Ministerul Agriculturii, prin autoritatea competentă a statului în zootehnie.

Lucrările de selecţie sunt efectuate de către societăţile de ameliorare şi/sau exploataţiile de ameliorare. Acestea pot încredinţa unei părţi terţe autorizate activităţi specifice legate de gestionarea programelor de ameliorare, inclusiv testarea performanţelor şi evaluarea genetică, în conformitate cu legislaţia Uniunii Europene şi cu cea naţională.

Datele obţinute în urma efectuării lucrărilor de selecţie sunt colectate în baze de date administrate de către societăţile de ameliorare şi/sau exploataţiile de ameliorare recunoscute de autoritatea competentă a statului în zootehnie.

Testarea performanţelor şi evaluarea genetică se realizează de către societăţi de ameliorare, exploataţii de ameliorare sau părţi terţe desemnate de acestea în conformitate cu reglementările Centrelor de referinţă ale Uniunii Europene şi ale Comitetului Internaţional pentru Controlul Performanţelor la Animale (ICAR) şi vor fi detaliate în programul de ameliorare depus spre aprobare.

Pentru plata serviciilor din domeniul ameliorării animalelor, crescătorii de animale beneficiază de ajutoare de stat, acordate în concordanţă cu legislaţia Uniunii Europene şi care se aprobă prin lege.

Susţinerea financiară a efectivelor din populaţiile de animale şi a efectivelor altor specii de interes zootehnic cuprinse în fermele de elită se realizează prin măsuri de sprijin iniţiate de Ministerul Agriculturii, prin autoritatea competentă a statului în zootehnie.

Autoritatea competentă a statului în zootehnie evaluează şi aprobă programele de ameliorare depuse de o societate de ameliorare/exploataţie de ameliorare numai dacă sunt îndeplinite următoarele aspecte:
a) acestea urmăresc unul sau mai multe din următoarele obiective:
1. ameliorarea rasei/liniei/hibridului;
2. conservarea rasei/liniei;
3. crearea unei noi rase/linii/hibrid;
4. reconstituirea unei rase;
b) descriu în detaliu obiectivele ameliorării;
c) respectă cerinţele prevăzute de legislaţia în vigoare în domeniul ameliorării.

Autoritatea competentă a statului în zootehnie care a recunoscut o societate de ameliorare poate refuza aprobarea unui program de ameliorare dacă programul de ameliorare al societăţii în cauză riscă să compromită un program de ameliorare desfăşurat de o altă societate pentru aceeaşi rasă, care a fost deja aprobat, în ceea ce priveşte cel puţin unul din următoarele aspecte:

a) caracteristicile esenţiale ale rasei sau principalele obiective ale programului de ameliorare;
b) conservarea rasei sau a diversităţii genetice din cadrul acelei rase;
c) în cazul unei rase pe cale de dispariţie sau al unei rase autohtone care nu este întâlnită frecvent.

Societăţile de ameliorare/exploataţiile de ameliorare recunoscute au obligaţia realizării lucrărilor de selecţie, înfiinţării şi actualizării permanente a bazelor de date, certificării originii animalelor şi eliberării certificatelor zootehnice pentru animalele cuprinse în programul de ameliorare propriu.

În cazul în care o societate de ameliorare/exploataţie de ameliorare îşi încetează activitatea sau i s-a retras recunoaşterea, aceasta are obligaţia să predea autorităţii competente a statului în zootehnie, baza de date şi toate documentele deţinute referitoare la evidenţa animalelor.

În vederea protejării informaţiilor obţinute în urma efectuării lucrărilor de selecţie realizate de societăţile şi exploataţiile de ameliorare recunoscute, autoritatea competentă a statului în zootehnie va dezvolta şi gestiona o bază naţională de date.

Procesul de reproducţie a animalelor are ca obiect principal utilizarea raţională a materialului de reproducţie ameliorat genetic, în scopul reluării ciclurilor de producţie şi al transmiterii progresului genetic rapid şi eficient.

Activitatea de reproducţie a animalelor se organizează şi se desfăşoară prin însămânţare artificială, transfer de embrioni şi/sau montă naturală autorizată.

Crescătorii de animale sunt liberi să aleagă pentru efectivele proprii unul din sistemele de reproducţie

Materialul biologic provenit de la animale de reproducţie de rasă pură se colectează, se prelucrează şi se depozitează, după caz într-un centru de colectare sau centru de depozitare a materialului seminal, de către o echipă de colectare sau producere de embrioni autorizată pentru comerţul în cadrul Uniunii Europene, în conformitate cu legislaţia Uniunii Europene în vigoare.

Centrele de colectare şi centrele de depozitare a materialului seminal, precum şi centrele de colectare sau de producere a embrionilor sunt autorizate zootehnic de către autoritatea competentă a statului în zootehnie conform procedurilor aprobate prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale;

Operaţiunea tehnică de însămânţare artificială se execută de către prestatori de servicii, autorizaţi prin recunoaşterea calificării profesionale în meseria/ocupaţia, operator însămânţări artificiale la animale, de către autoritatea competentă a statului în zootehnie conform procedurilor aprobate prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.

Reproducătorii şi materialul biologic provenit din comerţul intracomunitar şi/sau a importului din ţări terţe se aprobă de către autoritatea competentă a statului în zootehnie, la propunerea societăţilor /exploataţiilor de ameliorare, precum şi a centrelor de colectare şi depozitare a materialului seminal, cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare.

Biotehnologia transferului de embrioni şi manipulările genetice efectuate cu caracter experimental sunt de competenţa institutelor de cercetări ştiinţifice şi de învăţământ superior de profil, iar aplicarea în practică se efectuează de către centre de transfer de embrioni autorizate de către autoritatea competentă a statului în zootehnie în conformitate cu procedurile de lucru.
Activitatea de reproducţie prin sistemul de montă naturală autorizată se organizează şi se desfăşoară în conformitate cu normele tehnice elaborate de către autoritatea competentă a statului în zootehnie şi aprobate prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.

Reproducătorii masculi indiferent de specie, utilizaţi la montă naturală, sunt autorizaţi de către autoritatea competentă a statului în zootehnie dacă îndeplinesc performanţele minime stabilite prin programele de ameliorare şi cerinţele sanitare veterinare în vigoare.

Consiliile locale şi alte entităţi interesate organizează şi asigură buna funcţionare a staţiunilor şi punctelor de montă, conform legislaţiei în vigoare.

Pentru susţinerea financiară a raselor de animale autohtone în pericol de dispariţie Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin autoritatea competentă a statului în zootehnie, iniţiază măsuri de sprijin în conformitate cu prevederile legislaţiei Uniunii Europene şi a legislației naţionale în vigoare.

Autoritatea competentă a statului în zootehnie efectuează controale şi inspecţii oficiale pentru a asigura verificarea conformităţii activităţilor zootehnice cu prezenta lege şi alte acte legislative subsecvente. Controlul şi inspecţia oficială a activităţilor zootehnice se planifică în funcţie de obiective, activităţi specifice, termene, reglementări legislative şi proceduri. Controlul şi inspecţia oficială se efectuează cu regularitate şi frecvenţă corespunzătoare, astfel încât să permită identificarea riscurilor, antecedentelor şi neconformităţilor. Controalele şi inspecţiile oficiale ale activităţilor zootehnice se fac în baza unor proceduri documentate care să asigure uniformitatea efectuării acestora şi o calitate ridicată şi constantă.

Atribuţiile referitoare la controalele şi inspecţiile oficiale ale activităţilor zootehnice se îndeplinesc în general prin utilizarea de metode şi tehnici de control adecvate, cum ar fi monitorizarea, supravegherea, verificarea, auditul, inspecţia, expertiza, teste şi analize de laborator.
Autoritatea competentă a statului în zootehnie asigură imparţialitatea, calitatea şi coerenţa controalelor şi inspecţiilor oficiale la toate nivelurile şi pentru toate activităţile zootehnice.

Autoritatea competentă a statului în zootehnie efectuează controale şi inspecţii oficiale ale activităţilor zootehnice cu un nivel înalt de transparenţă prin publicarea informaţiilor pe care le deţin în cel mai scurt termen posibil.

Autoritatea competentă a statului în zootehnie adoptă măsurile necesare pentru a se asigura că membrii personalului său nu divulgă informaţiile obţinute pe parcursul desfăşurării atribuţiilor de control şi inspecţie care, prin natura lor, constituie un secret profesional.

Sursa: Camera Deputaților

Vizualizat: 8975 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Document APIA: Micii fermieri, crescători vaci, oi care primesc ACUM banii de la APIA!

Document APIA: Micii fermieri, crescători vaci, oi care primesc ACUM banii de la APIA!

13 noiembrie 2024 - 05:51

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) se află în plină campanie de plăți în avans, pe hectar și cap animal, pentru fermieri și crescători de animale. Avansul APIA este de 70% din plățile directe pe hectar și cap animal, aferente acestui an, și de 85% din plățile compensatorii din cadrul măsurilor de dezvoltare rurală.

Verificări ANSVSA ferme animale, abatoare!

Verificări ANSVSA ferme animale, abatoare!

13 noiembrie 2024 - 05:25

ANSVSA în control! Acțiuni întreprinse de ANSVSA pentru verificarea modului de implementare a măsurilor de atenuare a riscurilor referitoare la pesta porcină africană (PPA) la nivelul unităților de industria alimentară din sectorul cărnii.

Agenția de plăți, anunț important pentru fermieri! E vorba de bani!

Agenția de plăți, anunț important pentru fermieri! E vorba de bani!

13 noiembrie 2024 - 04:58

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat în consultare publică Ghidul solicitantului pentru achiziții simple de echipamente pentru irigații, finanțate prin submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Cum pot obține fermierii 40.000 de euro de la stat!

Cum pot obține fermierii 40.000 de euro de la stat!

13 noiembrie 2024 - 04:43

Programul „Rabla pentru tractoare” va fi lansat până la finalul acestui an. Administrația Fondului pentru Mediu va acoperi 65% din valoarea de achiziție, iar pentru fermierii care au până în 40 de ani, procentul de finanțare se majorează la 80%. Însă valoarea de achiziție a tractorului, inclusiv a accesoriilor aferente, nu trebuie să depășească 55.000 euro.

Legea Arendei, urgent modificată!

Legea Arendei, urgent modificată!

12 noiembrie 2024 - 19:29

Legea Arendei revine în prim-plan, după mai multe încercări nereușite în 2023 și 2024 de modificare a Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil referitor la Arendă. Concret, asociațiile de fermieri au cerut ca actul normativ să fie adoptat de urgență și publicat în Monitorul Oficial până la finele lunii.

Vin bani pentru crescătorii de oi și capre!

Vin bani pentru crescătorii de oi și capre!

12 noiembrie 2024 - 17:05

Crescătorii de ovine și/sau caprine cărora li s-au sacrificat turmele din pricina pestei micilor rumegătoare primesc despăgubiri. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a publicat un proiect de Hotărâre prin care Guvernul alocă 160 milioane de lei pentru despăgubirea oierilor.

Comunicat APIA ASTĂZI! Lista fermierilor cu subvențiile APIA în conturi!

Comunicat APIA ASTĂZI! Lista fermierilor cu subvențiile APIA în conturi!

12 noiembrie 2024 - 11:43

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 16.10. - 11.11.2024, a autorizat la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans, aferentă anului de cerere 2024, un număr de 619.751 fermieri, cu o sumă totală de 854.874.337,79 euro (4.253.289.059,12 lei).

Creștem subvențiile pentru fermieri!

Creștem subvențiile pentru fermieri!

12 noiembrie 2024 - 07:02

După o întâlnire cu fermierii din Teleorman, prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a anunțat că va crește subvențiile agricole de care beneficiază agricultorii.

Bani care ajung în decembrie în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

Bani care ajung în decembrie în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

11 noiembrie 2024 - 15:41

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează din 2 decembrie 2024 plățile finale pe hectar și cap animal., aferente acestui an, a anunțat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, într-o intervenție la TVR 1, emisiunea Agrostrategia. 

Adrian Pintea: ANT ajutor național tranzitoriu zootehnic și vegetal la plată din ianuarie 2025!

Adrian Pintea: ANT ajutor național tranzitoriu zootehnic și vegetal la plată din ianuarie 2025!

11 noiembrie 2024 - 15:16

Ajutorul național tranzitoriu, ANT, subvenție populară printre crescătorii de ovine/caprine și vaci intră la plată din ianuarie 2025, a anunțat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, la emisiunea Agrostrategia, TVR 1. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

11 COMBINE New Holland și 13.000 HA!

11 COMBINE New Holland și 13.000 HA!

Singura societate care exploatează terenuri agricole din România listată la bursă, Holde Agri, şi-a făcut un obicei în a cumpăra combine de recoltat marca New Holland. Nu mai puţin de 11 astfel de echipamente au fost achiziţionate de-a lungul anilor, toate model CR 9.90!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Foarte logic...

Foarte logic...
Bulă îi spune mamei: Detalii