Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

NEONICOTINOIDE: RISCUL PENTRU ALBINE CONFIRMAT?!

Publicat: 28 februarie 2018 - 20:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ASOCIAȚIA PRODUCĂTORILOR DE PORUMB DIN ROMÂNIA (APPR) își manifestă îngrijorarea față de ultima comunicare EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) din data de 28 februarie 2018 privind produsele de protecția plantelor din categoria neonicotinoide. Inserăm comunicatul pe care APPR l-a transmis pentru AGROINFO.

Fiind utilizatorii direcți ai acestor produse în culturile din România sperăm ca autoritățle naționale să susțină în continuare activitatea agricolă și să continue implicarea în proiecte de cercetare la nivel național pentru a găsi soluții alternative pentru culturile cele mai afectate de tratamentul cu aceste produse.

APPR  va continua și anul acesta proiectul de cercetare științifică aplicată în câmp pentru a prezenta informații concludente pentru cultura de porumb și floarea soarelui pentru condițiile locale . Vom susține alte soluții identificate ca fiind utile pentru fermieri în condițiile în care aceste soluții vor fi testate în rețelele noastre de testare și cercetare aplicată și își vor dovedi eficacitatea.

Anul 2017 a fost un an extrem de favorabil dăunatorului Tanymecus dillaticolis în România iar produsele de tratament al semințelor din familia neonicotinoidelor au fost singurele care s-au dovedit eficiente în culturile infestate. Acest lucru a fost relevat și în raportul de cercetare elaborat de APPR în anul 2017, raport care anul acesta va fi extins și la cultura de floarea soarelui.
În acest sens sperăm ca pozitia României să fie una de continuare a susținerii agricultorilor și de gaăire de soluții
eficiente și viabile pentru problemele actuale extrem de grave cu care se confruntă aceștia.

COMUNICAREA EFSA

Majoritatea utilizărilor de pesticide neonicotinoide reprezintă un risc pentru albinele de miere și pentru albinele sălbatice, potrivit evaluărilor publicate astăzi 28 februarie 2018 de catre EFSA. Autoritatea și-a actualizat evaluările de risc a trei neonicotinoide - clothianidin, imidacloprid și thiamethoxam - care sunt în prezent supuse restricțiilor în UE din cauza amenințării pe care o reprezintă pentru albine.

Aceste noi concluzii actualizează datele publicate în 2013, după care Comisia Europeană a impus controale privind utilizarea substanțelor. Pentru noile evaluări, care de data aceasta acoperă albinele sălbatice - albinele și albinele solitare - precum și albinele de miere, unitatea de pesticide a EFSA a efectuat un exercițiu vast de colectare a datelor, inclusiv o revizuire sistematică a literaturii, pentru a aduna toate dovezile științifice publicate de la evaluările anterioare.

Echipa a aplicat, de asemenea, ghidul elaborat de EFSA în mod specific pentru evaluarea riscurilor pentru pesticide și albine. Jose Tarazona, șeful Unității pentru Pesticide al EFSA, a declarat: "Disponibilitatea unor astfel de cantități substanțiale de date, precum și îndrumarea ne-au permis să realizăm concluzii foarte detaliate. Există variații în concluzii, datorate unor factori precum speciile de albine, utilizarea intenționată a pesticidului și calea de expunere. Au fost identificate anumite riscuri scăzute, dar în general riscul pentru cele trei tipuri de albine pe care le-am evaluat este confirmat. "

EFSA și-a finalizat concluziile în urma a două consultări separate cu experții în domeniul pesticidelor din statele membre ale UE. Experții au susținut concluziile. Ca în evaluările anterioare, expunerea albinelor la substanțe a fost evaluată prin trei căi: reziduurile din polen și nectar de albine; rularea prafului în timpul însămânțării / aplicării semințelor tratate; și consumul de apă.

Pașii următori:
Concluziile EFSA vor fi comunicate managerilor de risc din cadrul Comisiei Europene și statelor membre, care vor examina eventualele modificări ale restricțiilor actuale privind utilizarea acestor pesticide.

Vizualizat: 1104 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

După doi ani de zile în care s-au informat şi au încercat mai multe modele de tractoare, Ciprian şi Denisa Nedin Gruia, tineri fermieri din Pesac, judeţul Timiş, şi-au cumpărat, în 2019, de la firma Tehnodiesel, un tractor Massey Ferguson 7722, cu motor AGCO Sisu de 220 CP şi transmisie Dyna 6. Ciprian Nedin Gruia spune că şi-a dorit un tractor robust, cu care să poată lucra în orice condiţii, iar tractorul Massey Ferguson este perfect pentru el.

Interviu cu: Ciprian Nedin Gruia şi Denisa Nedin Gruia, fermieri, judeţul Timiş
Reporter: Violeta Mat

Operator video şi montaj: Claudiu Borobei

Brinkman - Let’s improve together Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019

Bancul zilei

Doi struţi...

Doi struţi...
Doi struţi la o discuţie. Detalii