Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

NE DEȘTEPTĂM ȘI NOI?! CUM SE DUCE BOALA DIN FERMĂ ÎN FERMĂ!

Publicat: 16 martie 2020 - 06:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

EPIZOOTIA CIRCULĂ CU MAȘINI CU NUMĂR COP! Lecția coronavirus ar trebui să schimbe multe dintre obiceiurile românilor. Crescătorul de bovine din rasa Salers, Radu Teodor Husău, din Răstolț, Sălaj, avertizează că boala este dusă de la o fermă la alta cu mașini cu număr COP, controlul oficial al producțiilor/performanțelor.

În contextul actual, (cu mediatizarea răspândirii COVID-19 la oameni și a virusului PPA la animale) este evidentă pentru oricine nevoia respectării normelor de biosecuritate.

Dar ce ne facem când suntem obligați să primim în fermă un ansamblu de mașină + remorcă cântar? Ansamblu care vine din alte ferme, din alte localități, și vițeii trebuie urcați pe acel cântar, unde au mai fost urcați înainte alți viței, din alte ferme!
O bucată minusculă de bălegar, sau un smoc de păr cu insecte hematofage, sau sânge,sau urină - rămase de la un animal bolnav dintr-o fermă anterioară, sunt suficiente pentru contaminarea efectivului de animale sănătoase pe care le ai in fermă!!!
Și te trezești cu leucoză, paratuberculoza și alte grozăvii care îți ruinează investiția și îți transformă viața în coșmar! Perioada de incubație este suficient de mare să nu faci imediat legătură între vizita mașinii plimbărețe și apariția bolii in fermă, dar consecințele le suporți! Și pot fi catastrofale!

Și te gândești ,"Oare cu ce am greșit de mi s-au întâmplat?"

Poate nu vă vine să credeți, dar mașinile COP cu cântar care intră și ies în ferme , dintr-o localitate în alta, fără dezinfecții făcute ca la carte sunt cei mai periculoși vectori de transmitere a bolilor la animale! Pentru că animalele sunt urcate pe cântar, stresate, se balegă, urinează, se agită și se freacă de țarcul cântarului și toate urmele de balegă, urină, păr, sânge, cu posibilitatea de a conține cele mai urâte boli trec din fermă în fermă și dintr-un județ în altul!

Și asta doar pentru că niște entități private să încaseze de la buget și fermieri "taxa de COP"!

În alte țări, cântăririle le fac fermierii! Curat, igienic, fără riscul de a transporta bolile de-a lungul și de-a latul țării!

În loc ca banii cuveniți fermierilor pentru COP să se transforme într-un 4x4 cu o remorcă după el - care este doar un vector de transport boli dintr-o fermă în alta și dintr-un județ în altul - se pot cumpăra cântare omologate pentru fermele incluse in COP. Fermierul își cântărește vițeii, cum face acest fermier în poză, transmite datele spre asociația care le centralizează, și prin sondaj,( exact cum face RAR-ul cu stațiile ITP), reprezentanții ANZ fac supracontrol! Ai mințit, ai plătit! Acesta ar fi un ajutor pentru fermier, nu mașinile cu numărul de înmatriculare COP care duc bolile peste tot!

cantar-vacuta_b

‼️Un singur animal bolnav poate transmite boala in zeci de ferme!

Răspândirea PPA in Romania se datorează și acestor ansambluri nomade, care bat drumurile țării , într-un pelerinaj din fermă în fermă fără dezinfecție!
Sperăm că autoritățile se vor sesiza și vor opri acest dute-vino periculos și de-a dreptul inutil înainte de a apărea și la fermele de bovine din România epidemii!
A scris crescătorul Radu Teodor Husău, pe pagina sa Facebook.

Fermierii au reacționat imediat la avertismentul crescătorului de bovine din Sălaj. Un crescător de bovine din rasa Charolaise a dat exemplul de bună practică al Asociației Crescătorilor de Bovine din Carne din România (ACBCR) care-și ia măsuri de precauție prin dezinfectarea mașinii, a cântarului la intrarea în fermă.

Da , într-adevăr așa este riscul este foarte mare. La mine in ferma in afara de cei de la ACBCR nu vine și nici nu a venit nimeni să cântărească vreun animal, iar controlorul de la ACBCR de fiecare data înainte de amplasarea cantarului pt cântărire îl spală și îl dezinfectează. La fel și după cântărire. Eu oricum intenționez să-mi construiesc un filtru de dezinfecție la intrare in viitorul apropiat.
La mine, chiar la intrare in ferma , partea din spate, am platforma de bălegar , acolo dau cu spatele și baga acea cușcă cu cantar și toată soluția se scurge in fosa de colectare a platformei de bălegar ...până acum nu am avut probleme, sper sa nu fie nici de acum încolo, dar într-adevăr ar trebui luate niste măsuri cumva sa reducem riscul cat mai mult. Din păcate nu suntem nici ajutați și nici susținuți de nimeni, trebuie sa facem totul singuri
Nici cu ideea de a cântări noi animalele și a trimite datele nu sunt de acord.... Sunt foarte multi care trimit date false, animale care nu mai sunt in exploatație sunt trecute ca prezente, animale metis sunt trecute ca rasa pura ....etc . Eu as impune reguli mult mai drastice pentru a preveni cat mai mult falsificarea datelor. Românul este foarte inventiv, a comentat Charolais Argeș, la postarea crescătorului din Sălaj.

Ce motiv ar avea cineva sa raporteze rezultate eronate pentru cântărire? Își fură singur căciula! La stațiile ITP când mergi cu mașina, aleatoriu, se blochează mașina de către RAR pentru supracontrol. Vine omul de la RAR și verifică dacă stația ITP a efectuat inspecția corect. Dacă nu au făcut corect inspecția, statia este sancționată. Dacă se repetă neregulile, statia își pierde autorizația!

Similar, după ce eu cântăresc vițeii și transmit datele, prin sondaj, vine reprezentantul ANZ sau al cărții de rasă și verifică corectitudinea datelor.

Fără să mai transportăm cântarul cu viruși dintr-o fermă în alta și dintr-un județ în altul.
Iar pentru metiși de ce sa fac COP??? Ii cântărește fermierul la vânzare. Rezolvarea este simplă: fiecare fermier transmite rezultatul cântăririi asociației. Nu trebuie sa vină nici un reprezentant.

La o fermă de 10 vaci de 2000 euro bucata credeți că este scump un cântar de 1000 euro? Dacă caravana COP îmbolnăvește o vacă de 2000 de euro, este scump sa ai cântarul propriu???Mai ales că banii de la stat pentru COP nu ar intra integral in conturile asociației, ci ar intra in conturile fermierilor. Plus de asta fermierii nu ar mai plăti taxa COP, ci ar plăti cântarul.
Și atunci s-ar simți un beneficiu.
Cântar care este absolut necesar pentru cântărirea produșilor in vederea comercializării! I-a răspuns Radu Teodor crescătorului din Argeș.

Radu Teodor Husău este de profesie inginer în telecomunicaţii, dar a renunțat la jobul de IT-ist pentru a se ocupa de ferma din satul Răstolţ, comuna Buciumi, judeţul Sălaj. Fermierul crește bovine din rasa Salers. Animalele sunt cu pedigree pe patru generaţii şi provin din Cantal, Franţa.

Vizualizat: 5021 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

EUROPARLAMENTAR: FERMIERII NOȘTRI PRIMESC DOAR O TREIME DIN SUBVENȚIILE FERMIERILOR DIN FRANȚA SAU GERMANIA!

EUROPARLAMENTAR: FERMIERII NOȘTRI PRIMESC DOAR O TREIME DIN SUBVENȚIILE FERMIERILOR DIN FRANȚA SAU GERMANIA!

20 octombrie 2020 - 21:27

SUBVENȚII EGALE PENTRU FERMIERII DIN EST ȘI VEST! Subvenția pe suprafață încasată de un fermier din Franța sau Germania are un cuantum mai mare decât subvenția pe suprafață încasată de un fermier din România, Estonia sau Bulgaria. Și asta în condițiile în care toți acești agricultori concurează pe aceeași piață. Un europarlamentar din Estonia a pus astăzi punctul pe i în cadrul ședinței plenare din Parlamentul European, la dezbaterea noilor regulamente pentru noua Politică Agricolă Comună (PAC).

NOI SUBVENȚII PENTRU CARE MINISTRUL OROS VREA MAI PUȚINI BANI! COMISIA EUROPEANĂ, MAI MULȚI!

NOI SUBVENȚII PENTRU CARE MINISTRUL OROS VREA MAI PUȚINI BANI! COMISIA EUROPEANĂ, MAI MULȚI!

20 octombrie 2020 - 20:25

NOUA POLITICĂ AGRICOLĂ COMUNĂ! Eco-schemele sunt noile subvenții care-i dau mari emoții ministrului agriculturii, Adrian Oros. Dealtfel, a și declarat că România este în pericol să piardă acești bani în exercițiul 2021-2027. Astăzi, în Parlamentul European, s-a vehiculat un procent de 30% din bugetul plăților directe pentru aceste subvenții. Ministrul Oros a declarat luni la Consiliul Agrifish că se opune stabilirii unui procent obligatoriu pentru eco-scheme.

DATA DE REFERINȚĂ SUBVENȚIE BOVINE ANUL 2018!

DATA DE REFERINȚĂ SUBVENȚIE BOVINE ANUL 2018!

20 octombrie 2020 - 15:35

SCHIMBAREA DATEI DE REFERINȚĂ! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a solicitat ieri la Luxembourg, în cadrul Consiliului Agrifish, menținerea ajutorului național tranzitoriu și schimbarea datei de referință pentru ajutorul acordat crescătorilor de bovine. Este de notorietate că această dată de referință, 31 ianuarie 2013, a dus la o aberație. Cei care nu mai au picior de animal, dar au avut la data de referință, continuă și azi să ia subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

PLATĂ REDISTRIBUTIVĂ MICI FERMIERI, 10% DIN BUGETUL SUBVENȚIILOR, SPRIJIN CUPLAT, 15% DIN BUGET!

PLATĂ REDISTRIBUTIVĂ MICI FERMIERI, 10% DIN BUGETUL SUBVENȚIILOR, SPRIJIN CUPLAT, 15% DIN BUGET!

20 octombrie 2020 - 15:15

SUBVENȚIILE FERMIERILOR, NEGOCIERI CRUCIALE. La Luxembourg a avut loc luni, 19 octombrie 2020, Consiliul AgriFish(Consiliul Agricultură și Pescuit), la care s-au întâlnit miniștrii agriculturii din țările membre UE. Prin vocea ministrului agriculturii Adrian Oros, România s-a opus cu vehemență plafonării subvențiilor pentru fermele mari.

COMISAR EUROPEAN AGRICULTURĂ: FERMELE MICI SUNT INIMA AGRICULTURII!

COMISAR EUROPEAN AGRICULTURĂ: FERMELE MICI SUNT INIMA AGRICULTURII!

20 octombrie 2020 - 14:26

DIRECT BRUXELLES! Țările care nu au agricultură nu au viitor, iar inima agriculturii sunt fermele mici, a spus astăzi comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare în cadrul dezbaterilor desfășurate în Parlamentul European, Bruxelles, pentru votarea reformei Politicii Agricole Comune 2021-2027.

ACUM! MESAJ URGENT APIA PENTRU FERMIERI!

ACUM! MESAJ URGENT APIA PENTRU FERMIERI!

20 octombrie 2020 - 13:11

MESAJ APIA! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), reamintește fermierilor că termenul limită de depunere a cererilor de sprijin în cadrul Măsurii 21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19 din PNDR 2014 - 2020, respectiv în sectorul zootehnic – bovine, sectorul zootehnic – ovine și / sau caprine, dar și în sectorul vegetal – legume-fructe și cartofi, este 23 octombrie 2020, inclusiv.

ÎN DIRECT DE LA BRUXELLES! ASTĂZI, DECIZII URIAȘE PENTRU SOARTA FERMIERILOR!

ÎN DIRECT DE LA BRUXELLES! ASTĂZI, DECIZII URIAȘE PENTRU SOARTA FERMIERILOR!

20 octombrie 2020 - 12:29

ZI MARE PENTRU SOARTA FERMIERILOR ROMÂNI! În acest moment, la Bruxelles, în Parlamentul European, este în plină desfășurare ședința plenară în cadrul căreia este dezbătută și supusă votării reforma Politicii Agricole Comune 2021-2027. Subvenție de 2.000 de euro pentru fermele mici, subvenții mai mari pentru tinerii fermieri, banii PAC să fie direcționați spre fermierii autentici, reducerea pesticidelor, plafonare subvenții, sunt câteva dintre subiectele dezbătute până la ora publicării acestui articol.

SUBVENȚIA DE LA APIA MI-O IA PRIMĂRIA PE PĂȘUNE!

SUBVENȚIA DE LA APIA MI-O IA PRIMĂRIA PE PĂȘUNE!

20 octombrie 2020 - 10:18

PĂȘUNEA, NECAZUL CEL MARE AL CRESCĂTORULUI. Cele mai multe mesaje pe care le primește AGROINFO vin de la crescătorii de animale care se plâng de modul de atribuire al pășunilor. Mulți crescători nu au pășune, iar cei care au reușit să încheie un contract de închiriere cu primăriile pentru un petec de pășune sunt nemulțumiți de valoarea chiriei, a redevenței stabilită pe hectarul de pășune de către consiliile locale. Sunt și localități unde consiliile locale au decis o taxă de pășunat pe cap de animal, nu pe hectar.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 20 - 26 OCTOMBRIE 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 20 - 26 OCTOMBRIE 2020!

20 octombrie 2020 - 08:01

Caracteristici meteorologice. Vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 2...14°C în prima parte a perioadei, limite apropiate de mediile climatologice şi 5...19°C în restul zilelor, abaterile termice pozitive fiind de 1...8°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 11...24°C, în aproape toate regiunile agricole.

ȘACALII DAU ATACUL LA STÂNE!

ȘACALII DAU ATACUL LA STÂNE!

20 octombrie 2020 - 07:21

AVERTISMENT. Vânătorii avertizează că șacalii aurii s-au înmulțit alarmant în ultima vreme și migrează din Delta Dunării în amonte pe râul Prut. Vânătorii susțin că șacalii sunt animale foarte periculoase, care atacă în haite, pe timpul nopții, mai ales stânele. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Pentru demararea unui proiect în domeniul horticol pentru construirea de sere sau solarii este necesară urmărirea unor "paşi" relativ simpli dar de foarte multe ori mai puţin cunoscuţi. Ciprian Suciu, consultant oferă câteva sfaturi pentru cei care vor să înceapă un proiect horticol prin accesarea de fonduri europene. Specialiştii Brinkman oferă proiecte tehnice complete în domeniul horticol.

Interviu cu Ciprian Suciu, consultant.

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Drumul spre casă

Drumul spre casă
Un beţiv, în drum spre casă, se împiedică şi cade. Se ridică cu greu, porneşte şi iar cade. Detalii