Potrivit unei informări de presă, inspectorii din cadrul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene au desfăşurat, în perioada 6.04.2012 – 26.04.2012, un număr de 5.135 de activităţi de control în unităţile din industria agroalimentară.
În cadrul tematicii, au fost verificate o serie de unităţi de fabricare a produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare de origine non-animală, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice şi unităţi de depozitare pentru produse alimentare sau pentru seminţe, legume şi fructe.
Neregulile constatate s-au concretizat prin aplicarea unui număr de 56 de amenzi, în valoare de 124.200 de lei şi prin acordarea a 63 de avertismente.
Cele mai mari sancţiuni au fost acordate unor firme din judeţul Botoşani, de 10.600 lei, pentru etichetare necorespunzătoare, lipsă DDD, şi depozitare direct pe paviment.
Pe judeţe, situaţia este următoarea:
- Cluj: 6.200 lei, pentru neîntreţinere spaţii, lipsă înregistrare, etichetare şi depozitare necorespunzătoare;
- Bistriţa Năsăud: 6.000 lei, pentru manipulare şi depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare;
- Bucureşti: 4.000 lei, pentru spaţii neaprobate sanitar veterinar;
- Argeş: 3. 200 lei, pentru manipulare necorespunzătoare a produselor, spaţii de lucru şi ustensilele neigienizate;
- Caraş Severin: 1200 lei - prezenţa mucegaiului în sala de producţie şi în spaţiul de depozitare pentru materia primă;
- Bacău: 1.200 lei, pentru depozitare necorespunzătoare şi neîntreţinerea igienică a spaţiilor;
- Călăraşi: 1.200 lei: nu au fost asigurate condiţiile de igienă în spaţiile obiectivului - pardoseli, plafoane, rafturi neigienizate, atât în spaţiul de comercializare cât şi în spaţiul de depozitare, comercializarea produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;
De asemenea, în judeţele Dâmboviţa, Alba şi Bihor, inspectorii DSVSA au amendat cu câte 600 lei, unităţi de producţie pentru: funcţionare în spaţiu neaprobat sanitar-veterinar, pentru produse alimentare depozitate şi expuse comercializării în spaţii necorespunzătoare sau etichetare necorespunzătoare.