CUM SE CALCULEAZĂ NORMA DE VENIT PENTRU CRESCĂTORII DE BOVINE! CINE BENEFICIAZĂ DE FACILITĂȚI FISCALE! Ministerul Agriculturii a publicat, pe pagina sa oficială, un proiect de act normativ prin care sunt stabilite modul de calcul al normei de venit pentru activitățile agricole și facilitățile fiscale pentru fermierii care sunt membri într-o cooperativă agricolă.
Normele de venit se stabilesc la nivelul fiecărui județ, în funcție de valoarea producției animale și de cheltuielile efectuate pe parcursul unui an calendaristic, pentru obținerea producției. Cheltuielile efectuate pe parcursul unui an calendaristic și valoarea producției animale anuale se determină diferențiat, în funcție de specia de animale, în baza prețurilor medii stabilite pentru anul fiscal pentru care se calculează norma de venit.
Pentru vaci și bivolițe, cheltuielile şi modul de calcul al acestora sunt următoarele:
a) costul furajelor în perioada de stabulație:
(i)se stabilește necesarul de consum care va acoperi necesarul de întreținere și necesarul de producție pe zi în perioada de stabulație al efectivului de vaci și/sau bivolițe, exprimat în unități nutritive, UN, conform compoziţiei nutritive a principalelor furaje folosite în hrana vacilor, bivoliţelor, oilor şi caprelor, precum şi a cerinţelor nutriţionale ale acestora în perioada de stabulaţie care se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale;
(ii) numărul de UN calculate se înmulțește cu numărul de zile de stabulație, cuprins între 180-210 zile, în funcție de zonă, iar rezultatul se înmulțește cu 1,5. Înmulțirea cu 1,5 se face pentru a adăuga la consumul de furaje al vacilor/bivolițelor consumul de furaje al tineretului aferent - estimat la 50% din cel al animalelor adulte;
(iii) numărul de UN stabilit conform pct. 2 se înmulţeşte cu preţul pe UN stabilit în funcţie de structura raţiei şi preţul furajelor din care este alcătuită raţia. Structura standard a raţiei furajere luată în calcul pentru vaci/bivoliţe cu producţii de până la 3.500 l lapte este formată din 25-35% fibroase şi grosiere, 30-40% suculente şi 25-35% concentrate, în echivalent UN. Cantităţile de
furaje pentru asigurarea necesarului de UN se stabilesc conform compoziţiei nutritive a principalelor furaje folosite în hrana vacilor, bivoliţelor, oilor şi caprelor, precum şi a cerinţelor nutriţionale ale acestora în perioada de stabulaţie care se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale;
(iv) preţul pe kg al furajelor din care este alcătuită raţia se stabileşte conform preţului mediu anual pe piaţa locală;
b) cheltuielile în perioada de păşunat, până la 25% din costul furajelor în perioada de stabulaţie;
c) alte cheltuieli, respectiv energie, carburanţi, echipamente şi altele asemenea, până la 15% din costul furajelor.
Pentru vaci şi bivoliţe, veniturile se stabilesc pe baza:
a) producţiei medii de lapte la nivel judeţean pe ultimii 3 ani, care se înmulţeşte cu preţul mediu de valorificare a producţiei estimat pentru anul în curs;
b) valorii la înţărcare a viţeilor; greutatea la înţărcare, estimată la 80 kg, se înmulţeşte cu preţul mediu pe kg estimat pentru anul în curs;
c) valorii animalelor reformate; se estimează un procent de reformă de 20% şi o greutate vie a animalelor reformate de 400 kg.
Valoarea animalelor reformate se stabileşte prin înmulţirea greutăţii vii cu preţul mediu pe kg estimat pentru anul în curs.
Norma de venit utilizată la impunerea veniturilor obţinute din creşterea şi exploatarea vacilor și bivolițelor se obţine prin diferenţa dintre venituri şi cheltuieli şi se aplică tuturor crescătorilor de vaci/bivoliţe din judeţ.
Pentru vaci și bivolițe, normele de venit unitare necesare calculului reducerii normei de venit pentru aplicarea prevederilor referitoare la scutirea de la plata impozitului pe venit prevăzută la art. 76 lit. a3) din Legea cooperației agricole nr 566/2004, adică scutirea de la plata impozitului pe norma de venit a membrilor unei cooperative agricole, se calculează astfel:
a) se preiau elementele care contribuie la stabilirea normei de venit, prevăzute la art. 3, respectiv:
(i) producția de lapte, exprimată în litri pe cap de vacă;
(ii) producția de carne de la viței, exprimată în capete viței pe vacă;
(iii) producția de carne de la vaci reforme, exprimată în capete pe vacă;
b) se calculează ponderea fiecărei producții în venitul pe cap de vacă prin împărțirea valorii fiecărei producții la valoarea totală a producțiilor;
c) se calculează norma de venit unitară pentru fiecare producție prin împărțirea normei de venit la producția pe cap de vacă și înmulțirea cu ponderea în norma de venit a producției de lapte, respectiv producția de carne de la viței și producția de carne de la vaci reforme.
EXEMPLU DE CALCUL!
Norma de venit -200 lei
Producţia de lapte: 200 : 3500 l lapte x 0,814 = 0,047 lei/ litru lapte
Producţia de carne viţei: 200 :1 viţel/vacă x 0,112 = 22,4 lei /viţel
Producţia de carne vaci reformă: 200 :0,2 reforme/vacă x 0,074 = 74 lei /vacă reformă
Art.76. a^3) scutirea membrilor de la plata impozitului pe venituri în cazul persoanelor juridice microîntreprinderi şi de la plata impozitului pe norma de venit în cazul persoanelor fizice, respectiv persoană fizică, persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, întreprindere familială, pentru producţia valorificată prin/către cooperativa agricolă (Legea cooperației agricole 566/2004, cu modificările și completările ulterioare)
În anul fiscal 2018, pentru producția valorificată prin/către cooperativa agricolă, contribuabilul, persoană fizică, beneficiază de facilitatea fiscală prevăzută la art. 76 lit. a3) din Legea cooperației agricole nr. 566/2004, prin depunerea declarației unice rectificative ori de câte ori este cazul, până la data de 15 martie 2019, inclusiv.
Începând cu anul fiscal 2019, pentru producția valorificată prin/către cooperativa agricolă, în cursul anului până la data de 31 decembrie a anului de realizare a venitului, contribuabilul, persoană fizică, reduce norma de venit în baza documentelor justificative, potrivit legii, în conformitate cu metodologia de calcul, prin depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, până la termenul legal de depunere prevăzut Codul fiscal.
Pentru producția valorificată prin/către cooperativa agricolă, după data depunerii Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, prevăzută în Codul fiscal, contribuabilul, persoană fizică, beneficiază de facilitatea fiscală prevăzută la art. 76 lit. a3) din Legea cooperației agricole nr. 566/2004, prin depunerea declarației unice
rectificative ori de câte ori este cazul, până la data de 15 martie, inclusiv, a anului următor, în baza documentelor justificative, potrivit legii.