Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

NOU! BANCA DE RESURSE GENETICE VEGETALE!

Publicat: 18 decembrie 2018 - 19:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PROIECT! Se înfiinţează Banca de Resurse Genetice Vegetale - pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău, instituţie publică, cu personalitate juridică, finanțată din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat, în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, anunță un proiect de hotărâre de Guvern, publicat astăzi pe pagina oficială MADR.

Deficitul de personal actual, face ca laboratoarele de biologie moleculară și conservare in vitro să fie nefuncționale, iar cele de caracterizare/evaluare și colectare să activeze sub necesarul unei structuri cu responsabilități de nivel național, regional și internațional, periclitează, pe termen mediu și lung, capacitatea instituțională de prezervare și valorizare, printr-o utilizare sustenabilă a fondului genetic vegetal al României.

Este absolut necesar ca resursele genetice existente, dar și cele care se pot identifica, aclimatiza sau adapta condițiilor agro-eco-climatice prezente și viitoare să fie tratate ca patrimoniu național si să fie protejate corespunzător, prin bănci de gene specializate prin menținerea unei diversități genetice cât mai bogate constituind o premisă a asigurării securității alimentare a României pe termen lung, se argumentează înfințarea Băncii de Resurse Genetice Vegetale, în Nota de fundamentare la proiectul de hotărâre.

Potrivit proiectului de act normativ, Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău are următoarele atribuţii:

a) prospectează zonele agricole si flora spontană a Romaniei în vederea identificării resurselor genetice valoroase;
b) întocmeşte programul de colectare a materialului genetic valoros identificat în cadrul operațiunii de prospecție;
c) asigură logistica și execută operațiunea de colectare a materialului genetic prospectat;
d) înregistrează materialul genetic depus de unitățile de profil acreditate, de donatori sau colectat de specialiștii băncii;
e) evaluează și caracterizează materialul genetic depus;
f) realizează amprentarea genetică la cultivarele valoroase;
g) încheie protocoale de colaborare cu unități de cercetare acreditate pentru testarea genotipurilor depuse în Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău ce nu pot fi cultivate și evaluate în condițiile pedoclimatice ale bazinului legumicol Buzău;
h) execută analize biochimice la genotipurile înregistrate în Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău;
i) organizează activitatea de carantină a materialului genetic, în conformitate cu normele internaţionale în vigoare;
j) execută multiplicarea probelor atunci când stocul de seminţe al probelor scade sub standardele admise;
k) efectuează conservarea resurselor genetice prin seminţe și prin culturi de ţesuturi, cu respectarea condiţiilor optime de păstrare;
l) monitorizează viabilitatea seminţelor conservate în celule şi propune măsuri pentru regenerare;
m) pune la dispoziție material genetic protejat la solicitarea unităților de cercetare acreditate și a persoanelor fizice;
n) trimite spre omologare și brevetare creațiile biologice obținute;
o) pune la dispoziția multiplicatorilor de semințe autorizați creațiile biologice protejate;
p) prelucrează datele din experimentele de cercetare;
q) administrează și arhivează baza de date a Băncii de Resurse Genetice Vegetale.

Resursele fitogenetice/materialul biologic vegetal, aparținând domeniului public și/sau privat al statului, aflate în administrarea unităţilor de cercetare-dezvoltare din domeniul legumiculturii, floriculturii, plantelor aromatice și medicinale și a unităților de învățământ de specialitate din Romania, se preiau de către Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău, cu titlu gratuit. Predarea-preluarea se face pe bază de protocol încheiat între Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău şi unitățile de cercetare-dezvoltare și de învățământ implicate.

Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău poate colecta material fitogenetic de la persoane fizice sau juridice din țară sau străinătate cu scopul evaluării și conservării acestuia.

Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău încheie colaborări cu alte bănci de gene, cu unități de cercetare și învățământ din țară și străinătate cu scopul colectării și realizării schimbului de material genetic.

Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău poate iniția și/sau participa ca membru la constituirea, coordonarea si/sau funcționarea unor parteneriate sau structuri de tip cluster de inovare, parc tehnologic, pol de competitivitate, parc științific, infrastructuri de cercetare pan-Europene și altele asemenea, în acord cu obiectivele statutare și cu misiunea sa, în scopul transferului și utilizării rezultatelor de cercetare proprii către și de către mediul economic național și/sau internațional, pentru realizarea de produse, procese și servicii noi sau îmbunătățite.

Numărul de posturi aprobat pentru Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău este 30 și se asigură prin suplimentarea numărului de posturi al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Pentru activităţi cu caracter sezonier, Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău poate încheia contracte de prestări servicii pe perioadă determinată, în condițiile legii.

Conducerea Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău este asigurată de consiliul de administraţie format din 5 membri și de director.

Din componenţa consiliului de administraţie fac parte: un reprezentant al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, un reprezentant din partea Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Știinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, preşedintele consiliului ştiinţific, directorul unităţii, care este şi preşedintele consiliului de administraţie şi un specialist în domeniu, din cadrul unităţii.

Activitatea științifică a Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău este coordonată de un consiliu științific al cărui regulament de organizare și funcționare se aprobă de consiliul de administrație al Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău.

IMPORTANT! Acesta este un proiect de hotărâre de Guvern. Intră în vigoare după publicarea sa în Monitorul Oficial. Poate fi consultat pe pagina MADR.

Vizualizat: 1042 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

13 aprilie 2021 - 18:44

COMUNICAT APIA. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a demarat  plata cererilor depuse în anul 2020 pentru Măsura 14 - Plăţi privind bunăstarea animalelor - pachet a) Plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachet b) Plăţi în favoarea bunăstării păsărilor, anunță astăzi APIA într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

13 aprilie 2021 - 11:22

SUBVENȚII APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în acest an de schema simplificată pentru micii fermieri, o subvenție de maxim 1.250 de euro/fermier pot să beneficieze moștenitorii.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 13 - 19 Aprilie 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 13 - 19 Aprilie 2021!

13 aprilie 2021 - 08:28

Caracteristici meteorologice. Sub aspect termic, vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire accentuată, în cea mai mare parte a țării.

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru SUBVENȚIILE APIA ALE FERMIERILOR!

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru SUBVENȚIILE APIA ALE FERMIERILOR!

13 aprilie 2021 - 07:29

SUBVENȚII APIA 2021. Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul oficial un proiect de ordonanță de urgență care stabilește actualizarea Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole, LPIS, în conformitate cu regulamentele europene. Dacă nu este actualizat LPIS, România riscă să fie penalizată cu 10% din banii pentru subvențiile APIA ale fermierilor, concret cu suma de 2.000.000.000 de euro.

ANSVSA: LIBER LA EXPORTUL DE ANIMALE VII ÎN GOLFUL PERSIC!

ANSVSA: LIBER LA EXPORTUL DE ANIMALE VII ÎN GOLFUL PERSIC!

12 aprilie 2021 - 20:26

OFICIAL. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că, odată cu ridicarea restricțiilor, se pot relua activitățile de export de animale către țările din zona Golfului Persic, care utilizează Canalul Suez ca rută de transport. ANSVSA a transmis astăzi un comunicat pentru AGROINFO.

ANUNȚ IMPORTANT AFIR PENTRU MICII FERMIERI ȘI TINERII FERMIERI CARE BENEFICIAZĂ DE SPRIJIN!

ANUNȚ IMPORTANT AFIR PENTRU MICII FERMIERI ȘI TINERII FERMIERI CARE BENEFICIAZĂ DE SPRIJIN!

12 aprilie 2021 - 20:05

COMUNICAT. Beneficiarii submăsurilor 6.1 Sprijin instalare tineri fermieri, 6.3 Sprijin dezvoltarea fermelor mici, 6.2 Înființare activități neagricole şi 19.2 Acțiuni în strategia de dezvoltare locală pot solicita Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale recunoașterea circumstanței excepționale care duce la necesitatea suspendării contractului de finanțare, anunță astăzi AFIR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI! A ÎNCEPUT PLATA SUBVENȚIEI LA MOTORINĂ!

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI! A ÎNCEPUT PLATA SUBVENȚIEI LA MOTORINĂ!

12 aprilie 2021 - 12:25

OFICIAL! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata ajutorului de stat pentru motorina aferentă trim. III și IV, anul 2020, anunță APIA astăzi, 12 aprilie 2021, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

MODIFICAREA DECLARAȚIEI APIA PENTRU SUBVENȚIILE DIN ZOOTEHNIE!

MODIFICAREA DECLARAȚIEI APIA PENTRU SUBVENȚIILE DIN ZOOTEHNIE!

12 aprilie 2021 - 08:25

SUBVENȚII APIA 2021! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează crescătorii de animale că pot modifica declarația privind sectorul zootehnic din cererea unică de plată depusă anul acesta. În ce condiții se fac modificările și care sunt termenele până la care crescătorii își pot schimba declarația?

APIA: SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIC, SCZ, PLĂTIT ANUL ACESTA PENTRU MINIM 5 VACI!

APIA: SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIC, SCZ, PLĂTIT ANUL ACESTA PENTRU MINIM 5 VACI!

12 aprilie 2021 - 07:35

SUBVENȚII APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că sprijinul cuplat zootehnic, SCZ, sau subvenția mare, cum îi spun crescătorii, este achitat anul acesta și pentru un număr minim de 5 vaci eligibile la plată. Condiția obligatorie este ca ferma de vaci să se afle în zona montană. Pentru celelalte zone, numărul minim pentru care se acordă această subvenție pe cap de animal este de minim 10 vaci eligibile la plată.

CÂND PLĂTEȘTE APIA AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU LA BOVINE, CAPRINE ȘI OVINE!

CÂND PLĂTEȘTE APIA AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU LA BOVINE, CAPRINE ȘI OVINE!

12 aprilie 2021 - 06:53

PLATA SUBVENȚIILOR APIA 2020! Crescătorii de animale așteaptă cu nerăbdare să încaseze ajutoarele naționale tranzitorii din zootehnie, ANTZ, subvenție aferentă anului de cerere 2020, plătită acum, în 2021, de la bugetul de stat. Când încep plățile la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură?

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

În tramvai

În tramvai
O tipă bună urca în tramvai, 3-4 şmecherasi în spate... Se sfătuiesc ei acolo, şi într-un final pleacă unu spre ea: Detalii