Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

NE DEȘTEPTĂM ȘI NOI?! CUM SE DUCE BOALA DIN FERMĂ ÎN FERMĂ!

Publicat: 16 martie 2020 - 06:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

EPIZOOTIA CIRCULĂ CU MAȘINI CU NUMĂR COP! Lecția coronavirus ar trebui să schimbe multe dintre obiceiurile românilor. Crescătorul de bovine din rasa Salers, Radu Teodor Husău, din Răstolț, Sălaj, avertizează că boala este dusă de la o fermă la alta cu mașini cu număr COP, controlul oficial al producțiilor/performanțelor.

În contextul actual, (cu mediatizarea răspândirii COVID-19 la oameni și a virusului PPA la animale) este evidentă pentru oricine nevoia respectării normelor de biosecuritate.

Dar ce ne facem când suntem obligați să primim în fermă un ansamblu de mașină + remorcă cântar? Ansamblu care vine din alte ferme, din alte localități, și vițeii trebuie urcați pe acel cântar, unde au mai fost urcați înainte alți viței, din alte ferme!
O bucată minusculă de bălegar, sau un smoc de păr cu insecte hematofage, sau sânge,sau urină - rămase de la un animal bolnav dintr-o fermă anterioară, sunt suficiente pentru contaminarea efectivului de animale sănătoase pe care le ai in fermă!!!
Și te trezești cu leucoză, paratuberculoza și alte grozăvii care îți ruinează investiția și îți transformă viața în coșmar! Perioada de incubație este suficient de mare să nu faci imediat legătură între vizita mașinii plimbărețe și apariția bolii in fermă, dar consecințele le suporți! Și pot fi catastrofale!

Și te gândești ,"Oare cu ce am greșit de mi s-au întâmplat?"

Poate nu vă vine să credeți, dar mașinile COP cu cântar care intră și ies în ferme , dintr-o localitate în alta, fără dezinfecții făcute ca la carte sunt cei mai periculoși vectori de transmitere a bolilor la animale! Pentru că animalele sunt urcate pe cântar, stresate, se balegă, urinează, se agită și se freacă de țarcul cântarului și toate urmele de balegă, urină, păr, sânge, cu posibilitatea de a conține cele mai urâte boli trec din fermă în fermă și dintr-un județ în altul!

Și asta doar pentru că niște entități private să încaseze de la buget și fermieri "taxa de COP"!

În alte țări, cântăririle le fac fermierii! Curat, igienic, fără riscul de a transporta bolile de-a lungul și de-a latul țării!

În loc ca banii cuveniți fermierilor pentru COP să se transforme într-un 4x4 cu o remorcă după el - care este doar un vector de transport boli dintr-o fermă în alta și dintr-un județ în altul - se pot cumpăra cântare omologate pentru fermele incluse in COP. Fermierul își cântărește vițeii, cum face acest fermier în poză, transmite datele spre asociația care le centralizează, și prin sondaj,( exact cum face RAR-ul cu stațiile ITP), reprezentanții ANZ fac supracontrol! Ai mințit, ai plătit! Acesta ar fi un ajutor pentru fermier, nu mașinile cu numărul de înmatriculare COP care duc bolile peste tot!

cantar-vacuta_b

‼️Un singur animal bolnav poate transmite boala in zeci de ferme!

Răspândirea PPA in Romania se datorează și acestor ansambluri nomade, care bat drumurile țării , într-un pelerinaj din fermă în fermă fără dezinfecție!
Sperăm că autoritățile se vor sesiza și vor opri acest dute-vino periculos și de-a dreptul inutil înainte de a apărea și la fermele de bovine din România epidemii!
A scris crescătorul Radu Teodor Husău, pe pagina sa Facebook.

Fermierii au reacționat imediat la avertismentul crescătorului de bovine din Sălaj. Un crescător de bovine din rasa Charolaise a dat exemplul de bună practică al Asociației Crescătorilor de Bovine din Carne din România (ACBCR) care-și ia măsuri de precauție prin dezinfectarea mașinii, a cântarului la intrarea în fermă.

Da , într-adevăr așa este riscul este foarte mare. La mine in ferma in afara de cei de la ACBCR nu vine și nici nu a venit nimeni să cântărească vreun animal, iar controlorul de la ACBCR de fiecare data înainte de amplasarea cantarului pt cântărire îl spală și îl dezinfectează. La fel și după cântărire. Eu oricum intenționez să-mi construiesc un filtru de dezinfecție la intrare in viitorul apropiat.
La mine, chiar la intrare in ferma , partea din spate, am platforma de bălegar , acolo dau cu spatele și baga acea cușcă cu cantar și toată soluția se scurge in fosa de colectare a platformei de bălegar ...până acum nu am avut probleme, sper sa nu fie nici de acum încolo, dar într-adevăr ar trebui luate niste măsuri cumva sa reducem riscul cat mai mult. Din păcate nu suntem nici ajutați și nici susținuți de nimeni, trebuie sa facem totul singuri
Nici cu ideea de a cântări noi animalele și a trimite datele nu sunt de acord.... Sunt foarte multi care trimit date false, animale care nu mai sunt in exploatație sunt trecute ca prezente, animale metis sunt trecute ca rasa pura ....etc . Eu as impune reguli mult mai drastice pentru a preveni cat mai mult falsificarea datelor. Românul este foarte inventiv, a comentat Charolais Argeș, la postarea crescătorului din Sălaj.

Ce motiv ar avea cineva sa raporteze rezultate eronate pentru cântărire? Își fură singur căciula! La stațiile ITP când mergi cu mașina, aleatoriu, se blochează mașina de către RAR pentru supracontrol. Vine omul de la RAR și verifică dacă stația ITP a efectuat inspecția corect. Dacă nu au făcut corect inspecția, statia este sancționată. Dacă se repetă neregulile, statia își pierde autorizația!

Similar, după ce eu cântăresc vițeii și transmit datele, prin sondaj, vine reprezentantul ANZ sau al cărții de rasă și verifică corectitudinea datelor.

Fără să mai transportăm cântarul cu viruși dintr-o fermă în alta și dintr-un județ în altul.
Iar pentru metiși de ce sa fac COP??? Ii cântărește fermierul la vânzare. Rezolvarea este simplă: fiecare fermier transmite rezultatul cântăririi asociației. Nu trebuie sa vină nici un reprezentant.

La o fermă de 10 vaci de 2000 euro bucata credeți că este scump un cântar de 1000 euro? Dacă caravana COP îmbolnăvește o vacă de 2000 de euro, este scump sa ai cântarul propriu???Mai ales că banii de la stat pentru COP nu ar intra integral in conturile asociației, ci ar intra in conturile fermierilor. Plus de asta fermierii nu ar mai plăti taxa COP, ci ar plăti cântarul.
Și atunci s-ar simți un beneficiu.
Cântar care este absolut necesar pentru cântărirea produșilor in vederea comercializării! I-a răspuns Radu Teodor crescătorului din Argeș.

Radu Teodor Husău este de profesie inginer în telecomunicaţii, dar a renunțat la jobul de IT-ist pentru a se ocupa de ferma din satul Răstolţ, comuna Buciumi, judeţul Sălaj. Fermierul crește bovine din rasa Salers. Animalele sunt cu pedigree pe patru generaţii şi provin din Cantal, Franţa.

Vizualizat: 4723 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

AVERTISMENTUL EURODEPUTATULUI DANIEL BUDA ASUPRA IMPORTURILOR DE CARNE, LAPTE, BRÂNZĂ!

AVERTISMENTUL EURODEPUTATULUI DANIEL BUDA ASUPRA IMPORTURILOR DE CARNE, LAPTE, BRÂNZĂ!

16 iulie 2020 - 13:41

INTERVENȚIE. Comisia Europeană trebuie să se asigure că țările de unde importăm produse alimentare respectă standardele de sănătate a animalelor la fel ca în UE! Avertizează europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI din Parlamentul European.

ESTE DUREROS SĂ VEZI UN FERMIER CĂ PLÂNGE PENTRU CĂ-ȘI VINDE VACILE!

ESTE DUREROS SĂ VEZI UN FERMIER CĂ PLÂNGE PENTRU CĂ-ȘI VINDE VACILE!

16 iulie 2020 - 12:46

UNDE A AJUNS ZOOTEHNIA DIN ROMÂNIA?! Dureroasă realitate! Un crescător de vaci plânge ca un copil că este forțat să-și vândă vacile, pentru că nu mai este rentabilă o fermă de animale în România. A crescut într-o fermă, de copil a avut grijă de animale și acum este nevoit să renunțe la ceea ce știa să facă mai bine și să se îndrepte spre un domeniu de activitate total opus ca să poată supraviețui.

CALENDAR AJUTOARE FERMIERI DIN BANI EUROPENI!

CALENDAR AJUTOARE FERMIERI DIN BANI EUROPENI!

16 iulie 2020 - 11:42

BANI PENTRU FERMIERI. AGROINFO vă pune la dispoziție versiunea cea mai recentă a calendarului pentru obținerea ajutoarelor din bani europeni, cu toate sesiunile depunere proiecte care sunt lansate în acest an și submăsurile pentru anul 2020 pentru care mai sunt disponibili bani.

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Ofertă redusă, cerere mare

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Ofertă redusă, cerere mare

16 iulie 2020 - 11:06

Zvonurile privind oferta redusă grâu furajer din regiunea Mării Negre au fost alimentate şi de ştirile potrivit cărora traderii se străduiesc să acopere volumul de marfă și caută să își cumpere ieșirea din obligațiile contractuale de export, pe fondul lipsei de oferte fizice. Procesul, care este cunoscut sub denumirea de „washout” ("spălare"), vine după ce oferta de grâu lipseşte de mai bine de o lună în regiunea Mării Negre.

VESTEA AȘTEPTATĂ DE TOȚI FERMIERII!

VESTEA AȘTEPTATĂ DE TOȚI FERMIERII!

15 iulie 2020 - 14:31

CÂND ÎNCEPE PLATA AJUTORULUI DE 7000 DE EURO! Fermierii români au dreptul la un ajutor de criză de maxim 7.000 de euro/fermă. Decizia Comisiei Europene a fost deja publicată în Jurnalul Oficial UE, este în vigoare. Ministrul agriculturii a anunțat astăzi că vor fi acordate scheme de ajutor pentru fiecare sector din agricultură în parte. Șeful MADR le dă fermierilor vestea așteptată, când se vor face aceste plăți.

MINISTRUL OROS: AVEM O VESTE BUNĂ pentru APICULTORI!

MINISTRUL OROS: AVEM O VESTE BUNĂ pentru APICULTORI!

15 iulie 2020 - 14:03

AJUTOARE APICULTORI. Avem o veste bună pentru apicultori, a anunțat astăzi ministrul agriculturii, Adrian Oros, în conferința de presă susținută la sediul MADR. Vestea este legată de ajutoarele de care beneficiază apicultorii.

START DE ASTĂZI: BANI pentru TINERII FERMIERI!

START DE ASTĂZI: BANI pentru TINERII FERMIERI!

15 iulie 2020 - 13:31

ANUNȚ OFICIAL. Astăzi, 15 iulie, lansăm măsura Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros, la conferința de presă susținută la sediul MADR. Ajutorul acordat tinerilor fermieri este de 40.000 de euro, pentru exploatațiile agricole cu o valoare a producției standard mai mică și, respectiv, de 50.000 de euro. Pentru prima oară, de acești bani beneficiază și tinerii fermieri români care muncesc în străinătate.

MESAJUL MINISTRULUI OROS pentru FERMIERI: VIN BANII! STAȚI LINIȘTIȚI!

MESAJUL MINISTRULUI OROS pentru FERMIERI: VIN BANII! STAȚI LINIȘTIȚI!

15 iulie 2020 - 12:58

AJUTOARE FERMIERI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, în conferința susținută la Ministerul Agriculturii, că acordarea ajutorului de stat pentru pagubele cauzate de secetă nu are legătură cu declararea neconstituțională de către Curtea Constituțională a României a unei legi care stabilește chiar plata unor despăgubiri pentru fermierii care au culturile afectate de secetă sau de alte fenomene naturale. Șeful MADR le transmite fermierilor să stea liniștiți că-și vor primi banii.

UE - perspectivele agricole pe termen scurt

UE - perspectivele agricole pe termen scurt

15 iulie 2020 - 11:49

La începutul lunii iulie Comisia Europeană a publicat perspectivele pe termen scurt privind producţia şi consumul de produse agricole. Sunt încă incertitudini în ceea ce priveşte impactul crizei coronavirusului și costurile redresării economice. Cu toate că lanțul de aprovizionare cu alimente a rezistat pe parcursul crizei, odată cu ridicarea progresivă a măsurilor de blocare în toată Europa ar trebui să crească cererea, în special pentru restaurante, baruri și cafenele. Dar pe termen scurt, nu se va reveni la nivelul din 2019 din cauza reducerii puterii de cumpărare. În consecință, prețurile vor creşte.

MINISTRUL AGRICULTURII, ÎN DIRECT ASTĂZI DE LA ORA 12!

MINISTRUL AGRICULTURII, ÎN DIRECT ASTĂZI DE LA ORA 12!

15 iulie 2020 - 09:04

COMUNICAT. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, susține astăzi, la ora 12, o conferință de presă la sediul Ministerului Agriculturii. Declarațiile ministrului agriculturii sunt transmise în direct pe pagina Facebook a Ministerului Agriculturii, preluate pe pagina Facebook AGROINFO.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR

Singura companie privată din România care investeşte în genetică pentru crearea de soiuri şi hibrizi autohtoni, Agrosel, trece printr-un proces de rebranding, iar la INDAGRA a apărut cu noul nume - HEKTAR, care va defini de acum înainte gama de produse profesionale.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

După spovedanie

După spovedanie
După ce termină spovedania, preotul îi spune în şoaptă unei tinere: Detalii