Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

NOTAREA POSESIEI ÎN CARTEA FUNCIARĂ! DUPĂ TREI ANI, DEVENIȚI PROPRIETARI!

Publicat: 19 noiembrie 2018 - 19:34
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

LEGEA S-A SCHIMBAT! Notarea posesiei în cartea funciară ar fi forma cea mai rapidă de dobândire a dreptului de proprietate și cea mai puțin costisitoare. După trei ani de la notarea posesiei, deveniți automat proprietari.

Legea nr. 185/2018 aprobă o ordonantă de urgență a Guvernului care modifică și completează Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996. Noile modificări legislative sunt deja în vigoare.

Este vorba de notarea posesiei în cartea funciară, în special pentru zonele necooperativizate. Aici ne lovim de dezbateri succesorale care nu au fost făcute la timp, de tranzacții de-a lungul anilor. Vorbesc din cele mai vechi timpuri. Avem cărți funciare în care nu s-a făcut nicio înscriere începând cu data la care această carte funciară a fost constituită, să zicem 1900, 1890. Vă dați seama că pentru acele terenuri ca să dezbați acum o succesiune este aproape imposibil. Ce să făcea în cazul ăsta până acum, sunt acele procese de uzucapiuni  (uzucapiunea este modul de dobândire a unui bun imobiliar ca efect al unei posesiuni prelungite n.r.) care erau și de durată și costurile erau oarecum ridicate. Acum venim cu această modificare legislativă și este o serie de acte minimale pentru demonstrarea calității de posesor. Acesta este asimilat proprietar după 3 ani de zile de la notarea posesiei în cartea funciară.

Ce este de menționat, această posesie este translativă, se poate vinde sau, știu eu, chiar gira în bancă dacă unele bănci vor ajuta. Poate ajuta și la obținerea fondurilor europene pentru că primul act aclo este extrasul de carte funciară, care, în acest caz, deja îl putem obține, iar posesorul poate să-și demonstreze proprietatea pentru acest teren. Finalul notării posesiei este obținerea extrasului de carte funciară în care este notată posesia. Ridicarea topografică este obligatorie și trebuie plătită, dar costurile sunt sub cele de uzucapiune, a declarat Petru Lobonț, director executiv Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, pentru Satul hunedorean.

În prezent există două tipuri de înregistrare (notare) a posesiei: înregistrare sistematică (art. 13 din Legea nr. 7/1996) şi înregistrare sporadică (art. 41 alin. ( 3) lit. c, alin. (8) şi alin. (9) din Legea nr. 7/1996). Înregistrarea sistematică presupune notarea posesiei în cartea funciară din oficiu, cu ocazia efectuării măsurătorilor cadastrale şi deschiderii cărţilor funciare de către stat, în cadrul programului naţional de cadastru şi carte funciară. Înregistrarea sporadică presupune notarea posesiei în cartea funciară la solicitarea fiecărei persoane interesate, care nu deţine acte de proprietate asupra imobilului pe care îl posedă şi care doreşte dobândirea dreptului de proprietate în această modalitate.

Înregistrarea sistematică a posesiei în cartea funciară se realizează în momentul în care sunt finalizate lucrările de cadastru în fiecare unitate administrativ-teritorială. Dacă, la momentul efectuării măsurătorilor cadastrale din oficiu, se constată de către persoana autorizată că posesorul imobilului ce urmează a fi intabulat nu deţine acte de proprietate, posesia de fapt deţinută de acesta va fi notată în cartea funciară în temeiul unei fişe de date a imobilului şi a unei adeverinţe eliberate de autorităţile administraţiei publice din care să reiasă, pe de-o parte, faptul că posesorul este cunoscut că deţine imobilul sub nume de proprietar, iar, pe de altă parte, faptul că imobilul nu face parte din domeniul public sau privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale. Textul de lege vizează orice fel de imobil care face obiectul înregistrării sistematice, aşadar atât terenurile intravilane, cât şi terenurile extravilane, atât terenurile care au făcut obiectul legilor fondului funciar, cât şi terenurile care nu au fost vizate de aceste legi.

Posesia notată în cartea funciară poate fi transmisă prin acte între vii, încheiate în formă autentică, inclusiv în cadrul executării silite, sau prin acte pentru cauză de moarte, care se notează în cartea funciară. La împlinirea unui termen de 3 ani de la data notării posesiei în cartea funciară, posesorul înscris în cartea funciară la acea dată va dobândi dreptul de proprietate, în mod automat, prin efectul legii.

Înregistrarea sporadică a posesiei în cartea funciară se realizează la cererea oricărui posesor interesat, care nu deţine acte de proprietate asupra imobilului. Înregistrarea sporadică poate privi întregul imobil sau o parte din imobil. Potrivit noii reglementări, înregistrarea posesiei pentru întregul imobil se face, în principiu, în baza unei documentaţii cadastrale însoţite de o adeverinţă eliberată de primăria în a cărei rază teritorială se află imobilul, din care să reiasă, pe de-o parte, faptul că posesorul a plătit taxele şi impozitele locale ca un adevărat proprietar, iar, pe de altă parte, faptul că imobilul nu face parte din domeniul public sau privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale, de o declaraţie pe proprie răspundere a posesorului şi de înscrisuri doveditoare ale posesiei, în măsura în care acestea există.

Surse: av. Ramona Bădescu, Associate STOICA & Asociaţii, Satul hunedorean

Vizualizat: 29250 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
|
11. 20, 2018. Tuesday 12:48
Ba cred că un răuvoitor în combinație cu necunoașterea proprietarului ar fi combinația ideală pentru fraudă...
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019

În standul producătorul suedez de la Agritechnica 2019 au fost prezentate o serie de noutăţi: semănătoarea de precizie şi de mare viteză - Temp L, grapa pentru pregătirea patului germinativ - NZ Extreme 1425 cu o lăţime de lucru de 14,25m şi sistem inovativ - Tempo WideLining - care oferă posibilitatea realizării de cărări tehnologice păstrând densitatea (plante/ha) şi care este destinat fermierilor care distribuie dejecţii lichide în culturile de porumb siloz.

#agroinfo, #vaderstad

Interviu cu Sorin Radu - reprezentant Väderstad România;

Reporter: Gheorghe Ghişe

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019 Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Bancul zilei

După 25 de ani

După 25 de ani
Două colege de liceu se reîntâlnesc după 25 de ani: Detalii