Numărul tranzacțiilor cu terenuri s-a dublat, iar prețul pământului arabil a crescut vertiginos. Fenomenul a fost observat de casele de avocatură și de marii fermieri.
Dacă în 2007-2014 aveam tranzacții de miliarde de euro pe energie regenrabilă, dar și convențională, de anul acesta tranzacțiile cu terenuri sunt pe primul loc. Observația este bazată pe contractele pe care le avem la casa de avocatură pe care o reprezint, spune Simona Chirică, avocat Casa de avocatură Schonner și Asociații din București.
Nicușor Șerban (în foto), proprietarul fermei Agroserv Măriuța din Ialomița, exploatează 3.500 ha. În proprietate are aproximativ 30%, restul de 70% din suprafață fiind terenuri în arendă. Investiția în terenuri este cea mai sigură. Terenul agricol exploatat în condiții adecvate își crește valoarea. Terenul agricol nu se degradează, nu dispare și poate constitui o garanție bună la bănci pentru creditarea de lungă durată.
Odată cu dublarea tranzacțiilor a explodat și prețul unui hectar de teren arabil. Cel puțin în Transilvania, prețul terenurilor a urcat rapid în doar cîteva luni. În toamnă, am cumpărat teren cu 4.000 euro/ha. Acum am fost nevoit să cumpăr 14 ha cu 5.500 de euro/ha. În urmă cu 12 ani, cumpăram același teren cu 1.200 de euro/ha, spune Mihai Miron, proprietarul Bioterra din Alba. Cei doi fermieri mari sunt și crescători de bovine de carne și de lapte.
Dezbaterea despre valoarea terenurilor și a investițiilor în pământ a fost inițiată în cadrul conferinței ZF Agribusiness. La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Agriculturii: secretarul de stat George Turtoi și Nicolae Popa, director AFIR, reprezentanți ai companiilor de inputuri și de utilaje agricole: Arnaud van Strien, CEO IPSO, Florin Constantin, director general Euralis, consultanți pe fonduri europene, avocați și fermieri mari din Ialomița, Ilfov și Alba.