Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

NOU! ORDIN MADR pentru CARNETUL DE VITICULTOR!

Publicat: 19 iunie 2017 - 12:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PROIECT DE ORDIN AL MINISTRULUI AGRICULTURII! Cultivatorii de viță de vie din soiuri nobile de vin, indiferent de suprafața înscrisă în Registrul Plantațiilor Viticole, ce comercializează producţia de struguri pentru vin din propria recoltă către persoane fizice și/sau juridice, au obligaţia deţinerii şi completării carnetului de viticultor, anunță un proiect de ordin, publicat luni pe pagina oficială a Ministerului Agriculturii.

CINE ESTE OBLIGAT SĂ DEȚINĂ CARNETUL DE VITICULTOR!

Carnetul de viticultor va avea formă dreptunghiulară cu dimensiunile de 200 mm/100 mm şi va fi alcătuit din foi fixe, autocopiative, înscrise cu seria ce reprezintă indicativul rutier al judeţului şi numerotate cu 3 cifre începând cu 001 pentru fiecare serie.

Prima filă a carnetului de viticultor conţine suprafeţele cultivate cu viţă-de-vie, totale şi defalcate pe soiuri sau amestec de soiuri, este vizată de consilierul cu atribuții de operare în Registrul Plantațiilor Viticole din județul respectiv şi asumată prin semnătură de cultivator și este nedetaşabilă.

Completarea filelor din cuprinsul carnetului de viticultor se va face cu caractere lizibile şi de neşters, iar eliberarea originalului din fila aferentă fiecărui transport este obligatorie pentru fiecare cantitate de struguri de vin în momentul livrării către fiecare beneficiar, persoană fizică sau juridică.

IMPORTANT! Se exceptează de la completarea filei din carnetul de viticultor pentru transportul strugurilor din soiuri nobile pentru vin din producţia proprie producătorii care vinifică întreaga cantitate de struguri în spaţiile de vinificare proprii.

Carnetele de viticultor se tipăresc de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, din bugetul propriu şi sunt puse la dispoziţia cultivatorilor care exploatează aceste suprafețe, prin intermediul Direcțiilor pentru Agricultură Județene și a Municipiului București.

UNDE SE SOLICITĂ CARNETUL DE VITICULTOR?

În vederea eliberării carnetului de viticultor, solicitanţii vor depune la DAJ o cerere în care vor menţiona producţia de struguri din soiuri nobile pentru vin, pe fiecare soi deţinut în cultură şi campanie viticolă.

Contravaloarea carnetelor de viticultor se încasează de la solicitanți de către Direcțiile pentru Agricultură Județene și a Municipiului București, care virează aceste sume în contul MADR, în vederea reîntregirii bugetului.

Evidenţa carnetelor de viticultor distribuite viticultorilor se va ţine într-un registru special deschis în acest sens, fiecare carnet de viticultor primind un număr de identificare ce va fi înscris pe coperta carnetului de viticultor.

Comercianţii care achiziţionează struguri din soiuri nobile pentru vin în vederea comercializării acestora către procesatori au obligaţia întocmirii unui centralizator al cantităţilor predate către aceştia şi transmiterea filelor originale aferente fiecărui transport, către procesator.

Orice transport de struguri din soiuri nobile pentru vin va fi însoţit în mod obligatoriu, de la cultivator până la centrul de procesare, de fila din carnetul de viticultor, în original, corespunzătoare cantităţilor transportate.

Pentru toate cantităţile de struguri din soiuri nobile pentru vin achiziţionate de la cultivatori şi/sau comercianţi, unităţile de procesare au obligaţia să reţină filele originale ale fiecărui transport care se vor înregistra în registrul de intrări/ieşiri pentru strugurii recepţionaţi.

Filele originale din carnetul de viticultor ce au însoţit transporturile de struguri din soiuri nobile pentru vin achiziţionaţi de către procesatori, precum şi copia acestora rămasă la cultivatori se păstrează și se arhivează de către aceştia minimum 5 ani de la încheierea anului viticol în care au fost emise.

ATENȚIE! Orice transport al unor cantităţi de struguri din soiuri nobile pentru vin ce face obiectul unei activităţi comerciale care nu este însoţit de fila originală din carnetul de viticultor, în care să fie înscrise corect şi complet datele prevăzute în rubricile acesteia, se consideră transport ilicit, aplicându-se în acest caz măsurile prevăzute pentru astfel de situaţii de către organele abilitate prin lege.

Verificarea şi controlul respectării prevederilor prezentului ordin se fac de către MADR, prin consilierii cu atribuții de inspecții în domeniul vitivinicol din cadrul DAJ

Nerespectarea de către producătorii şi procesatorii de struguri pentru vin a prevederilor prezentului ordin privind evidenţa produselor vitivinicole se sancţionează potrivit art. 65 din Legea viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 164/2015.

ATENȚIE! Acesta este un proiect de ordin aflat în consultare publică pe pagina MADR.

Vizualizat: 1485 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Cine şi-a făcut anul acesta timp pentru a vizita INDAGRA, expoziţia naţională de agriculută, a putut admira la standul Asociaţiei HolsteinRo câteva dintre cele mai performante vaci de lapte din România. Printre acestea, un exemplar aparţinând societăţii Panifcom Iaşi, administrată de Liviu Bălănici, care a încheiat cea de a doua lactaţie cu o producţie de 13.636 de litri, iar în primele 128 de zile din lactaţia a treia a ajuns la 6.800 de litri.

Lipsesc centrele de sacrificare permanente Cons DDA la Agromalim 2017 Bilanţul DLG InterMarketing pe final de an

Bancul zilei

Arborele

Arborele
Clienta: - Îmi place căţelul acesta şi aş vrea să-l cumpăr. Dar, spuneţi-mi, are pedigree? Detalii