PARADOX DE ROMÂNIA. Sunt crescători de animale din zona montană, Munții Apuseni, județul Alba, care vând brânzeturile produse în fermele lor mici în piața din Câmpeni. Astăzi, jandarmii și polițiștii le-au interzis să mai intre în piață. A rămas deschisă doar zona din piață unde se vând legume și fructe. Paradoxul este că aproape toți românii aleargă disperați după hrană în timp ce micii producători, micii fermieri rămân pe cap cu brânzeturi, legume, ouă etc.
Românii noștri știu doar drumul spre magazin și piață. Nici măcar din curiozitate nu au mers la fermierii ăștia acasă, mai ales în comunitățile mici, așa cum e Câmpeni, să vadă, totuși, trasabilitatea produsului. Dacă ar fi făcut asta, poate acum ar fi știut unde să apeleze pentru o bucată de brânză. Crescătorul le-ar fi livrat acasă.
Brânza și smântâna duse de Marius sâmbătă la piața Câmpeni.
Unde o să vândă micii fermieri produsele?! Eu, azi, am fost întors din piață cu toată marfa și sunt indignat că la supermarket legumele nu sunt sigilate și carnea este expusă în vitrine fără nicio măsură în plus de biosecuritate. Doar piețele unde-și vând micii producători produsele. Eu m-am gândit, când am plecat cu marfa de acasă, să o ambalez în caserole și pungi. Am ambalat-o toată, că am produse lactate, fără să-mi ceară nimeni asta. Dar au pus Poliția și Jandarmeria să nu ne lase în piață. Nu i-a interesat dacă sunt ambalate sau nu, mi-au spus că nu se intră. Pentru noi, asta este singura modalitate de a vinde. La piață. Cel mai tare mă deranjează că nu s-au luat măsuri și în magazine, la carne. Ce-o să se întâmple cu noi? Ne-a scris supărat și îngrijorat crescătorul de animale Marius Risteiu din Câmpeni, Alba. Marius Risteiu crește vaci.
Cu siguranță, jandarmii și polițiștii nu au nicio vină, ei se supun ordinelor, ei și-au făcut datoria, România e în stare de urgență și piețele se închid pentru a se evita răspândirea coronavirus. E o măsură justă.
Problema este în altă parte. Nimeni, dar absolut nimeni, din cei care decid în agricultura asta din România, care e lovită din ce în ce mai mult, nu-i ajută pe fermierii mici să se organizeze, să găsească o soluție pentru a-și vinde produsele. Să unească verigile din lanț, mic fermier și cumpărător. Clienții merg buimaci prin magazine și-și smulg produsele, golesc rafturile mai rău ca lăcustele, în timp ce, în altă parte, în legumele proaspete intră fermierii cu freza pentru că nu au unde să le vândă, iar brânzeturile vor ajunge la gunoi și așa mai departe.