Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

NEREALIZĂRI CU PARFUM DE MINCIUNĂ! MINISTERUL SECETEI!

Publicat: 01 iunie 2018 - 09:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

INCISIV! Din moment ce seceta este un fenomen meteorologic care se manifestă cu virulenţă de la un an la altul, aducând pagube însemnate agricultorilor din România, îmi pun fireasca întrebare: de ce la nivelul Guvernului României nu se înfiinţează un Minister al Secetei?

Poate atunci s-ar da un act normativ care să asigure producătorii agricoli şi să astupe golul lăsat de abrogarea Legii 381/2002 prin care se acordau despăgubiri în caz de calamităţi naturale în agricultură. Sau măcar aceştia să-şi recupereze banii daţi pentru semănături, aşa cum susţine Cornel Stroescu, fermier din Mehedinţi: „Agricultorul român nu-şi doreşte într-un an secetos să aibe şi profit, dar cel puţin cheltuielile pe care le-a avut cu înfiinţarea culturilor să le fie restituite”.

Acesta, ca şi mulţi alţii, s-a ars cu pârjolul anul trecut. „Am avut pierderi majore din cauza secetei, mai bine de jumătate de milion de euro. Am adunat 2,3 t de porumb la hectar, 1,5 tone de floare/ha, trei tone de grâu şi ceva mai puţin la rapiţă. Am vândut grâul cu 60 de bani kilogramul a rezultat un venit de 1.800 lei pe hectar, iar cheltuielile au fost de 2.500 lei/ha. Am sperat, ca şi mulţi alţi fermieri năpăstuiţi, că voi primi un ajutor de la stat! Nici vorbă!” 

Ministerul Agriculturii, în frunte cu ministrul Daea, le-a întors spatele fermierilor afectaţi de secetă, preferând să iasă cu declaraţii pompoase, lăudându-se că în România s-au obţinut producţii istorice, record în România, exact ca pe timpul lui Ceauşescu.

„Ca să vedeţi unde duc ignoranţa, amatorismul şi iresponsabilitatea unor funcţionari din Ministerul Agriculturii. România nu a putut accesa cele 17 milioane de euro puse la dispoziţie de UE pentru a ajutorarea fermierilor ale căror culturi au fost afectate de secetă pentru anul 2016. A fost singura ţară are nu a luat aceşti bani că nu a interesat pe nimeni să facă ceva pentru fermieri”, consideră Cornel Stroescu.

Ministerul Agriculturii a bolborosit ceva în sensul că banii se vor regăsi în acest an prin recalcularea subvenţiilor în acest an de către APIA! Sanchi! S-a mai auzit ceva?

Potrivit lui Cornel Stroescu, autorităţile ar trebui să facă ceva pentru diminuarea riscurilor cultivatorilor, în special, pe zona vegetală, în caz de secetă sau arşiţă. Sunt fermieri care au pierdut tot, sunt fermieri care au avut probleme şi nu au putut să-şi plătească la timp ratele la bănci oi la furnizori şi s-a început executarea lor din iarnă.

Din păcate, în România, nu se asigură seceta, asta îl distruge pe fermierul român. Autorităţile nu au fost în stare să sprijine crearea fondului mutual, aşa cum este şi în ţările din vest. Mai nou reprezentanţii producătorilor agricoli au bătut palma cu autorităţile şi bine merci nu se face nimic concret, mai ales pentru fermierii de cultura vegetală.

„Suntem pe o piaţă comună în UE, primim cea mai mică subvenţie din Europa, dar şi aceasta este impozitată. În programul de guvernare, coaliţia proMI(N)TE că va scoate impozitul pe terenul care va fi lucrat, TVA-ul pentru arendă şi că nu se va mai plăti impozit pe utilaje. Din păcate, a crescut impozitul şi pe terenul agricol, dar şi pe utilaje. Eu, de exemplu, în comuna unde activez, dau 700 de lei impozit pe o combină şi 800 de lei pe un tractor”, susţine Cornel Stroescu. Nerealizări cu parfum de minciună!

Aşadar, pe când un Minister al Secetei? Că secetă de soluţii, de idei avem Slavă Domnului!

 

 

Vizualizat: 1846 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!