SĂRBĂTORI CU LUMINĂ. Noaptea de Înviere este crucială pentru tot restul anului. Există mai multe tradiţii care trebuie respectate cu sfinţenie pentru a avea noroc cel puţin până la finalul lunii decembrie. Ziua Învierii Domnului, cunoscută și sub numele de Paști începe, din punct de vedere liturgic, în noaptea dinainte; la miezul nopții, când se spune că mormântul s-a deschis și a înviat Hristos, conform creștinortodox.ro.
Învierea este privită ca o sărbatoare a luminii. La miezul nopții, când oamenii merg la slujba Învierii, aprind lumânări la mormintele celor morți din neamul lor. În Bucovina e obiceiul ca, în noaptea Învierii, să se lase luminile aprinse în toata casa și în curte, ca să fie luminată gospodăria, în cinstea luminii pe care a adus-o Hristos în lume, prin Învierea Sa.
În fiecare an, în Noaptea de Înviere mergem la Biserică pentru a lua lumină. De ce trebuie să ajungem însă cu lumânarea aprinsă acasă? Slujba de Înviere se încheie dimineaţa, dar cei mai mulţi dintre creştini pleacă după ce au luat Lumina Sfântă.
De ce se ia lumină de Paşte şi de ce e bine să fie dusă acasă? De la slujbă, creştinii trebuie să plece cu lumânarea aprinsă şi să meargă aşa cu ea până acasă, unde, după ce fac semnul Crucii, o sting în pragul de sus al uşii de la intrarea în casă.
De ce se ia lumină de Paşte? Deoarece gestul simbolizează lumina care ne luminează pe noi şi spaţiul în care trăim. Lumânarea de la Înviere se ţine în casă şi se aprinde la nevoie, când creştinul se roagă pentru ceva special, pentru diferite trebuinţe.
FAMILIA AGROINFO VĂ DOREȘTE SĂRBĂTORI CU MULTĂ LUMINĂ ÎN SUFLET!