Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

NOU! BANCA DE RESURSE GENETICE VEGETALE!

Publicat: 18 decembrie 2018 - 19:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PROIECT! Se înfiinţează Banca de Resurse Genetice Vegetale - pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău, instituţie publică, cu personalitate juridică, finanțată din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat, în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, anunță un proiect de hotărâre de Guvern, publicat astăzi pe pagina oficială MADR.

Deficitul de personal actual, face ca laboratoarele de biologie moleculară și conservare in vitro să fie nefuncționale, iar cele de caracterizare/evaluare și colectare să activeze sub necesarul unei structuri cu responsabilități de nivel național, regional și internațional, periclitează, pe termen mediu și lung, capacitatea instituțională de prezervare și valorizare, printr-o utilizare sustenabilă a fondului genetic vegetal al României.

Este absolut necesar ca resursele genetice existente, dar și cele care se pot identifica, aclimatiza sau adapta condițiilor agro-eco-climatice prezente și viitoare să fie tratate ca patrimoniu național si să fie protejate corespunzător, prin bănci de gene specializate prin menținerea unei diversități genetice cât mai bogate constituind o premisă a asigurării securității alimentare a României pe termen lung, se argumentează înfințarea Băncii de Resurse Genetice Vegetale, în Nota de fundamentare la proiectul de hotărâre.

Potrivit proiectului de act normativ, Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău are următoarele atribuţii:

a) prospectează zonele agricole si flora spontană a Romaniei în vederea identificării resurselor genetice valoroase;
b) întocmeşte programul de colectare a materialului genetic valoros identificat în cadrul operațiunii de prospecție;
c) asigură logistica și execută operațiunea de colectare a materialului genetic prospectat;
d) înregistrează materialul genetic depus de unitățile de profil acreditate, de donatori sau colectat de specialiștii băncii;
e) evaluează și caracterizează materialul genetic depus;
f) realizează amprentarea genetică la cultivarele valoroase;
g) încheie protocoale de colaborare cu unități de cercetare acreditate pentru testarea genotipurilor depuse în Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău ce nu pot fi cultivate și evaluate în condițiile pedoclimatice ale bazinului legumicol Buzău;
h) execută analize biochimice la genotipurile înregistrate în Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău;
i) organizează activitatea de carantină a materialului genetic, în conformitate cu normele internaţionale în vigoare;
j) execută multiplicarea probelor atunci când stocul de seminţe al probelor scade sub standardele admise;
k) efectuează conservarea resurselor genetice prin seminţe și prin culturi de ţesuturi, cu respectarea condiţiilor optime de păstrare;
l) monitorizează viabilitatea seminţelor conservate în celule şi propune măsuri pentru regenerare;
m) pune la dispoziție material genetic protejat la solicitarea unităților de cercetare acreditate și a persoanelor fizice;
n) trimite spre omologare și brevetare creațiile biologice obținute;
o) pune la dispoziția multiplicatorilor de semințe autorizați creațiile biologice protejate;
p) prelucrează datele din experimentele de cercetare;
q) administrează și arhivează baza de date a Băncii de Resurse Genetice Vegetale.

Resursele fitogenetice/materialul biologic vegetal, aparținând domeniului public și/sau privat al statului, aflate în administrarea unităţilor de cercetare-dezvoltare din domeniul legumiculturii, floriculturii, plantelor aromatice și medicinale și a unităților de învățământ de specialitate din Romania, se preiau de către Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău, cu titlu gratuit. Predarea-preluarea se face pe bază de protocol încheiat între Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău şi unitățile de cercetare-dezvoltare și de învățământ implicate.

Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău poate colecta material fitogenetic de la persoane fizice sau juridice din țară sau străinătate cu scopul evaluării și conservării acestuia.

Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău încheie colaborări cu alte bănci de gene, cu unități de cercetare și învățământ din țară și străinătate cu scopul colectării și realizării schimbului de material genetic.

Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău poate iniția și/sau participa ca membru la constituirea, coordonarea si/sau funcționarea unor parteneriate sau structuri de tip cluster de inovare, parc tehnologic, pol de competitivitate, parc științific, infrastructuri de cercetare pan-Europene și altele asemenea, în acord cu obiectivele statutare și cu misiunea sa, în scopul transferului și utilizării rezultatelor de cercetare proprii către și de către mediul economic național și/sau internațional, pentru realizarea de produse, procese și servicii noi sau îmbunătățite.

Numărul de posturi aprobat pentru Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău este 30 și se asigură prin suplimentarea numărului de posturi al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Pentru activităţi cu caracter sezonier, Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău poate încheia contracte de prestări servicii pe perioadă determinată, în condițiile legii.

Conducerea Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău este asigurată de consiliul de administraţie format din 5 membri și de director.

Din componenţa consiliului de administraţie fac parte: un reprezentant al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, un reprezentant din partea Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Știinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, preşedintele consiliului ştiinţific, directorul unităţii, care este şi preşedintele consiliului de administraţie şi un specialist în domeniu, din cadrul unităţii.

Activitatea științifică a Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău este coordonată de un consiliu științific al cărui regulament de organizare și funcționare se aprobă de consiliul de administrație al Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău.

IMPORTANT! Acesta este un proiect de hotărâre de Guvern. Intră în vigoare după publicarea sa în Monitorul Oficial. Poate fi consultat pe pagina MADR.

Vizualizat: 951 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

APIA: CERERILE PENTRU AJUTOR CRIZĂ MĂSURA 21 SE DEPUN ÎN PERIOADA 25 SEPTEMBRIE - 23 OCTOMBRIE 2020!

APIA: CERERILE PENTRU AJUTOR CRIZĂ MĂSURA 21 SE DEPUN ÎN PERIOADA 25 SEPTEMBRIE - 23 OCTOMBRIE 2020!

23 septembrie 2020 - 20:12

APIA ANUNȚĂ! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță lansarea în perioada 25 septembrie – 23 octombrie 2020 a sesiunii de depunere a cererilor de sprijin pentru măsura 21 „Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19” din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

GHIDUL MĂSURII 21! AJUTOARE PENTRU LEGUMICULTORI!

GHIDUL MĂSURII 21! AJUTOARE PENTRU LEGUMICULTORI!

23 septembrie 2020 - 19:23

AJUTOR CRIZĂ. Ministerul Agriculturii a transmis astăzi către AGROINFO Ghidul Măsurii 21. Vă punem la dispoziție toate informațiile de care aveți nevoie pentru a solicita acest ajutor la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

GHIDUL MĂSURII 21! AJUTOR PENTRU CRESCĂTORII DE OVINE/CAPRINE!

GHIDUL MĂSURII 21! AJUTOR PENTRU CRESCĂTORII DE OVINE/CAPRINE!

23 septembrie 2020 - 18:48

AJUTOR CRIZĂ. Ministerul Agriculturii a transmis astăzi către AGROINFO Ghidul Măsurii 21. Vă punem la dispoziție toate informațiile de care aveți nevoie pentru a solicita acest ajutor  la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

GHIDUL MĂSURII 21 PENTRU CRESCĂTORII DE BOVINE CARE DEȚIN SUB 91 DE CAPETE DE ANIMALE!

GHIDUL MĂSURII 21 PENTRU CRESCĂTORII DE BOVINE CARE DEȚIN SUB 91 DE CAPETE DE ANIMALE!

23 septembrie 2020 - 18:15

AJUTOR CRIZĂ. Ministerul Agriculturii a transmis astăzi către AGROINFO Ghidul Măsurii 21. Vă punem la dispoziție toate informațiile de care aveți nevoie pentru a solicita acest ajutor  la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

AJUTOARE DE CRIZĂ MICI FERMIERI! MADR ANUNȚĂ ASTĂZI CĂ S-A PUBLICAT GHIDUL MĂSURII 21!

AJUTOARE DE CRIZĂ MICI FERMIERI! MADR ANUNȚĂ ASTĂZI CĂ S-A PUBLICAT GHIDUL MĂSURII 21!

23 septembrie 2020 - 17:35

ANUNȚ! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO,  publicarea ghidului Măsurii 21 privind acordarea unui sprijin temporar cu caracter excepțional, ca răspuns la criza sanitară generată de epidemia de COVID-19.

PLĂȚILE ANUNȚATE ASTĂZI DE APIA!

PLĂȚILE ANUNȚATE ASTĂZI DE APIA!

23 septembrie 2020 - 15:57

COMUNICAT. Agenția de Plăți și intervenție pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii că a efectuat verificarea cererilor de sprijin depuse de fermieri în perioada 03 - 15 septembrie 2020 pentru Schema de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică.

CRESC AJUTOARELE PENTRU FERMELE DE ANIMALE!

CRESC AJUTOARELE PENTRU FERMELE DE ANIMALE!

23 septembrie 2020 - 14:45

MAI MULȚI BANI PENTRU ZOOTEHNIE! Bugetul pentru plățile fermierilor nu se va împărți egal pentru cele două sectoare, vegetal și zootehnie, în noul exercițiu financiar 2021-2027. Pentru fermele de animale, Ministerul Agriculturii a pregătit cea mai mare parte a bugetului, 60%, vegetalului revenindu-i 40%. Crescătorii de animale nu au niciun profit, toată lumea s-a concentrat pe vegetal, a declarat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru.

MINISTRUL AGRICULTURII, LA CULES DE STRUGURI LA PODGORIA USAMV CLUJ!

MINISTRUL AGRICULTURII, LA CULES DE STRUGURI LA PODGORIA USAMV CLUJ!

23 septembrie 2020 - 13:46

ZIUA RECOLTEI. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, participă sâmbătă, 26 septembrie 2020, la culesul viei la Podgoria de la Apoldu de Sus, județul Sibiu, cumpărată recent de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj Napoca, anunță USAMV Cluj, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

CAMPANIE LANSATĂ DE MINISTERUL AGRICULTURII!

CAMPANIE LANSATĂ DE MINISTERUL AGRICULTURII!

23 septembrie 2020 - 13:05

PRIMA EDIȚIE. Adunarea Generală a Națiunilor Unite (UNGA) a declarat 29 septembrie ”Ziua Internațională de conștientizare asupra risipei alimentare”. Celebrarea primei ediții a evenimentului oferă oportunitatea autorităților și actorilor din sectorul public și privat de a-și uni eforturile în organizarea unor acțiuni specifice și concrete pentru susținerea reducerii risipei de alimente și asigurării securității alimentare.

SUBVENȚIILE APIA CARE AU TERMEN 1 NOIEMBRIE 2020!

SUBVENȚIILE APIA CARE AU TERMEN 1 NOIEMBRIE 2020!

23 septembrie 2020 - 09:42

ÎN VIGOARE! Fermierii care mizează pe agricultură ecologică și încasează subvențiile pe hectar de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au termen 1 noiembrie 2020 pentru a depune la APIA documentele care le asigură plata pe hectar. Termenul a fost prelungit, doar pentru acest an, de la 15 octombrie la 1 noiembrie. Modificările au fost făcute acum în lege. Ordinul MADR nr.264 a fost publicat pe data de 21 septembrie 2020 în Monitorul Oficial.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia Syngenta în cultura mărului - testimonial Octavian Drăgan, jud. Bistrița Năsăud

Tehnologia Syngenta în cultura mărului - testimonial Octavian Drăgan, jud. Bistrița Năsăud

Octavian Drăgan administrează de 35 de ani o fermă pomicolă de măr, prun și cireș, aflată în localitatea Ghinda din județul Bistrița Năsăud. Ferma are o suprafaţă de 42ha, din care plantațiile de măr ocupă o suprafață de 26ha, iar în fiecare sezon, Octavian apelează cu încredere la produsele Syngenta pentru protecția plantelor.

 

Cei mai de bază aliați ai săi împotriva bolilor și dăunătorilor din livadă sunt

Alături de Syngenta, Octavian se simte ca într-o familie și apreciază recomandările echipei tehnice, care l-au ajutat să ofere pe piață mere sănătoase și de calitate.

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

SMS pentru PISI...

SMS pentru PISI...
SMS: „Bună pisi! Ce faci? Ce zici dacă ne vedem în seara asta? Iau acum o sticlă de vin... apartamentul este al nostru!”. Detalii