PROPUNERILE ASOCIAȚIEI PROFESIONALE A CIOBANILOR! Nou înființata Asociație Profesională a Ciobanilor a susținut, astăzi, 6 mai 2019, prima conferință de presă la București. Nucleul asociației este format din primii ciobani români care au îndrăznit să ajungă la Bruxelles cu cererile și necazurile lor. Luni, asociația și-a prezentat programul pentru revigorarea sectorului ovin din România.
Inserăm propunerile pe care le face Asociația Profesională a Ciobanilor, așa cum ne-au fost transmise astăzi:
PROBLEMA PĂȘUNILOR ÎN ROMÂNIA!
Legislația națională care reglementează modul de acordare a pășunilor către crescătorii de ovine/caprine are multe lacune juridice și a creat posibilitatea autorităților locale fie să solicite sume exorbitante care depășesc nivelul subvenției pe suprafață, fie să atribuie pășunile unor grupuri de interese care nu dețin în realitate animale pentru a asigura încărcătura pe pășune.
Soluția propusă de APC:
Contracte tip la nivel național pentru ca autoritățile locale să nu mai introducă în caietele de sarcini criterii abuzive și să existe o aplicare unitară la nivel național;
Controalele efectuate de către APIA, ANSVSA și ANZ pentru pășunile declarate să reprezinte un procent de minim 50% pe fiecare an de cerere în care să fie verificate animalele existente în pășune pentru a respecta încărcătura pe hectar.
SPRIJINUL CUPLAT!
Modul de fundamentare a sprijinului cuplat pe care România l-a notificat la Comisia Europeană dezavantajează crescătorii de ovine care nu au oile înscrise în registrul genealogic al rasei. Chiar principiul instituit de regulamentele europene se referă la producția de CARNE și LAPTE.
Pentru perioada 2021-2027, solicităm ca acest sprijin să fie acordat tuturor crescătorilor care livrează lapte/brânză și produși pentru carne.
În acest sens, vom veni cu propuneri concrete către MADR pentru a fundamenta corect acest sprijin, pentru ca toți crescătorii să beneficieze de el.
ÎNREGISTRAREA FISCALĂ A CRESCĂTORILOR DE OVINE
Simplificarea legislației sanitar-veterinare, de mediu și fiscală, pentru a încuraja înregistrarea fiscală a crescătorilor în vederea accesării de fonduri europene și pentru a putea beneficia de avantajele sistemului public de pensii.
Propuneri:
Acordarea pe o perioadă determinată de 10 ani de facilități fiscale pentru crescătorii care doresc să treacă de la persoană fizică, care comercializează producția pe carnetul de comercializare, la persoană fizică autorizată conform OG 44/2008. Dorim să excepteze crescătorii de ovine, să nu mai fie impozitat venitul pe o perioadă de 10 ani în Codul fiscal.
Legislația sanitar veterinară trebuie să țină cont de specificitatea sectorului ovin astfel încât respectarea acestor norme să poată ține cont de condițiile în care ne desfășurăm activitatea (ex. pășunile alpine unde nu există apă curentă și nici alte utilități, să se stabilească anumite proiecte de tip stână, care să respecte normele sanitar-veterinare).
PROBLEMA SCRAPIEI
România figurează cu risc nedeterminat la scrapie OIE și pentru acest fapt, România nu poate exporta ovine nici în Turcia sau Israel, care sunt piețe foarte bune, și nici tranzita aceste state.
Trebuie să se pună în aplicare un program național de scrapie, prin care toți berbecii reproducători să poată fi testați și să existe și despăgubiri pentru reproducătorii care sunt rezistenți.
Ajutoarele de minimis petru achziția de berbeci reproducători să fie condiționate de efectuarea testelor pentru rezistența la scrapie.
LEGISLAȚIA MUNCII
Ținând cont de specificitatea sectorului ovin, legislația muncii să fie simplificată astfel încât crescătorii să poată cumpăra vouchere pentru angajații proprii, care să fie alocate lunar ciobanilor care prestează munca la stână.
Acest sistem funcționează în multe state membre și respectivele vouchere sunt subvenționate în procente variabile mergând până la 70% din valoarea lor.
Crearea unui program național de încurajare a consumului de carne de ovine, care să arate beneficiile unui astfel de consum de proteină animală.
Instituirea unei scheme de ajutor de stat prin care crescătorii de ovine să poată construi adăposturi tip, cu o intensitate a sprijinului de până la 90% pentru ca mieii să poată fi colectați, finisați și vânduți în partide mari pentru a crește forța de negociere a crescătorilor în raport cu achizitorii externi. Această schemă de sprijin se va adresa asociațiilor profesionale, grupurilor de producători și cooperativelor.
Membrii fondatori ai APC sunt Dan Petrescu, președintele asociației, Dan Luca, vicepreședintele asociației, Gheorghe Dănulețiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, secretarul asociației, Ionică Sterp, Ioan Suciu, Alexandru Csokasi, Ioan Barb și Ioan Sterp.
AGROINFO este singura publicație care i-a sprijinit de la început, de pe vremea când nimeni nu prea știa de lupta lor, pe cei trei oieri români, primii care au ajuns până la instituțiile din inima Europei, crescătorii de ovine Dan Petrescu din Curtea de Argeș, Argeș, Gheorghe Dănulețiu din Jina, Sibiu și Ionică Sterp din Ianoșda, Bihor.
AGROINFO este singura publicație care i-a însoțit pe cei trei ciobani la Bruxelles, la Parlamentul European, la Comisia Europeană, DG Agri, la OLAF. Suntem singura publicație care a relatat în direct cum cei trei ciobani au fost primiți de europarlamentari, de șefii instituțiilor europene, etc.
Astfel, prin relatările și dezvăluirile noastre, a ajuns de notorietate publică războiul pe care cei trei oieri l-au declanșat împotriva afacerilor oneroase crescute în oieritul din România, a fraudelor cu certificate de origine pentru berbeci, a licitațiilor măsluite pentru pășuni, etc. Odată ce au devenit cunoscuți, riscul este ca în jurul acestor ciobani să se ivească tot soiul de oportuniști, cei care vor să profite, să tragă foloase de pe urma războiului pe care-l duc aceștia.
Sperăm că oierii vor rămâne consecvenți în ceea ce și-au propus, că vor într-adevăr să schimbe ceva și că nu se vor mărgini doar la câteva propuneri pe hârtie.
Important! Fotografiile de la Bruxelles aparțin exclusiv publicației AGROINFO.