Adama
Vinasa Rompak

NOU! BANCA DE RESURSE GENETICE VEGETALE!

Publicat: 18 decembrie 2018 - 19:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PROIECT! Se înfiinţează Banca de Resurse Genetice Vegetale - pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău, instituţie publică, cu personalitate juridică, finanțată din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat, în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, anunță un proiect de hotărâre de Guvern, publicat astăzi pe pagina oficială MADR.

Deficitul de personal actual, face ca laboratoarele de biologie moleculară și conservare in vitro să fie nefuncționale, iar cele de caracterizare/evaluare și colectare să activeze sub necesarul unei structuri cu responsabilități de nivel național, regional și internațional, periclitează, pe termen mediu și lung, capacitatea instituțională de prezervare și valorizare, printr-o utilizare sustenabilă a fondului genetic vegetal al României.

Este absolut necesar ca resursele genetice existente, dar și cele care se pot identifica, aclimatiza sau adapta condițiilor agro-eco-climatice prezente și viitoare să fie tratate ca patrimoniu național si să fie protejate corespunzător, prin bănci de gene specializate prin menținerea unei diversități genetice cât mai bogate constituind o premisă a asigurării securității alimentare a României pe termen lung, se argumentează înfințarea Băncii de Resurse Genetice Vegetale, în Nota de fundamentare la proiectul de hotărâre.

Potrivit proiectului de act normativ, Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău are următoarele atribuţii:

a) prospectează zonele agricole si flora spontană a Romaniei în vederea identificării resurselor genetice valoroase;
b) întocmeşte programul de colectare a materialului genetic valoros identificat în cadrul operațiunii de prospecție;
c) asigură logistica și execută operațiunea de colectare a materialului genetic prospectat;
d) înregistrează materialul genetic depus de unitățile de profil acreditate, de donatori sau colectat de specialiștii băncii;
e) evaluează și caracterizează materialul genetic depus;
f) realizează amprentarea genetică la cultivarele valoroase;
g) încheie protocoale de colaborare cu unități de cercetare acreditate pentru testarea genotipurilor depuse în Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău ce nu pot fi cultivate și evaluate în condițiile pedoclimatice ale bazinului legumicol Buzău;
h) execută analize biochimice la genotipurile înregistrate în Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău;
i) organizează activitatea de carantină a materialului genetic, în conformitate cu normele internaţionale în vigoare;
j) execută multiplicarea probelor atunci când stocul de seminţe al probelor scade sub standardele admise;
k) efectuează conservarea resurselor genetice prin seminţe și prin culturi de ţesuturi, cu respectarea condiţiilor optime de păstrare;
l) monitorizează viabilitatea seminţelor conservate în celule şi propune măsuri pentru regenerare;
m) pune la dispoziție material genetic protejat la solicitarea unităților de cercetare acreditate și a persoanelor fizice;
n) trimite spre omologare și brevetare creațiile biologice obținute;
o) pune la dispoziția multiplicatorilor de semințe autorizați creațiile biologice protejate;
p) prelucrează datele din experimentele de cercetare;
q) administrează și arhivează baza de date a Băncii de Resurse Genetice Vegetale.

Resursele fitogenetice/materialul biologic vegetal, aparținând domeniului public și/sau privat al statului, aflate în administrarea unităţilor de cercetare-dezvoltare din domeniul legumiculturii, floriculturii, plantelor aromatice și medicinale și a unităților de învățământ de specialitate din Romania, se preiau de către Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău, cu titlu gratuit. Predarea-preluarea se face pe bază de protocol încheiat între Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău şi unitățile de cercetare-dezvoltare și de învățământ implicate.

Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău poate colecta material fitogenetic de la persoane fizice sau juridice din țară sau străinătate cu scopul evaluării și conservării acestuia.

Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău încheie colaborări cu alte bănci de gene, cu unități de cercetare și învățământ din țară și străinătate cu scopul colectării și realizării schimbului de material genetic.

Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău poate iniția și/sau participa ca membru la constituirea, coordonarea si/sau funcționarea unor parteneriate sau structuri de tip cluster de inovare, parc tehnologic, pol de competitivitate, parc științific, infrastructuri de cercetare pan-Europene și altele asemenea, în acord cu obiectivele statutare și cu misiunea sa, în scopul transferului și utilizării rezultatelor de cercetare proprii către și de către mediul economic național și/sau internațional, pentru realizarea de produse, procese și servicii noi sau îmbunătățite.

Numărul de posturi aprobat pentru Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău este 30 și se asigură prin suplimentarea numărului de posturi al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Pentru activităţi cu caracter sezonier, Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău poate încheia contracte de prestări servicii pe perioadă determinată, în condițiile legii.

Conducerea Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău este asigurată de consiliul de administraţie format din 5 membri și de director.

Din componenţa consiliului de administraţie fac parte: un reprezentant al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, un reprezentant din partea Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Știinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, preşedintele consiliului ştiinţific, directorul unităţii, care este şi preşedintele consiliului de administraţie şi un specialist în domeniu, din cadrul unităţii.

Activitatea științifică a Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău este coordonată de un consiliu științific al cărui regulament de organizare și funcționare se aprobă de consiliul de administrație al Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău.

IMPORTANT! Acesta este un proiect de hotărâre de Guvern. Intră în vigoare după publicarea sa în Monitorul Oficial. Poate fi consultat pe pagina MADR.

Vizualizat: 1461 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii