KWS+
Reclama header after big part 2

NE DEȘTEPTĂM ȘI NOI?! CUM SE DUCE BOALA DIN FERMĂ ÎN FERMĂ!

Publicat: 16 martie 2020 - 06:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

EPIZOOTIA CIRCULĂ CU MAȘINI CU NUMĂR COP! Lecția coronavirus ar trebui să schimbe multe dintre obiceiurile românilor. Crescătorul de bovine din rasa Salers, Radu Teodor Husău, din Răstolț, Sălaj, avertizează că boala este dusă de la o fermă la alta cu mașini cu număr COP, controlul oficial al producțiilor/performanțelor.

În contextul actual, (cu mediatizarea răspândirii COVID-19 la oameni și a virusului PPA la animale) este evidentă pentru oricine nevoia respectării normelor de biosecuritate.

Dar ce ne facem când suntem obligați să primim în fermă un ansamblu de mașină + remorcă cântar? Ansamblu care vine din alte ferme, din alte localități, și vițeii trebuie urcați pe acel cântar, unde au mai fost urcați înainte alți viței, din alte ferme!
O bucată minusculă de bălegar, sau un smoc de păr cu insecte hematofage, sau sânge,sau urină - rămase de la un animal bolnav dintr-o fermă anterioară, sunt suficiente pentru contaminarea efectivului de animale sănătoase pe care le ai in fermă!!!
Și te trezești cu leucoză, paratuberculoza și alte grozăvii care îți ruinează investiția și îți transformă viața în coșmar! Perioada de incubație este suficient de mare să nu faci imediat legătură între vizita mașinii plimbărețe și apariția bolii in fermă, dar consecințele le suporți! Și pot fi catastrofale!

Și te gândești ,"Oare cu ce am greșit de mi s-au întâmplat?"

Poate nu vă vine să credeți, dar mașinile COP cu cântar care intră și ies în ferme , dintr-o localitate în alta, fără dezinfecții făcute ca la carte sunt cei mai periculoși vectori de transmitere a bolilor la animale! Pentru că animalele sunt urcate pe cântar, stresate, se balegă, urinează, se agită și se freacă de țarcul cântarului și toate urmele de balegă, urină, păr, sânge, cu posibilitatea de a conține cele mai urâte boli trec din fermă în fermă și dintr-un județ în altul!

Și asta doar pentru că niște entități private să încaseze de la buget și fermieri "taxa de COP"!

În alte țări, cântăririle le fac fermierii! Curat, igienic, fără riscul de a transporta bolile de-a lungul și de-a latul țării!

În loc ca banii cuveniți fermierilor pentru COP să se transforme într-un 4x4 cu o remorcă după el - care este doar un vector de transport boli dintr-o fermă în alta și dintr-un județ în altul - se pot cumpăra cântare omologate pentru fermele incluse in COP. Fermierul își cântărește vițeii, cum face acest fermier în poză, transmite datele spre asociația care le centralizează, și prin sondaj,( exact cum face RAR-ul cu stațiile ITP), reprezentanții ANZ fac supracontrol! Ai mințit, ai plătit! Acesta ar fi un ajutor pentru fermier, nu mașinile cu numărul de înmatriculare COP care duc bolile peste tot!

cantar-vacuta_b

‼️Un singur animal bolnav poate transmite boala in zeci de ferme!

Răspândirea PPA in Romania se datorează și acestor ansambluri nomade, care bat drumurile țării , într-un pelerinaj din fermă în fermă fără dezinfecție!
Sperăm că autoritățile se vor sesiza și vor opri acest dute-vino periculos și de-a dreptul inutil înainte de a apărea și la fermele de bovine din România epidemii!
A scris crescătorul Radu Teodor Husău, pe pagina sa Facebook.

Fermierii au reacționat imediat la avertismentul crescătorului de bovine din Sălaj. Un crescător de bovine din rasa Charolaise a dat exemplul de bună practică al Asociației Crescătorilor de Bovine din Carne din România (ACBCR) care-și ia măsuri de precauție prin dezinfectarea mașinii, a cântarului la intrarea în fermă.

Da , într-adevăr așa este riscul este foarte mare. La mine in ferma in afara de cei de la ACBCR nu vine și nici nu a venit nimeni să cântărească vreun animal, iar controlorul de la ACBCR de fiecare data înainte de amplasarea cantarului pt cântărire îl spală și îl dezinfectează. La fel și după cântărire. Eu oricum intenționez să-mi construiesc un filtru de dezinfecție la intrare in viitorul apropiat.
La mine, chiar la intrare in ferma , partea din spate, am platforma de bălegar , acolo dau cu spatele și baga acea cușcă cu cantar și toată soluția se scurge in fosa de colectare a platformei de bălegar ...până acum nu am avut probleme, sper sa nu fie nici de acum încolo, dar într-adevăr ar trebui luate niste măsuri cumva sa reducem riscul cat mai mult. Din păcate nu suntem nici ajutați și nici susținuți de nimeni, trebuie sa facem totul singuri
Nici cu ideea de a cântări noi animalele și a trimite datele nu sunt de acord.... Sunt foarte multi care trimit date false, animale care nu mai sunt in exploatație sunt trecute ca prezente, animale metis sunt trecute ca rasa pura ....etc . Eu as impune reguli mult mai drastice pentru a preveni cat mai mult falsificarea datelor. Românul este foarte inventiv, a comentat Charolais Argeș, la postarea crescătorului din Sălaj.

Ce motiv ar avea cineva sa raporteze rezultate eronate pentru cântărire? Își fură singur căciula! La stațiile ITP când mergi cu mașina, aleatoriu, se blochează mașina de către RAR pentru supracontrol. Vine omul de la RAR și verifică dacă stația ITP a efectuat inspecția corect. Dacă nu au făcut corect inspecția, statia este sancționată. Dacă se repetă neregulile, statia își pierde autorizația!

Similar, după ce eu cântăresc vițeii și transmit datele, prin sondaj, vine reprezentantul ANZ sau al cărții de rasă și verifică corectitudinea datelor.

Fără să mai transportăm cântarul cu viruși dintr-o fermă în alta și dintr-un județ în altul.
Iar pentru metiși de ce sa fac COP??? Ii cântărește fermierul la vânzare. Rezolvarea este simplă: fiecare fermier transmite rezultatul cântăririi asociației. Nu trebuie sa vină nici un reprezentant.

La o fermă de 10 vaci de 2000 euro bucata credeți că este scump un cântar de 1000 euro? Dacă caravana COP îmbolnăvește o vacă de 2000 de euro, este scump sa ai cântarul propriu???Mai ales că banii de la stat pentru COP nu ar intra integral in conturile asociației, ci ar intra in conturile fermierilor. Plus de asta fermierii nu ar mai plăti taxa COP, ci ar plăti cântarul.
Și atunci s-ar simți un beneficiu.
Cântar care este absolut necesar pentru cântărirea produșilor in vederea comercializării! I-a răspuns Radu Teodor crescătorului din Argeș.

Radu Teodor Husău este de profesie inginer în telecomunicaţii, dar a renunțat la jobul de IT-ist pentru a se ocupa de ferma din satul Răstolţ, comuna Buciumi, judeţul Sălaj. Fermierul crește bovine din rasa Salers. Animalele sunt cu pedigree pe patru generaţii şi provin din Cantal, Franţa.

Vizualizat: 5116 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Exporturile de CARNE de PORC din UE au atins un nivel RECORD în 2020

Exporturile de CARNE de PORC din UE au atins un nivel RECORD în 2020

22 ianuarie 2021 - 14:01

În primele zece luni ale anului 2020, Uniunea Europeană (+UK) a exportat mai multă carne de porc decât în tot anul 2019, stabilind astfel un nou record. Această creştere a exporturilor de carne de porc din UE+UK a fost determinată de cererea puternică venită din partea Chinei şi în ciuda restricțiilor de transport, sacrificare și export datorate crizei coronavirusului, dar și apariția unor noi focare de pestă porcină africană (PPA) în unele state UE.

OILE ÎNECATE ÎN PORTUL MIDIA, GĂSITE DUPĂ UN AN ÎNGROPATE LA TULCEA!

OILE ÎNECATE ÎN PORTUL MIDIA, GĂSITE DUPĂ UN AN ÎNGROPATE LA TULCEA!

22 ianuarie 2021 - 11:58

ANCHETĂ. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea a suspendat activitatea singurului incinerator de animale din judeţ, în urma unor suspiciuni că ovinele înecate în urmă cu peste un an în Portul Midia au fost îngropate în loc să fie incinerate, şi a amendat proprietarul acestuia cu 1.200 de lei din cauza neconformităţilor constatate, miercuri, în timpul unui control. Procurorii anchetează cazul și au emis mandate de percheziție.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 22 - 28 Ianuarie 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 22 - 28 Ianuarie 2021!

22 ianuarie 2021 - 11:15

Caracteristici meteorologice. Pe ansamblu, perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în cea mai mare parte a țării.

ȘEFUL APIA: ANUNȚ DESPRE PLATA AJUTORULUI COVID-19 PENTRU FERMIERI!

ȘEFUL APIA: ANUNȚ DESPRE PLATA AJUTORULUI COVID-19 PENTRU FERMIERI!

22 ianuarie 2021 - 08:58

AJUTOARE EXCEPȚIONALE FERMIERI. Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, anunță că toți fermierii, crescătorii de animale, eligibili pentru plata ajutorului Covid-19 și-au primit integral sumele cuvenite.

JUDEȚUL CU FERMIERI MARI! 86,2% DIN TOTAL SUPRAFAȚĂ SOLICITATĂ LA PLATA APIA SUNT FERME de PESTE 50 HA!

JUDEȚUL CU FERMIERI MARI! 86,2% DIN TOTAL SUPRAFAȚĂ SOLICITATĂ LA PLATA APIA SUNT FERME de PESTE 50 HA!

22 ianuarie 2021 - 08:18

SUBVENȚIA APIA PE HECTAR. Suprafața aferentă cererilor de plată de peste 50 ha reprezintă 86,2% din totalul suprafeței declarate în județul nostru, declară directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Ialomița, Virgil Dorobanțu. Este județul cu fermieri mari, unde terenurile sunt comasate.

SUBVENȚII APIA DE 1.000 DE EURO/FAMILIE!

SUBVENȚII APIA DE 1.000 DE EURO/FAMILIE!

22 ianuarie 2021 - 07:36

PLĂȚI ÎN AGRICULTURĂ. Dacă sumele plătite prin APIA le raportăm la numărul de locuitori ai județului Covasna de aproximativ 200.000 loc. revine suma de 325 euro /cap de locuitor, respectiv aproximativ 1000 euro / familie, spune directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Covasna, Marius Popică.

ANUNȚUL UNUI DIRECTOR APIA DESPRE PLATA SPRIJINULUI CUPLAT, SUBVENȚIA MARE!

ANUNȚUL UNUI DIRECTOR APIA DESPRE PLATA SPRIJINULUI CUPLAT, SUBVENȚIA MARE!

22 ianuarie 2021 - 07:15

SUBVENȚIILE APIA CELE MAI RÂVNITE. Numărul de animale pentru care crescătorii solicită sprijin cuplat zootehnic aproape că s-a triplat în 2020, spune directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Covasna, Marius Popică. Aceeași situație și-n cazul sprijinului cuplat vegetal, a crescut numărul de hectare pentru care se cere această subvenție.

MESAJUL ȘEFULUI APIA PENTRU FERMIERI!

MESAJUL ȘEFULUI APIA PENTRU FERMIERI!

22 ianuarie 2021 - 06:34

PLATA SUBVENȚIILOR APIA ÎN ANUL 2021! Toți fermierii eligibili pentru plata ajutoarelor excepționale Covid-19 au primit integral banii până la această dată, le transmite directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, fermierilor români, într-un mesaj publicat de revista APIA.

PROGRAM DE SPRIJIN PENTRU FERMIERI CARE SE VA DERULA TIMP DE 10 ANI!

PROGRAM DE SPRIJIN PENTRU FERMIERI CARE SE VA DERULA TIMP DE 10 ANI!

21 ianuarie 2021 - 21:11

SPRIJIN AGRICULTURĂ. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a anunțat astăzi, 21 ianuarie 2021, la Craiova că sunt fonduri disponibile pentru un program de sprijin în agricultură, axat pe combaterea deșertificării și pe împădurire.

DECIZIE GUVERN! FERMIERII SUNT PE LISTĂ!

DECIZIE GUVERN! FERMIERII SUNT PE LISTĂ!

21 ianuarie 2021 - 20:46

OFICIAL! Guvernul a stabilit miercuri, 20 ianuarie 2021, prin hotărârea de modificare a HG 1.031/2020, privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, că fermierii, lucrătorii din agricultură şi din industria alimentară de alimente esenţiale intră în etapa 2 a Campaniei de vaccinare împotriva Covid 19, care se desfășoară în prezent.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Asa arata cel mai rapid tractor din lume! JCB a stabilit cu acest Fastrac din seria 8000 modificat recordul mondial de viteza pentru un tractor. Se intampla in iunie pe un circuit din Marea Britanie, unde acest tractor a atins viteza de 166,7 km/h! La Agritechnica, a fost una dintre atractii... #JCB#NHR#DLG#AGRITECHNICA

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Gospodina

Gospodina
E rău atunci când soţia nu ştie să gătească... Detalii