Adama
Vinasa Rompak

NOU, ÎN DEZBATERE PUBLICĂ! REGULI pentru IDENTIFICAREA STUPINELOR și STUPILOR!

Publicat: 08 mai 2017 - 16:22
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

ORDIN ÎN DEZBATERE PUBLICĂ! Ministerul Agriculturii a publicat luni, 8 mai 2017, pe pagina sa oficială, proiectul ordinului prin care se aprobă Sistemul unitar de identificare al stupinelor şi stupilor.

Cerinţele tehnice care trebuie îndeplinite de mijloacele oficiale de identificare ale stupinelor şi stupilor 

Panoul de identificare al stupinelor:

a) să fie confecţionat din material rezistent de culoare deschisă;
b) să fie amplasat într-un loc în care este uşor vizibil de la distanţă, orientat spre calea de acces exterioară a stupinei, respectiv către drumul de acces;
c) să aibă dimensiuni de minimum 100 cm lungime şi minimum 50 cm lăţime;
d) datele se înscriu astfel: în partea superioară numele apicultorului, adresa vetrei permanente, în centru codul stupinei şi după caz, în partea inferioară tipul stupinei: elită, multiplicare, producţie;
e) în afara datelor prevăzute la lit.d) se poate adăuga sigla sau însemnele caracteristice formei de organizare din care face parte apicultorul sau sigla/însemnele caracteristice ale apicultorului;
f) caracterele trebuie să aibă dimensiunea minimă de 10 cm, iar culoarea acestora trebuie să fie închisă, astfel încât să fie lizibilă pe fundalul panoului.

Confecţionarea panoului de identificare al stupinelor şi a mijloacelor de identificare a stupilor se realizează de către apicultor, conform cerinţelor tehnice stabilite în ordin.

Mijloacele pentru identificarea stupilor:

Pirogravarea stupilor:

codul de identificare al stupului să se aplice într-un loc în care este uşor vizibil de la distanţă;
codul de identificare al stupului să fie identic cu codul de identificare al stupinei, se inscripţionează obligatoriu pe toţi stupii declaraţi de către apicultorul care solicită cod de stupină, este dispus pe un rând, fiecare cifră sau literă are lăţimea de 1 cm şi înălţimea de 3 cm;
apicultorul îşi numerotează stupii declaraţi;
inscripţionarea codului de identificare al stupilor folosind orice metal înroşit electric sau în foc;

Vopsirea stupilor:

-codul de identificare al stupului să se aplice într-un loc în care este uşor vizibil de la distanţă;
-codul de identificare al stupului să fie identic cu codul de identificare al stupinei, se inscripţionează obligatoriu pe toţi stupii declaraţi de către apicultorul care solicită cod de stupină, este dispus pe un rând, fiecare cifră sau literă are lăţimea de 1 cm şi înălţimea de 3 cm;
-apicultorul îşi numerotează stupii declaraţi;
-inscripţionarea codului de identificare al stupilor prin vopsirea acestora cu vopsea rezistentă la umiditate şi la temperaturile extreme ale mediului ambiant.

Procedura de identificare a stupilor

Pe teritoriul României toţi apicultorii sunt obligaţi să-şi identifice stupii. În termen de maxim 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, apicultorii au obligaţia sa îşi identifice stupii.

Apicultorii depun la Oficiul Judeţean de Zootehnie, denumit în continuare OJZ, cererea de alocare a codurilor de identificare a stupinelor, însoţită de următoarele documente: copie a actului de identitate BI/CI/Certificat de înregistrare la Oficiul Registrului Comerțiului/Certificatul de înregistrare fiscală, după caz; copia adeverinţei care atestă proprietatea şi numărul familiilor de albine înscrise în registrul agricol la data solicitării acesteia, eliberată de consiliul local; declaraţia pe proprie răspundere anuală cu numărul de stupi pregătiţi pentru iernat.

Codul de identificare al stupinei se face la adresa din buletin, indiferent de locaţia stupinei sau locaţiile stupinelor; în cazul în care un apicultor are stupine în mai multe judeţe, acesta nu va solicita cod şi de la judeţele unde se află efectiv stupinele, ci numai pe adresa de buletin; apicultorii cu domiciliul în Bucureşti vor primi codul de stupină de IF-000X, în cerere având obligativitatea să specifice vetrele tuturor stupinelor pe care le deţin.

Cererea de alocare a codurilor de identificare poate fi depusă direct la sediile OJZ, prin fax, prin email, prin oficiul poştal cu confirmare de primire.
OJZ înregistrează cererile de acordare a codurilor de identificare ale stupinelor depuse de solicitanţi, verifică documentele însoţitoare şi acordă codurile de identificare.

Apicultorii transmit anual, în perioada 1 septembrie –31 decembrie, la ANZ prin OJZ, declaraţia pe propria raspundere cu numărul de stupi identificaţi pregătiţi pentru iernare; declaraţia poate fi depusă direct la sediile OJZ sau prin fax, email, oficiul poştal cu confirmare de primire.

Apicultorii au obligaţia de a duce la îndeplinire identificarea stupilor cu respectarea cerinţelor tehnice, în maximum 30 zile de la data primirii codului de identificare al stupinei de la OJZ.

ANZ prin OJZ verifică, ori de câte ori este cazul, atât evidenţele oficiale, cât şi stupii existenţi la faţa locului în stupină, conform procedurii de lucru şi de control aprobată prin decizia directorului general al ANZ.

Neprezentarea evidenţelor oficiale şi neidentificarea stupilor şi stupinelor se sancţionează conform legislaţiei în vigoare. Cererile pentru alocarea codurilor de identificare ale stupinelor se depun la OJZ-uri numai în perioada 1 aprilie - 31 octombrie a fiecărui an.

Sursa: Ministerul Agriculturii

Vizualizat: 10702 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Isabel
|
05. 09, 2017. Tuesday 10:50
Ma gandesc ce se va întâmpla dacă fiecare apicultor va arunca lada pirogravata dupa ce ii va roii sau murii o familie de albine ,pentru ca numarul ii apartine familiei si nu lazii iar daca noi vom face cate o cerere si vom astepta cate un control pentru fiecare familie nou făcută. Complet ireal ....in ceea ce priveste PNA -ul cum vom reusi sa il accesam atunci cand din cauza celor din Minister si a frigului au murit albine in iarna? La ce numar de familii ne raportam? Anul acesta au murit foarte multe familii de albine iar ministerul nu face nimic pentru a compensa aceste pierderi. Pe distanța de 100 km. nu am văzut decat un singur pavilion mic cu albine la cultura de răpită iar asta arata adevăratul dezastru din apicultura.....Ce face ANZ-ul pentru combaterea acestor pierderi imense? Am inteles ....ii preocupa doar numărarea albinelor pentru impozitare....2kznhr
1.
Oldmen
|
05. 09, 2017. Tuesday 08:46
Asta vrea desfintarea ACA .probabil ceva obreasla de ministru e somer si asa ii fac loc de munca
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii