PROIECT! Se înfiinţează Banca de Resurse Genetice Vegetale - pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău, instituţie publică, cu personalitate juridică, finanțată din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat, în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, anunță un proiect de hotărâre de Guvern, publicat astăzi pe pagina oficială MADR.
Deficitul de personal actual, face ca laboratoarele de biologie moleculară și conservare in vitro să fie nefuncționale, iar cele de caracterizare/evaluare și colectare să activeze sub necesarul unei structuri cu responsabilități de nivel național, regional și internațional, periclitează, pe termen mediu și lung, capacitatea instituțională de prezervare și valorizare, printr-o utilizare sustenabilă a fondului genetic vegetal al României.
Este absolut necesar ca resursele genetice existente, dar și cele care se pot identifica, aclimatiza sau adapta condițiilor agro-eco-climatice prezente și viitoare să fie tratate ca patrimoniu național si să fie protejate corespunzător, prin bănci de gene specializate prin menținerea unei diversități genetice cât mai bogate constituind o premisă a asigurării securității alimentare a României pe termen lung, se argumentează înfințarea Băncii de Resurse Genetice Vegetale, în Nota de fundamentare la proiectul de hotărâre.
Potrivit proiectului de act normativ, Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău are următoarele atribuţii:
a) prospectează zonele agricole si flora spontană a Romaniei în vederea identificării resurselor genetice valoroase;
b) întocmeşte programul de colectare a materialului genetic valoros identificat în cadrul operațiunii de prospecție;
c) asigură logistica și execută operațiunea de colectare a materialului genetic prospectat;
d) înregistrează materialul genetic depus de unitățile de profil acreditate, de donatori sau colectat de specialiștii băncii;
e) evaluează și caracterizează materialul genetic depus;
f) realizează amprentarea genetică la cultivarele valoroase;
g) încheie protocoale de colaborare cu unități de cercetare acreditate pentru testarea genotipurilor depuse în Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău ce nu pot fi cultivate și evaluate în condițiile pedoclimatice ale bazinului legumicol Buzău;
h) execută analize biochimice la genotipurile înregistrate în Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău;
i) organizează activitatea de carantină a materialului genetic, în conformitate cu normele internaţionale în vigoare;
j) execută multiplicarea probelor atunci când stocul de seminţe al probelor scade sub standardele admise;
k) efectuează conservarea resurselor genetice prin seminţe și prin culturi de ţesuturi, cu respectarea condiţiilor optime de păstrare;
l) monitorizează viabilitatea seminţelor conservate în celule şi propune măsuri pentru regenerare;
m) pune la dispoziție material genetic protejat la solicitarea unităților de cercetare acreditate și a persoanelor fizice;
n) trimite spre omologare și brevetare creațiile biologice obținute;
o) pune la dispoziția multiplicatorilor de semințe autorizați creațiile biologice protejate;
p) prelucrează datele din experimentele de cercetare;
q) administrează și arhivează baza de date a Băncii de Resurse Genetice Vegetale.
Resursele fitogenetice/materialul biologic vegetal, aparținând domeniului public și/sau privat al statului, aflate în administrarea unităţilor de cercetare-dezvoltare din domeniul legumiculturii, floriculturii, plantelor aromatice și medicinale și a unităților de învățământ de specialitate din Romania, se preiau de către Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău, cu titlu gratuit. Predarea-preluarea se face pe bază de protocol încheiat între Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău şi unitățile de cercetare-dezvoltare și de învățământ implicate.
Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău poate colecta material fitogenetic de la persoane fizice sau juridice din țară sau străinătate cu scopul evaluării și conservării acestuia.
Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău încheie colaborări cu alte bănci de gene, cu unități de cercetare și învățământ din țară și străinătate cu scopul colectării și realizării schimbului de material genetic.
Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău poate iniția și/sau participa ca membru la constituirea, coordonarea si/sau funcționarea unor parteneriate sau structuri de tip cluster de inovare, parc tehnologic, pol de competitivitate, parc științific, infrastructuri de cercetare pan-Europene și altele asemenea, în acord cu obiectivele statutare și cu misiunea sa, în scopul transferului și utilizării rezultatelor de cercetare proprii către și de către mediul economic național și/sau internațional, pentru realizarea de produse, procese și servicii noi sau îmbunătățite.
Numărul de posturi aprobat pentru Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău este 30 și se asigură prin suplimentarea numărului de posturi al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Pentru activităţi cu caracter sezonier, Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău poate încheia contracte de prestări servicii pe perioadă determinată, în condițiile legii.
Conducerea Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău este asigurată de consiliul de administraţie format din 5 membri și de director.
Din componenţa consiliului de administraţie fac parte: un reprezentant al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, un reprezentant din partea Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Știinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, preşedintele consiliului ştiinţific, directorul unităţii, care este şi preşedintele consiliului de administraţie şi un specialist în domeniu, din cadrul unităţii.
Activitatea științifică a Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău este coordonată de un consiliu științific al cărui regulament de organizare și funcționare se aprobă de consiliul de administrație al Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău.
IMPORTANT! Acesta este un proiect de hotărâre de Guvern. Intră în vigoare după publicarea sa în Monitorul Oficial. Poate fi consultat pe pagina MADR.