ÎN VIGOARE DE LA 1 NOIEMBRIE 2019! Ordinul ANSVSA nr. 114/2019 pentru modificarea și completarea Normei sanitare veterinare privind organizarea și desfășurarea activității de control oficial sanitar-veterinar efectuat de către personalul de specialitate în unitățile care produc alimente de origine animală a fost publicat vineri în Monitorul Oficial. Sunt stabilite noi tarife sanitar-veterinare pentru tranșarea și procesarea cărnii.
Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 96/2014 privind aprobarea tarifelor aplicabile în domeniul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor se modifică. Astfel, este completată lista de tarife ANSVSA după cum urmează:
Procesare carne/producere carne tocată, carne preparată, carne separată mecanic - produse din carne, carne tocată, carne preparată, carne separată mecanic - 1 euro/tonă produse finite.
Ambalare ouă de consum - 0,5 euro/tonă ouă recepționate.
Activități generale produse de origine animală - 0,5 euro/tonă produse de origine animală recepționate.
Aceste noi tarife se adaugă la următoarele tarife de abatorizare, tranșare, care sunt în vigoare, aprobate prin Ordinul ANSVSA modificat acum:
1. Abatorizare
a) carne de vită de la:
- bovine adulte - 5 euro/animal
- tineret bovin - 2 euro/animal
b) solipede și ecvidee - 3 euro/animal
c) carne de porc: animale cu greutatea carcasei:
- mai mică de 25 kg - 0,5 euro/animal
- egală sau mai mare de 25 kg - 1 euro/animal
d) carne de oaie și carne de capră, animale cu greutatea carcasei:
- mai mică de 12 kg - 0,15 euro/animal
- egală sau mai mare de 12 kg - 0,25 euro/animal
e) carne de pasăre:
- păsări din genul Gallus, bibilici - 0,005 euro/animal
- rațe și gâște - 0,01 euro/animal
- curci - 0,025 euro/animal
- carne de iepure de fermă - 0,005 euro/animal
- prepelițe și potârnichi - 0,002 euro/animal
2. Tranșare
a) carne de vită, carne de vițel, carne de porc, carne de solipede/ecvidee, carne de oaie și carne de capră (carcasă, semicarcasă și sferturi) - 2 euro/tonă
b) carne de pasăre și carne de iepure de fermă - 1,5 euro/tonă
c) carne de vânat de fermă și carne de vânat sălbatic:
- păsări vânat mic și vânat terestru - 1,5 euro/tonă
- carne de ratite (struț, emu, nandu) - 3 euro/tonă
- carne de mistreț și de rumegătoare - 2 euro/tonă
A fost modificată și Nota atașatei acestei liste astfel:
a) În cazul în care în aceeași unitate se desfășoară activități de abatorizare și tranșare se va percepe numai tariful pentru abatorizare, pentru loturile tăiate în aceeași unitate, respectiv tariful cuprins la pct. 1.
b) Tariful pentru tranșare prevăzut la pct. 2 se percepe pentru carcasele, semicarcasele, sferturile de carcase și piesele care sunt recepționate în vederea tranșării în unitățile de tranșare, unitățile de carne tocată, carne preparată, carne separată mecanic, unitățile de procesare, carmangerii și măcelării.
c) Tariful pentru procesare carne/producere carne tocată, carne preparată, carne separată mecanic - produse din carne, carne tocată, carne preparată, carne separată mecanic, nou introdus în norma sanitară, se percepe pentru unitățile de procesare carne, unitățile de carne tocată, carne preparată, carne separată mecanic independente care nu desfășoară activitate de tranșare.
d) În cazul în care în aceeași unitate se desfășoară activități de abatorizare, tranșare și procesare carne/producere carne tocată, carne preparată, carne separată mecanic, se va percepe doar tariful pentru abatorizare, respectiv tariful cuprins la pct. 1.
e) Produsele de origine animală depozitate în depozite integrate în unitățile producătoare, precum și în alte depozite autorizate sanitar-veterinar aparținând aceleiași unități, aflate în aceeași localitate și în alte localități, precum și produsele de origine animală livrate de unitatea producătoare altei unități în baza unui contract de franciză nu se tarifează.