Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

NOU! BANCA DE RESURSE GENETICE VEGETALE!

Publicat: 18 decembrie 2018 - 19:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PROIECT! Se înfiinţează Banca de Resurse Genetice Vegetale - pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău, instituţie publică, cu personalitate juridică, finanțată din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat, în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, anunță un proiect de hotărâre de Guvern, publicat astăzi pe pagina oficială MADR.

Deficitul de personal actual, face ca laboratoarele de biologie moleculară și conservare in vitro să fie nefuncționale, iar cele de caracterizare/evaluare și colectare să activeze sub necesarul unei structuri cu responsabilități de nivel național, regional și internațional, periclitează, pe termen mediu și lung, capacitatea instituțională de prezervare și valorizare, printr-o utilizare sustenabilă a fondului genetic vegetal al României.

Este absolut necesar ca resursele genetice existente, dar și cele care se pot identifica, aclimatiza sau adapta condițiilor agro-eco-climatice prezente și viitoare să fie tratate ca patrimoniu național si să fie protejate corespunzător, prin bănci de gene specializate prin menținerea unei diversități genetice cât mai bogate constituind o premisă a asigurării securității alimentare a României pe termen lung, se argumentează înfințarea Băncii de Resurse Genetice Vegetale, în Nota de fundamentare la proiectul de hotărâre.

Potrivit proiectului de act normativ, Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău are următoarele atribuţii:

a) prospectează zonele agricole si flora spontană a Romaniei în vederea identificării resurselor genetice valoroase;
b) întocmeşte programul de colectare a materialului genetic valoros identificat în cadrul operațiunii de prospecție;
c) asigură logistica și execută operațiunea de colectare a materialului genetic prospectat;
d) înregistrează materialul genetic depus de unitățile de profil acreditate, de donatori sau colectat de specialiștii băncii;
e) evaluează și caracterizează materialul genetic depus;
f) realizează amprentarea genetică la cultivarele valoroase;
g) încheie protocoale de colaborare cu unități de cercetare acreditate pentru testarea genotipurilor depuse în Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău ce nu pot fi cultivate și evaluate în condițiile pedoclimatice ale bazinului legumicol Buzău;
h) execută analize biochimice la genotipurile înregistrate în Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău;
i) organizează activitatea de carantină a materialului genetic, în conformitate cu normele internaţionale în vigoare;
j) execută multiplicarea probelor atunci când stocul de seminţe al probelor scade sub standardele admise;
k) efectuează conservarea resurselor genetice prin seminţe și prin culturi de ţesuturi, cu respectarea condiţiilor optime de păstrare;
l) monitorizează viabilitatea seminţelor conservate în celule şi propune măsuri pentru regenerare;
m) pune la dispoziție material genetic protejat la solicitarea unităților de cercetare acreditate și a persoanelor fizice;
n) trimite spre omologare și brevetare creațiile biologice obținute;
o) pune la dispoziția multiplicatorilor de semințe autorizați creațiile biologice protejate;
p) prelucrează datele din experimentele de cercetare;
q) administrează și arhivează baza de date a Băncii de Resurse Genetice Vegetale.

Resursele fitogenetice/materialul biologic vegetal, aparținând domeniului public și/sau privat al statului, aflate în administrarea unităţilor de cercetare-dezvoltare din domeniul legumiculturii, floriculturii, plantelor aromatice și medicinale și a unităților de învățământ de specialitate din Romania, se preiau de către Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău, cu titlu gratuit. Predarea-preluarea se face pe bază de protocol încheiat între Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău şi unitățile de cercetare-dezvoltare și de învățământ implicate.

Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău poate colecta material fitogenetic de la persoane fizice sau juridice din țară sau străinătate cu scopul evaluării și conservării acestuia.

Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău încheie colaborări cu alte bănci de gene, cu unități de cercetare și învățământ din țară și străinătate cu scopul colectării și realizării schimbului de material genetic.

Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău poate iniția și/sau participa ca membru la constituirea, coordonarea si/sau funcționarea unor parteneriate sau structuri de tip cluster de inovare, parc tehnologic, pol de competitivitate, parc științific, infrastructuri de cercetare pan-Europene și altele asemenea, în acord cu obiectivele statutare și cu misiunea sa, în scopul transferului și utilizării rezultatelor de cercetare proprii către și de către mediul economic național și/sau internațional, pentru realizarea de produse, procese și servicii noi sau îmbunătățite.

Numărul de posturi aprobat pentru Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău este 30 și se asigură prin suplimentarea numărului de posturi al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Pentru activităţi cu caracter sezonier, Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău poate încheia contracte de prestări servicii pe perioadă determinată, în condițiile legii.

Conducerea Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău este asigurată de consiliul de administraţie format din 5 membri și de director.

Din componenţa consiliului de administraţie fac parte: un reprezentant al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, un reprezentant din partea Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Știinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, preşedintele consiliului ştiinţific, directorul unităţii, care este şi preşedintele consiliului de administraţie şi un specialist în domeniu, din cadrul unităţii.

Activitatea științifică a Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău este coordonată de un consiliu științific al cărui regulament de organizare și funcționare se aprobă de consiliul de administrație al Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău.

IMPORTANT! Acesta este un proiect de hotărâre de Guvern. Intră în vigoare după publicarea sa în Monitorul Oficial. Poate fi consultat pe pagina MADR.

Vizualizat: 971 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

MINISTRUL OROS: ÎNCEPE PLATA AJUTORULUI COVID-19!

MINISTRUL OROS: ÎNCEPE PLATA AJUTORULUI COVID-19!

24 noiembrie 2020 - 15:14

VIN AJUTOARELE DE CRIZĂ! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, la Buzău, că Agenția de Plăți șI intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează de mâine, 25 noiembrie 2020, plata ajutorului Covid-19 pentru crescătorii de animale și cultivatorii de legume, fructe și cartofi.

HOTĂRÂRE ADOPTATĂ DE GUVERN! AJUTOR PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

HOTĂRÂRE ADOPTATĂ DE GUVERN! AJUTOR PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

24 noiembrie 2020 - 13:19

OFICIAL! În Ședința Guvernului din 23 noiembrie 2020 a fost aprobată o Hotărâre prin care aplicarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr.1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor se prelungește cu 6 luni, respectiv până la data de 30 iunie 2021, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

MESAJ APIA DE ASTĂZI: PLĂȚI FĂCUTE CĂTRE FERMIERI!

MESAJ APIA DE ASTĂZI: PLĂȚI FĂCUTE CĂTRE FERMIERI!

24 noiembrie 2020 - 08:39

COMUNICAT APIA! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a efectuat plățile către solicitanţii aprobaţi și care au depus cerere de plată în cadrul Programului pentru şcoli 2019 – 2020, semestrul II.

APEL DISPERAT CRESCĂTOR DE VACI CĂTRE MINIȘTRII OROS ȘI VELA!

APEL DISPERAT CRESCĂTOR DE VACI CĂTRE MINIȘTRII OROS ȘI VELA!

24 noiembrie 2020 - 07:34

VOCEA FERMIERULUI. Crescătorul de bovine Mihai Ionel Ambruș din județul Bihor face un apel disperat către ministrul de Interne, Marcel Vela, și ministrul agriculturii, Adrian Oros. Carantina instituită în unele localități îi împiedică pe operatori să ajungă la fermele unde trebuie făcute însămânțările la vite. Operatorii sunt în vârstă și acesta ar fi motivul pentru care li se interzice să intre într-o localitate carantinată.

AJUTOR DE MINIMIS GARANTAT PÂNĂ-N 2023! CUANTUM AJUTOR!

AJUTOR DE MINIMIS GARANTAT PÂNĂ-N 2023! CUANTUM AJUTOR!

24 noiembrie 2020 - 06:52

OFICIAL! Schemă de ajutor de minimis prelungită până-n 2023! Ministerul Agriculturii a publicat un proiect de Ordin al ministrului agriculturii care modifică Ordinul 1353/2018 pentru instituirea schemei de ajutor de minimis Împrumuturi cu partajarea riscului la nivel de portofoliu finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală.

ORDIN MINISTRUL AGRICULTURII! MODIFICĂRI LA O SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

ORDIN MINISTRUL AGRICULTURII! MODIFICĂRI LA O SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

24 noiembrie 2020 - 06:31

MODIFICĂRI. Ministrul agriculturii a emis un ordin prin care se modifică schema de ajutor de stat Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite. Ordinul este publicat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

EXPORTUL DE ANIMALE VII DIN ROMÂNIA A EXPLODAT!

EXPORTUL DE ANIMALE VII DIN ROMÂNIA A EXPLODAT!

24 noiembrie 2020 - 05:53

COMUNICAT. La un an de la scufundarea vaporului care a ucis mii de oi: niciun vinovat, nicio schimbare! Animals International comemorează astăzi miile de animale care în urmă cu exact un an au îndurat cea mai oribilă moarte posibilă în portul Midia, atunci când vaporul Queen Hind s-a răsturnat. Organizația condamnă lipsa de acțiune a Guvernului României în anul care a trecut de la tragedie, spune Animals International, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ PENTRU VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE!

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ PENTRU VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE!

23 noiembrie 2020 - 21:47

ȘEDINȚĂ DE GUVERN. Ministrul agriculturii Adrian Oros a anunțat, luni seara, într-un briefing susținut la finalul ședinței de Guvern, că a fost adoptată o ordonanță de urgență care modifică legea vânzării terenurilor agricole.

DECIZIA GUVERNULUI PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

DECIZIA GUVERNULUI PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

23 noiembrie 2020 - 20:31

ANUNȚ OFICIAL! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, în această seară, la finalul ședinței de Guvern că Ministerul Agriculturii a primit la rectificarea bugetară 1,2 miliarde de lei, sumă din care se va finaliza și plata avansului la subvențiile APIA cuvenit fermierilor pentru anul de cerere 2020.

SCANDAL ÎNTRE ASOCIAȚIILE DIN OIERIT!

SCANDAL ÎNTRE ASOCIAȚIILE DIN OIERIT!

23 noiembrie 2020 - 20:02

PUNCT DE VEDERE. Asociația Județeană a Crescătorilor Montani de Ovine „Dealu Negru" Bistrița-Năsăud, reprezentată de Vasile Turculeț, a transmis la redacția AGROINFO un punct de vedere legat de Ordinul nr.180 al Agenției Naționale pentru Zootehnie și Ministerul Agriculturii, un ordin care a scindat, se pare, oieritul din România în două tabere. Sunt asociații ale crescătorilor de ovine care contestă acest Ordin referitor la genotiparea ovinelor, monta la animalele de fermă, etc. și asociații ale oierilor care-l susțin.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6

AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6

Ferma Agro Edma colaborează cu General Leasing din 2010. Primul tractor Massey Ferguson pe care l-au avut în fermă, model 8450, de 235 CP, a fost dat la buy-back la 19.000 de ore lucrate, fără nici o problemă majoră, ceea ce a fost un motiv suficient de bun ca să îşi înnoiască parcul de utilaje tot cu tractoare Massey Ferguson.

Din 2016, lucrează în fermă cu un tractor Massey Ferguson 7726 Dyna 6 Power Shift, de 255 CP, pe care îl folosesc pentru pregătit terenul cu combinatorul sau cu un disc uşor, pentru efectuarea tratamentelor şi fertilizat. În toamna lui 2019 au achiziţionat de la General Leasing un pachet de utilaje în valoare de peste 700.000 euro, ce include combina Ideal 9T, două discuri, o maşină de erbicidat şi o maşină de fertilizat, precum şi un tractor Massey Ferguson 8740 Dyna VT, de 400 CP, pentru lucrări grele, cu un disc de 7 m şi scarificator. Negociază deja să mai cumpere de la General Leasing încă un tractor Massey Ferguson de 220-250 CP.

„O caracteristică unică a tractoarelor Massey Ferguson este capacitatea de ridicare la capătul tiranţilor. În cazul seriei 8700, aceasta este de 12 tone, iar modelul 7726 poate ridica 10,5 tone”, spune Alexandru Antonesei.

Reporter: Violeta Mâț

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

Poftiţi la poze

Poftiţi la poze
La un fotograf au venit mai mulţi chinezi pentru a se fotografia. Detalii